Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης για την παράνομη διακίνηση παιδιών που οργανώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF. Τη δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας, που έχει στόχο την ευσιαθητοποίηση των πολιτών για το σοβαρό αυτό πρόβλημα, παρουσίασαν σήμερα (16/7) στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Λάμπρος Κανελλόπουλος εκ μέρους της UNICEF.
Η φετινή εκστρατεία περιλαμβάνει ένα τηλεοπτικό και ένα ραδιοφωνικό σποτ, που θα μεταδίδονται από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμη μελέτη της UNICEF για τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης σε σχέση με την εμπορία και διακίνηση παιδιών στον κόσμο. Μια μελέτη που, όπως τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της, «θέλουμε να λειτουργήσει ως εργαλείο τόσο για την τρέχουσα όσο και για μελλοντικές κρίσεις που μπορεί να συμβούν στο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε». Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα παράνομης εμπορίας και διακίνησης κάθε χρόνο, ενώ η εμπορία ανθρώπων είναι μια από τις πλέον επικερδείς και ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές του διεθνούς εγκλήματος, καθώς επιφέρει κέρδη 9,5 δισ. δολαρίων το χρόνο.
Στην ομιλία της η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης παιδιών συνδέεται στενά με την φτώχεια, την υπανάπτυξη και το οργανωμένο έγκλημα και επεσήμανε ότι το το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αυτή τη φορά στη σχέση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της εμπορίας και διακίνησης παιδιών στον κόσμο. «Ξεκινήσαμε από την παραδοχή ότι σε περιόδους κρίσης η πίεση για εκμετάλλευση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, των παιδιών, των γυναικών και των φτωχών, θα είναι αυξημένη», ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη και προσέθεσε: «Ιδίως για τα παιδιά που οι μηχανισμοί αντίστασης είναι οι πλέον ανίσχυροι, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος».
Μιλώντας για την ίδια την εκστρατεία, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι βασίζεται στη λογική του αλληλένδετου αναπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου και στη λογική των διαφορετικών αναγκών και αγαθών που για κάποιους είναι δεδομένα και για άλλους πιεστικά ζητούμενα. Οι πρωταγωνιστές του σποτ είναι παιδιά εργασιακής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, παιδιά που επαιτούν, παιδιά που εξαφανίζονται χωρίς κανείς να μπορεί να τα αναζητήσει, διότι απλώς δεν ξέρει ότι χάθηκαν. Και επειδή αυτές οι σκηνές καταγράφονται περισσότερο στη ζωή και τη μνήμη ορισμένων παιδιών παρά στο φακό, το τηλεοπτικό μήνυμα της εκστρατείας χρησιμοποιεί την τεχνική των κόμικς για να περάσει το μήνυμά του.
Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το πρώτο μέρος της εκστρατείας που πραγματοποιήθηκε πέρυσι.