Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA

Πέμπτη, 24 Σεπ 2009

Στον Αντώνη Σρόιτερ.

Παίρνει μέρος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κοντά μας έχουμε, κυρίες και κύριοι, την κα Ντόρα Μπακογιάννη, Υπουργό Εξωτερικών και υποψήφια Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών. Καλησπέρα, κα Μπακογιάννη, και περαστικά. Αν και σας βλέπω μια χαρά.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλησπέρα σας. Ευχαριστώ πολύ. Για μένα είναι η πρώτη παρουσίαση.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Καλό κουράγιο για την υπόλοιπη εκστρατεία. Να τις εκατοστίσετε, γιατί είστε μια χαρά απ’ ό,τι βλέπω.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να είστε καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κοντά μας έχουμε και τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, υποψήφιο Βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Καλησπέρα, κ. Βενιζέλο.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλησπέρα σε σας, στους θεατές μας και στην κα Μπακογιάννη, στην οποία εύχομαι περαστικά και σιδερένια.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ευχαριστώ πάρα πολύ και καλή αρχή, κ. Βενιζέλο.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα δώσουμε αρκετές μάχες τις επόμενες ημέρες.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Για μας, ναι, απ’ ό,τι καταλαβαίνω θα έχουμε αρκετές.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Θα ξεκινήσουμε, λοιπόν. Να ξεκινήσουμε, κα Μπακογιάννη, με το θέμα της ημέρας. Το θέμα της ημέρας, που βεβαίως είναι η εξάρθρωση αυτής της ομάδας αντιεξουσιαστών, τρομοκρατών, όπως τους πει κανείς και βεβαίως τα όσα ακούστηκαν από το πρωί. Ακούστηκαν πολλά ακόμα και για το timing αυτών των συλλήψεων. Κάποιοι τις συνέδεσαν με το προεκλογικό κλίμα και είπαν ότι ήταν προεκλογικό τρικ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω ότι είναι άδικο αυτό, κ. Σρόιτερ. Νομίζω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε στην Ελληνική Αστυνομία ότι εδώ και καιρό κάνει μια πάρα πολύ συστηματική προσπάθεια. Συστηματική προσπάθεια, διότι το θέμα της τρομοκρατίας δεν μπορούμε να μην το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί ως κοινωνία. Η Ελληνική Αστυνομία αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά, κάνει μια προσπάθεια, παρακολουθεί, βλέπει, καταγράφει και είχε σήμερα δύο σημαντικές επιτυχίες, εννοώ και την εξιχνίαση στο Ηράκλειο.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Και την εξιχνίαση της απαγωγής, βεβαίως.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι μια σημαντική επιτυχία. Πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή ενός κουβαριού, το οποίο αρχίζει να ξετυλίγεται. Το πρόβλημα της τρομοκρατίας μας έχει απασχολήσει σε αυτή τη χώρα. Έχει ταλαιπωρήσει την Ελλάδα πάρα πολύ. Το έχουμε πληρώσει πάρα πολύ ακριβά. Νομίζω λοιπόν ότι δεν πρέπει να δείχνουμε μικροψυχία ή μικροκομματική μικροψυχία.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Είπατε ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός κουβαριού που ξετυλίγεται.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω πως ναι.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Άρα φαντάζομαι ότι συμφωνείτε με αυτό που ακούσαμε ότι πιθανότατα η μια αυτή οργάνωση να συνδέεται με άλλες πιο σοβαρές οργανώσεις.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η αίσθηση όλων που ασχολούνται με τα θέματα τρομοκρατίας είναι ότι υπάρχει πάντοτε μια διασύνδεση μεταξύ των διαφόρων ομάδων. Άλλες, οι οποίες είναι πιο – αν θέλετε – περιθωριακές, μικρότερες, αυτές που βάζουν βόμβες. Αυτή, ας πούμε, είναι μια ομάδα που ξεκίνησε από βόμβες Μολότοφ, εξελίχθηκε σε βόμβες όπως αυτή που μπήκε στο σπίτι της κας Κατσέλη. Υπάρχουν άλλοι που είναι πιο σοβαρά, έχουν προχωρήσει σε πιο επικίνδυνες – αν θέλετε – φάσεις.

Όλοι μαζί όμως είναι ένα τεράστιο θέμα και είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει και μέσα σ’ αυτά νομίζω ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε ότι η ιστορία του πανεπιστημιακού ασύλου δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι όπως είναι. Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι άσυλο ιδεών και δεν είναι άσυλο τρομοκρατών ή παρανόμων ενεργειών.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Να ρωτήσω γι’ αυτό τον κ. Βενιζέλο, λοιπόν, που είναι και πανεπιστημιακός.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι και καθηγητής.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Καταρχήν, κ. Βενιζέλο, νομίζω ότι χρωστάτε ένα μπράβο στην Κυβέρνηση γι’ αυτή την εξάρθρωση. Δεν ξέρω αν έχετε την ίδια εικόνα.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι μια θετική εξέλιξη και πρέπει να συγχαρούμε την Ελληνική Αστυνομία και για την επιτυχία της στην Αθήνα σε σχέση με αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση και για την επιτυχία της στην Κρήτη. Βεβαίως πρέπει να γίνουν πάρα πολλά ακόμη.

Θέλουμε μια αστυνομία που να είναι επαγγελματική, αξιοκρατική, να μπορεί να κινηθεί με βάση τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουν όλες οι αστυνομίες οι προωθημένες του κόσμου. Χρειάζεται να αξιοποιείται η τεχνογνωσία που υπάρχει και βεβαίως πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός από τη φυσική ηγεσία της αστυνομίας που να είναι επαρκής και να αποδίδει αποτελέσματα.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Η κα Μπακογιάννη έθεσε το θέμα του ασύλου. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, το θέμα του ασύλου είναι ένα πολυσυζητημένο και κρίσιμο θέμα. Η νομοθεσία, όπως έχει διαμορφωθεί, επιτρέπει και στις πανεπιστημιακές αρχές να πάρουν πρωτοβουλίες, αλλά και στις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές να κινούνται όπου πρέπει χωρίς καμία προηγούμενη άδεια των πανεπιστημιακών αρχών.

Όταν έχουμε αυτόφωρο έγκλημα και μάλιστα κακούργημα κατά της ζωής, αλλά ακόμη και πλημμέλημα κατά της ζωής, δεν χρειάζεται να περιμένουμε κάποιο πανεπιστημιακό όργανο να συνεδριάσει και να δώσει την άδεια. Άρα πολλές φορές έχουμε προφάσεις εν αμαρτίαις.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχει δίκιο.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι δύσκολο πολλές φορές για την πρυτανική αρχή να συγκρουστεί με αυτούς με τους οποίους συμβιώνει καθημερινά, αλλά ούτε ο εισαγγελέας ούτε η αστυνομία έχει τέτοιο πρόβλημα. Άρα λοιπόν δεν έφταιγε, ούτε φταίει η νομοθεσία.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Βενιζέλο, εσείς, αν γίνετε κυβέρνηση μετά τις 5 Οκτωβρίου, θα αντιμετωπίσετε το θέμα του ασύλου; Θα έχουμε αλλαγές στο θέμα του ασύλου;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα εφαρμόσουμε το νόμο και υποχρέωση εφαρμογής του νόμου έχει κάθε αρμόδιο όργανο. Έχει η πρυτανική αρχή, έχει όμως και ο εισαγγελέας και η αστυνομία, με σεβασμό πάντοτε στις αρχές που επιβάλλει το Σύνταγμά μας και η κοινωνία αντιλαμβάνεται πότε μια κίνηση των διωκτικών αρχών είναι σωστή και αποτελεσματική και πότε είναι περιττή και αναποτελεσματική επίδειξη δύναμης.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Να εφαρμοστεί ο νόμος λέτε.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πάντως το άσυλο είναι άσυλο ιδεών, είναι άσυλο πολυφωνίας και δεν μπορεί να καλύπτει παράνομες ενέργειες. Δεν είναι καταφύγιο παρανόμων το άσυλο.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κατανοητό, κυρία Μπακογιάννη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Συμφωνούμε λοιπόν απολύτως και νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ θετικό πράγμα, ότι σήμερα τα δύο μεγάλα κόμματα για ένα τόσο μεγάλο θέμα συμφωνούν. Συμφωνούν ότι ο νόμος αυτός τον οποίο ψηφίσαμε, ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να εφαρμοστεί και συμφωνούμε επίσης ότι γι’ αυτό…

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στο σημείο αυτό, κα Μπακογιάννη, αν μου επιτρέπετε…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μια φράση να πω.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στο σημείο αυτό και ο προηγούμενος νόμος του ΄82 έλεγε τα ίδια ως προς την ευθύνη των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, έλεγε όμως ότι χρειαζόταν…

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η τροποποίηση της κας Γιαννάκου μετέφερε την αρμοδιότητα από τη σύγκλητο στο πρυτανικό συμβούλιο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αλλά πάντα μιλάμε για ενδοπανεπιστημιακές διαδικασίες. Υπάρχουν και οι εκτός πανεπιστημίου.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, εσείς όμως, κ. Βενιζέλο, ξέρετε πολύ καλά ότι η σύγκλητος δεν μαζευόταν ποτέ και το ΟΚ δεν δινόταν ποτέ.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συμφωνώ, συμφωνώ, αλλά ο εισαγγελέας και ο αστυνομικός διευθυντής υπάρχει πάντα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και νομίζω ότι θέσατε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, όταν είπατε ότι ουσιαστικά η πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία συμβιώνει με τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είναι πάντοτε πολύ αρνητική στο να δράσει. Εδώ όμως πλέον η ίδια η κοινωνία στη συντριπτική της πλειοψηφία απαιτεί πλέον από όλους εμάς, είτε πανεπιστημιακοί είναι αυτοί είτε όργανα της τάξης είναι, να μην επιτρέπουν αυτή την κατάσταση. Ακόμα και σήμερα άκουγα τον ρεπόρτερ του…

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχουμε όμως πολλά επεισόδια και πολλά εγκλήματα εκτός ζώνης πανεπιστημιακού ασύλου.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως, αλλά…

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η πλειονότητα των προβλημάτων είναι εκτός ασύλου.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι όμως πάρα πολλά…

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Άρα μη μεγαλοποιούμε τα θέματα του ασύλου. Είναι κρίσιμα, αλλά δεν είναι τα πρώτα αυτά.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι πάρα πολλά τα οποία προέρχονται από εκεί και εν πάση περιπτώσει εμείς κάποια στιγμή αυτό το θέμα πρέπει να το καθορίσουμε. Όπως συμφωνούμε στην πάλη κατά της τρομοκρατίας, όπως συμφωνούμε…

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Νομίζω, κα Μπακογιάννη και κ. Βενιζέλο, ότι είναι θετικό ότι και οι δυο συμφωνείτε ότι σε αυτή τη φάση πρέπει τουλάχιστον να εφαρμοστεί ο νόμος. Αφού σε αυτό συμφωνείτε, να πάμε σε κάτι που διαφωνείτε, κα Μπακογιάννη, με τον κ. Βενιζέλο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αλίμονό μας, θα χάσουμε τη φήμη μας εάν συμφωνούμε σε…

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Πάμε λοιπόν στο θέμα της ημέρας, στα περίφημα stage. Διαβάσατε σήμερα στις εφημερίδες, είναι στην επικαιρότητα το θέμα των stage και κατά πόσο αυτά τελικά χρηματοδοτούνται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ή από τον εθνικό προϋπολογισμό. Για ψέματα του Πρωθυπουργού κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ και λέει ότι είπε στο debate ότι οι προσλήψεις, οι 12.000 προσλήψεις είναι προσλήψεις με ευρωπαϊκά κονδύλια και τελικά τα πληρώνουμε εμείς, κα Μπακογιάννη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, είναι προσλήψεις οι οποίες γίνονται από τον ΟΑΕΔ. Το θέμα των stage, το τι είναι πραγματικά τελικώς το stage…

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Έκανε λάθος ο Πρωθυπουργός ή είπε ψέματα όπως λέει το ΠΑΣΟΚ;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι δυνατόν να μου λέτε ότι ο Πρωθυπουργός είπε ψέματα, κ. Σρόιτερ;

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Το ΠΑΣΟΚ το λέει, δεν το λέω εγώ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Για όνομα του Θεού. Το ΠΑΣΟΚ λέει πολλά πράγματα, αλλά τα οποία νομίζω, θα μου επιτρέψετε να πω ότι μέσα στη δίνη της προεκλογικής περιόδου παρασύρεται. Τα stage είναι πράγματι κάποια προγράμματα, τα οποία για 18 μήνες δίνουν τη δυνατότητα σε νέα παιδιά να δουλέψουν με μειωμένη αμοιβή και εμείς, η κυβέρνηση αυτή, προσθέσαμε τώρα, τα έξι μεροκάματα ασφάλειας, γιατί τα παιδιά ήταν βασικά ανασφάλιστα και ήταν ουσιαστικά μια εκπαιδευτική διαδικασία.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Ας μην αναλύσουμε το θέμα των stage. Να πάμε στην ουσία. Η ουσία είναι αν αυτές οι προσλήψεις, οι οποίες ξέρετε ότι γίνονται προ των εκλογών, είναι προσλήψεις που γίνονται με ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, ή αν γίνονται με εθνικά κονδύλια και άρα γίνονται με κονδύλια που επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι τα stage γίνονται με ευρωπαϊκά προγράμματα, κ. Σρόιτερ.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μάλιστα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν τα εφηύραμε. Μάλιστα στην Ελλάδα δεν είχαμε παράδοση stage. Ο κ. Βενιζέλος ξέρει ότι παλιά και στην Γαλλία και στη Γερμανία, υπήρχε μια παράδοση των ονομαζόμενων «Σταζιέ» οι οποίοι μαθαίνανε. Ο λόγος ύπαρξης των stage είναι να εκπαιδευτούν τα παιδιά, όχι να βρουν δουλειά. Και αυτό πρέπει να είναι σαφές την ώρα που το παρουσιάζεις.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Βενιζέλο, αν συμφωνείτε ότι αυτά είναι ευρωπαϊκά κονδύλια, τελικά γιατί δεν έχουμε καταλάβει και δεύτερον, εάν θεωρείτε τις προσλήψεις αυτές παράτυπες, αν έρθετε στην κυβέρνηση τους ανθρώπους αυτούς θα τους διώξετε;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ακούστε τα προγράμματα stage είναι συμβάσεις μαθητείας, για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. Είναι λογικό για έξι μήνες, για ένα χρόνο, άντε για ενάμιση χρόνο να τελείς υπό σχέση μαθητείας για να αποκτήσεις εμπειρία. Πολλές φορές για να πάρεις και το δίπλωμά σου από ένα ΤΕΙ για παράδειγμα, πρέπει να έχει προηγηθεί πρακτική εκπαίδευση. Εδώ όμως υπάρχουν εργαζόμενοι που υποκρύπτονται κάτω από συμβάσεις stage, οι οποίοι δουλεύουν στον ίδιο φορέα από το 2004, ή το 2005, μέχρι σήμερα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό είναι αδύνατον.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:Επί πέντε ή έξι χρόνια.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό είναι αδύνατον, κ. Βενιζέλο, και το ξέρετε.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Χθες εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή ομάδα εργαζομένων με σύμβαση stage και μάλιστα σε φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα από το 2004.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα είναι αδύνατον, κ. Βενιζέλο, γιατί πρέπει να κάνουν παύση, το ξέρετε αυτό νομικά, είστε καλύτερος νομικός, γιατί εγώ δεν είμαι.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, ακούστε με, όχι δεν ισχύει το προεδρικό διάταγμα της σύμβασης ορισμένου χρόνου. Εδώ πρόκειται για συμβάσεις μαθητείας που βρίσκονται στο πουθενά νομικά.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Βενιζέλο, αυτό που ρωτάνε σήμερα…

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Παρακαλώ, να απαντήσω στην προηγούμενη ερώτησή σας.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Σας ρώτησα εάν τους ανθρώπους που εσείς καταγγέλλετε σήμερα ότι προσλήφθηκαν παράτυπα, θα τους κρατήσετε ή θα τους διώξετε;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ακούστε, πριν πάμε εκεί, γιατί δεν φταίνε τίποτα τα παιδιά που ταλαιπωρούνται και βρίσκονται σε ομηρία. Να δούμε, καταρχάς, ποια είναι η δημόσια ηθική, ποιος λέει αλήθεια, ποιος λέει ψέματα στο δημόσιο διάλογο. Δημοσιεύθηκε και ραδιοτηλεοπτικά και στα έντυπα μέσα ενημέρωσης το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως όπου φαίνεται καθαρά ότι η δαπάνη είναι εθνική. Είπε ο προηγούμενος πρόεδρος του ΟΑΕΔ, ο κ. Βερναδάκης, υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ότι ξέρετε, σκεπτόμασταν μετά να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί την ένταξη αυτών των προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ, το 4ο ΚΠΣ.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Εσείς τί θα κάνετε μ’ αυτούς τους ανθρώπους;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:Άρα, λοιπόν, ο κ. Καραμανλής ήταν ανακριβής. Τα κονδύλια είναι εθνικά. Βαρύνουν τον ΟΑΕΔ, τον ΛΑΕΚ που ανήκει στους εργοδότες και τους εργαζόμενους και τελικά εθνικούς πόρους. Και τώρα η λύση είναι μια…

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν απαντήσατε όμως αν αυτούς, κ. Βενιζέλο, τους ανθρώπους, αν έχουν προσληφθεί παράτυπα, αν θα τους κρατήσετε εσείς ή θα τους διώξετε;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η λύση είναι πάρα πολύ απλή, πρέπει να σεβόμαστε το Σύνταγμα και το νόμο περί ΑΣΕΠ. Θα προκηρυχθούν θέσεις αντίστοιχες με όλες εκείνες στις οποίες υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και καλύπτονται από συμβασιούχους του προγράμματος stageκαι αυτοί οι άνθρωποι έχουν την εμπειρία τους, θα μοριοδοτηθούν στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος και εφόσον έχουν και τα υπόλοιπα προσόντα, θα αποκτήσουν μια μόνιμη, ολοκληρωμένη, εργασιακή σχέση. Και στο μέλλον όσοι εντάσσονται σε σχέση μαθητείας στον ιδιωτικό τομέα, γιατί εκεί πρέπει να αποκτάται η εμπειρία, θα έχουν πλήρη κάλυψη, θα έχουν ένα ασφαλές νομικό καθεστώς και όχι καθεστώς ομηρίας.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κατανοητό, κ. Βενιζέλο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ούτως ή άλλως πάντως αυτό το οποίο λέει ο κ. Βενιζέλος σήμερα αυτό ισχύει.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν ισχύει.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτοί που έχουν πάρει το stage έχουν πάρει τα μόρια και όταν γίνει διαγωνισμός του ΑΣΕΠ…

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Για να χρησιμοποιήσεις τα μόρια πρέπει να προκηρυχθούν θέσεις, να γίνει διαγωνισμός.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως, όταν είπα, προκηρύσσονται θέσεις.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:Όχι να περιμένεις έξι χρόνια σε αβεβαιότητα και ομηρία.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Παρακαλώ επιτρέψτε μου και οι δυο να προχωρήσουμε. Κυρία Μπακογιάννη, το άλλο θέμα που επικρατεί στις εφημερίδες σήμερα, το διαβάσατε φαντάζομαι είναι η περίφημη επόμενη ημέρα στη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία χάσει τις εκλογές. Είπε ο κ. Καραμανλής ότι εάν δεν είναι χρήσιμος, αν αισθανθεί ο ίδιος ότι δεν είναι χρήσιμος, την επομένη των εκλογών εάν χάσει θα φύγει. Θα είναι χρήσιμος ο κ. Καραμανλής την επόμενη μέρα;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Απολύτως. Πρώτα απ’ όλα ο κ. Καραμανλής δεν θα χάσει, κ. Σρόιτερ. Σήμερα στην Ελλάδα στον δημόσιο διάλογο κυριαρχεί η άποψη, η οποία εν πολλοίς προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί, ότι η Νέα Δημοκρατία θα χάσει. Εγώ θα σας πω μόνο ένα μικρό παράδειγμα, το παράδειγμα του κ. Σημίτη το 2000. Ο κ. Σημίτης είχε μια διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία επτά μονάδες, εμείς τότε ήμασταν απολύτως βέβαιοι ότι κερδίζουμε τις εκλογές. Και στο παρά πέντε ο κ. Σημίτης κέρδισε.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Λέτε να επαναληφθεί αυτό το σενάριο λοιπόν;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θέλω να πω ότι εγώ δίνω την μάχη μέχρι και την Κυριακή το βράδυ για μια νωπή λαϊκή εντολή. Ο κόσμος έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δυο δρόμους. Κατά την γνώμη μου έχει να επιλέξει ανάμεσα στο δρόμο της υπευθυνότητας και στο δρόμο της απόλυτης ασάφειας και ενδεχομένως της κρυφής ατζέντας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι ο κ. Καραμανλής θα κερδίσει τις εκλογές.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Πάντως αυτό που διαβάζουμε σήμερα, κα Μπακογιάννη, δεν είναι το εάν ο κ. Καραμανλής θα αποχωρήσει την επόμενη ημέρα, αλλά το ποιοι θα είναι εκείνοι – δεν τίθεται καν ως ζητούμενο πλέον στις εφημερίδες απ’ ότι βλέπετε – το ποιοι θα είναι εκείνοι που θα διεκδικήσουν την αρχηγία. Μάλιστα νομίζω ότι πολλοί κοιτούν τα δάχτυλά σας κάθε μέρα όταν περπατάτε, να δουν αν έχετε αυτό το περίφημο δαχτυλίδι της διαδοχής.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ τα δαχτυλίδια τα έχω από τον άντρα μου κ. Σρόιτερ και δεν τα έχω από τον κ. Καραμανλή, ευτυχώς για μένα, δεν υπάρχει θέμα να φύγει ο Κώστας ο Καραμανλής.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Και δεν σας έχει δώσει δαχτυλίδι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και δεν μου έχει δώσει δαχτυλίδι και δεν θα φύγει και το λέω τώρα σοβαρά, δεν ξέρω κανέναν μέσα στη Νέα Δημοκρατία και, πιστέψτε, με εγώ είμαι πολλά χρόνια σ’ αυτή τη παράταξη και την έχω υπηρετήσει σε καλές και σε κακές μέρες. Δεν ξέρω κανέναν ο οποίος να σηκωθεί και να πει του Καραμανλή, φύγε. Άρα ο Κώστας Καραμανλής είναι ένας ηγέτης που έχει να δώσει πολλά, είναι ένας νέος άνθρωπος και θα μείνει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και στην περίπτωση που χάσει.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Βενιζέλο, εσείς πώς βλέπετε την επόμενη ημέρα στην Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές και εάν πιστεύετε ότι θα υπάρξει δαχτυλίδι;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, δεν θέλω να μπω σ’ αυτή τη συζήτηση. Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει μια συγκροτημένη σοβαρή αντιπολίτευση στη Βουλή, η συντηρητική παράταξη έχει πάντα μια θέση στο πολιτικό σκηνικό και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μια αξιωματική αντιπολίτευση ικανή να συζητήσει καλόπιστα και να συμφωνήσει σε μεγάλες κατευθύνσεις της εθνικής στρατηγικής. Δεν μπορεί να γίνει για παράδειγμα εξωτερική πολιτική χωρίς τη συναίνεση, την ευρύτερη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων και πάντως της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Μια και μιλάμε για συναίνεση, όμως, συναίνεση δεν υπήρξε στο κόμμα σας στην περίπτωση του κ. Σημίτη. Θα ήθελα να μου εξηγήσετε γιατί ο κ. Σημίτης δεν ήταν κατάλληλος να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, αν και πρώην πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Ραγκούσης ήταν κατάλληλος.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αυτό το ερώτημα ετέθη στην συνέντευξη του κ. Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και απάντησε ο ίδιος. Παραπέμπω στην απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Εσείς θεωρείτε τον κ. Σημίτη χρήσιμο στο Κοινοβούλιο; Θεωρείτε ότι θα ήταν χρήσιμος ο κ. Σημίτης στο Κοινοβούλιο;

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι η επόμενη Βουλή είναι φτωχότερη χωρίς τον κ. Σημίτη και χωρίς ορισμένους άλλους ανθρώπους, όπως είναι για παράδειγμα ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ή ο Χρίστος Βερελής. Είναι προσωπικότητες ευρύτατης αποδοχής που ξεπερνούν τα όριαενός κόμματος. Αλλά αυτό που μ’ ενδιαφέρει εμένα είναι, η συντεταγμένη ενωμένη παράταξή μας που θα κερδίσει, όπως όλα δείχνουν και αυτό θα το επιβεβαιώσουμε στην κάλπη, την εντολή και μάλιστα με αυτοδύναμη πλειοψηφία, την επομένη μέρα να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις, όχι μόνον της παράταξης, αλλά όλες τις δυνάμεις του έθνους, προκειμένου να κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο, γιατί ένας αντίπαλος υπάρχει μόνον, τα μεγάλα προβλήματα τα οποία μας βαραίνουν.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κυρία Μπακογιάννη, μια τελευταία κουβέντα για να κλείσουμε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ λοιπόν θα συμφωνήσω με κίνδυνο να παρεξηγηθώ για άλλη μια φορά με τον κ. Βενιζέλο ότι θα είναι φτωχότερη η Βουλή χωρίς τον Κώστα Σημίτη. Εγώ τον έχω αντιπολιτευθεί σκληρά όλα τα χρόνια. Παρά ταύτα ένας άνθρωπος με την δική του εμπειρία θα λείψει από τη Βουλή των Ελλήνων. Δεν δέχομαι δε και επιτρέψτε μου να πω ότι θεωρώ εξαιρετικά υποκριτική την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου, θα ήθελα τον κ. Σημίτη στη Βουλή, πλην όμως δεν κατάφερε να πείσει….

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Σας έχουν πει βεβαίως και εσάς ότι ξαφνικά αγαπήσατε τον κ. Σημίτη από την στιγμή που βγήκε εκτός ψηφοδελτίου.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, όχι, εγώ αυτά τα οποία λέω, κ. Σρόιτερ, τα λέω χρόνια, μπορείτε να πάτε – επειδή είμαι και πολλές φορές στα βίντεό σας – να τα δείτε. Αλλά λέω ότι θεωρώ υποκριτικό να λες ότι, θα ήθελα τον κ. Σημίτη στη Βουλή και ταυτόχρονα περίπου να ισχυρίζεσαι ότι ο κ. Ραγκούσης….

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Θα τον στηρίζατε κάποια στιγμή λοιπόν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ότι ο κ. Ραγκούσης δεν θα δεχόταν την δεύτερη θέση.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κύριε Βενιζέλο, μισό λεπτό, θα τον στηρίζατε κάποια στιγμή λοιπόν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει τον κ. Κάρολο Παπούλια.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Αν ο κ. Παπούλιας πει όχι; Είναι κατάλληλο πρόσωπο;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αν ο κ. Παπούλιας πει όχι, θα το δούμε, είναι ένας από τους ανθρώπους ο οποίος έχει παίξει το ρόλο του στην Ελλάδα.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Δεν το αποκλείετε…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αλλά ξεκάθαρα λέω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί και όλοι μας θα υποστηρίξουμε τον κ. Παπούλια και το ΠΑΣΟΚ έπαιξε μ’ αυτή την ιστορία, έκανε καταχρηστικά χρήση του Συντάγματος και λέει ναι μεν Παπούλια, αλλά μετά τις εκλογές.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κρατάω, κα Μπακογιάννη, το γεγονός ότι δεν αποκλείεται να στηρίξει η Νέα Δημοκρατία τον κ. Σημίτη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι δεν είπα τέτοιο πράγμα. Είπα ότι ο κ. Σημίτης είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος, δεν μίλησα καθόλου για Προεδρία Δημοκρατίας και Σημίτη και θέλω να είμαι σαφής.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Κυρία Μπακογιάννη, να σας ευχαριστήσω πολύ.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Σρόιτερ, να πω μια κουβέντα μόνο, σημειώνω αυτούς τους αναδρομικούς επαίνους της Νέας Δημοκρατίας προς τον κ. Σημίτη. Ο κ. Σημίτης δεν είναι μόνο πρόσωπο, συμβολίζει και μια ολόκληρη κυβερνητική περίοδο. Ένα πρόγραμμα που οδήγησε σε καλύτερη θέση τη χώρα, έστω και αργά χαίρομαι γιατί υπάρχει αυτή η εντύπωση.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Βενιζέλο, όσοι το εφαρμόσανε το πρόγραμμα αυτή τη στιγμή είναι στα αζήτητα, είτε οικονομικοί υπουργοί, είτε πολιτικοί.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι όλοι, κα Μπακογιάννη, είχα και εγώ την τιμή να είμαι μέλοςτων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πλην υμών κύριε Βενιζέλο, ελπίζω να μην μπείτε και εσείς σε αυτή την κατηγορία.

Α. ΣΡΟΪΤΕΡ: Να σας ευχαριστήσω και τους δυο και καλή επιτυχία στις εκλογές.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλή συνέχεια.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο