Κοινοβούλιο

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής

Τρίτη, 11 Δεκ 2007

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν έχει περάσει παρά ένας περίπου μήνας από την προηγούμενη συνάντηση και χρήσιμη συζήτησή μας εδώ, στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, για την πορεία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Οι βασικές κατευθύνσεις, οι στρατηγικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής δεν αλλάζουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Όμως στο διάστημα αυτό που πέρασε σημειώθηκαν εξελίξεις και γεγονότα για τα οποία είναι σκόπιμο και χρήσιμο να ενημερωθεί η Επιτροπή και δι’ αυτής η Εθνική Αντιπροσωπεία και ο ελληνικός λαός.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στο σημερινό διεθνές περιβάλλον, μόνο μία σταθερά έχει απομείνει: η ρευστότητα.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον η τάση για περισσότερη συνεργασία και ενσωμάτωση σε ευρύτερα σύνολα, όπως συμβαίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνυπάρχει με την ακριβώς αντίθετη τάση των αποσχίσεων και του κατακερματισμού.

Η Ελλάδα με την πολιτική της επιχειρεί να υποστηρίξει και να ενισχύσει την πρώτη, και να συμβάλλει – στο μέτρο του δυνατού – στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των συνεπειών της δεύτερης.

Αυτό είναι άλλωστε το θεμελιώδες, το κυρίαρχο στοιχείο της Βαλκανικής μας πολιτικής. Αφ’ ενός, ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε όλα τα γειτονικά μας κράτη στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ουσιαστική ευρωπαϊκή προοπτική, γιατί το κίνητρο του ευρωπαϊκού μέλλοντος είναι ισχυρός καταλύτης σταθερότητας, ειρήνης και προόδου, που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή μας.

Αφετέρου, εργαζόμαστε ώστε να επιτευχθούν συμφωνημένες, αμοιβαία αποδεκτές, λύσεις όπου υπάρχουν ανοικτά ζητήματα που επηρεάζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο.

Η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι εξαιρετικά σύνθετη. Γι’ αυτό οι αποφάσεις και τα βήματά μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά.

Το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου είναι ασφαλώς στο επίκεντρο των προβληματισμών μας. Τους τελευταίους τέσσερις κρίσιμους μήνες η μεσολαβητική Τρόικα για το Κόσοβο κατέβαλε πολλές και άξιες επαίνων προσπάθειες. Δυστυχώς, όμως, το αδιέξοδο δεν αποφεύχθηκε και συμφωνία δεν επιτεύχθηκε.

Και μιλώντας με παρρησία και ειλικρίνεια θέλω να τονίσω ότι, η εσπευσμένα και – κατά τη γνώμη μας – εσφαλμένα εδώ και καιρό προαναγγελθείσα, εμμέσως ή αμέσως, προοπτική ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, δεν βοήθησε τις διαπραγματεύσεις της τρόικα.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, πολλοί είναι εκείνοι εντός και εκτός Ε.Ε. που εκφράζουν την άποψη ότι η πορεία προς κάποιας μορφής ανεξαρτησία δεν είναι πλέον αναστρέψιμη. Σύμφωνα με την ίδια αυτή άποψη, το ερώτημα δεν είναι τόσο το «εάν», αλλά το «πότε» και το «πώς».

Από την αρχή η Ελλάδα τήρησε υπεύθυνη στάση. Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών.

Και σήμερα, που διαπιστώνεται αδυναμία συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, η Ελλάδα θα ακολουθήσει και πάλι προσεκτική πολιτική. Χωρίς βιαστικές κινήσεις. Χωρίς βεβιασμένες αποφάσεις.

Γνώμονας μας είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης, αλλά και του ρόλου και των συμφερόντων της Ελλάδας στην περιοχή.

Αν και ο προκαθορισμένος χρόνος για συμφωνημένη λύση έληξε, πιστεύουμε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες δεν εξάντλησαν ακόμα τα όρια τους. Ακόμα και τώρα δεν θα πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για λύση σε συναινετική βάση.

Άλλωστε την προσεχή εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 19 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια κρίσιμη συζήτηση στη βάση του πορίσματος της μεσολαβητικής Τρόικα.

Θα πρέπει να υπάρξει κάποιος χρόνος περισυλλογής ώστε Βελιγράδι και Πρίστινα να αξιολογήσουν και να αντιμετωπίσουν με νηφαλιότητα τα νέα δεδομένα. Είναι πολύ σημαντικό τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν ενέργειες που θα αναιρούσαν πλήρως τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει έως τώρα.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί απ’ όλους σοβαρά υπόψη ότι στη Σερβία, σύντομα-ενδεχομένως και ως τα τέλη Ιανουαρίου – αναμένεται η διεξαγωγή προεδρικών εκλογών. Δεν θα πρέπει με βιαστικές αποφάσεις να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε ακραίες φωνές σε μια τόσο σημαντική για την περιφερειακή σταθερότητα χώρα.

Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. θα πρέπει να δώσει ένα ισχυρό θετικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Η Ελλάδα ανέλαβε και έχει προωθήσει μια σημαντική πρωτοβουλία πέντε σημείων για να δοθεί νέα πνοή στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Το θέμα θα συζητηθεί στην την Ε.Ε. τους αμέσως επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό έχει προτείνει την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, ώστε η Σερβία, αφού υπογράψει σε πολύ σύντομο χρόνο Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ε.Ε, ναλάβει έως το τέλος του 2008 καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Όσον αφορά στις ενέργειες της Ε.Ε., πιστεύουμε ότι η Ένωση πρέπει να έχει παρουσία στο Κόσοβο διότι αυτό θα συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής. Είναι σημαντικό, όμως, η αποστολή της Ε.Ε. να είναι θεμελιωμένη στην ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση. Πρέπει να διασφαλίσουμε τόσο την ενότητα της Ε.Ε., όσο και την αποτελεσματικότητα της αποστολής της.

Χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., αυτές τις θέσεις υποστήριξε η Ελλάδα. Όπως γνωρίζετε, το σχετικό με το Κοσσυφοπέδιο κείμενο Συμπερασμάτων του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τελικώς δεν συμφωνήθηκε. Το κείμενο θα συζητηθεί εκ νέου στο επίπεδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων την Πέμπτη.

Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των συζητήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θέλω να τονίσω, ότι ειδικά στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία τα τρία κράτη-μέλη της Ε.Ε. που βρίσκονται στην περιοχή έχουν ουσιαστικό ρόλο. Πιστεύω ότι οι λόγοι είναι προφανείς. Αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, διότι προσκάλεσα στην Αθήνα στις 22 Δεκεμβρίου τους δύο ομολόγους μου κ.κ. Ivailo Kalfin και Adrian Cioroianu, όπου μετά και από τη συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα έχουμε μία τριμερή συνάντηση και θα μπορέσουμε να ανταλλάξουμε απόψεις για το σύνολο των θεμάτων της περιοχής μας.

Κλείνοντας την αναφορά για τις εξελίξεις σχετικά με το Κόσοβο, θέλω να υπογραμμίσω ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να καταστεί απόλυτα ξεκάθαρο σε όλα τα σχετικά ευρωπαϊκά και διεθνή κείμενα ότι η περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου είναι μοναδική.

Το Κόσοβο δεν πρέπει να δημιουργήσει, με οποιοδήποτε τρόπο, προηγούμενο με αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα των διεθνών συνόρων, στο σεβασμό των αρχών της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο έμπρακτος σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας είναι κομβικής σημασίας για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής, αλλά και προϋπόθεση για την πορεία των χωρών εκείνων που επιδιώκουν να ενταχθούν στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Το ζήτημα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι άμεσα συνδεδεμένο με αυτήν την αρχή.

Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι μόνον μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα αυτό μπορεί να αποτελέσει βάση για την οικοδόμηση συμμαχικών σχέσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και εταιρικών σχέσεων αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Γι αυτό ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα, δηλαδή με ορίζοντα την προσεχή άνοιξη, αίσια έκβαση στην μακροχρόνια διαπραγμάτευση που γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Η θέση μας αυτή, σε συνδυασμό με τη γενικότερη εποικοδομητική μας στάση, έχει πειστικότητα και απήχηση. Αντανακλάται, πρώτη φορά τόσο καθαρά,στο πρόσφατο ανακοινωθέν των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αλλά και στο χθεσινό κείμενο Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε..

Ειδικά σε αυτό το τελευταίο, η κυβέρνηση των Σκοπίων καλείται να καταβάλλει ουσιαστική προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στην εξελισσόμενη στο πλαίσιο του ΟΗΕ, διαπραγμάτευση.

Το γεγονός ότι ο προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Πρέσβυς κ. M. Nimetz, πρότεινε την εντατικοποίηση των σχετικών διαβουλεύσεων αποτελεί θετική εξέλιξη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δρόμος δεν θα είναι μακρύς και δύσκολος. Η διαπραγματευτική διελκυστίνδα αναμένεται να ενταθεί καθώς θα πλησιάζουμε στην άνοιξη του 2008. Είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Θα ακολουθήσουμε την πολιτική μας με νηφαλιότητα και αυτοπεποίθηση. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι.

Ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης «Βασιλάκη – Dimitrof» θα φιλοξενηθεί από τον ομόλογό μου κ. Milososki στην Αχρίδα. Αναμένεται να ακολουθήσει αντίστοιχη συνάντηση στην Αθήνα πιθανώς έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Θα προσέλθουμε στο νέο στάδιο των διαβουλεύσεων με το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα και την ίδια αποφασιστικότητα.

Στο σημείο αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω – για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρανόηση – ότι για την Ελλάδα η εξελισσόμενη διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι ακριβώς αυτό: διαπραγμάτευση. Διαπραγμάτευση που έχει ως στόχο την επίτευξη λύσης.

Δεν είναι, ούτε και θα πρέπει να εκφυλιστεί, σ’ ένα ιδιόμορφου τύπου «Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», όπως φαίνεται ότι άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Σκοπιανός ομόλογός μου.

Μετά από 15 σχεδόν χρόνια συζητήσεων, δεν υπάρχει πλέον έδαφος για παρελκυστικές τακτικές και τεχνητές καθυστερήσεις. Άλλωστε το καλύτερο «Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» είναι η λύση των προβλημάτων και όχι η διαιώνισή τους.

Επίσης θέλω να ξεκαθαρίσω ότι τυχόν αποσπασματικές διορθωτικές κινήσεις προηγούμενων εσφαλμένων και προκλητικών ενεργειών της κυβέρνησης των Σκοπίων, όπως π.χ. άρση της μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Μέγας Αλέξανδρος», δεν συνιστούν στοιχείο για να επανεξετάσουμε, ή πολύ περισσότερο να μεταβάλλουμε την πολιτική μας.

Επιπλέον, το επεισόδιο «Κερίμ – Τσεβρενκόφσκι» του περασμένου Σεπτεμβρίου έδειξε ότι η λύση της προσωρινής ονομασίας FYROM, δεν μπορεί ν’ αποτελέσει εναλλακτική επιλογή. Χρειάζονται καθαρές λύσεις.

Η Ελλάδα έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση του σημείου σύγκλισης. Του σημείου της αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας.

Είναι η άλλη πλευρά που πρέπει να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και τις νοοτροπίες του παρελθόντος, και νακαλύψει την απόσταση που της αναλογεί.Αυτή είναι άλλωστε η απόσταση που την χωρίζει από ένα καλύτερο μέλλον στις διμερείς μας σχέσεις και στην ευρω-ατλαντική της πορεία.

Τώρα είναι η στιγμή για επίλυση ζητημάτων που η διαιώνισή τους έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή συνεργασία και ασφάλεια. Τώρα είναι η στιγμή που μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της παραλυτικής καχυποψίας του χθες και της αμοιβαία επωφελούς συμμαχίας και συνεργασίαςτου αύριο.

Θέλω να ελπίζω ότι οι κυβερνώντες στα Σκόπια δεν θα την αφήσουν να χαθεί.

Όσον αφορά στις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Δεν θα επαναλάβω τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και την σταθερή επιλογή μας για περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων. Όλα αυτά είναι γνωστά. Τα έχουμε επανειλημμένα συζητήσει σε αυτήν την Επιτροπή.

Θα αρκεστώ σε μια σύντομη αναφορά στα της επισκέψεως του Τούρκου ομολόγου μου, κ. Μπαμπατζάν, στην Ελλάδα, για την οποία τόσος λόγος έγινε τις τελευταίες μέρες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αςσυμφωνήσουμε όλοι ότι συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και μεταξύ των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Είναι χρήσιμο να γίνονται. Και δεν είναι σκόπιμο, ούτε και παραγωγικό, να αντιμετωπίζονται κάθε φορά με τόνους δραματικούς που φορτίζουν υπέρμετρα την ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν στερούνται προβλημάτων, δυσκολιών ακόμα και εντάσεων, λόγω κυρίως της Τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο.

Είναι εξίσου αναμφισβήτητο ότι οι δύο λαοί ζούμε στην ίδια περιοχή, έχουμε κοινά σύνορα και ότι είναι προς όφελος και των δύο να βελτιώνουμε συνέχεια αυτές τις σχέσεις. Πιστεύουμε στην ορθότητα αυτής της πολιτικής. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτή η φιλία Ελλάδας-Τουρκίας. Εργαζόμαστε γι’ αυτό.

Είναι μια διαδικασία που απαιτεί επιμονή και υπομονή. Τα πράγματα δεν αλλάζουν εκ βάθρων από τη μια μέρα στην άλλη.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητούμε; Μήπως αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να συναντιόμαστε; Όχι βέβαια. Ακριβώς το αντίθετο σημαίνει.

Σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητάμε και να ξανασυζητάμε. Πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε βήματα μπροστά, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

Σε αυτήν τη βάση, σε αυτό το πλαίσιο,πραγματοποιούνται άλλωστε εδώ και χρόνια οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χώρων σε υπηρεσιακό επίπεδο. Πιστεύω μάλιστα ότι θα πρέπει να εξετάσουμε μεπροσοχή εάν υπάρχουν προοπτικές και δυνατότητες που θα επέτρεπαν την εντατικοποίηση τους. Πάντα στο ίδιο πλαίσιογενικών αρχών και κατευθύνσεων.

Πρέπει επίσης να αναζητούμε τα προσφορότερα μέσα και τρόπους για την οικοδόμηση και ενίσχυση της μεταξύ μας εμπιστοσύνης.

Αυτός ήταν και ο βασικός σκοπός της επίσημης επισκέψεως του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.

Είχαμε μια καλή και χρήσιμη συνάντηση με τον κ. Μπαμπατζάν. Η συμφωνία πέντε ακόμα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που ενισχύουν τα είκοσι Μέτρα που ήδη υπάρχουν, ήταν μια θετική εξέλιξη.

Συμφωνήσαμε επίσης να εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης στον Έβρο που κάθε χρόνο πλημμυρίζει, καταστρέφοντας περιουσίες.

Από εκεί και πέρα, στις μακρές διαβουλεύσεις που είχαμε είναι φυσικό ότι η κάθε πλευρά επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της σε μια σειρά θεμάτων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από την οικονομική συνεργασία έως τα δυσκολότερα ζητήματα.

Η Ελλάδα έθεσε, μεταξύ άλλων, την άρση του casus belli, το θέμα του Πατριαρχείου, της Σχολής της Χάλκης και της Ελληνικής μειονότηταςκαθώςκαι την στρατιωτική δραστηριότητα τηςΤουρκίας στο Αιγαίο.

Όλα αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα τόσο για τις διμερείς μας σχέσεις, όσο και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Καταγράφεται, άλλωστε, σε όλα τα σχετικά κείμενα της Ε.Ε., με πιο πρόσφατα την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και το συμφωνημένο κείμενο των Συμπερασμάτων του χθεσινού ΣΓΥΕΣ.

Θέσαμε, επίσης, το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης και της ανάγκης να υπάρξει καλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία από τουρκικής πλευράς. Σχετικά, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει κύκλος συναντήσεων σε επίπεδο Εμπειρογνωμόνων που θα συμπληρώσει τις επαφές που ήδη γίνονται σε επίπεδο Αρχηγών Λιμενικού Σώματος

Σε όλα αυτά τα θέματα, αναπτύξαμε τις θέσεις και τα επιχειρήματά μας με σιγουριά, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα.

Το ίδιο κάνουμε πάντα. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε, τόσο σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών, όσο και σε επίπεδο Πρωθυπουργού. Με αυτοπεποίθηση και γνώμονα την προώθηση και διασφάλιση των συμφερόντων μας.

Θα πρέπει, όμως, τουλάχιστον σε αυτήν την αίθουσα, να μην χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα. Όπως π.χ. ότι σε μια ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα οι επισκέπτες μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Περιορισμοί και απαγορεύσεις ίσχυαν σε άλλες εποχές, σε άλλες χώρες, σε άλλα καθεστώτα, που ευτυχώς αποτελούν παρελθόν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα όσα ειπώθηκαν κατά την επίσκεψη του κ. Μπαμπατζάν στη Θράκη δεν αξιολογούνται με τη δέουσα σοβαρότητα. Δυστυχώς, υπήρξαν πράγματι στιγμές, που δεν ακολουθήθηκε το προηγούμενο προσοχής πουεπέδειξε ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατά την αντίστοιχη επίσκεψή του το 2004 και αυτό μας προβλημάτισε ως φιλοξενούσα χώρα.

Η Ελλάδα, ως σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, εφαρμόζει και εμβαθύνει την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες, χωρίς να χρειάζονται συνηγόρους.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής μας, κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή των Ελλήνων, σχέδιο Νόμου που εκσυγχρονίζει και βελτιώνει το νομοθετικό πλαίσιο διοίκησης και διαχείρισης των Βακουφίων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και των περιουσιών τους. Το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου πακέτου μέτρων εμβάθυνσης της πολιτικής ισονομίας και ισοπολιτείας που αποφάσισε η Κυβέρνηση πριν ένα χρόνο

Στη βάση όλων όσων σας ανέφερα, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία της ανταποδοτικής επισκέψεως του κ. Πρωθυπουργού στην Τουρκία, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί δια της διπλωματικής οδού και θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα στις δύο πρωτεύουσες.

Οι θέσεις της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι γνωστές. Θέλω μόνο να επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου είναι η μοναδική βάση για ανανέωση των προσπαθειών εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργική λύσης του Κυπριακού.

Το αμέσως επόμενο ορόσημο είναι η ανανέωση της εντολής της UNFICYPαπό το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Παρασκευή. Οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ελλάδος και της Κύπρου συνεργάζονται, αυτή την ώρα που μιλάμε, ώστε η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν ισχύει η διπλωματική ρήση «οι απόντες έχουν πάντα άδικο».

Στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να μένει αμέτοχη στις διεθνείς εξελίξεις. Η συμμετοχή σε κοινές προσπάθειες, η ανάληψη πρωτοβουλιών και ρόλων είναι απαραίτητα στοιχεία της διπλωματικής μας δράσης. Ενισχύουν τη διεθνή θέση και εικόνα της χώρας. Ταυτόχρονα βοηθούν και στιςπροσπάθειες που καταβάλλουμε στα ζητήματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος.

Η πρόσκληση της Ελλάδας στη Διεθνή Συνάντηση της Ανάπολις για την επίλυση της Ισραηλο-Παλαιστινιακής διένεξης, ήταν επιτυχία της χώρας μας. Συμμετείχαμε για πρώτη φορά σε μια τέτοιας εμβέλειας διεθνή συνάντηση για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Θα είμαστε επίσης παρόντες στη Διάσκεψη Δωρητών για τους Παλαιστινίους, που θα γίνει στο Παρίσι στις 17 Δεκεμβρίου σε συνέχεια της συνάντησης της Ανάπολις.

Επιβεβαιώνεται έτσι η ορθότητα της επιλογής μας να έχουμε δραστήρια και ουσιαστική παρουσία στη δύσκολη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επιβεβαιώνεται ότι ο ρόλος της Ελλάδας ως αξιόπιστου, φερέγγυου και ευρύτερα αποδεκτού συνομιλητή αναγνωρίζεται ευρύτερα.

Δεν θα λύσει η Ελλάδα το Μεσανατολικό. Συμβάλλει όμως με τις δυνάμεις της, στις Διεθνείς προσπάθειες για ειρήνευση σε αυτή την περιοχή της ευρύτερης γειτονιάς μας. Και αυτό ισχυροποιεί τη Διεθνή θέση και το κύρος μας.

Θετική εξέλιξη είναι επίσης ότι το ότι η χώρα μας θα αναλάβει την Προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2009, και εδώ θα κληθεί η Βουλή των Ελλήνων να έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο. Ο κ. Ευθυμίου είναι γνώστης αυτής της προσπάθειας αλλά και όλοι οι συνάδελφοι Βουλευτές που είναι μέλη της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, όπως είναι ο κ. Σκανδαλάκης που είναι παρών. Θα χρειασθούμε, όμως, πολύ μεγαλύτερη βοήθεια, τώρα, που η χώρα μας θα αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ το 2009. Έχουμε κάνει μια προετοιμασία. Θα χρειασθεί όμως πολύ δουλειά. Είναι ένα μεγάλο βάρος για την ελληνική εξωτερική πολιτική, αλλά μας δίνει και πολλές δυνατότητες, τις οποίες δεν πρέπει να τις αφήσουμε να πάνε χαμένες στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο το πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας. Μια Ελλάδα που ακολουθεί με αυτοπεποίθηση χωρίς φοβικά σύνδρομα πολιτική ανοιχτών οριζόντων προς όφελος της ειρηνικής προόδου του λαού μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο