Κοινοβούλιο

Διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για την Θράκη – Ντόρα Μπακογιάννη

Τρίτη, 21 Ιούλ 2020

Σήμερα, με την ψήφιση από την Ελληνική Βουλή, συστήνεται διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για την Θράκη,μια επιλογή αυξημένης σημασίας και επίκαιρου χαρακτήρα.

Η Θράκη βρέθηκε το 2019 στην 256η θέση περιφερειακής ανταγωνιστικότητας, μεταξύ 286 περιφερειών σε όλη την ΕΕ.

Αντιμετωπίζει σημαντικές δομικές προκλήσεις, όπως ελλιπείς υποδομές, υψηλό ενεργειακό κόστος, δημογραφική ανισορροπία, σημαντική ύπαρξη μειονοτικού πληθυσμού, αλλά και ψηφιακή υστέρηση συγκριτικά με άλλα μέρη της Ελλάδας.

 

Στόχος της επιτροπής για τους επόμενους έξι μήνες είναι να προτείνει πολιτικές για την Θράκη, ως ένα από τα πιο ακριτικά σημεία της χώρας μας, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά,

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, μετά την επιτυχή διαπραγμάτευση εχθές και έχοντας η χώρα μας, για την επόμενη επταετία, περίπου 70δις, τα οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε, να καταρτίσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θράκη, το οποίο θα της επιτρέψει οριστικά να γυρίσει σελίδα. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε. Να δουλέψουμε όλοι μαζί γιατί ο στόχος μας είναι κοινός. Να προσφέρουμε εκείνα τα αναπτυξιακά εργαλεία, να πάρουμε εκείνα τα θεσμικά μέτρα που είναι απαραίτητα και που θα έχουν σημαντικό οικονομικό αποτέλεσμα.

Ο στόχος μας είναι διττός.

Να κρατήσουμε τους νέους μας στη Θράκη. Πρέπει να φέρουμε πολίτες να επενδύσουν στη Θράκη. Πρέπει να εμπιστευτούμε τους Θρακιώτες και αυτό να το κάνουμε από κοινού, διότι δε νομίζω ότι υπάρχει κανένας σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων ο οποίος να διαφωνεί με αυτόν τον μεγάλο στόχο.

Έχουμε εξι μήνες καιρό, έξι μήνες να δουλέψουμε, να προτείνουμε, να συμφωνήσουμε και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη Θράκη που σήμερα το χρειάζεται , ενδεχομένως, παρά ποτέ. Είναι πολύ ζωντανά στη μνήμη μας το πρόσφατα επεισόδια στον Έβρο και οι ανάγκες των φορέων που έχουν οδηγήσει και τον Πρωθυπουργό να πάρει αυτή την απόφαση.

Το πρώτο βήμα θα γίνει στην Κομοτηνή όπου το Συμβούλιο της Ευρώπης θα έρθει, χάρις τις προσπάθειες όλων των συναδέλφων που μετέχουν στην επιτροπή, για να συζητήσει και νομικά θέματα τα οποία απασχολούν την περιοχή. Είναι η πρώτη φορά που η Κομοτηνή θα υποδεχθεί με τέτοια διεθνή διάσκεψη. Θέλω να ελπίζω και βασίζομαι στη συνεργασία όλων, ώστε σε έξι μήνες το ομόφωνο πόρισμα της επιτροπής να είναι οδηγός για τη διαχείριση των αναπτυξιακών κονδυλίων τα επόμενα επτά χρόνια στη Θράκη.

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο