Νεα

Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στην Κωνσταντινούπολη

Δευτέρα, 25 Ιούν 2007

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και η ΥΠΕΞ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη

Στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείται τη Δευτέρα 25 Ιουνίου η σύνοδος κορυφής των ηγετών κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Η σύνοδος πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από την ίδρυση του ΟΣΕΠ και κατά τη διάρκειά της τα μέλη του οργανισμού αναμένεται να χορηγήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το καθεστώς του παρατηρητή. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν στη σύνοδο ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και η ΥΠΕΞ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Στη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης οι ηγέτες των κρατών-μελών που μετέχουν στην πρωτοβουλία θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το μέλλον της και θα υιοθετήσουν πανηγυρική διακήρυξη, το τελικό κείμενο της οποίας θα εγκριθεί νωρίτερα από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Δευτέρας. Οι ηγέτες των 12 χωρών που είναι μέλη του ΟΣΕΠ θα χαιρετίσουν επίσης την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταρρύθμισης του Οργανισμού που ολοκληρώθηκε στην τελευταία σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών (Βελιγράδι, 19.4.2007).

Η πιο σημαντική διάσταση της συνόδου κορυφής είναι όμως η συμμετοχή σε αυτήν εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να μεταβούν ο Γερμανός ΥΠΕΞ κ. Βάλτερ Σταϊνμάγερ (εκ μέρους της γερμανικής προεδρίας) και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γκύντερ Φερχόιγκεν. Η συμμετοχή τους θα σφραγίσει σε συμβολικό επίπεδο τη νέα εποχή ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, που ξεκινά με την απόδοση του καθεστώτος παρατηρητή στην Ε.Ε. κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών που θα προηγηθεί της συνόδου κορυφής.

Ελληνική συμβολή στον ΟΣΕΠ

Η Ελλάδα συνέβαλε ενεργά στις μακρόχρονες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Τον Οκτώβριο του 2005, η χώρα μας έλαβε ειδική εντολή από το Συμβούλιο Υπουργών του ΟΣΕΠ για να προβεί σε διαβουλέυσεις με τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. για να ενισχυθούν και θεσμοθετηθούν οι σχέσεις των δύο οργανισμών.

Ο ουσιαστικός ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ και στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου αναδεικνύεται από:
Τη στροφή της προσοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Εύξεινο Πόντο στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας. Την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Black Sea Synergy – A New Regional Co-operation Initiative» για την εφαρμογή περιφερειακής πολιτικής της Ε.Ε. στον Εύξεινο Πόντο. Την αίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποκτήσει καθεστώς παρατηρητή στον ΟΣΕΠ και η αποδοχή αυτής της αίτησης.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν επίσης τις περαιτέρω προοπτικές που διανοίγονται για να αποτελέσει η Ελλάδα μια πραγματική γέφυρα της περιοχής του Ευξείνου Πόντου προς την Ε.Ε..

Επισημαίνεται ακόμη ότι η Ελλάδα, ως το μοναδικό μέλος του ΟΣΕΠ και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ), πέτυχε πρόσφατα να αναγνωριστεί ο ΟΣΕΠ ως οργανισμός λήπτης επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας (ODA), με ποσοστό 78% των συνολικών εισφορών. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση του ΟΣΕΠ από διεθνείς δωρητές και χώρες που συμμετέχουν στην Επιτροπή Αναπτυξιακής Βοήθειας (DAC) του ΟΟΣΑ.

Τα κράτη-μέλη του ΟΣΕΠ είναι τα εξής:
Αλβανία Αρμενία Αζερμπαϊτζάν Βουλγαρία Γεωργία Ελλάδα Μολδαβία Ουκρανία Ρουμανία Ρωσική Ομοσπονδία Σερβία Τουρκία

Άλλες 13 χώρες και οργανισμοί μετέχουν επίσης με το καθεστώς του παρατηρητή.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο