Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά

Δευτέρα, 28 Σεπ 2009

Στον Βασίλη Σκουρή και τον Γρηγόρη Τζιοβάρα.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Έχουμε τη χαρά και την τιμή να έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή την υπουργό Εξωτερικών και υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στη Α’ Περιφέρεια Αθηνών, την κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Γ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Καλημέρα, κα Υπουργέ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα κ. Σκουρή, καλημέρα κ. Τζιοβάρα.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Καλή εβδομάδα.

Γ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Να ξεκινήσουμε λίγο με ένα θέμα που δεν προλάβαμε να βάλουμε. Είχε μηνύματα το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία κατ’ εσάς;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πιστεύω ότι αυτό το οποίο κέρδισε στη Γερμανία, θα κερδίσει και στην Ελλάδα. Δηλαδή οι καθαρές κουβέντες. Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε ένα προεκλογικό αγώνα, λέγοντας στους Γερμανούς την πλήρη αλήθεια για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν, αλλά και το πώς θα βγει η Γερμανία από την πολύ βαριά ύφεση, γιατί η Γερμανία είναι σε πολύ μεγαλύτερη ύφεση από εμάς εδώ στην Ελλάδα – αλλά δεν παύει να είναι η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης – και πως βλέπει εκείνη ότι θα πρέπει να δουλέψουν οι Γερμανοί, για να βγουν από την κρίση. Ήταν μια πολύ μεγάλη νίκη της Μέρκελ και των Ελευθέρων Δημοκρατών.

Γ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Επιτρέψτε μου, όμως, οι νικητές των εκλογών είναι δυο κόμματα, τα οποία είναι σε δυο διαφορετικά στρατόπεδα και σε δυο διαφορετικές κατευθύνσεις. Όπως διαβάζουμε σήμερα και στον Τύπο, η ατζέντα των Ελεύθερων Δημοκρατών, που είναι ο μεγάλος ίσως νικητής των εκλογών, έχει κάνει νομίζω ιστορικό ρεκόρ το κόμμα του κ. Γκένσερ, προωθεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές, την ίδια ώρα που από την άλλη μεριά το Linke του κ. Λαφοντέν, προωθεί μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση. Δεν είναι λίγο αντιφατικό αυτό;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, και εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε ένα Κομμουνιστικό Κόμμα το οποίο πρεσβεύει ιδέες και αρχές, οι οποίες είναι τοποθετημένες στην απόλυτη Αριστερά και κρατικοποιήσεις και έξω από την ΕΟΚ και έξω από το ΝΑΤΟ και τα σχετικά. Από την άλλη μεριά όμως το ερώτημα είναι ποιος θα κυβερνήσει τη Γερμανία. Σήμερα οι φιλελεύθερες δυνάμεις θα κυβερνήσουν τη χώρα. Οι Γερμανοί εμπιστεύτηκαν τη Μέρκελ και τους Ελεύθερους Δημοκράτες και την εμπιστεύτηκαν ακριβώς διότι με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και χωρίς λαϊκισμούς, είναι απίστευτο κύριοι.

Κέρδισε στη Γερμανία ο μη λαϊκισμός, η μη δημαγωγία. Εμένα ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ είναι και προσωπικός μου φίλος διότι είμαστε μαζί υπουργοί Εξωτερικών τριάμισι χρόνια τώρα και τον ξέρω και είναι ένας συμπαθέστατος άνθρωπος. Παρασύρθηκε το SPD σε μια δημαγωγία προσπαθώντας να χαϊδέψει τα αυτιά του αριστερού ακροατηρίου, του παραδοσιακού μέρους της SPD, παρασύρθηκε λέγοντας πράγματα, που οι Γερμανοί ήξεραν ότι δεν μπορούσε να τα κάνει. Αυτή είναι η ουσία.

Γ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Ναι, αλλά την ίδια ώρα ψήφισαν τους βασικούς του αντιπάλους, δηλαδή εννοώ αυτούς που τον πίεζαν να πάει προς τέτοιες θέσεις.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτοί που πήγαν στον Λαφοντέν, είναι αυτοί που ήταν το κομμάτι το οποίο ούτως ή άλλως κατά τη γνώμη μου – αλλά τώρα ξέρετε πάντοτε έξω από το χορό πολλά τραγούδια ξέρει κανείς, αν και εγώ είχα την ευκαιρία να του το πω και προσωπικά – αυτοί ήταν χαμένοι. Στο μεσαίο χώρο παίχτηκε το παιχνίδι στη Γερμανία και εκεί η Μέρκελ με πολύ μεγάλη αξιοπιστία και με πολύ μεγάλη σοβαρότητα – συν τους Ελεύθερους Δημοκράτες – κέρδισαν την παρτίδα και την κέρδισαν με διαφορετικές προβλέψεις – σας θυμίζω – στις δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι και χτες στη Γερμανία έλεγαν ότι θα υποχρεωθούν να ξανακάνουν το μεγάλο συνασπισμό, διότι δεν έβγαιναν τα νούμερα.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Απέρριψαν το μεγάλο συνασπισμό οι Γερμανοί.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Απέρριψαν το μεγάλο συνασπισμό, γιατί ο μεγάλος συνασπισμός δεν επέτρεψε ουσιαστική πολιτική. Διότι ξέρετε η πολιτική δεν γίνεται μισή, διότι μετά δεν έχει τα αποτελέσματα.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Σωστά.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η πολιτική η οποία πρέπει να ακολουθηθεί για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να αναπτυχθεί η οικονομία της Γερμανίας, είναι πολύ συγκεκριμένη.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτό είναι ένα παράδειγμα και για τη χώρα μας, φαντάζομαι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως είναι ένα παράδειγμα.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο μεγάλος συνασπισμός δεν συζητείται.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι ένα παράδειγμα για τη χώρα μας ακριβώς αυτό το θέμα. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική την οποία λέμε σήμερα, είναι η πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα τη βγάλει ενδυναμωμένη και το πιστεύουμε απολύτως αυτό.

Αντίθετα, στον αντίποδα, οι Έλληνες ακούν ασάφεια, πολλές υποσχέσεις όλες καλές, μα όλες καλές, δεν υπάρχει ένα μέτρο το οποίο να ηχεί λίγο παράτονα ή παράξενα στα αυτιά των Ελλήνων, που να προέρχεται από τον κ. Παπανδρέου. Θα φορολογήσει – λέει – αυτούς που έχουν αξίας 1 εκ. σπίτι, 100 χιλιάδες εισόδημα, μα πόσοι είναι αυτοί; 15.000 άνθρωποι στην Ελλάδα; Ποιος σοβαρά πιστεύει ότι μπορούμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση με αυτές τις προτάσεις;

Και το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η κρυφή ατζέντα υπάρχει. Διότι βεβαίως θα δανειστεί ο κ. Παπανδρέου το καταλαβαίνω, πόσο όμως θα δανειστεί. Είναι δυνατό να σου λέει ότι σε 100 μέρες θα δώσει τρία δισ. και θα βάλει την οικονομία μπροστά κύριοι; Δηλαδή σε ποια αυτιά σοβαρού ανθρώπου αυτό …

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αν κάνει ο κ. Καραμανλής, κα Μπακογιάννη, κυβέρνηση, δεν θα δανειστεί αυτή η κυβέρνηση;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως. Δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα που να μην δανειστεί. Το ερώτημα δεν είναι αν θα δανειστείς, το ερώτημα είναι πως θα δανειστείς και το πρώτο πράγμα το οποίο σου λένε όλοι, το πρώτο πράγμα που θα μας πει η κα Μέρκελ αύριο, θα είναι: «Για καθίστε βρε παιδιά, εγώ ζητάω από τους Γερμανούς θυσίες, από τους Γερμανούς οι οποίοι εξακολουθούν και συνεισφέρουν στον κοινό ευρωπαϊκό κορβανά πάρα πολλά λεφτά και τους ζητάω να σφίξουν το ζωνάρι τους για να βγούμε από την ύφεση και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Εσείς μπορείτε να μου πείτε γιατί δεν θα το κάνετε; Εσείς γιατί δηλαδή στην Ελλάδα δεν θα το κάνετε, αλλά θα ζητήσετε δανειακά και θα ζητήσετε την ευρωπαϊκή στήριξη;».

Άρα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να πας αξιόπιστα και να πεις: «Ναι, εμείς θα μαζέψουμε και τα δικά μας δημόσια οικονομικά, ναι θα σφίξουμε τον κορβανά του Δημοσίου, διότι περί του Δημοσίου μιλάμε πάντοτε, εξαιρώντας τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους, γιατί αυτοί οι άνθρωποι έχουν φτάσει αναμφισβήτητα στα όριά τους. Δεν μπορείς να έχεις μια σύνταξη 670 ευρώ και να του ζητάς να μην πάρει αύξηση, θα την πάρει την αύξηση.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Τί αύξηση θα πάρει εκεί;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Περίπου όσα πήρε και φέτος.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Φέτος πήρε επίδομα, δεν πήρε αύξηση.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό λέω, για το επίδομα μιλάω.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Είναι άλλο το επίδομα, άλλο η αύξηση.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι άλλο, αλλά τα 500 ευρώ είναι 500 ευρώ. Έτσι δεν είναι; Και τα 300 ευρώ είναι 300 ευρώ. Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο του λέει το ΠΑΣΟΚ είναι ότι θα πάρει 0,30 αν πάρει γύρω στο πληθωρισμό. Εμείς ξεκάθαρα λέμε ποιος είναι για μας ο χαμηλοσυνταξιούχος, ποιος είναι για μας ο χαμηλοεισοδηματίας, που είναι για μας το όριο.

Εμείς λέμε ότι «Βρε παιδί μου στο ΕΤΑΚ όποιος έχει σπίτι με ονομαστική αξία – όχι εμπορική – αντικειμενική αξία κάτω από 200 χιλιάδες ευρώ, δεν πληρώνει ΕΤΑΚ. Ας μας πει και το ΠΑΣΟΚ που βάζει το όριο. Το βάζει σε αυτούς που έχουν το ένα εκατομμύριο; Διότι αυτό δεν είναι αλήθεια και ξέρετε ο κόσμος δεν είναι κορόιδο, ο κόσμος ακούει, μας κάνει κριτική, αν θέλετε μας καταλογίζει τις αδυναμίες μας. Αλλά δεν είναι και οι Έλληνες λαός ο οποίος τρώει κουτόχορτο και ο οποίος πιστεύει ότι θα βρεθεί ένας μαγικός τρόπος και θα πολλαπλασιαστούν οι άρτοι!

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ρωτήσω τώρα, με αφορμή τις τελευταίες φήμες με αφορμή τις δημοσκοπήσεις που απαγορεύονται το τελευταίο διάστημα, θεωρείτε ότι ήταν λάθος η απαγόρευση των δημοσκοπήσεων;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, θεωρώ σωστή την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων και αν θέλετε να σας πω την άποψή μου. Εγώ ήμουν από την αρχή αντίθετη με τις δημοσκοπήσεις. Είμαστε ένας λαός, ξέρετε, ο οποίος τείνει προς την υπερβολή και φαντάζομαι θα συμφωνήσετε μαζί μου.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Με συγχωρείτε, κα Μπακογιάννη, αφού ήταν σωστή …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό να σας πω. Στη Γερμανία επιτρεπόταν μέχρι το τέλος, δημοσιεύονταν μια δημοσκόπηση την εβδομάδα, τις δέκα μέρες. Εμείς εδώ είχαμε πέντε την ημέρα! Στο τέλος λοιπόν οι δημοσκοπήσεις δεν λειτουργούσαν ως ένα εργαλείο δουλειάς, όπου βλέπουμε τη στάση της κοινωνίας και για μας τα πολιτικά κόμματα ήταν εξαιρετικά σημαντικό, αλλά λειτουργούσαν ως αγωγοί της κοινής γνώμης.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτό είναι αληθές, αλλά, κα Υπουργέ, υπάρχει ένα ερώτημα: όταν η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις επιτρέπει άρα συμφωνεί με αυτό το εργαλείο δουλειάς τον επηρεασμό της κοινής γνώμης, όταν χάνει το απαγορεύει. Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι δεν είναι έτσι.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Έτσι είναι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ, δεν είναι έτσι. Κατά γενική εκτίμηση δεν υπήρξε ούτε ένας συνάδελφός σας στις προηγούμενες εκλογές που να μην στηλίτευσε το γεγονός αυτό.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να βγαίνει η κρατική τηλεόραση και να λέει ότι υπάρχει μείωση της ψαλίδας;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν το ξέρω αυτό αν έγινε, ούτε είμαι σε θέση να το κρίνω. Εγώ μπορώ να σας πω τη δική μου αίσθηση: η δική μου αίσθηση – και αυτό σας το λέω επωνύμως και υπευθύνως – είναι από αυτό που συμβαίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και επειδή έχω μια επαφή με ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και αυτό που συμβαίνει στη δική μου εκλογική Περιφέρεια την Α’ Αθηνών, σε σχέση με το πώς ξεκινήσαμε και πως είμαστε σήμερα, η διαφορά είναι τεράστια.

Για πρώτη φορά πλέον ήρθαν οι δικοί μου και ξέρετε ότι όποιος έχει κάνει Δήμαρχος, ξέρει τη γειτονιά του, ξέρει την Αθήνα του. Εγώ ξέρω την Αθήνα, ξέρω τις γειτονιές της Αθήνας ξέρω πως αντιδρούν. Στην αρχή ήταν πάρα πολύ δύσπιστοι, ήταν πάρα πολύ ενοχλημένοι, είχαν πάρα πολλά ερωτηματικά, αλλά σήμερα που μιλάμε η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική.

Κάνουμε συγκεντρώσεις, κύριοι, που εγώ υπολογίζω 200 ανθρώπους και βρισκόμαστε μπροστά σε 500. Αυτό είναι ένα καλό δείγμα. Τώρα, η αίσθησή μου λοιπόν είναι ότι η συσπείρωση αυξάνεται και ότι ο αριθμός των ανθρώπων που κριτικά βρίσκονταν απέναντί μας χωρίς να έχουν πάει σε άλλα κόμματα – δηλαδή αυτοί που δημοσκοπικά τους ονομάζουμε «αδιευκρίνιστη ψήφος» – αυτοί πλέον είναι πιο κοντά σε εμάς. Αυτό νιώθω ως άνθρωπος που έχω υπηρετήσει.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Σε βαθμό που να διεκδικείτε τη νίκη;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, βεβαίως τη νίκη διεκδικούμε. Αλίμονο.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Όχι, θεωρητικά. Θεωρητικά όλοι πάμε στη μάχη …

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με συγχωρείτε, καθόλου θεωρητικά. Διεκδικούμε τη νίκη, διεκδικούμε νωπή λαϊκή εντολή, πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα βάλει το χέρι στην καρδιά. Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα: μέχρι προχθές ο Σόκρατες στην Πορτογαλία έχανε παταγωδώς, εάν έχετε παρακολουθήσει.

Γ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Ναι, βέβαια.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και ο Σόκρατες, όπως και οι περισσότερες κυβερνήσεις σήμερα στην Ευρώπη, βγήκαν και είπαν αλήθειες στον κόσμο τους. Ο Σόκρατες ακολούθησε κι αυτός, σοσιαλιστής είναι ο άνθρωπος, αλλά ακολούθησε μια πολιτική του κυβερνήτη, αυτού που χειρίζεται την κρίση.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Κυρία Υπουργέ, αλήθειες όμως τις ονομάζετε εσείς. Αφήστε να τις ονομάσει και ο υπόλοιπος κόσμος και εκεί κρίνονται οι εκλογές. Εσείς λέτε «εμείς είμαστε υπεύθυνοι, εμείς λέμε την αλήθεια», αυτό είναι μια δική σας αλήθεια.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ σας προσκαλώ και σας προκαλώ να μου πείτε σε ποια προεκλογική περίοδο έχει βγει κόμμα και έχει πει ότι «όχι σας τάζω ότι θα έχουμε αυξήσεις εκεί, μειώσεις των φόρων κλπ», αλλά λέει «σας λέω ότι έχουμε δυο δύσκολα χρόνια μπροστά μας στα οποία θα κόψουμε υπερωρίες, παρά μόνο αυτές που γίνονται». Δηλαδή, πέστε μου ένα κόμμα που το έχει κάνει στην Ελλάδα;

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ωραία. Εγώ θα αναστρέψω το ερώτημα, γιατί ξέρετε ότι σας σέβομαι απόλυτα. Θέλω να μου πείτε σε ποια χώρα της Ευρώπης, υπήρχε κυβέρνηση που υπολόγιζε το έλλειμμα στο 3,7%, έλεγε ο υπουργός τον Ιούλιο λίγο πριν από τις ευρωεκλογές ότι «με τα μέτρα που παίρνουμε θα μειωθεί» και το Σεπτέμβριο μας λέει ότι «το έλλειμμα θα είναι 6%» και όλοι λένε ότι θα πάει στο 12%. Σε ποια χώρα συμβαίνει αυτό; Και γιατί αυτό είναι ειλικρίνεια.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς, θα σας το πω αμέσως.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Γιατί αυτό είναι ειλικρίνεια λοιπόν;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα σας πω δυο χώρες. Στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία. Στην Ιταλία δεν το συζητάμε, έχει παντελώς ξεφύγει.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Όχι, λέω για τους υπολογισμούς.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Για τους υπολογισμούς μιλάμε.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Και το λέω, επαναλαμβάνω, γιατί σας σέβομαι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα λεπτό, κ. Σκουρή, τα πράγματα είναι απλά. Η κρίση χτύπησε τους πάντες και το ερώτημα το οποίο ετέθη σε αυτή την κυβέρνηση, ήταν: θα αυξήσουμε το έλλειμμα, κάνοντας ενεργητικές πολιτικές προς τομείς της οικονομίας που το χρειάζονταν; Και η δική μας απόφαση ήταν, ναι.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Από αυτό αυξήθηκε το έλλειμμα;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Μάλιστα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Διότι, όταν δώσαμε λεφτά για να στηρίξουμε τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, τον τουρισμό, δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να πει ότι δεν ήταν σωστό. Όταν δώσαμε λεφτά για να καλύψουμε τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά τους ταμεία – γιατί αλλιώς θα είχαν πρόβλημα ασφάλισης για το χρονικό διάστημα που εργάστηκαν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό – δεν ήρθε ένας να μας πει όχι.

Όταν στηρίξαμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ΤΕΜΠΜΕ, το πρόγραμμα αυτό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν ήρθε ένας να μας πει ότι κάναμε λάθος. Αυτά τι λεφτά είναι; Είναι λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού, που βεβαίως μπήκαν στο έλλειμμα. Εν γνώσει μας ανεβάσαμε το έλλειμμα, γιατί έπρεπε να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας κάνουμε δυο ερωτήματα ακόμη, οφείλουμε να τα κάνουμε. Το ένα, αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός χτες στη «RealNews» ότι «είναι καραγκιοζιλίκια τα περί παράδοσης δαχτυλιδιού σε εσάς, σε περίπτωση ήττας».

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα, δόξα τω Θεώ, και πολύ ορθώς. Εγώ όταν ρωτήθηκα για δαχτυλίδια, είπα ότι τα μόνα δαχτυλίδια που δέχομαι – μετά χαράς προσθέτω εδώ – είναι από τον άνδρα μου. Ο άνδρας μου, μου κάνει δαχτυλίδια δώρο και ελπίζω να το συνεχίσει και στο μέλλον.

Αλλά για να σοβαρευτούμε, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο σοβαρό κόμμα. Η λειτουργία του δαχτυλιδιού είναι αστεία. Ο Πρωθυπουργός την ονόμασε «καραγκιοζιλίκι», εγώ το έχω πει με όλους τους τόνους, όλες αυτές τις τρεις εβδομάδες. Και ούτως ή άλλως δεν υπάρχει θέμα, διότι σας είπα ότι θέμα ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία – δεν το είπα σε εσάς, το ξαναλέω λοιπόν και σε εσάς – δεν υπάρχει.

Η Νέα Δημοκρατία έχει αρχηγό, ο οποίος δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί από κανέναν, πιστέψτε με και κάτι ξέρω όταν σας το λέω.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Αν φύγει ο ίδιος, το συζητώ ως υπαρκτό ενδεχόμενο, φαντάζομαι ότι δεν θα τον παρακαλέσετε να μείνει.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ακριβώς.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο να θέλει ο ίδιος να φύγει. Εγώ πιστεύω πραγματικά ότι ο Καραμανλής ακολουθώντας αυτή την πολιτική την οποία ακολουθεί, θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή και το βράδυ των εκλογών όλοι όσοι είχαν προεξοφλήσει τα αποτελέσματα, θα βρεθούν μπροστά σε εκπλήξεις.

Γ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Κυρία Υπουργέ, μετά την ήττα που είχε το κόμμα σας στις ευρωεκλογές, δεν συνήλθε κανένα κομματικό σας όργανο για να αποτιμήσει το αποτέλεσμα. Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί την Κυριακή.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Χρειάζεται ένα συνέδριο το κόμμα σας;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τα κόμματα έχουν κλασικά συνέδρια ανά δυο χρόνια και στη Νέα Δημοκρατία θα γίνει το συνέδριο. Αλίμονο. Και από εκεί και πέρα το όργανο συνεκλήθη πάρα πολλές φορές και συζήτησε αναλυτικά.

Γ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Πάντως όχι μετά τις ευρωεκλογές.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Στην Κυβερνητική Επιτροπή η οποία μερικώς έκανε. Το ότι τα όργανα του κόμματός μου δεν συνεδριάζουν επαρκώς, με άνεση μπορώ να σας το πω αυτό, συμφωνώ μαζί σας.

Γ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Και κάτι τελευταίο, τουλάχιστον από εμένα. Έχετε κάποιο σχόλιο για τα όσα είπε χτες ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι την τελευταία πενταετία δεν υπήρξε ενδιαφέρον για το Κυπριακό;

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Και ο κ. Αναστασιάδης είναι ηγέτης αδελφού κόμματος.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχει ένας έντονος πολιτικός διάλογος αυτή τη στιγμή στην Κύπρο. Εσωτερικός. Στον οποίο εγώ δεν θέλω να παρέμβω και τώρα σας μιλώ ως υπουργός Εξωτερικών.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Ναι, γι’ αυτό σας ρωτούμε.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένα πράγμα όμως μπορώ να σας πω και αυτό το λέω μετά λόγου γνώσεως: η Ελλάδα όχι μόνο είναι παρούσα στη μάχη για το Κυπριακό, όχι μόνο στηρίζει, όχι δεν υπάρχει κύτταρο διπλωματικό της Ελλάδας, το οποίο σε όλα τα επίπεδα να μην δρα, εγώ δε που σας μιλάω, αποτελεί τουλάχιστον το 40 με 45% του χρόνου μου ως Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Για εσωτερική κατανάλωση λέτε ότι τα είπε ο κ. Αναστασιάδης;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πιστεύω ότι υπάρχει ένας εσωτερικός πολιτικός διάλογος στην Κύπρο, σας είπα δεν θέλω να μπω εγώ σε αυτό το διάλογο.

Γ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Θεωρείτε ότι στηρίζει τον κ. Χριστόφια δηλαδή;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποχρέωση να συνεργάζεται με την κυπριακή κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή. Δεν επιλέγουμε εμείς στην Ελλάδα, την κυβέρνηση, την επιλέγει ο κυπριακός λαός, όπως και οι Κύπριοι δεν επιλέγουν εμάς, επιλέγει ο ελληνικός λαός.

Από εκεί και πέρα, όμως, η εντολή που έχουμε και από τον κυπριακό και από τον ελληνικό λαό, είναι μία: η πάρα πολύ στενή συνεργασία, ο συντονισμός και μέχρι πριν από 10-12 μέρες μια δυο μέρες πριν μπω στο νοσοκομείο, ο κ. Κυπριανού ήταν στην Ελλάδα και καθίσαμε και συντονίσαμε όλες μας τις υπηρεσίες και εκείνος τις δικές του κι εγώ τις δικές μου, για να μπορέσουμε ακριβώς να έχουμε μια κοινή γραμμή πλεύσης, ενόψει του Δεκεμβρίου και της προετοιμασίας στις Βρυξέλλες. Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν σταματάει, όπως καταλαβαίνετε.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Σε προεκλογική περίοδο και αλίμονο αν σταματούσε. Σας ευχαριστούμε πολύ, κα Υπουργέ.

Γ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Καλή επιτυχία στη μάχη της Α’ Αθηνών, κα Υπουργέ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νά ‘στε καλά, καλημέρα σας. Ευχαριστώ πάρα πολύ, έτσι να το θυμηθείτε γιατί ζητάμε το σταυρό. Κάθε σταυρός είναι δείγμα εμπιστοσύνης.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Σταυρώστε με – σταυρώστε με!

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, σταυρώστε με.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Καλή σας ημέρα, ευχαριστούμε πολύ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γεια σας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο