Κοινοβούλιο

«Πειραγμένες» αντλίες σε μεγάλο αριθμό πρατηρίων καυσίμων

Τρίτη, 14 Μαρ 2017

Ερώτηση στον Υπ. Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και  τον Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου

Θέμα: «Πειραγμένες» αντλίες σε μεγάλο αριθμό πρατηρίων καυσίμων

Σε απάντηση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στην υπ’ αρ. 2936/27.01.2017 ερώτηση που κατέθεσα, σχετικά με το γεγονός ότι ένα στα δέκα πρατήρια υγρών καυσίμων έχει «πειραγμένες» αντλίες, αναφέρεται ότι «η πολυπλοκότητα των ελέγχων σε συνδυασμό με την ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο ολοκληρώνεται η πλατφόρμα κεντρικής παρακολούθησης και αξιοποίησης παραγόμενων στοιχείων, έχει ως αποτέλεσμα να απαιτείται χρόνος» (αρ. πρ. 28101/08.03.2017).

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», υπάρχει πιθανότητα προβλήματος στην αξιοποίηση των στοιχείων που συλλέγονται από τα συστήματα εισροών-εκροών των πρατηρίων. Συγκεκριμένα, είναι πολύ πιθανό για ένα πρατήριο να «πουλήσει» περισσότερα ή λιγότερα καύσιμα χωρίς δόλο, εξαιτίας της διαφορετικής θερμοκρασίας παραλαβής και παράδοσης του υγρού καυσίμου. Ακριβώς γι’ αυτό, είναι απαραίτητη η ενδελεχής επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώνονται από τα συστήματα εισροών-εκροών, προκειμένου να καταστούν αξιοποιήσιμα. Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Πότε θα ολοκληρωθεί η πλατφόρμα κεντρικής παρακολούθησης και αξιοποίησης των παραγόμενων στοιχείων;

Έχει προβλεφθεί ενδελεχής επεξεργασία των στοιχείων εισροών-εκροών για να μπορούν να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ντόρα Μπακογιάννη

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο