Νεα

«Συμμόρφωση α λα καρτ δεν μπορεί να υπάρξει»

Τρίτη, 28 Ιούλ 2009

Η διεύρυνση, η λαθρομετανάστευση και η κλιματική αλλαγή ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τους υπουργούς Εξωτερικών των «27» στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες (27/7). Η Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε τους ομολόγους της για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και σε δηλώσεις της τόνισε ότι εάν η Τουρκία επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της. «Συμμόρφωση α λα καρτ δεν μπορεί να υπάρξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά το ΣΓΥΕΣ, η Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία ακολουθεί μία προκλητική πολιτική αμφισβητήσεων στο Αιγαίο, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη. «Καθώς το ορόσημο του Δεκεμβρίου πλησιάζει», συνέχισε αναφερόμενη στην κρίση της τουρκικής υποψηφιότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον προσεχή Δεκέμβριο, «οι υπόλοιπες κυβερνήσεις των μελών της Ένωσης πρέπει να έχουν σαφή εικόνα της κατάστασης, ώστε από κοινού να λάβουμε τις αποφάσεις μας».

Η Ντόρα Μπακογιάννη προσέθεσε ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της ως προς το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και τόνισε ότι επιλεκτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων δεν μπορεί να υπάρξει. Η Ελλάδα, συνέχισε η Υπουργός Εξωτερικών, είναι ο πλέον ειλικρινής υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά διευκρίνισε ότι «όσο σταθερή είναι η υποστήριξή μας για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, εξίσου σταθερή είναι και η θέση μας για την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτνίασης και των αρχών και αξιών στις οποίες βασίζεται η Ένωση.» «Εκπτώσεις σε αυτή τη βασική μας θέση δεν θα γίνουν», κατέληξε.

Αναφερόμενη στα άλλα θέματα του ΣΓΥΕΣ, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ότι η υποψηφιότητα της Ισλανδίας φανερώνει ότι στους δύσκολους καιρούς μας η ΕΕ εξακολουθεί να είναι πόλος έλξης για χώρες που επιθυμούσαν μέχρι πρότινος να μείνουν έξω από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Για τη λαθρομετανάστευση ανέφερε ότι η συμπερίληψη του θέματος στις προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας δείχνει ότι άρχισε να αποδίδει καρπούς η προσπάθεια της χώρας μας και των νοτίων εταίρων της να ευαισθητοποιήσουν την ΕΕ ώστε να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στόχος μας είναι, προσέθεσε, να αποκτήσει η ΕΕ μία ουσιαστική πολιτική με έμφαση στην πρόληψη του φαινομένου, αλλά και το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο