Ο επιχειρηματικός πόλεμος δεν θα επηρεάσει τη ΝΔ…
Στον Γιώργο Σταματόπουλο.
Την πεποίθησή της ότι «η κάλπη θα δώσει θετικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία» εκφράζει με τη συνέντευξή της στο «Κέρδος» η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι «η συσπείρωση των Νεοδημοκρατών αυξάνει». «Οι λόγοι που οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να ζητήσει εκλογές είναι σαφείς σε όλους και απολύτως σεβαστοί», λέει χαρακτηριστικά η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη η υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει ότι «η υπογραφή της Ελλάδος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση», επισημαίνοντας ότι «ποτέ δεν αναζητήσαμε το εύκολο πολιτικό κέρδος εις βάρος των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της χώρας». Για τον νομικό δρόμο που ακολουθεί πλέον, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, η αντιπαράθεσή της με τον επιχειρηματία κ. Ανδρέα Βγενόπουλο και τις διαστάσεις που μπορεί να αποκτήσει για την «επόμενη μέρα» στη ΝΔ, η υπουργός Εξωτερικών δηλώνει με νόημα: «Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να υποστεί εσωκομματικές συνέπειες από τον πόλεμο επιχειρηματικών ομίλων. Ούτε σήμερα, ούτε αύριο…».
Κυρία Μπακογιάννη, ακούμε τον κ. Καραμανλή να καλεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αποσαφηνίσει τη στάση του για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Πιστεύετε ότι κάτι υποκρύπτουν οι ενστάσεις του κ. Παπανδρέου;
Είναι αλήθεια ότι ζητάμε εδώ και τρεις εβδομάδες από τον κύριο Παπανδρέου να τοποθετηθεί για το θέμα αυτό, αλλά εκείνος εμμένει σε αόριστες τοποθετήσεις που εντείνουν τη σύγχυση για τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ. Και ο λόγος είναι ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη αποτελεί μία πολύ σημαντική συμφωνία για την Ελλάδα, που καθιστά τη χώρα μας ενεργειακό σταυροδρόμι στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης. Πρόκειται για ένα έργο του οποίου τον σχεδιασμό ξεκινήσαμε το 1990 και υπογράψαμε το 2008 και για το οποίο πάλεψαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ελπίζω να διατηρήσουμε το εθνικό μέτωπο αρραγές και στο μέλλον να εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε αυτή τη συμφωνία, όπως κάναμε μέχρι σήμερα. Η υπογραφή της Ελλάδος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν μπορεί ο κύριος Παπανδρέου να κινείται μονίμως για όλα σε πλαίσιο απόλυτης ασάφειας.
Ναι, αλλά ο κ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι ενώ εκείνος είχε αρνητική στάση για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ανατολική Ευρώπη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ…
Η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα και συναίνεση ως προς τις αποφάσεις. Και τελικά αυτός ο διάλογος έφερε αποτελέσματα. Αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία πρέπει να συζητούν για τις μεγάλες κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Και βέβαια, πρέπει να συζητούν για τα θέματα στα οποία διαφωνούν, ώστε να βρίσκουν και να αναδεικνύουν τα σημεία επαφής. Αυτό έγινε με την αντιπυραυλική. Αυτό έγινε και με τη «Διαδικασία της Κέρκυρας», όπου ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και προώθησαν τον διάλογο για την ασφάλεια στον 21ο αιώνα με πρωτοβουλία της Ελλάδας. Αυτή είναι η ουσία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα είναι παραφιλολογία.
Ποια κατά την άποψή σας, κυρία Μπακογιάννη, είναι τα στοιχεία που απαντούν στις αιτιάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η εξωτερική πολιτική χαρακτηρίστηκε από αδράνεια;
Ας μην ισοπεδώνει το ΠΑΣΟΚ τα πάντα στον βωμό της μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Τα τελευταία πεντέμισι χρόνια ασκήσαμε μία εξωστρεφή ελληνική πολιτική, προστατεύοντας στο ακέραιο τα εθνικά ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας, διευρύνοντας τον ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή σκακιέρα και ενισχύοντας τις διμερείς μας σχέσεις με σημαντικούς παίκτες του διεθνούς συστήματος, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα. Με εθνική αυτοπεποίθηση και ισχυρά πολιτικά και νομικά επιχειρήματα καταφέραμε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Σας θυμίζω απλώς τις αποφάσεις στο Βουκουρέστι, τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σημαντικές αποφάσεις όπως αυτή για τη λαθρομετανάστευση της ΕΕ, την άσκηση της προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας στα Ηνωμένα Έθνη και τη σημαντική πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό, στον ΟΑΣΕ, θεσμοθετώντας τη «Διαδικασία της Κέρκυρας» κατά την άσκηση της προεδρίας του οργανισμού. Σε όλα τα διεθνή φόρα που συμμετείχαμε υπήρξε σαφές στίγμα από την ελληνική διπλωματία και αυτό έχει αξία που δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
Επόμενο μεγάλο στοίχημα για την ελληνική διπλωματία;
Το επόμενο εξάμηνο θα είναι όντως κρίσιμο για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Συγκεκριμένα, στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θα συνεχίσουμε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρούμε κοινή λύση στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Επίσης, στο Κυπριακό οι συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Παράλληλα, εν όψει της αξιολόγησης της πορείας της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβριο, η Τουρκία θα κληθεί να αποδείξει ότι κάνει πράξη τις διακηρύξεις της περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της και ότι ακολουθεί σταθερή πορεία συμμόρφωσης προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπάρχουν μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις και έχουμε χρέος οι πολιτικές δυνάμεις να βάζουμε πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον.
Υπάρχει κάτι από τα θέματα που χειριστήκατε, στο οποίο θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτεροι χειρισμοί;
Βλέποντας τα γεγονότα από απόσταση, πάντα εντοπίζουμε πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι εδώ και πεντέμισι χρόνια, αυτή η κυβέρνησή ποτέ δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Ποτέ δεν αναζητήσαμε το εύκολο πολιτικό κέρδος εις βάρος των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της χώρας. Δουλέψαμε με συνέπεια και υπευθυνότητα και καταφέραμε έργο σημαντικό για το οποίο είμαστε περήφανοι.
Συμφωνείτε με την άποψη που διατυπώνουν στελέχη της ΝΔ ότι δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς, στη βάση του κόμματος, για ποιο λόγο πήγατε σε εκλογές;
Οι λόγοι που οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να ζητήσει εκλογές είναι σαφείς σε όλους και απολύτως σεβαστοί. Δεν οδηγηθήκαμε στις εκλογές χωρίς σκέψη. Ήταν μία δύσκολη απόφαση που πάρθηκε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Ουσιαστικά, το ΠΑΣΟΚ επέβαλε τις εκλογές δύο χρόνια πριν ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας, χρησιμοποιώντας καταχρηστικά το συνταγματικό του δικαίωμα επιλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δηλαδή, εκβίασε την κυβέρνηση ότι θα προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο με μοναδικό γνώμονα το κομματικό του συμφέρον. Αν επιτρέπαμε να συμβεί αυτό, να συρθούμε σε μία εξάμηνη προεκλογική περίοδο, η ελληνική οικονομία θα βρισκόταν σε μία πολύμηνη δίνη.
Υπάρχει κυρία υπουργέ, κάποιος πήχης στα ποσοστά που πρέπει να έχει η ΝΔ στην επικείμενη αναμέτρηση;
Πρόκειται αναμφίβολα για μία δύσκολη αναμέτρηση. Όμως με ικανοποίηση διαπιστώνω τις τελευταίες ημέρες ότι το κλίμα αλλάζει. Οι εντυπώσεις των πρώτων εβδομάδων ανατρέπονται. Η συσπείρωση των Νεοδημοκρατών αυξάνει. Και παρά τα τελευταία αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων πιστεύω ότι τη μέρα των εκλογών η κάλπη θα δώσει θετικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε, το ίδιο έγινε και στις εκλογές του 2000.
Κυρία Μπακογιάννη, αφήσατε να εννοηθεί ότι οι επιθέσεις που δέχεστε από επιχειρηματικούς ομίλους σχετίζονται με τις εκλογές. Άρα και με την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία;
Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να υποστεί εσωκομματικές συνέπειες από τον πόλεμο επιχειρηματικών ομίλων. Ούτε σήμερα, ούτε αύριο… Αυτή την περίοδο βάλλομαι με ανυπόστατες κατηγορίες και για τον λόγο αυτό απευθύνθηκα στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι δυνατό, λόγω προεκλογικής περιόδου, κάποιοι να προσπαθούν να με εμπλέξουν σε μία ιστορία που δεν έχω ανάμιξη.
Έχει για εσάς σημασία η πρωτιά στην Α’ Αθηνών;
Έχει σημασία για μένα κάθε ψήφος, κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα που με εμπιστεύεται και με επιλέγει. Δεν υπάρχει τίποτα σημαντικότερο για εμάς τους πολιτικούς από την ώρα της κάλπης την ώρα που δίνουμε λογαριασμό στους πολίτες, την ώρα που κρίνεται το έργο μας. Στις 4 Οκτωβρίου θα δώσω ξανά αυτή τη μάχη από την πρώτη γραμμή. Καλώ λοιπόν, όλες και όλους να μας στηρίξουν. Για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή.