Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη που έδοσε την Τρίτη 13 Ιουλίου 2010 η Ντόρα Μπακογιάννη στον «ΑΘΗΝΑ 9.84»
Στον δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη
«Το “Φόρουμ για την Ελλάδα” είναι ένα σημείο συνάντησης των δημιουργικών δυνάμεων, των σκεπτόμενων ανθρώπων της σύγχρονης Ελλάδας, οι οποίοι με ανταλλαγή ιδεών, με παραγωγή συγκεκριμένων προτάσεων και αποτελεσματικών κυρίως λύσεων, με την ανάληψη πρωτοβουλιών, προσπαθούν να πετύχουν την εθνική κινητοποίηση για τη δημιουργία μιας νέας προσέγγισης για την Ελλάδα. Αυτό είναι απαραίτητο. Ο στόχος μας είναι να βάλουμε καινούργιους ανθρώπους. Να βγάλουμε από την ιδιώτευση τους ενεργούς πολίτες, να τους φέρουμε στο προσκήνιο, να ανακατευτούν με τα κοινά. Νομίζω ότι αυτό είναι το πολύ μεγάλο μας στοίχημα και θέλω να ελπίζω ότι θα το πετύχουμε. Το χτεσινό ήταν ένα πρώτο δείγμα».
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Ο στόχος του φόρουμ είναι να αναζητήσει σήμερα τις απαραίτητες συνθέσεις, γι’ αυτό και απευθυνόμαστε σε όλο το πολιτικό φάσμα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για συγκεκριμένες πολιτικές, για εφαρμοσμένες πολιτικές. Βαρέθηκε ο κόσμος να ακούει υποσχέσεις, θαυματοποιούς οι οποίοι έχουν μαγικά ραβδιά. Σήμερα, ο Έλληνας ξέρει ποια είναι η αλήθεια, δεν θέλει να του πουλήσεις παραμύθια. Θέλει να του πεις ποια είναι η εφαρμοσμένη πολιτική, που θα τον βγάλει από το σημερινό του αδιέξοδο. Και πάντως, δεν θέλει να τον υποτιμήσεις. Τον υποτιμήσαμε ως πολιτικό σύστημα αρκετά. Φτάνει πια. Αυτή τη στιγμή, αυτό το οποίο θέλει είναι αλήθειες, οι οποίες όμως μπορούν να τον οδηγήσουν σε ένα πιο αισιόδοξο αύριο. Δεν θέλει να ακούει μόνο την καταστροφολογία και την ανάλυση της τραγωδίας».
Ακολούθως είπε: «Είναι βέβαιο ότι από παρθενογένεση δεν προκύπτει τίποτα σε αυτή τη ζωή. Όλοι από κάπου προερχόμαστε, έχουμε μια ιστορία πίσω μας. Από εκεί και πέρα, μαθαίνουμε και από τα λάθη μας, γυρίζουμε σελίδα και προσπαθούμε με τη γνώση που αποκτήσαμε των κακώς κειμένων όλα αυτά τα χρόνια, να διορθώσουμε και εαυτούς και τα πράγματα. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν δημιουργικές δυνάμεις, υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι, υπάρχουν ενεργοί πολίτες, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να εκφραστούν και οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν εκφράζονται ή δεν τους καλύπτει -αν θέλετε- το υπάρχον σκηνικό. Εμείς, λοιπόν, έχουμε ως στόχο μέσα από αυτό το φόρουμ να πετύχουμε την ενασχόληση αυτών των δημιουργικών δυνάμεων με τα καθημερινά, τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, να προτείνουμε λύσεις και να υποστηρίξουμε θέσεις. Και από εκεί και πέρα, να είμαστε έτοιμοι για τον αντίλογο, να πετύχουμε μια σύνθεση όχι στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Μια σύνθεση, η οποία θα οδηγήσει σε πολιτικές ρήξεις με το κακό παρελθόν».
Όσον αφορά το ΠαΣοΚ, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε:
«Στη θέση του κ. Παπανδρέου θα έκανα μια πολύ πιο σοβαρή προσπάθεια απ’ ό,τι έκανε -που ουσιαστικά δεν την έκανε καθόλου-, να πετύχει σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα περνάει μια κρίση, η οποία είναι πρωτοφανής… Σήμερα, για πρώτη φορά μειώνεται δραστικά η αγοραστική δύναμη του Έλληνα πολίτη, όλων των Ελλήνων πολιτών. Αυτό, λοιπόν, θα έπρεπε ο κ. Παπανδρέου -γνωρίζοντας την πραγματικότητα- να είχε προσπαθήσει να πετύχει μια ουσιαστική σύγκλιση των δυνάμεων και να μην προσπαθεί με διάφορες επιτροπές, εξεταστικές για την οικονομία, για την οποία από την πρώτη στιγμή είπα ότι είναι τεράστιο λάθος ο εσωτερικός διχασμός να λειτουργήσει μόνο με τα κομματικά κριτήρια τα οποία ήταν, φοβάμαι, ο μόνος λόγος που λειτούργησε έτσι. Άρα, η ενότητα είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή και βεβαίως την κύρια ευθύνη για την έλλειψη ενότητας την έχει ο κ. Παπανδρέου, την έχει το ΠαΣοΚ. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό».
Στα σενάρια για πρόωρες εκλογές απάντησε:
«Δεν βλέπω εκλογές και δεν βλέπω εκλογές γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή, το τελευταίο πράγμα το οποίο χρειάζεται ο τόπος είναι εκλογές. Κάποτε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο λαός έδωσε μια εντολή στον κ. Παπανδρέου, έχει 160 βουλευτές, 157 έχει σήμερα, με 157 βουλευτές έχει όλη τη δυνατότητα να ασκήσει την πολιτική του. Και από εκεί και πέρα, εμείς, που μας έταξε ο λαός στην αντιπολίτευση, να κάνουμε την αντιπολίτευσή μας. Μόνο που αυτή θα πρέπει να είναι αντιπολίτευση δημιουργική, να είναι επί της ουσίας, να είναι αντιπολίτευση στα κακώς κείμενα και όχι αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση».
Αναφορικά με το ευρώ και την Ευρωζώνη είπε τα εξής:
«Ελεγχόμενη πτώχευση στην Ευρωζώνη, σημαίνει πλήγμα τεράστιο για την Ευρωζώνη. Αν μπούμε στη λογική ότι μπορούν οι χώρες της Ευρωζώνης να πτωχεύουν ελεγχόμενα ή μη ελεγχόμενα ή όπως θέλει να τη λέει ο κ. Σόιμπλε, τελικώς θα καταλήξει μπούμερανγκ για την ίδια τη Γερμανία, για το ίδιο το ευρώ. Άρα, από αυτή τη λογική πρέπει να φύγουμε. Και πρέπει να πω ότι από τις τελευταίες συναντήσεις που είχα και εδώ στην Ελλάδα με τους Γερμανούς, αλλά και με το Γάλλο υφυπουργό, η αίσθησή μου είναι ότι απομακρύνονται πλέον από αυτή τη λογική και αντιλαμβάνονται ότι αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα είναι στήριξη. Πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται όλοι σήμερα ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε μια χώρα της Ευρωζώνης να πτωχεύσει, διότι αυτό θα καταλήξει σε καταστροφή για το ευρώ, το οποίο δέχεται μαζικές επιθέσεις αυτή τη στιγμή. Θα είναι τεράστιο λάθος εάν η Ευρώπη αντί να επιδείξει ενότητα και αλληλεγγύη, επιδείξει εσωτερικό διχασμό, πράγμα το οποίο θα παίξει ακόμα πιο δυνατά το χαρτί των κερδοσκόπων».
Δημοσιογράφος: Μοναξιά στα κοινοβουλευτικά έδρανα νοιώθετε; Μετά τη διαγραφή σας από τη Νέα Δημοκρατία, μετρήσατε φίλους, τους βρήκατε λιγότερους από όσους τους υπολογίζατε, περισσότερους;
Ντ. Μπακογιάννη: «Μοναξιά δεν νοιώθω. Είναι πάρα πολύ δύσκολο πράγμα, σχέσεις ετών, απλώς και μόνο επειδή έγινε μια διαγραφή, να διαλυθούν. Δεν διαλύονται έτσι οι σχέσεις των ανθρώπων και είμαι ευτυχής γιατί στο ανθρώπινο επίπεδο, στο φιλικό επίπεδο, αυτές οι σχέσεις κρατούν πάρα πολύ καλά. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία, διότι εμείς όλοι άνθρωποι είμαστε και η πολιτική έχει διάφορες φάσεις τις οποίες περνάνε οι πολιτικοί, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορείς να ξέρεις ότι οι φίλοι σου είναι φίλοι σου και αν σε έχουν διαγράψει και αν δεν σε έχουν διαγράψει».