Φ-Β. ΣΤΑΪΝΜΑΓΕΡ: Σας καλωσορίζω για μια ακόμη φορά στη νέα μας αίθουσα Τύπου και μαζί με σας θέλω να καλωσορίσω την Ελληνίδα ομόλογό μου κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία όπως μερικοί ξέρετε ή όπως θα ακούσετε σε λίγο ομιλεί θαυμάσια τη γερμανική γλώσσα και ελπίζω ότι όταν είστε εδώ κυρία Υπουργέ, αισθάνεστε σαν στο σπίτι σας.
Δεν είχαμε αυτό το καλοκαίρι ευχάριστες αφορμές για να επικοινωνήσουμε. Όλοι σας θυμάστε τις καταστροφικές πυρκαγιές αυτού του καλοκαιριού, οι οποίες δε στοίχησαν μόνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, αλλά κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος του φυσικού περιβάλλοντος. Εκτός του ότι είναι αυτονόητο, οι ευρωπαϊκές χώρες να αλληλοϋποστηρίζονται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, για εμάς αυτή η φυσική καταστροφή στάθηκε αφορμή να σκεφτούμε τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα σχετικά με το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον μέσα από τις υπάρχουσες δομές. Κι από αυτό προέκυψε μια κοινή συμφωνία, η οποία πρόκειται να εφαρμοστεί τώρα, με την οποία αποσκοπούμε μέσω στενής επικοινωνίας να ανταλλάξουμε εμπειρίες αναφορικά με την καταπολέμηση των πυρκαγιών – όπως π.χ. με τους εθελοντές πυροσβέστες – τόσο σε επίπεδο πολιτικής προστασίας όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, εάν θέλετε. Φυσικά η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει ποιες από αυτές τις εμπειρίες μπορεί να εφαρμόσει.
Η αναδάσωση μετά από μια πυρκαγιά αποτελεί φυσικά κυρίαρχο ζήτημα για την ελληνική πλευρά όπως και πάρα πολλά άλλα ζητήματα. Θεωρώ ότι λαμβανομένων υπόψη των γεγονότων, πρέπει να προετοιμαζόμαστε και να αλληλοϋποστηριζόμαστε ώστε να αντιμετωπίσουμε φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, καταστροφές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, οι οποίες δυστυχώς θα αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος.
Πολλοί από σας παραβρέθηκαν στην συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε και επομένως δεν πρέπει να απορείτε για το ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια ήταν ένα από τα θέματα της συζήτησης. Δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα Δ. Βαλκάνια μόνο με ενδιαφέρον, αλλά και με ανησυχία. Αναλύσαμε την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ανταλλάξαμε απόψεις όσον αφορά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα υπό την αιγίδα της Τρόικα και εκφράσαμε την ελπίδα ότι θα εξευρεθούν λύσεις εντός της τεθείσης προθεσμίας, η οποία εκπνέει στις 10 Δεκεμβρίου, λύσεις οι οποίες να υπόσχονται σταθερότητα στα Βαλκάνια για το απώτερο μέλλον.
Μετά το ταξίδι μου στη Μέση Ανατολή την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε μια σύντομη συζήτηση αναφορικά με τις ευκαιρίες για προσέγγιση και σταθερότητα στην περιοχή αυτή. Υπήρχε λόγος που δεν ταξίδεψα και τόσο αισιόδοξος στη Μέση Ανατολή γιατί, όποιοι ασχολούνται με την εκεί κατάσταση, γνωρίζουν ότι συχνά πολλές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ωστόσο, επέστρεψα ενθαρρυμένος. Βλέπω ότι και οι δυο πλευρές όχι μόνο δραστηριοποιούνται, αλλά εργάζονται με μεγάλο βαθμό ρεαλισμού στα πλαίσια της προετοιμασίας της διάσκεψης της Αννάπολης. Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να μείνουμε στο περιθώριο, αλλά συμφωνήσαμε να στηρίξουμε τις συνομιλίες της Αννάπολης, με ένα ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, εκπαίδευσης και στα πεδία εκπαίδευσης και εξοπλισμού της αστυνομίας. Ήδη γίνονται διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο μεταξύ των χωρών μελών όσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Γραμματεία του Συμβουλίου και θέλουμε το αργότερα μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε επί του τελικού αποτελέσματος. Σας ευχαριστώ πολύ.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ευχαριστώ πολύ. Θέλω κι εγώ να σας ευχαριστήσω θερμά. Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι στο Βερολίνο, το οποίο αποτέλεσε τον πρώτο προορισμό μου ως Υπουργού Εξωτερικών. Όπως προείχε και ο κ. Υπουργός, μιλήσαμε για τα Δ. Βαλκάνια, τα προβλήματα που έχουμε στο Κόσοβο. Η Ελλάδα ανησυχεί επίσης και για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Παρακολουθούμε στενά τις προσπάθειες της Τρόικα.
Ενημέρωσα τον Υπουργό κ. Σταϊνμάγερ σχετικά με τις συνομιλίες που είχαμε με την ΠΓΔΜ υπό την αιγίδα των ΗΕ και του εξήγησα τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος. Ας μου επιτραπεί να προσθέσω, ότι εμείς οι Έλληνες προσβλέπουμε με συγκρατημένη αλλά σταθερή αισιοδοξία στη διάσκεψη της Αννάπολης και ελπίζουμε ότι η Ευρώπη θα συμμετάσχει ενεργά στην εξεύρεση λύσης. Είναι πολύ σημαντικό, κατά την άποψή μας, να είναι εμφανής η ευρωπαϊκή βοήθεια στη Μέση Ανατολή, ώστε μέσω αυτής να μπορεί να έχει λόγο η Ευρώπη. Θεωρούμε ότι είναι άκρως απαραίτητη στην περιοχή αυτή, η ήπια δύναμη της Ευρώπης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποστηρίζει, κ. Σταϊνμάγερ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τις τρέχουσες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ; Συζητήσατε ίσως για το Ψήφισμα της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής της 28.10.2004, το οποίο τάσσεται υπέρ της χρήσης της συνταγματικής ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας»; Κα Υπουργέ, ποια είναι η πρότασή σας όσον αφορά το όνομα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας»; Ποιο όνομα θα ήταν για σας αποδεκτό;
Φ-Β. ΣΤΑΪΝΜΑΓΕΡ: Είμαι για μεγάλο χρονικό διάστημα στα πράγματα, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να παίρνω στα σοβαρά τη διαμάχη για το όνομα. Γνωρίζω ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό καθώς και τις ευαισθησίες των δυο πλευρών. Πράγματι, η ομόλογός μου κα Μπακογιάννη με ενημέρωσε σήμερα ότι θα υπάρξουν προτάσεις για επανέναρξη των συνομιλιών και θα ευχόμουν οι συνομιλίες να στεφθούν από επιτυχία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνησή σας υποστηρίζει την Ελλάδα ή όχι;
Φ-Β. ΣΤΑΪΝΜΑΓΕΡ: Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει καν οι συνομιλίες. Ας περιμένουμε.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ θα σας δώσω μια ξεκάθαρη απάντηση. Όπως ξέρετε, το θέμα είναι ανοιχτό. Υπάρχουν δυο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και μια Ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία υποχρεώνει τις δυο χώρες να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία. Αυτό υποστηρίζει η Ελλάδα. Είμαστε ανοιχτοί, επιθυμούμε να συζητήσουμε, επιθυμούμε μια ονομασία η οποία θα είναι αποδεκτή και από τις δυο πλευρές. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικές οι σχέσεις καλής γειτονίας. Η ΠΓΔΜ βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα, έχουμε πολύ καλές οικονομικές σχέσεις, έχουμε επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ στη χώρα αυτή. 20.000 άτομα εργάζονται σε ελληνικές επιχειρήσεις στην περιοχή και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εξεύρεση λύσης, μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας. Είναι πολύ σημαντικό για ολόκληρη την περιοχή να πάψει να υπάρχει αυτό το πρόβλημα, το οποίο αποτελεί ένα παλαιό πρόβλημα, εάν θέλουμε να τηρήσουμε θετική στάση έναντι της Ευρώπης και της Συμμαχίας. Μια συμμαχία χρειάζεται σχέσεις καλής γειτονίας και χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει καμιά συμμαχία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η γνώμη σας αναφορικά με την Έκθεση Προόδου της ΕΕ για την Τουρκία;
Φ-Β. ΣΤΑΪΝΜΑΓΕΡ: Είδα τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν σχετικά με την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας. Για μας που ασχολούμαστε συχνότερα με το θέμα, δεν αποτέλεσε η Έκθεση έκπληξη, όπως παρουσιάστηκε σε κάποια σχόλια. Η Έκθεση Προόδου επισκιάστηκε σε μεγάλο βαθμό από μια άλλη διένεξη, η οποία ανέκυψε κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Ιράκ στην Τουρκία. Επανέλαβα κι εκεί την κατανόησή μου για το γεγονός ότι στην Τουρκία υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για τη δίωξη των υπευθύνων των τρομοκρατικών επιθέσεων, κατά τις οποίες βρήκαν το θάνατο πάνω από 40 τούρκοι πολίτες. Αλλά κατανοώ επίσης και τις δικές μας προσδοκίες, σύμφωνα με τις οποίες τα μέτρα τα οποία θα επιλεγούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης δεν θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης σε μια περιοχή που μαστίζεται από αστάθεια.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γνωρίζετε τις ελληνικές θέσεις. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να γίνει μέρος της Ευρώπης. Όμως για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να συνεχίσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα στηρίζει την Τουρκία, όμως κι εκείνη πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα, τα οποία είναι αναγκαία για να έχει μια γνήσια ευρωπαϊκή ευκαιρία. Θεωρώ ότι θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τα θέματα που θέτει η Έκθεση και ότι η νέα τουρκική κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία όπως είπε και ο Γερμανός ομόλογός μου βρίσκεται αντιμέτωπη με άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα, θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις ώστε να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε σκόπιμο για την ΠΓΔΜ – την οποία εσείς αποκαλείτε Μακεδονία – θεωρείτε λοιπόν σκόπιμο ότι η χώρα αυτή πρέπει να προσκληθεί στο ΝΑΤΟ όσο ακόμα παραμένει άλυτο το θέμα της ονομασίας της
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αλήθεια την ονομάζεις έτσι;
Φ-Β. ΣΤΑΪΝΜΑΓΕΡ: Όσον αφορά την ένταξη χωρών αποφασίζουμε ομόφωνα στο ΝΑΤΟ κι αυτό δε θα αλλάξει ούτε αυτή τη φορά. Λάβαμε υπόψη μας ότι η διαμάχη για το όνομα αποτελεί σημαντικό θέμα για την Ελλάδα, από την επίλυση του οποίου η Ελλάδα εξαρτά την συγκατάθεσή της για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Στις άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεν απομένει τίποτε άλλο παρά να το λάβουν υπόψη, να ελπίζουν και να συμβάλλουν ώστε να υπάρξει λύση από τις συνομιλίες που έχουν ήδη ξεκινήσει.