Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δευτέρα, 26 Μαρ 2001

«Να αποφασίσουν οι σύνεδροι της ΝΔ για την οριστική άρση των διαγραφών»

Συνέντευξη στον Ευτύχη Παλλήκαρη.

Είναι αυτό το Συνέδριο η τελευταία ευκαιρία για την αναγέννηση της ΝΔ όπως επανειλημμένα έχετε δηλώσει;

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία την οποία αν την αφήσουμε να πάει χαμένη θα έχει κόστος για τη ΝΔ. Έχω προσδιορίσει με ακρίβεια τι πρέπει να γίνει στο επόμενο Συνέδριο. Μέσα από την ανοικτή διαδικασία του Συνεδρίου οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις νέες πολιτικές απαντήσεις για τα προβλήματα του μέλλοντος, της καινούργιας εποχής που τα έχουμε μπροστά μας. Και παράλληλα με τις αποφάσεις μας να συγκροτήσουμε μια νέα μορφή οργάνωσης, που να στηρίζεται στη συμμετοχή και να δίνει ρόλο και λόγο στα μέλη. Να κοιτάξουμε μπροστά και να προχωρήσουμε σε λύσεις που θα μας δώσουν δυναμική και προοπτική νίκης. Πρέπει να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, στο επίπεδο των απαιτήσεων του λαού, πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της νέας εποχής και να προσφέρουμε εμείς το νέο που ζητούν οι πολίτες. Το άλλο Σαββατοκύριακο η Νέα Δημοκρατία πρέπει να τολμήσει.

Στην τελευταία κοινοβουλευτική ομάδα έγιναν αρκετές καταγγελίες για παρωδία εκλογών στις τοπικές οργανώσεις. Μάλιστα, εσείς συμμεριστήκατε τις καταγγελίες αυτές. Μήπως τελικά αυτή η διαδικασία σφραγίζει αρνητικά το Συνέδριο;

Υπήρξαν τέτοιες αδυναμίες. Καλύτερα από εμένα και τους άλλους βουλευτές που ανέφεραν το θέμα, τα γνωρίζουν οι νεοδημοκράτες που τους απασχολούν, τους προβληματίζουν και τους απογοητεύουν κάθε φορά που ανακύπτουν στις κομματικές τους οργανώσεις. Βεβαίως τέτοια φαινόμενα υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Ιδίως όμως στα μεγάλα πολυσυλλεκτικά κόμματα εξουσίας ανθεί μια κομματική γραφειοκρατία, η οποία δεν προσφέρει πάντοτε τις καλύτερες υπηρεσίες. Οφείλουμε να τις αντιμετωπίζουμε ψύχραιμα, με δημοκρατικό πνεύμα και χωρίς δείγματα πανικού. Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε για να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα που δεν τιμούν και δεν βοηθούν κανέναν.

Τι άλλαξε από τις αρχές Δεκεμβρίου όταν σε συνέντευξη σας στο «Mega» δηλώνατε ότι η ΝΔ είναι αρχηγικό κόμμα και δίνει την εντύπωση ότι διοικείται από μια παρέα;

Επεσήμανα τότε κάποιες αδυναμίες στη λειτουργία του κόμματος. Γα την αντιμετώπιση τους έχω προτείνει μια σειρά από ολοκληρωμένες προτάσεις που θα συμβάλλουν ώστε η ΝΔ να λειτουργεί πιο συλλογικά, με μεγαλύτερη δημοκρατία, μέσα από σταθερούς και καθαρούς κανόνες.

Τι απαντάτε σε αυτούς που θέλουν μάνατζερ στη διοίκηση του κόμματος;

Τα κόμματα δεν λειτουργούν με τους κανόνες των επιχειρήσεων. Στηρίζονται στην ελεύθερη βούληση των πολιτών να ακολουθήσουν μια κοινή πορεία, με βάση κάποιες αρχές, θέσεις, προτάσεις. Αυτό είναι μια πολιτική επιλογή και η καθοδήγηση του, η διεύθυνση και ο συντονισμός του, πρέπει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Γι΄ αυτό χρειάζεται πολιτικός.

Εξάλλου η επίκληση των manager γίνεται ως αντίβαρο στην πρόταση για θέσπιση θέση Γραμματέα στο κόμμα. Εγώ είμαι των ξεκάθαρων λύσεων. Δεν πρέπει να φοβόμαστε την ύπαρξη Γραμματέως. Θα βοηθήσει το κόμμα, θα συμβάλλει στο συντονισμό της κομματικής δουλειάς των οργανώσεων, θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες αύριο όταν θα είμαστε κυβέρνηση γιατί θα υπάρχει πολιτικός σύνδεσμος μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης. Στα κόμματα υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και αυτές μπορούν να τις αναλαμβάνουν μόνο πολιτικοί που έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση από το λαό. Αυτή τη δουλειά δεν μπορούν να την κάνουν οι managers.

Γιατί είστε αντίθετη με τη διευρυμένη ΚΕ;

Πιστεύω ότι τα όργανα ενός κόμματος θα πρέπει να έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση από το ίδιο εκλεκτορικό σώμα. Το Συνέδριο είναι το κυρίαρχο όργανο και το ανώτατο πολιτικό όργανο του κόμματος μεταξύ δύο Συνεδρίων πρέπει να εκλέγεται από τους συνέδρους που αντιπροσωπεύουν τη βάση του κόμματος μας. Όταν ξεκινά το Συνέδριο, όλα τα στελέχη, βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των τοπικών, συνδικαλιστές, είμαστε όλοι ίσοι. Έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα και πρέπει να κριθούμε με τα ίδια κριτήρια από τους αντιπροσώπους της βάσης, από το Συνέδριο. Αυτή είναι η δική μου αντίληψη που θέλει όλα τα στελέχη ίσα μεταξύ τους και όσους κρίνουν οι σύνεδροι καλύτερους και πιο άξιους θα μπορούν να συμμετάσχουν στο όργανο χάραξης της πολιτικής του κόμματος. Γι΄ αυτό προτείνω την εκλογή μιας ΚΕ με συγκεκριμένο αριθμό μελών, 150 που είναι πιο ευέλικτη και λειτουργική από τα σχήματα των 400 ή 500 που ακούγονται με τη συμμετοχή όσων κατέχουν αξιώματα, και αν υιοθετεί και ένα σύστημα αναλογικής σταυροδοσίας, μπορούν να εκφραστούν όλες οι τάσεις και οι κοινωνικές ομάδες και θα αποτραπούν τα φαινόμενα των ομαδοποιήσεων και των αποκλεισμών.

Οι βασικές προτάσεις που έχετε κάνει π.χ. πολιτικό συμβούλιο, αιρετή ΚΕ με ενιαία λίστα και αναλογικό σύστημα, φαίνεται ότι δεν υιοθετούνται από τον Πρόεδρο. Τι θα κάνετε αν τελικά οι προτάσεις σας απορριφθούν από την πλειοψηφία των συνέδρων;

Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν οι αλλαγές για τις οποίες όλοι μιλούμε. Αυτές θα δώσουν νέα πνοή στο κόμμα και πριν προχωρήσουμε σε εκτιμήσεις, καλόν είναι να περιμένουμε τις αποφάσεις του Συνεδρίου.

Τελικά πιστεύετε ότι θα κερδίσετε το στοίχημα της επανίδρυσης;

Σημασία έχει το κόμμα της ΝΔ και η φιλελεύθερη παράταξη να κερδίσουν το στοίχημα της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού. Είτε το πούμε επανίδρυση, είτε το πούμε μετεξέλιξη σημασία έχει να τολμήσουμε, να κάνουμε τα βήματα προς τα εμπρός που τόσο καιρό συζητάμε. Είναι η ώρα να γίνουν πράξη. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με βραχυπρόθεσμες λύσεις οι οποίες είναι αναποτελεσματικές και έχουν μικρή προσφορά στη λειτουργία του κόμματος.

Στην τελευταία σύσκεψη των τομεαρχών υψώσατε τους τόνους κατά του κ. Λαλιώτη και κάνατε λόγο για «κυριλέ» αντιμετώπιση του. Μήπως όμως υπάρχει γενικότερο πρόβλημα «κυριλέ» αντιπολιτευτικής γραμμής της ΝΔ;

Πιστεύω ότι η ΝΔ πρέπει με τη δύναμη του συγκεκριμένου να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα λαϊκισμού και λασπολογίας προς τα οποία ρέπει όλο και πιο συχνά η κυβέρνηση. Υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις από το Κτηματολόγιο μέχρι την απαράδεκτη υπόθεση της καταβολής των συντάξεων των 152.000 σε όλους τους συνταξιούχους που δείχνουν ότι η κυβέρνηση διολισθαίνει προς την οξύτητα και την παραπληροφόρηση για να συσκοτίσει τις ευθύνες και τις αποτυχίες της. Η γενικευμένη εσωκομματική αντιπαράθεση εντός του ΠΑΣΟΚ, η αίσθηση και των ίδιων των υπουργών του κ. Σημίτη ότι η κυβέρνηση τους είναι χωρίς σχέδιο και γραμμή, η λογική «του σώζων εαυτώ σωθήτω» που έχουν σχεδόν όλοι οι υπουργοί, ωθούν το ΠΑΣΟΚ σε μια τακτική λασπολογίας και κατασυκοφάντησης. Είναι μια αήθης πολιτική τακτική που έχει κόστος για τον τόπο.

Είχατε εγκαίρως προτείνει να υπάρξουν πρωτοβουλίες από την ηγεσία του κόμματος που θα οδηγούσαν την ενιαία έκφραση της κεντροδεξιάς. Όμως τελικά η ΝΔ που πάει μόνη της στο Συνέδριο. Που οφείλεται αυτό;

Δεν είναι η ώρα του απολογισμού ευθυνών. Χρειάζονται προτάσεις. Πρότεινα στο Συνέδριο να υπάρξει μια απόφαση οριστικής άρσης των διαγραφών για όλα τα στελέχη του κόμματος, σε όλα τα επίπεδα. Είναι μια πολιτική πράξη που περιέχει ένα ισχυρό μήνυμα διεύρυνσης. Το κόμμα αποφασίζει την πολιτική των ανοικτών θυρών και θα υπάρξει μια νέα δυναμική που θα λύσει όλα τα προβλήματα και τις αγκυλώσεις.

Για το Δ. Αβραμόπουλο και το νέο κόμμα, άλλοι στη ΝΔ σιωπούν και άλλοι υψώνουν τους τόνους για ένα «αντίπαλο κόμμα», όπως λένε. Τελικά ποια είναι η γραμμή αντιμετώπισης του νέου κόμματος;

Δεν είναι τόσο θολά τα πράγματα. Ο κ. Αβραμόπουλος επέλεξε να προχωρήσει και να κάνει ένα δικό του κόμμα. Εκ των πραγμάτων είναι ένα «αντίπαλο κόμμα» ως προς τη ΝΔ και το όποιο ποσοστό του, μικρό ή μεγάλο, μπορεί και να στοιχίσει την προοπτική αυτοδυναμίας. Η ΝΔ στοχεύει στην αυτοδυναμία και αυτός ο στόχος πρέπει να καθορίσει και την πολιτική μας. Αυτή είναι μια βασική αρχή, η εξειδίκευση της οποίας όμως θα εξαρτηθεί και από τις τάσεις του κόμματος του κ. Αβραμόπουλου, για το οποίο τα τελευταία μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις δεν είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκά.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο