Συνεντεύξεις

Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στην ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τρίτη, 11 Σεπ 2007

Στον Αχιλλέα Τζοάννο

Οι πολίτες είναι ώριμοι και ξέρουν ποια πολιτική δύναμη έχει θέσεις.

“Όποιος κάνει πολιτική με τον πόνο και την αγωνία των πυρόπληκτων, θα γνωρίσει την άρνηση των πολιτών. Την αποδοκιμασία τους», υπογραμμίζει η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.”

Στη σημερινή συνέντευξή της στη «Ναυτεμπορική», η κα Μπακογιάννη, η οποία είναι υποψήφια στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, τονίζει επίσης ότι, όποιος κάνει πολιτική με τον πόνο και την αγωνία των πυρόπληκτων, θα γνωρίσει την άρνηση των πολιτών και την αποδοκιμασία τους. Ας την παρακολουθήσουμε.

Η κυβέρνηση ζήτησε την ανανέωση της λαϊκής εντολής με το επιχείρημα της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Αντί αυτού σήμερα συζητάμε το θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών. Τελικά πιστεύετε ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν εν θερμώ ή θα λάβουν υπό όψιν τους και το βασικό λόγο που επικαλέστηκε η κυβέρνηση;

Οι πολίτες είναι ώριμοι. Αντιλαμβάνονται ποια πολιτική δύναμη έχει θέσεις και προτάσεις και ποια πολιτεύεται με σημαία της την όξυνση, την πόλωση και το φανατισμό. Στις 16 Σεπτεμβρίου,οι Ελληνίδεςκαι οι Έλληνες, θαψηφίσουν υπεύθυνα για το αύριο της χώρας. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία και τον Κώστα Καραμανλή. Ασφαλώς οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη μισή και πλέον Ελλάδα δεν αφήνουν κανέναν μας ασυγκίνητο. Δεν γινόταν να μη συζητηθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Να κυριαρχήσουν ως είδηση, ως θέμα συζήτησης . Μόνο που είναι άλλο πράγμα ο διάλογος και άλλο πράγμα το να προσπαθείς να εκμαιεύσεις και να εκβιάσεις πολιτικά οφέλη από μια εθνική υπόθεση. Θέλω να είμαι ξεκάθαρη και σαφής: όποιος κάνει πολιτική με τον πόνο και την αγωνία των πυρόπληκτων, θα γνωρίσει την άρνηση των πολιτών. Την αποδοκιμασία τους. Όλοι μας θα κριθούμε από το έργο, την προσφορά και τη δράση μας. Από την προσπάθεια που καταβάλλουμε για να ανακουφίσουμε τον πόνο και τις ανάγκες τους. Δεν χρειάζονται πολιτικές κορώνες και μεγαλόσχημα λόγια. Είναι ώρα όλοι οι Έλληνες να επιτελέσουμε το χρέος μας, να αποδείξουμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη μας στους συμπολίτες μας που μας έχουν ανάγκη.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι αν δεν είχαμε εκλογές δεν θα λαμβάνονταν τέτοια μέτρα. Επιπλέον σας αποδίδει ευθύνες για έλλειψη συντονισμού και αναποτελεσματικότητα που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή.

Ο τόπος βίωσε πραγματικά μια ανείπωτη τραγωδία. Άνθρωποι χάθηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν, χωριά κάηκαν και η ζημιά στο περιβάλλον φαντάζει βιβλική. Κανένας στην Κυβέρνηση δεν ισχυρίζεται ότι όλα λειτούργησαν τέλεια, ότι δεν υπήρξαν ολιγωρίες και αρρυθμίες του κρατικού μηχανισμού. Τα μέτωπα όμως ήταν πολλά καιξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της χώρας. Δεν το ισχυρίζομαι για να βρω δικαιολογίες. Το λέω για να μην ξεχνάμε το μέγεθος της συμφοράς και για να αποδίδουμε τα εύσημα σε όλους αυτούς που υπερέβαλαν εαυτούς για να τα αντιμετωπίσουν.Από κει και πέρα, για την Κυβέρνηση προέχει η ανακούφιση των πληγέντων συμπολιτών μας, όλων αυτών που έχουν ανάγκη της στήριξης και της αρωγής μας. Σίγουρα, σε δεύτερο χρόνο, θα πρέπει να ανοίξει και η συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, για τον τρόπο δράσης και λειτουργίας του. Για τις ανεπάρκειες και τα προβλήματά του. Για ένα κράτος που έχει μείνει τριάντα χρόνια πίσω σε πολλά θέματα. Όλα αυτά όμως έπονται. Τώρα το χρέος μας επιτάσσει να είμαστε δίπλα σε αυτούς που μας έχουν ανάγκη.Τα μέτρα που λαμβάνουμε δεν είναι προεκλογικά. Στοχεύουν στην ανακούφιση των πληγέντων. Είναι ευθέως ανάλογα με το μέγεθος της συμφοράς.

Μήπως όμως με το επιχείρημα των μεταρρυθμίσεων το μήνυμα που αποστέλλει η κυβέρνηση είναι ότι δεν υλοποίησε αυτά που επιθυμούσε, αυτά που είχε υποσχεθεί την προηγούμενη τετραετία και προσφεύγει σε εκλογές προκειμένου να προλάβει τις επιπτώσεις της καθυστέρησης διαρθρωτικών αλλαγών που έπρεπε ήδη να έχουν γίνει;

Η επιτάχυνση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων είναι το στοίχημα για να εισέλθει η Ελλάδα στη νέα εποχή. Οι μεταρρυθμίσεις όμως για να υλοποιηθούν, χρειάζεται προετοιμασία. Απαιτούν μια σειρά μέτρων που να ανοίγουν το δρόμο και να διευκολύνουν την εφαρμογή τους. Αυτό το δρόμο καλύψαμε την πρώτη τετραετία της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Δώσαμε την προοπτική, γι’ αυτό θεωρώτην πρώτη περίοδοδιακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όχι απλώς γόνιμη αλλά και μια πολύ δημιουργική περίοδο κυβερνητικού έργου. Τα δημοσιονομικά μεγέθη νοικοκυρεύτηκαν, το έλλειμμα μειώθηκε, η ανάπτυξη επιταχύνθηκε, η ανεργία μειώθηκε, οι θέσεις απασχόλησης αυξήθηκαν, η επιχειρηματικότητα ενισχύθηκε, όπως επίσης και η καινοτομία, η τεχνολογία, ο πολιτισμός και ο τουρισμός. Μπορεί σε κάποια θέματα να κάναμε λάθη, να καθυστερήσαμε, ή να φανήκαμε διστακτικοί. Δεν ισχυριζόμαστε ότι όλα έγιναν όπως τα επιθυμούσαμε. Δουλέψαμε όμως σκληρά και πάντα μιλούσαμε στο λαό με ειλικρίνεια. Γι’ αυτό και τώρα μπορούμε και του ζητάμε, πρόσωπο με πρόσωπο, να μας εμπιστευτεί ξανά. Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς και πισωγυρίσματα. Πόσο μάλλον όταν οι πολιτικές δυνάμεις του χθες, δεν έχουν κάνει, ούτε καν τη στοιχειώδη αυτοκριτική τους, όταν δεν διαθέτουν θέσεις και προτάσεις, όταν πολιτεύονται με σημαία τους την άρνηση, την πόλωση και το φανατισμό. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη ευθύνης της χώρας. Γι’ αυτό και στις 16 Σεπτεμβρίου οι πολίτες θα την εμπιστευτούν ξανά.

Η Νέα Δημοκρατία στις προηγούμενες εκλογές είχε κάνει σημαία της την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη. Σήμερα δεν βλέπω να γίνεται συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα και αναρωτιέμαι αν είστε ικανοποιημένη από τις κυβερνητικές επιδόσεις.

Φυσικά και δεν είμαι ικανοποιημένη. Για νασυμβεί αυτό θα πρέπει ο πολίτης να ξανανιώσει το κράτος, όχι δυνάστη αλλά υπηρέτη του. Θα πρέπει να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία, οι ουρές και η ταλαιπωρία των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες. Ν’ αποκτήσει η χώρα ένα σύστημα υγείας και πρόνοιας που να μη χρειάζεται διαμεσολάβηση των Μ.Μ.Ε – για να σας δώσω το πιο θετικό σενάριο- για ένα κρεβάτι στην εντατική,ένα σύστημα παιδείας που να παράγει όχι ημιμαθείς αλλά καταρτισμένους και μορφωμένους πολίτες. Μέσα μαζικής μεταφοράς που να διευκολύνουν τις μετακινήσεις, ανθρώπινο αστικό και φυσικό περιβάλλον, αποτελεσματικό επίπεδο ασφάλειας και ένα σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας. Μέσα σε αυτά τα 3,5 χρόνια, έγιναν πολλά. Όχι όλα, άλλα πάντως πολλά. Ο αγώνας βέβαια, οφείλει να είναι διαρκής, στοχευμένος και πάνω απ’ όλα αποτελεσματικός. Στη δεύτερη τετραετία μας, η διαχείριση της καθημερινότητας και των προβλημάτων της, αποτελεί βασικό άξονα πολιτικής σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε εξαγγείλει. Οι μεταρρυθμίσεις εξάλλου, γίνονται για τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Για τη βελτίωση των προϋποθέσεων διαβίωσης, για την ανάπτυξη του τόπου και την ισχυροποίηση της κοινωνίας.

Τη φετινή χρονιά ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος Οργανισμός του ΥΠΕΞ. Κατηγορηθήκατε πως αποδυναμώνετε την οικονομική διπλωματία με την σταδιακή κατάργηση των Εμπορικών Ακολούθων ενώ είδαμε και αντιδράσεις από τον συγκεκριμένο κλάδο. Τι απαντάτε σε αυτό και βλέπετε το ρόλο του διπλωματικού σώματος στην προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας;

Δυστυχώς η οικονομική διπλωματία, αποτελούσε για πολλά χρόνια δευτερεύων παράγοντας της εξωτερικής μας πολιτικής. Η οργάνωσή της ήταν ένα από τα χρόνια και άλυτα προβλήματα του κράτους. Υπενθυμίζω ότι τις τελευταίες δεκαετίες, τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων έχουν περάσει από το Υπουργείο Εμπορίου, στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, μέχρι να καταλήξουν τελικά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα, οι συντεχνιακές διαμάχες, η ελλιπής χρηματοδότηση, οι ανεπαρκείς υποδομές, αλλά και η αδυναμία κατανόησης της σημασίας που έχει για την χώρα η υποστήριξη των οικονομικών και εμπορικών μας συμφερόντων στο εξωτερικό, έχουν πολλές φορές υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα της οικονομικής μας διπλωματίας. Η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει το 2004, όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θεμελίωσε, έδωσε νέα ώθηση στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας. Να σας δώσω ένα μόνο παράδειγμα το οποίο θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Με το νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, επιστρατεύεται στην υπηρεσία της οικονομικής διπλωματίας το σύνολο του διπλωματικού μας προσωπικού και όχι μόνο ένας μικρός αριθμός εξειδικευμένων υπαλλήλων. Διασφαλίζεται ότι όλοι οι νέοι διπλωματικοί υπάλληλοι θα διαθέτουν επαρκή οικονομική παιδεία, εξειδικευμένη επιμόρφωση σε διεθνή οικονομικά θέματα και ικανές εμπειρίες μέσα από την πρακτική τους άσκηση σε οικονομικά και εμπορικά καθήκοντα. Στο εξής, οι νέοι διπλωματικοί θα υπηρετούν και ως οικονομικοί και εμπορικοί υπάλληλοι, αναλαμβάνοντας σταδιακά υπηρεσία στα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, στη θέση των υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, που θα αποχωρούν από την ενεργό υπηρεσία. Στη μακρά μεταβατική περίοδο που θα μεσολαβήσει, διασφαλίζεται πλήρως τόσο η ανεμπόδιστη υπηρεσιακή εξέλιξη όσο και η δυνατότητα ουσιαστικής προσφοράς όσων υπηρετούν ήδη ως Υπάλληλοι Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα τρία σημαντικότερα επιτεύγματα ,κατά τη θητεία σας στο Δήμο της Αθήνας, που θα λάβουν υπό όψιν τους οι Αθηναίοι πολίτες σε αυτές τις εκλογές που είστε και πάλι υποψήφια στην Α Αθήνας;

Η μεγαλύτερη πρόκληση που είχα να αντιμετωπίσω εγώ και οι συνεργάτες μου, όταν οι Αθηναίοι πολίτες μας εμπιστευτήκαν την τύχη του Δήμου, ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ομορφύναμε την πόλη μας και αφήσαμε παρακαταθήκη μεγάλα έργα υποδομών και καινοτόμα προγράμματα. Όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Πρόσοψη», το οποίο συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, και το οποίο αφορά στην επιδότηση των ιδιοκτητών ακινήτων για την αισθητική ανάπλαση της πρόσοψης των κτηρίων τους. Μέχρι και σήμερα, περισσότερα από 4.000 κτήρια έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Είναι αλήθεια βέβαια, ότι χρειάστηκε να εργαστούμε σκληρά. Υλοποιήσαμε, και πραγματικά είμαι περήφανη γι’ αυτό, ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 100 εκ Ευρώ σε χρόνο ρεκόρ. Όμως, με θέληση για δουλειά και προσφορά και φυσικά με την αμέριστη στήριξη των Αθηναίων πολιτών πετύχαμε. Το δεύτερο σημαντικό επίτευγμά μας, ήταν το νοικοκύρεμα των οικονομικών μεγεθών του Δήμου Αθηναίων. Μειώσαμε δραστικά τα έξοδα, αναχρηματοδοτήσαμε τις υποχρεώσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο ακόμη και για τα διεθνή δεδομένα και το σημαντικότερο, αυξήσαμε σημαντικά τα έσοδα του Δήμου χωρίς να επιβαρύνουμε με πρόσθετα τέλη τους Δημότες όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά. Απτή απόδειξη αυτής της επιτυχίας, αποτελεί και η απονομή της ανώτατου βαθμού πιστοληπτικής ικανότητας από τον έγκυρο διεθνή οίκο Moody’s. Μιας πιστοληπτικής ικανότητας που έχουν μόνο ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις όπως η Εθνική Τράπεζα. Το τρίτο μεγάλο βήμα που αλλάζει την εικόνα της Αθήνας είναι η Διπλή ανάπλαση του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Θέσαμε τις βάσεις για τη δημιουργία 120 στρεμμάτων αστικού πρασίνου. Μια υποβαθμισμένη περιοχή όπως ο Βοτανικός αποκτά ζωή και φυσικά ο Παναθηναϊκός στέγη ενώ η Λεωφόρος Αλεξάνδρας αποκτά ένα πνεύμονα οξυγόνου που είναι τόσο απαραίτητος για την Αθήνα και το κέντρο πόλης.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο