Αξιότιμε κύριε Υπουργέ (Mr. Vuk Jeremic)
Κύριε Πρόεδρε (Συμεών Τσομόκο)
Κυρίες και κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα κοντά σας στο Συνέδριο του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου. Με τη συμμετοχή μου στην εκδήλωση αυτή μου δίνεται η ευκαιρία να καλωσορίσω, για άλλη μια φορά, στη χώρα μας τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, κύριο Vuk Jeremic. Όπως γνωρίζετε, αυτή αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, με τη νέα του ιδιότητα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αυτής είχαμε σήμερα μία ιδιαίτερα φιλική και εποικοδομητική συνάντηση.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του κυρίου Jeremic στη σημερινή εκδήλωση, θα ήθελα για ακόμη μία φορά να τονίσω την ικανοποίηση και την ολόπλευρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού μας κυρίου Κώστα Καραμανλή στη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Σερβίας.
Πιστεύουμε απόλυτα ότι μόνο μία φιλοευρωπαϊκή σερβική κυβέρνηση, μόνο μία κυβέρνηση που στηρίζεται στις δημοκρατικές, εκσυγχρονιστικές και προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που εμφανίζει το περιφερειακό περιβάλλον για τη Σερβία. Μία πεποίθηση που την ασπάζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και η Διεθνής Κοινότητα.
Του λόγου το αληθές αποδεικνύεται από την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανέναρξη των συνομιλιών για τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με τη Σερβία. Μια διαδικασία που αποτελεί τον κορμό της πολιτικής της Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Αναβαθμίζονται έτσι αποφασιστικά οι σχέσεις της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μία πρόοδος που βεβαίως συνδυάζεται και με την αποτελεσματική συνεργασία της Σερβίας με το Δικαστήριο της Χάγης.
Η Ελλάδα υποδέχθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση αυτήν την απόφαση. Η απόφαση αυτή, όπως και η προηγούμενη απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Σερβίας στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, αποτελούν εξελίξεις για τις οποίες παλέψαμε – και εντέλει τολμώ να πω, δικαιωθήκαμε.
Το γνωρίζετε, άλλωστε, όλοι καλά. Η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων – μεταξύ των οποίων, φυσικά, και της Σερβίας – αποτελεί για τη χώρα μας μια στρατηγικής φύσης επιλογή. Μια στρατηγική επιλογή που δεν έγινε στο κενό. Κάθε άλλο. Η ξεκάθαρη αυτή επιλογή μας εδράζεται στο ευρύτερο όραμά μας για το μέλλον της Ευρώπης.
Οραματιζόμαστε την μελλοντική Ευρώπη πολιτικά ισχυρότερη και γεωγραφικά διευρυμένη. Παρά τις φωνές που ακούγονται για την «κόπωση της διεύρυνσης», εμείς πιστεύουμε βαθύτατα ότι η διεύρυνση και οι εμβάθυνση μπορούν – και πρέπει – να προχωρούν παράλληλα, τροφοδοτώντας διαρκώς η μία την άλλη. Ο στόχος που έχουμε είναι διπλός: αφενός να διασφαλίσουμε την συνοχή και θεσμική αποτελεσματικότητα της Ένωσης, αφετέρου να την κρατήσουμε ανοιχτή σε εκείνους τους λαούς που προσβλέπουν σε αυτήν για ένα καλύτερο μέλλον.
Θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Υποστηρίζουμε, λοιπόν, ενεργά με όλες μας τις δυνάμεις την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, δεδομένου ότι θα πληρούν τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα της ένταξης. Η προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα – και εξακολουθεί να αποτελεί – τον καταλύτη, το ισχυρό κίνητρο που έχουν ανάγκη οι χώρες της περιοχής μας, για την εμπέδωση της σταθερότητας, την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της οικονομίας της αγοράς.
Θέλω να είμαι ξεκάθαρη: Δεν αντέχει η Ευρώπη μία μαύρη τρύπα στα Δυτικά Βαλκάνια.
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,
Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής αποτελεί την ισχυρότερη εγγύηση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της γειτονιάς μας.
Δεν κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε την ακλόνητη αυτή πεποίθησή μας προς κάθε κατεύθυνση, σε κάθε ευκαιρία. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα του καθορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου, το οποίο όπως γνωρίζετε, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.
Τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί οι συνεννοήσεις μεταξύ των μελών της Ομάδος Επαφής. Θεωρούμε απολύτως απαραίτητο να επιδειχθεί σύνεση και υπευθυνότητα από όλους. Να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες, οι οποίες θα απειλούσαν να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα της πολιτικής διαδικασίας και να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Να μην παγιδευτούμε σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.
Εμείς επιθυμούμε να επιτευχθεί η απαραίτητη διεθνής συναίνεση, ώστε να υπάρξει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιθυμούμε μια λύση που δεν θα κινείται στη λογική των «νικητών» και των «ηττημένων». Μια λύση που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα συμφέροντα και τις ανησυχίες όλων των πλευρών, προάγοντας έτσι την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Μια λύση που να είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να κινείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής. Θέλουμε να δούμε ένα Κόσοβο δημοκρατικό και πολυπολιτισμικό. Ένα Κόσοβο που διασφαλίζει για όλους του τους κατοίκους τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες για ανάπτυξη και ευημερία. Ελπίζουμε ειλικρινά να δούμε να πραγματοποιείται αυτή η ιδέα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.
Κυρίες και κύριοι,
Υποστήριξα ότι η Σερβία αποτελεί παράγοντα κλειδί για την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής μας. Στο πρόσωπο της Ελλάδας η Σερβία έχει έναν ενεργό αρωγό στις προσπάθειες προώθησης της ενσωμάτωσής της στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Σερβία, βρίσκονται σε ένα υψηλότατο επίπεδο. Θεμέλιό τους αποτελούν οι ιστορικές σχέσεις φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ των λαών μας. Έχουμε κάθε συμφέρον να αξιοποιήσουμε το κοινό αυτό σημείο αναφοράς, για να ενισχύσουμε την συνεργασία μας προς όφελος των λαών μας, όχι μόνον στον πολιτικό, αλλά και στον οικονομικό τομέα. Πιστεύω θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι και στον τομέα αυτόν, τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και εμβάθυνσης της συνεργασίας μας είναι σημαντικά.
Είναι γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν δραστηριοποιηθεί και ελληνικά κεφάλαια έχουν επενδυθεί με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συμβάλλουμε έτσι αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, διευρύνοντας περαιτέρω τις διμερείς μας σχέσεις.
Η φίλη και η γείτονα Σερβία είναι το παράδειγμα μιας χώρας με την οποία έχουμε αναπτύξει εντυπωσιακά τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στους κύριους τομείς ανάπτυξης των οικονομικών μας σχέσεων, και συγκεκριμένα στις επενδύσεις, το διμερές εμπόριο, την ενεργειακή μας συνεργασία, και τέλος την αναπτυξιακή βοήθεια της Ελλάδας προς τη Σερβία.
Καταρχάς στον επενδυτικό τομέα η Ελλάδα σήμερα αποτελεί την πρώτο ξένο επενδυτή στη Σερβία. Το συνολικό ελληνικό επενδυμένο κεφάλαιο υπερβαίνει τα 2,1 δις. ευρώ από το 1996. Στη Σερβία λειτουργούν σήμερα συνολικά 270 ελληνοσερβικές και αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει 25.000 θέσεις εργασίας. Σε αυτό έχουν συμβάλει σημαντικά και οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές που απολαμβάνουν οι επενδυτές στη Σερβία, καθώς και η προώθηση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις.
Δεύτερον, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών παρουσιάζει διαχρονική αύξηση από το 2001, ξεπερνώντας πέρυσι τα 400 εκατομμύρια δολλάρια. Τα μηνύματα δε για το μέλλον εμφανίζονται ακόμη πιο αισιόδοξα ύστερα και από τη συμφωνία για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου που καλύπτει όλα τα Βαλκάνια.
Στο σημείο αυτό έχω τη χαρά να σας ενημερώσω για μια σημερινή εξέλιξη. Στην συνάντησή μας με τον Υπουργό Jeremic σήμερα το πρωί αποφασίσαμε να ξεκινήσουν εκ νέου οι μεταξύ μας διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε σε συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία είμαι βέβαιη ότι θα δώσει νέα ώθηση στο διμερές εμπόριο και θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων.
Τρίτον, ως προς τον ενεργειακό τομέα, η Σερβία όπως και η Ελλάδα, υποστηρίζουν πλήρως την εξασφάλιση συνθηκών ενεργειακής σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συμμετέχουν έτσι ενεργά στη Συνθήκη για την Ενεργειακή Κοινότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με αυτή εναρμονίζονται οι εθνικές νομοθεσίες για την ενέργεια με εκείνη που ισχύει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη σημασία που δίνουν οι δύο χώρες στο τομέα της ενεργειακής ασφάλειας εντάσσονται και τα ιδιαίτερης σημασίας ενεργειακά έργα υποδομών που θα διασχίζουν τη Σερβία και θα συνδέουν χώρες των Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέτοια είναι η κατασκευή του πανευρωπαϊκού αγωγού πετρελαίου και του διευρωπαϊκού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου. Να σημειώσω για την Ελλάδα την δρομολόγηση μεγάλων έργων μεταφοράς ενέργειας, όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός φυσικού αερίου, που διαπερνά Τουρκία και Ελλάδα και καταλήγει στην Ιταλία, που αναβαθμίζουν ουσιαστικά την γεωστρατηγική μας θέση.
Τέλος στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας η Ελλάδα με το Σχέδιο για την Οικονομική Ανοικοδόμηση των Βαλκανίων στοχεύει στο να διαμορφώσει ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας στο χώρο των Βαλκανίων. Έμφαση δίνεται στα έργα των υποδομών, των μεταφορών και της σύγχρονης τεχνολογίας. Επίσης το πρόγραμμα στοχεύει και στη μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στις άλλες βαλκανικές κοινωνίες, ώστε να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα το ταχύτερο δυνατόν.
Η Ελλάδα μέσω του ΕΣΟΑΒ επενδύει περίπου 232,5 εκατομμύρια ευρώ στη Σερβία – ποσοστό 50% του συνολικού προγράμματος. Τα χρήματα αυτά κατευθύνονται προς την κατασκευή υποδομών, την επιχορήγηση ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων και το ταμείο Μικρών Έργων. Η ελληνική συμμετοχή για παράδειγμα στον πανευρωπαϊκό Διάδρομο ‘Δέκα’, έργο ιδιαίτερης σημασίας, που θα συνδέει το Βελιγράδι με τη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στα 150 εκατ. €. Παράλληλα επενδύουμε στο έργο SeeLight Programme, που αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός ηλεκτρονικού δακτυλίου υψηλών ταχυτήτων το οποίο θα διασυνδέσει τα ακαδημαϊκά κέντρα της Βαλκανικής.
Κυρίες και κύριοι,
Όλα όσα σας περιέγραψα – το υψηλό επίπεδο των πολιτικών μας σχέσεων, οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των λαών μας, η σταθερή υποστήριξή μας στις ευρω-ατλαντικές προσδοκίες της Σερβίας και οι συνεχώς αναπτυσσόμενες οικονομικές μας σχέσεις – όλα αυτά αποτελούν πολύ καλές προϋποθέσεις για την ενίσχυση και τη διεύρυνση της συνεργασίας μας.
Διαμορφώνουν ένα περιβάλλον έντονης εξωστρέφειας και ανάπτυξης που ενδυναμώνει τον πυρήνα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μίας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες και δυναμικότερες περιοχές της παγκόσμιας οικονομίας. Μίας περιοχής που συνδέει την Κεντρική Ευρώπη με τις δύο μεγαλύτερες ηπείρους του πλανήτη μας την Ασία και την Αφρική.
Διαμορφώνουν ένα περιβάλλον το οποίο παρουσιάζει αξιόλογες ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών μας. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βελτιώσουμε το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας. Προχωρώντας αταλάντευτα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα μέλη του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου και τον Πρόεδρό του, κύριο Τσομόκο, για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να βρίσκομαι κοντά σας σήμερα. Θα ήθελα επίσης να σας συγχαρώ για τη συμβολή σας στην ολοένα στενότερη οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών μας.
Είμαι βέβαιη ότι με τη συνεργασία όλων μας, θα αξιοποιήσουμε τις ευνοϊκές προϋποθέσεις που υπάρχουν προς όφελος της ανάπτυξης και της ευημερίας των λαών της Σερβίας και της Ελλάδας, αλλά και της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Σας ευχαριστώ.