Συνεντεύξεις

«Χρειάζονται δύο για έναν συμβιβασμό»

Τρίτη, 18 Μαρ 2008

Ένας συμβιβασμός δεν αποτελεί ταπείνωση, γιατί η Ευρώπη έχει οικοδομηθεί πάνω σε συμβιβασμούς. Αυτό τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην έγκυρη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», αναφερόμενη στο ζήτημα της ονομασίας και υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας έχει ήδη κάνει αυτόν τον συμβιβασμό. Στην ίδια συνέντευξη η υπουργός Εξωτερικών, μιλάει για το Κυπριακό, για το ζήτημα του Κοσόβου, αλλά και για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, λέγοντας ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είναι κυβέρνηση τετραετίας, που έχει εκλεγεί για να εφαρμόσει μια πολιτική μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

Στη συνέντευξη προς τη «Süddeutsche Zeitung», η Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει ότι η χώρα μας θα αποδεχθεί μόνο εκείνη την ονομασία, που θα περιλαμβάνει έναν επιθετικό προσδιορισμό, με τον οποίο θα δηλώνεται ότι δεν επιδιώκεται μία Μεγάλη Μακεδονία. «Πρέπει να βρούμε μία ονομασία, η οποία να αντιπροσωπεύει τον πολυεθνικό αυτό λαό, αλλά χωρίς να παρέχει τη βάση για προπαγάνδα που να εμπεριέχει αξιώσεις επί της επικράτειας άλλου κράτους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση της δημοσιογράφου Κριστιάνε Σλότσερ, που πήρε τη συνέντευξη, για το τι θα πράξει η Ελλάδα στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός, η Ντόρα Μπακογιάννη είναι κατηγορηματική: «Σε μία τέτοια περίπτωση θα μπλοκάρουμε την ένταξή τους», τονίζει. «Η Ευρώπη έχει οικοδομηθεί επάνω σε συμβιβασμούς. Ένας συμβιβασμός δεν αποτελεί ταπείνωση.»

Σε ερώτηση για το ζήτημα του Κοσόβου, η Ντόρα Μπακογιάννη απαντά ότι η Ελλάδα θα περιμένει πρώτα να δει πως θα εξελιχτούν τα πράγματα και μετά θα λάβει τις αποφάσεις της. «Για εμάς είναι σημαντικό η κατάσταση να παραμείνει σταθερή, να υπάρχει σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Θα είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί πριν λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση», αναφέρει.

Για το Κυπριακό και τις προοπτικές που διαγράφονται, ύστερα από την πολιτική αλλαγή στη Μεγαλόνησο, η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει ότι χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο, ένα Κυπριακό Σχέδιο, όπως το αποκαλεί, το οποίο θα μπορούν να το υπογράψουν και οι δύο πλευρές, επί τη βάσει των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και σε συμφωνία με την ΕΕ. Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ελπίδα να βρεθεί λύση ως το τέλος της χρονιάς, η υπουργός Εξωτερικών απαντά ότι μια τέτοια προσέγγιση ίσως παραείναι φιλόδοξη, αλλά από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να συζητάμε επ΄αόριστον. Το σημαντικό είναι, όπως επισημαίνει η ίδια, ότι «στην Κύπρο, στην Τουρκία και στην Ελλάδα έχουμε νέες κυβερνήσεις, οι οποίες μπορούν όλες να βοηθήσουν να γκρεμιστεί το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη».

Σε ερώτηση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών εναντίον των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είναι σταθερή, καθώς είναι μια κυβέρνηση τετραετίας. «Έχουμε εκλεγεί για να εφαρμόσουμε μία πολιτική μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που εκκρεμούν, μετακυλίονται επί σειρά ετών. Και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρειάστηκε να το περάσουν αυτό το στάδιο», καταλήγει.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο