Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δυο λεπτά μετά τις 8 «ALPHA 9,89» Βερύκιος, Σταυρόπουλος μαζί σας και σε λίγα δευτερόλεπτα θα συνδεθούμε με το Βουκουρέστι για να μιλήσουμε με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας την κα Ντόρα Μπακογιάννη. Κύρια Μπακογιάννη καλή σας μέρα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα κ. Σταυρόπουλε.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα από την Αθήνα.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Επιτέλους γέλασε το χειλάκι του Έλληνα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα κ. Βερύκιε.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλουμε να σας πούμε συγχαρητήρια, όπως θα σας έδινε οποιοσδήποτε Έλληνας, γιατί ξέρετε κάτι; Τουλάχιστον θα πάρω τη δική μου άποψη, ήμουν πάντα πολύ σκληρός και πολύ επικριτικός όχι με εσάς προσωπικά, αλλά όπως ο κάθε Έλληνας ήθελα να πω ένα «νιώθω περήφανος».
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μπράβο να κάνεις την αυτοκριτική σου.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Νιώθω περήφανος, γιατί ενωμένοι οι Έλληνες σταθήκαμε ψηλά, κερδίσαμε αυτό που θέλαμε και τώρα θέλουμε να μας πείτε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η επιτυχία της Ελλάδος σε διπλωματικό επίπεδο, σε πολιτικό και ποια είναι η επόμενη μέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό που συνέβη χτες στο Βουκουρέστι είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός σταθμός για την ελληνική εξωτερική πολιτική, διότι για πρώτη φορά όχι στην ιστορία της Ελλάδας, στην ιστορία της ίδιας της Συμμαχίας όσο περίεργο κι αν φαίνεται, προσέρχεται μια χώρα με ένα θέμα πολύ σοβαρό το οποίο την ενδιαφέρει πάρα πολύ και η δική της θέση υιοθετείται, αλλά αυτολεξεί και γίνεται θέση της Συμμαχίας.
Δηλαδή ήρθαν όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι, παρά τις διαφορές οι οποίες υπήρξαν μέσα στη συζήτηση, οι οποίοι τελικά υιοθετούν ένα κείμενο και κάνουν μια θέση η οποία ήταν καθαρά ελληνική, δηλαδή τη θέση «μη λύση μη πρόσκληση», θέση συμμαχική.
Αυτό είναι η ουσία. Η Ελλάδα προσέρχεται από σήμερα και πέρα με πραγματικά και ειλικρινή καλή θέληση στις διαπραγματεύσεις της με τα Σκόπια. Διότι πάντα ο τελικός μας στόχος είναι να έχουμε λύση με τα Σκόπια, να βρούμε κοινά αποδεκτό όνομα και να λύσουμε τα θέματα τα οποία έχουμε μεταξύ μας. Αυτός είναι ο στόχος.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό περιέχει και το μήνυμα του Πρωθυπουργού την επόμενη μέρα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο οποίος καλεί τους Σκοπιανούς και λέει «δεν είμαστε εχθροί δεν θέλουμε να σας ταπεινώσουμε, ελάτε επιτέλους να τα βρούμε».
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς. Αυτό είναι η ουσία. Αλλά προσέρχεται κανείς σε αυτή τη διαπραγμάτευση πλέον όπως καταλαβαίνετε με την ενεργό στήριξη όλων των φίλων και των εταίρων. Αυτό έχει τη μεγάλη σημασία. Ξέρετε, κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς πορείας, διότι αυτό είναι ένας αγώνας που έχουμε ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες, πριν από τις εκλογές….
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Βέβαια δεν είναι από τη μια μέρα στην άλλη.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ένας αγώνας για να μπορέσουμε ακριβώς και να περάσουμε τις ελληνικές θέσεις. Θυμάστε τι είχαμε ακούσει, ότι θα είμαστε απομονωμένοι, ότι θα είμαστε μόνοι, ότι οι 25 θα είναι εναντίον μας κλπ. Το αποτέλεσμα δικαίωσε αυτές τις προσπάθειες και γι’ αυτό νομίζω ότι μπορούμε πράγματι να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Μας έδωσε δύναμη ακριβώς να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, ώστε να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση και να πετύχουμε το στόχο μας.
Πρέπει να σας πω, για τους περισσότερους λίγο πολύ ήξερα τις θέσεις τους και ξέραμε ποιοι θα μας στηρίξουν και ποιοι δεν θα μας στηρίξουν, αλλά υπήρξαν και κάποιοι που μας στήριξαν, που ήταν εντυπωσιακή η παρουσία τους.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως η Γαλλία.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι τη Γαλλία την περιμέναμε.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Την περιμένατε, αλλά ήταν θερμή.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι – ναι, τον Πρόεδρο Σαρκοζί τον ξέραμε, είναι ένας ειλικρινής φίλος της Ελλάδας.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Από τον Ιούλιο του ’06.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακριβώς. Το είχε πάρα πολλές φορές εκφράσει. Να σας πω για την Ισλανδία ας πούμε, η Ισλανδία είναι μια χώρα με την οποία η χώρα μας δεν έχει πάρα πολλές σχέσεις, δεν είμαστε κοντά, δεν είμαστε χώρες της Μεσογείου.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ήταν εντυπωσιακή η στήριξη του Ισλανδού Πρωθυπουργού.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δεν είναι συγκινητικό ότι στο Βουκουρέστι η Ελλάδα απέδειξε ότι δεν είναι η μικρή χώρα που μένει στην άκρη, η Ψωροκώσταινα η παλιά που πρέπει αυτά τα σύνδρομα να τα αποβάλλουμε ως Νεοέλληνες και πρέπει να δούμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία; Δηλαδή δεν στέλνει κι άλλα μηνύματα στην ελληνική κοινωνία;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πάντοτε έλεγα τα δυο χρόνια που έχω την τιμή να ηγούμαι της ελληνικής διπλωματίας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με εθνική αυτοπεποίθηση, η Ελλάδα είναι μια χώρα στο ΝΑΤΟ, είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια χώρα με μια ισχυρή οικονομία την πρώτη οικονομία στην περιοχή της, είναι μια χώρα με τεράστιο απόθεμα δυνάμεων που λέγεται ομογένεια. Το οποίο παρακαλώ να το λαμβάνετε πάντα υπόψη σας ότι για μας, για την ελληνική διπλωματία είναι πολύ σημαντική, τους χρωστάμε πραγματικά πολλά για την κινητοποίησή τους, τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν και θέλω να το πω και μέσω του ραδιοφώνου σας σήμερα. Διότι στήριξαν, βοήθησαν και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Η Ελλάδα λοιπόν είναι μια χώρα η οποία έχει άποψη, έχει φωνή. Ούτε παράλογη χώρα είμαστε, ούτε μια χώρα η οποία βάζει πάντοτε τα δικά της τα οποιαδήποτε μικροσυμφέροντα πάνω από το συλλογικό καλό. Όταν μια χώρα σαν την Ελλάδα προσέρχεται και λέει ότι «Κύριοι, πρέπει να βρούμε λύση για τη σταθερότητα στην περιοχή», γίνετε πιστευτή η θέση μας.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη, κάθε επιτυχία ενδεχομένως να έχει κι ένα κόστος. Να, για παράδειγμα θα έλεγε κάποιος «Μα δυσαρεστήσατε τους Αμερικανούς, ο Μπους ήθελε να υπάρξει λύση, εμείς δεν του δώσαμε αυτή την ευκαιρία. Δυσαρεστήσαμε το μεγάλο και ισχυρό σύμμαχό μας. Πως θα το πληρώσουμε αυτό;». Θα σας έλεγε κάποιος
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα του απαντούσα ότι δεν θα το πληρώσουμε. Με τους Αμερικάνους είμαστε μεν σύμμαχοι βεβαίως, έχουμε πάρα πολλά κοινά συμφέροντα βεβαίως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θέματα τα οποία τα βλέπουμε από διαφορετική οπτική γωνία.
Για μας το θέμα των Σκοπίων είναι πάρα πολύ σημαντικό και γι’ αυτό και οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες ήταν παρούσες στη διαπραγμάτευση αυτή, βλέποντας και την αποφασιστικότητα και την υπευθυνότητα με την οποία η Ελλάδα κατέθεσε τις θέσεις της και διαχρονικά, μιλάω για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί όπως καταλαβαίνετε οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν ξεκίνησαν χτες, και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν το ανακοινωθέν.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη στη ζωή υπάρχουν και τα ανταλλάγματα, υπάρχουν και τα διπλωματικά ανταλλάγματα. Μπορούμε να ξέρουμε τι θα δώσουμε ως αντάλλαγμα σε όλους αυτούς που μας στήριξαν τους Γάλλους, στους Ρώσους, στους Ιταλούς, στους Ισπανούς; Έχουμε κάτι να τους δώσουμε;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Δεν πας στο Βουκουρέστι δίνοντας ανταλλάγματα, δεν δώσαμε κανένα αντάλλαγμα. Έχουμε μια διαχρονική θέση, είμαστε παρόντες σε πάρα πολλά θέματα, είμαστε παρόντες σε κρίσεις άλλων όπου προσπαθούμε να βοηθήσουμε ως ειλικρινείς και ανιδιοτελείς φίλοι, βλέπε παραδείγματος χάριν στη Μέση Ανατολή.
Η Ελλάδα είναι παρούσα σήμερα και αν υπάρχει ένα μήνυμα το οποίο θέλω εγώ να δώσω στους Έλληνες που με ακούν αυτή τη στιγμή είναι ότι είμαστε παρόντες, είμαστε δυνατοί, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε νηφαλιότητα και έχουμε σοβαρότητα στην προετοιμασία της κάθε προσπάθειας την οποία κάνουμε.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Θα αυξήσουμε τη δύναμή μας στο Αφγανιστάν για παράδειγμα;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι. Έχουμε αρκετές δυνάμεις ήδη στο Αφγανιστάν, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να κερδίσουμε τη μάχη στο Αφγανιστάν όπως όλους τους εταίρους απέναντι στους Ταλιμπάν. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ο ρόλος της γυναίκας στο Αφγανιστάν, δεν είναι δυνατό να αποδεχτεί μια χώρα σαν τη δική μας ότι μπορεί τα κορίτσια επειδή είναι κορίτσια να μην πηγαίνουν σχολείο. Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πολιτική εξέλιξη…
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί εδώ και 7 – 8 χρόνια μας πιέζουν να αυξήσουμε τη δύναμή μας στο Αφγανιστάν.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα είμαστε παρόντες. Η Ελλάδα είναι παρούσα και ήδη όπως ξέρετε και στο Αφγανιστάν είμαστε παρόντες και στο Κόσοβο, έχουμε στείλει ένα ελικόπτερο και στην Αφρική, η Ελλάδα είναι παρούσα και αυτό από παλιά δεν έχει αποφασιστεί τίποτε το καινούργιο.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας βάλετε λίγο στο παιχνίδι; Δηλαδή όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί να μάθουμε γιατί παραδείγματος χάριν κάποιες χώρες νέα μέλη της Συμμαχίας που δεν ψήφισαν υπέρ μας, γιατί δεν καταφέραμε να τους πείσουμε; Η Εσθονία, η Τσεχία για ποιο λόγο αυτοί στάθηκαν απέναντι; Διπλωματικά μιλήστε μας γιατί δεν καταφέραμε να πείσουμε τους Τσέχους, τους Εσθονούς;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρώτα απ’ όλα οι Τσέχοι ήταν υπέρμαχοι δικοί μας.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ διαβάζω ότι ήταν απέναντί μας.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Όχι – όχι.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αν το διαβάζετε είναι λάθος.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποιες χώρες όμως δεν ήταν.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ίσα – ίσα ο Τσέχος Πρωθυπουργός είπε το καταπληκτικό «Μα εμείς αλλάξαμε τέσσερις φορές όνομα και δεν πάθαμε τίποτε».
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σωστό.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ήταν ένα από τα επιχειρήματα του Τσέχου Πρωθυπουργού.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οι χώρες που δεν καταφέραμε να πείσουμε τις ελληνικές θέσεις;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κατ’ αρχήν να πω ότι δεν έγινε ψηφοφορία.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σημαντικότατο.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπήρξε γενικό consensus. Υπήρξαν πολλές χώρες που έλεγαν ότι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να μπουν όλοι και οι τρεις στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα. Υπήρχε όμως ένα γενικό consensus ότι μια χώρα σύμμαχος η δική μας δηλαδή προσέρχεται στο τραπέζι και λέει «Κύριοι εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό». Άρα σεβόμαστε, είμαστε αλληλέγγυοι προς τη χώρα αυτή τη σύμμαχο και από εκεί και πέρα προσπαθούμε να βοηθήσουμε κι εμείς στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τους φίλους μας τους Τούρκους κα Μπακογιάννη δεν καταφέραμε και αυτό μας ενοχλεί. Το λέγαμε χτες με το Δήμο, τους έχουμε δώσει τόσα πολλά, είναι κουμπάροι μας, προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν απέναντί μας όμως και αυτό μας ενοχλεί. Γιατί οι Τούρκοι ήταν απέναντί μας;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχουν τρόποι και τρόποι να είναι κανένας απέναντι.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μέσα στις διαβουλεύσεις δηλαδή υπάρχουν τρόποι και τρόποι. Υπάρχει ο τρόπος να καταθέσεις την άποψή σου ότι «Ξέρετε, εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να μπουν και οι τρεις», και υπάρχει ο τρόπος να δώσεις τη μάχη.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το περιμένατε από τους Τούρκους;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν έδωσαν τη μάχη ούτε οι Τούρκοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε δίκιο.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τη μάχη την έδωσαν ελάχιστες χώρες, πολύ λίγες χώρες και αυτές με πάρα πολύ σεβασμό στην ελληνική θέση.
Το συμπέρασμα είναι ένα. Ένα θέμα για το οποίο όλους εμάς τους Έλληνες μας αγγίζει, ένα θέμα στο οποίο το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων ήταν ενωμένο, ένα θέμα το οποίο το προετοιμάσαμε με πάρα πολύ δουλειά και με δουλειά μυρμηγκιού θα έλεγα όλους αυτούς τους μήνες, έφθασε χτες σε ένα σταθμό, ο οποίος θα μας επιτρέψει από αύριο και πέρα να προχωρήσουμε με νέο κέφι και με νέα δύναμη στις διαπραγματεύσεις αυτές.
Θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να τονίσω αυτό το οποίο είπε χτες ο Πρωθυπουργός, το έχω πει πάρα πολλές φορές: η λύση του προβλήματος των Σκοπίων δεν θα έχει νικητές και ηττημένους.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σας ανησυχεί η εσωτερική κατάσταση στα Σκόπια;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων είχε υπερεκτιμήσει, έκανε λανθασμένη ανάγνωση των δεδομένων.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Νέα παιδιά ήταν, εμπειρία δεν είχαν.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα προσέξατε εσείς που με παρακολουθείτε λίγο πιο κοντά, ότι εγώ ήμουν πάρα πολύ χαμηλών τόνων όλο αυτό τον καιρό.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι αλήθεια.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν ανέβασα τους τόνους, δεν απαντούσα καν στις προκλήσεις και μάλιστα είχα κατηγορηθεί και γι’ αυτό. Δεν το έκανα, διότι είχαμε ένα στόχο: έπρεπε οπωσδήποτε να μην παρασυρθούμε από 24ωρες εντυπώσεις, αλλά να κερδίσουμε τον τελικό μας στόχο. Δυστυχώς η ηγεσία των Σκοπίων τους παρέσυρε νομίζω και θα χρειαστεί, ελπίζω λίγος χρόνος, για να ‘ρθούν πάλι τα πράγματα σε ηρεμία και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Για να καταλάβουν τι έπαθαν.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στο παρά πέντε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να πάει στα Σκόπια, είπατε ως Κυβέρνηση δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το σεβάστηκε όμως.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Τώρα διαβάζω σήμερα –δεν θα έχετε δει τις ελληνικές εφημερίδες ακόμη- ότι είναι έτοιμος ακόμη και αύριο να ξαναπάει για να στήσει από τη δική του πλευρά, ως Πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής νέες γέφυρες. Πιστεύετε ότι θα παίξει ρόλο; Αν πει «θέλω να πάω» μιλάμε για ομοψυχία όλοι οι Έλληνες για ποιο λόγο να μην μπει και ο κ. Παπανδρέου σε αυτό το παιχνίδι;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως. Ένα λεπτό, θέλω να ξεκαθαρίσω –και υπερηφανεύομαι γι’ αυτό που σας λέω- ότι ποτέ τα τελευταία χρόνια που τουλάχιστον εγώ παρακολουθώ την ελληνική πολιτική ζωή δεν είχαν τα Κόμματα τέτοια ενημέρωση και σε βάθος όχι μόνο για τα αποτελέσματα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα διαπραγματευτούμε.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια αυτό.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όταν πάω στους αρχηγούς των Κομμάτων λέω και το τι θα κάνω. Όχι τι έκανα. Ποια είναι η διαπραγματευτική μου βάση, ποια είναι η κόκκινη γραμμή, που πάει. Διότι πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να σκοτωθούμε για χιλιάδες θέματα μεταξύ μας και να διαφωνήσουμε, να πούμε να μου πείτε να σας πω κλπ, κάποια θέματα όμως που αφορούν πλέον τα εθνικά desiderata δεν χρειάζεται. Είμαστε όλοι ενωμένοι άρα κάθε προσπάθεια είναι ευπρόσδεκτη υπό την προϋπόθεση να ενταχθεί στη γενική στρατηγική για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Σε λίγο θα μιλήσουμε και με την κα Παπαρήγα. Εκτός από χαιρετίσματα τι άλλο θα τις λέγατε δημοσίως;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω ότι η κα Παπαρήγα όπως φαντάζομαι ότι θα σας το πει κι εκείνη, ξέρει πολύ καλά έχει την πλήρη ενημέρωση, η κα Παπαρήγα ήταν ενημερωμένη ήξερε ότι η Ελλάδα θα βάλει βέτο, της είχα κάνει μια πλήρη ενημέρωση, έχουμε σύμπτωση στο στόχο μας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Έχει τις διαφορές του το Κομμουνιστικό Κόμμα βεβαίως γενικώς για το ΝΑΤΟ όπως ξέρετε, αλλά και η Παπαρήγα όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί ηγέτες συμφωνούν στην ουσία του επιδιωκόμενου στόχου και ο επιδιωκόμενος στόχος είναι κοινός.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για να κλείσουμε κα Μπακογιάννη λίγο πιο χαλαρά. Όταν είπατε στην Κοντολίζα Ράις την ώρα που τρώγατε στο δείπνο «Κυρία Ράις πάμε για βέτο» πως αντέδρασε, έτσι το παρασκήνιο.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το ήξερε η κα Ράις της το είχα πει.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι σκληρή ως γυναίκα και ως εικόνα.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Γιατί η Ντόρα δεν είναι;
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν της είπατε μεταξύ τυρού και αχλαδιού όπως λένε στη διπλωματική γλώσσα, «πάμε για βέτο» τι έκανε;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μα δεν ήταν μεταξύ τυρού και αχλαδιού, το λέω με πολύ σοβαρότητα την ώρα που μιλάω με τους ηγέτες.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν λέω ότι το λέγατε ελαφρά.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το ήξερε. Δεν υπήρξε κανένας σύμμαχός μας ο οποίος προσερχόμενος στο Βουκουρέστι, να μην ήξερε τι θα κάνει η Ελλάδα.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έκανε προσπάθεια να σας πείσει;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όταν είσαι αποφασισμένος, όταν είσαι σίγουρος για τα επιχειρήματά σου, όταν τα επιχειρήματά σου δεν είναι επιχειρήματα αιθεροβάμονος, μαξιμαλιστικά αλλά επιχειρήματα τα οποία στέκουν στην κοινή ευρωπαϊκή λογική, δηλαδή την κοινή λογική ενός ηγέτη μιας τρίτης χώρας, τότε μπορείς να προχωρήσεις αποφασιστικά ήρεμα και με αυτοπεποίθηση.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μια τελευταία ερώτηση από το Δήμο.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ξέρετε τι φοβάμαι; Ότι αυτή η ευφορία και αυτή η θετική αύρα που φέρνετε από το Βουκουρέστι, μην οδηγήσει την Κυβέρνησή σας στη λήψη επιπρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων, τύπου ασφαλιστικό. Μήπως βρείτε την ευκαιρία στο εσωτερικό τώρα που δυναμώσατε…
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τώρα μας αδικείτε κ. Βερύκιε. Κάναμε μια τόσο μεγάλη προσπάθεια σας διαβεβαιώ, έτσι ανθρώπινα σας λέω, ότι κάποια στιγμή αναρωτιέται κανείς πόσες φυσικές δυνάμεις χρειάζεται για να μπορέσει να το κάνει.
Μην μας αδικείτε τώρα. Κάναμε μια προσπάθεια κατ’ εντολή όλων των Ελλήνων ανεξαρτήτως Κομμάτων, τη φέραμε εις πέρας σε αυτή τη φάση, νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε ως Έλληνες ικανοποιημένοι. Είμαστε με ψηλά το κεφάλι και από εκεί και πέρα θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια μέχρι τον τελικό μας στόχο.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη πολύ για το χρόνο σας.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Καλή συνέχεια.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας μέρα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να ‘στε καλά, καλημέρα σας.