Κυρίες και κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκα την πρόσκληση του Τμήματος Γυναικών της Νομαρχιακής Οργάνωσης της Αχαΐας, να έρθω ξανά στην Πάτρα. Να βρεθώ ανάμεσα σε παλιούς και καλούς φίλους, να συναντήσω ξανά ανθρώπους με τους οποίους έχουμε δώσει μεγάλους και δύσκολους αγώνες. Εδώ στην Πάτρα, που πάντοτε οι συνθήκες ήταν δύσκολες, πάντοτε υπήρχαν αγωνιστές ασυμβίβαστοι, άνθρωποι που κρατούσαν ψηλά τις σημαίες των φιλελεύθερων ιδεών, στελέχη που έβγαιναν μπροστά στις δύσκολες στιγμές. Τις στιγμές που χρειάζεται ψυχή και πάθος, αυτές που είναι πάντα στην πρώτη γραμμή είναι οι γυναίκες της φιλελεύθερης παράταξης. Το τμήμα των γυναικών της οργάνωσης μας, ένα τμήμα που διακρίνεται για την αποφασιστικότητα του και την αγωνιστικότητα του. Οι γυναίκες της Πάτρας είναι για μια ακόμη φορά στην πρωτοπορία.
Τώρα, η φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη, ενωμένη όσο ποτέ, αποφασισμένη και ισχυρή, ξεκινά έναν δύσκολο και μακρύ αγώνα για την τελική νίκη. Για μια ακόμη φορά, εμείς οι γυναίκες αποτελούμε την αιχμή του δόρατος της νικηφόρας μας πορείας. Έχουμε στόχο να αλλάξουμε την προοπτική της Ελλάδας. Να βρει ο τόπος ελπίδα. Να έχει όραμα και σχέδιο για το μέλλον. Να αποκτήσει κυβέρνηση ικανή και αποφασισμένη να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, που θα δώσει νέα πνοή στην Ελλάδα.
Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,
Ζούμε σε μια εποχή μεγάλης ρευστότητας. Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου άλλαξαν τον κόσμο. Προς κατευθύνσεις που ακόμη και σήμερα, ούτε τις γνωρίζουμε, ούτε μπορούμε να τις εκτιμήσουμε Τίποτε δεν είναι το ίδιο με την, προ της τρομοκρατικής επίθεσης, περίοδο. Οι ανοιχτές κοινωνίες, οι σύγχρονες δημοκρατίες, ο τρόπος ζωής των πολυπολιτισμικών κοινωνιών μας, απειλείται από την τυφλή βία, από τη διεθνή αλλά και την εσωτερική τρομοκρατία.
Οι νέες μορφές δράσης της διεθνούς τρομοκρατίας καλούν και επιβάλλουν σ’ όλον τον ελεύθερο κόσμο, να διαφυλάξει τη δημοκρατία, τις ατομικές ελευθερίες και τη δικαιοσύνη. Καλούμαστε να διαφυλάξουμε τις κοινωνίες μας από τον στυγνό, τον τυφλό φανατισμό ορισμένων. Απέναντι στον τρόμο και το φόβο, πρέπει να βρούμε τη δύναμη, να αντιτάξουμε τις αξίες μας, να δώσουμε ελπίδα, να σταθούμε δυνατοί και ενωμένοι. Και θέλω εδώ επίσης να είμαι σαφής.
Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα μας, από την πρώτη στιγμή, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Καταδικάσαμε απερίφραστα, πριν ακόμη αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση, την τρομοκρατία. Ξεκαθαρίσαμε ότι καμμιά θρησκευτική, πολιτική, πολιτισμική ή οικονομική πρόφαση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τον τρόμο και τη βία. Τόσο στο διεθνές επίπεδο όσο και στο εθνικό.
Το λέω αυτό, φίλες και φίλοι, με περηφάνια. Θα ήταν εύκολο για εμάς, ως αντιπολίτευση να λαϊκίσουμε και να δημαγωγήσουμε. Θα ήταν πολύ εύκολο να ακολουθήσουμε το δρόμο που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν σε ανάλογη, μικρότερης έκτασης κρίση, όπως ήταν αυτή στον πόλεμο του Κόλπου. Να κρατήσουμε αποστάσεις και να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία.
Η Νέα Δημοκρατία δεν παρασύρθηκε από τέτοιες σκέψεις. Εμείς είμαστε κόμμα ευθύνης. Είμαστε πάνω απ’ όλα κόμμα κυβερνητικής προοπτικής. Ξέρουμε ποιο είναι το συμφέρον της Ελλάδας, ποιο είναι το συμφέρον του τόπου. Ενώσαμε τις δυνάμεις στη διεθνή πολιτική συμμαχία εναντίον της τρομοκρατίας.
Πιστεύουμε ότι η επιχείρηση εναντίον της τρομοκρατίας πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία στο επιχειρησιακό επίπεδο. Φαίνεται ότι υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα. Από εδώ και στο εξής έρχεται η ώρα των μεγάλων πολιτικών αποφάσεων. Η ώρα της διπλωματίας. Ήδη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στις επαφές που έχει με πολιτικούς ηγέτες στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, έχει τονίσει μια βασική αρχή την οποία βαθύτατα πιστεύουμε. Τώρα είναι η ώρα των πολιτικών πρωτοβουλιών. Να χτίσουμε μια σταθερή πολιτική συνεργασία με όλες τις χώρες του κόσμου. Συνεργασία η οποία να δίνει την προοπτική του σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων. Την προοπτική της ισότιμης συμμετοχής όλων στην αναπτυξιακή πορεία. Αυτή είναι η μόνη που μπορεί να ανοίξει σημαντικούς δρόμους επίλυσης του πραγματικού προβλήματος. Αυτή η προοπτική είναι η καλύτερη απάντηση στους Μπιν Λάντεν αυτού του κόσμου, οι οποίοι θεωρούν ότι μόνο δια της βίας και του φανατισμού, μπορούν να πετύχουν αυτό που επιδιώκουν.
Κυρίες και κύριοι,
Η κλιμάκωση των εξελίξεων στο μέτωπο της τρομοκρατίας συνέπεσαν με μια περίοδο ουσιαστικών αλλαγών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Σε λιγότερο από δύο μήνες, η Ελλάδα, μαζί με τις υπόλοιπες έντεκα χώρες της Ευρωζώνης, περίπου τριακόσια εκατομμύρια πολίτες, θα συναλλασσόμαστε, χρησιμοποιώντας ένα κοινό νόμισμα, το Ευρώ.
Αυτό αποτελεί μια αλλαγή με τεράστια σημασία για την πορεία της οικονομίας, για την ανάπτυξη και την κοινωνική ζωή. Εμείς πιστεύουμε ότι η ένταξη της χώρα μας στην ΟΝΕ και η επικείμενη κυκλοφορία του ευρώ, αποτελούν θετική εξέλιξη. Άλλωστε, από την δική μας κυβέρνηση, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 1990-1993, ετέθη αυτός ο στόχος και από εμάς χαράχθηκε η συγκεκριμένη κατεύθυνση και προοπτική.
Δεν θα σταθώ στην αποτυχία της κυβέρνησης Σημίτη να ενημερώσει πραγματικά και σε βάθος τον ελληνικό λαό για την μεγάλη αλλαγή του ευρώ. Το ευρώ μπαίνει στη ζωή μας, αλλά ελάχιστοι Έλληνες έχουν συνειδητοποιήσει τι πραγματικά θα αλλάξει. Η κυβέρνηση απέτυχε να ενημερώσει σωστά τον ελληνικό λαό. Δεν έκανε σχεδόν τίποτα για τις επιχειρήσεις. Οι μικρομεσαίοι, οι έμποροι και οι αγρότες του τόπου ελάχιστα γνωρίζουν γι΄ αυτά που πρέπει να κάνουν από εδώ και στο εξής. Γι΄ αυτό και η προσαρμογή τους στο νέο νομισματικό περιβάλλον θα είναι δύσκολη και αργή. Για μια ακόμη φορά πολύτιμοι ευρωπαϊκοί πόροι σπαταλήθηκαν χωρίς στόχο. Μόνο που το θέμα είναι μεγάλο και αυτή η κυβερνητική ανικανότητα θα έχει κόστος που θα φανεί στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας τους επόμενους μήνες.
Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί πολλά πράγματα. Δίνει δε, μια χρήσιμη ευκαιρία να γίνει ένας απολογισμός της πραγματικής πορείας της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για να ενταχθεί η ελληνική οικονομία στη ζώνη του ευρώ, ακολούθησαν ένα εσφαλμένο δρόμο προσαρμογής. Η Νέα Δημοκρατία το τόνισε πολλές φορές, αλλά οι κυβερνήσεις του κ. Σημίτη δεν μας άκουσαν. Επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της ονομαστικής σύγκλισης των δεικτών, αδιαφορώντας για την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Έτσι ακολούθησε μια πολιτική που χαρακτηρίστηκε από την εισπρακτική επιδρομή, την πρωτοφανή επιστράτευση της λεγόμενης δημιουργικής λογιστικής, την αδυναμία προώθησης των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών για την άρση των κρατικών μονοπωλίων και την απελευθέρωση των αγορών. Μια πολιτική η οποία ήταν λάθος και είχε πολύ μεγάλο τίμημα για την ελληνική κοινωνία.
Τα χρόνια αυτά διευρύνθηκαν οι κοινωνικές και οι περιφερειακές ανισότητες. Στην Ελλάδα οι δύο στους δέκα Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η ανεργία αυξήθηκε με ραγδαίους ρυθμούς. Η Ελλάδα σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ανεργία και είναι η μόνη που έχει αυξητική τάση. Υπάρχουν δε περιοχές όπως η περιοχή της Πάτρας που έχουν καταστεί θύλακες ανεργίας. Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν προχωρούν και έτσι ακόμη και σήμερα οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν δισεκατομμύρια για τα ελλείμματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για τις σπατάλες των ΔΕΚΟ, για να συντηρούν το «κρυφό χρέος» του σπάταλου δημόσιου τομέα.
Το μόνο δείγμα γραφής που είχαμε από την κυβέρνηση Σημίτη για τις διαρθρωτικές αλλαγές ήταν η πρόταση της για το ασφαλιστικό. Και αυτή πρόχειρη και ανερμάτιστη όπως ήταν, εξαντλήθηκε σε άκαιρες και ανούσιες προτάσεις όπως ήταν η περικοπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων μητέρων και των γυναικών.Μια πολιτική ανάλογη με αυτήν που υλοποίησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά το 1993, όταν υποτίθεται ότι ήθελαν να περικόψουν τις δημόσιες δαπάνες. Τις μόνες που βρήκαν να καταργήσουν ήταν το επίδομα της πολύτεκνης μάνας και του τρίτου παιδιού που είχε δώσει για τις γυναίκες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Όλοι συνειδητοποιούν πλέον, ότι η Ελλάδα έχασε τη δεκαετία του ΄90, την πιο ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, για μια πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν την ευκαιρία να ασκήσουν πολιτική χρησιμοποιώντας πακτωλό πόρων, που εισέρευσαν από τα κοινοτικά ταμεία. Διαχειρίστηκαν την τελευταία δεκαετία, περισσότερα από δέκα τρισεκατομμύρια δραχμές για έργα και αναπτυξιακά προγράμματα. Δεν τα αξιοποίησαν. Αποδείχθηκαν ανίκανες. Έτσι, σε μια περίοδο που η υπόλοιπη Ευρώπη απογειωνόταν, η Ελλάδα παρουσίασε σχετική στασιμότητα.
Δείτε μόνο τα συγκριτικά στοιχεία με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, χώρες με τις οποίες στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, ήμασταν στο ίδιο σημείο. Σύμφωνα με τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία τα δύο Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης επέτρεψαν στην Ελλάδα να αυξήσει το συνολικό της εθνικό εισόδημα κατά 8,5%. Την ίδια περίοδο η Πορτογαλία σημείωνε διπλάσια επίδοση και η Ιρλανδία απογειωνόταν κατά 50%.
Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι το 1982 η διαφορά του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας, από το μέσον όρο των χωρών της Ε.Ε. ήταν περίπου στα 4000 ευρώ. Σήμερα υπολογίζεται περίπου στα 6500 ευρώ. Ενώ, δηλαδή, το επίπεδο εισοδήματος, σε απόλυτα μεγέθη, βελτιώθηκε, η εισοδηματική ψαλίδα ανάμεσα στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη άνοιξε εντυπωσιακά.
Οι λανθασμένες οικονομικές επιλογές, στο μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εικοσαετίας, αύξησαν ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών. Η ανισοκατανομή του εισοδήματος, για τους Έλληνες πολίτες είναι η δυσμενέστερη στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, αυτών, οι Έλληνες σήμερα δεν ευημερούν ανάλογα με τους άλλους Ευρωπαίους.
Όλοι πλέον ομολογούν ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είναι απελπιστικά. Εμείς εγκαίρως το αναδείξαμε. Πριν από τις εκλογές του 2000, παρουσιάσαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Δυστυχώς οι Έλληνες, έστω και με οριακή πλειοψηφία, εμπιστεύθηκαν τον κ. Σημίτη και την κυβέρνηση του.
Τώρα πέφτουν οι μάσκες. Αποκαλύπτεται η αλήθεια και αυτήν δεν μπορεί πλέον, κανείς να την κρύψει. Τώρα αυτά τα οποία λέγαμε εμείς προεκλογικά τα ενστερνίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Απόδειξη είναι το περίφημο Κτηματολόγιο. Εδώ και καιρό η Νέα Δημοκρατία λέει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Ήρθε ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μας δικαιώσει. Με τον πιο επίσημο τρόπο, καταλόγισε στην κυβέρνηση Σημίτη, σπατάλες και κακοδιαχείριση. Διαπίστωσε επισήμως ότι αν και σπαταλήσαμε, ως χώρα, τους υπερδιπλάσιους πόρους, η κυβέρνηση Σημίτη είχε φτιάξει μόλις το 1/3 του έργου. Έκρινε δε, τον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τον κ. Λαλιώτη, αλλά δυστυχώς και τη διάδοχο του και την ελληνική κυβέρνηση στο σύνολο, ανίκανη να χειριστεί αυτό το έργο εθνικής εμβέλειας. Και κατόπιν τούτου έβαλε την Ελλάδα, για το έργο του Κτηματολογίου, υπό κηδεμονία.
Ακόμη και η διάδοχος του κ. Λαλιώτη ομολογεί πλέον ότι στον κρίσιμο τομέα των έργων υπήρξε σημαντικό έλλειμμα πολιτικής. Διάβασα χθες ότι η κ. Παπανδρέου, η οποία αναγνώρισε πρόσφατα ότι τα ολυμπιακά έργα δεν βγαίνουν μέχρι το 2004, παραδέχθηκε ότι πρέπει να βελτιωθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα θέματα του περιβάλλοντος, όπου έχουμε πολλές καταδίκες από την Επιτροπή.
Γι΄ αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες μια κοσμοϊστορικής σημασίας εξέλιξη: Μετά από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, θα παρευρεθεί Έλληνας υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή και μόνο η εξέλιξη ίσως δικαιώνει τον ανασχηματισμό του κ. Σημίτη, ο οποίος δεν νομίζω να πρόσφερε τίποτα άλλο στον τόπο.
Ελπίζω δε, αυτή η αλλαγή να αντιστρέψει και την πορεία των έργων στην ελληνική περιφέρεια. Μέχρι σήμερα παρατηρείται εξοργιστική αδράνεια και αδιαφορία. Η περίπτωση της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πολιτικής συμπεριφοράς. Πολιτικής που προσβάλει τους Έλληνες πολίτες, προσβάλλει τους Πατρινούς.
Με λύπη διαπίστωσα ότι η κατάσταση στην Πάτρα και στην Αχαΐα είναι σχεδόν στάσιμη. Αποτελεί αίσχος και ντροπή έργα πνοής για την Πάτρα, έργα που έχουν πολυδιαφημιστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από τα προεκλογικά μπαλκόνια, να βρίσκονται, χρόνια τώρα, στην ίδια στάσιμη κατάσταση.
Η μεγάλη περιφερειακή, η παρακαμπτήριος οδός της Πάτρας αποτελεί μοναδικό φαινόμενο για την ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Το έργο αυτό ξεκίνησε το 1985. Το 1993 ολοκληρώθηκαν, από την κυβέρνηση της ΝΔ και παραδόθηκαν τα πρώτα 7 χιλιόμετρα από τα 18 χιλιόμετρα που είναι το σύνολο του έργου.
Από τότε δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική πρόοδος. Δύο ή τρεις φορές ο κ. Σημίτης σε προεκλογικές περιόδους δεσμεύτηκε ότι το έργο θα τελειώσει. Οι δεσμεύσεις του αποδείχθηκαν κάλπικες. Τώρα φαίνεται ότι προγραμματίζουν, για να σώσουν τα προσχήματα, να δώσουν το έργο ημιτελές στην κυκλοφορία. Είναι γνωστό ότι το σύνολο της μεγάλης περιφερειακής δεν θα είναι έτοιμο, πριν από την άνοιξη του 2002.
Το χειρότερο όμως είναι ότι και εδώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί την ανερμάτιστη πολιτική που έχει ακολουθήσει και σε άλλες περιπτώσεις. Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τους δρόμους με τους οποίους θα συνδεθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος με την πόλη.
Δυστυχώς η Πάτρα θα ζήσει τις προχειρότητες της τελευταίας στιγμής που είδαμε στην Αττική Οδό και σε άλλα μεγάλα έργα υποδομής.
Σε τέλμα βρίσκεται και το έργο της μικρής περιφερειακής της πόλης. Καρκινοβατεί και η κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες, αφήνει την Πάτρα και τους κατοίκους να ταλαιπωρούνται στο κυκλοφοριακό χάος. Ακόμη εκπονούνται οι μελέτες. Η αδράνεια όλων αυτών των χρόνων οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής της πόλης, και σε συνεχή περιβαλλοντική επιβάρυνση της ευρύτερης περιοχής.
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται και θέματα ζωτικής σημασίας για την πόλη όπως είναι η ανάπλαση του ιστορικού της κέντρου. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος ζητά την τροποποίηση ενός Προεδρικού Διατάγματος για να επιτραπούν παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν να υπάρξουν χώροι στάθμευσης και ρυθμίσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Είναι λυπηρό ότι αυτό το θέμα εκκρεμεί στη γραφειοκρατία του ΠΕΧΩΔΕ εδώ και τέσσερα με πέντε χρόνια.
Ανύπαρκτη είναι και η αναπτυξιακή πολιτική για την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Οι συνάδελφοι βουλευτές της ΝΔ έχουν πρωτοστατήσει στον τομέα αυτό, γιατί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, ότι μόνο μια σταθερή και επιθετική πολιτική για την ανάπτυξη της περιφέρειας μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος που είναι η ανεργία.
Γι΄ αυτό η Νέα Δημοκρατία πολύ πριν από τις εκλογές του 2000, έχει δεσμευτεί για προωθημένα κίνητρα μέσω του αναπτυξιακού νόμου για τη βιομηχανική περιοχή της Πάτρας. Και είχε εξαγγείλει τη δημιουργία ελεύθερης εμπορευματικής ζώνης στο λιμάνι.Η κυβέρνηση αντιγράφοντας μας, για να θολώσει τα νερά, μιλά για εμπορευματικό κέντρο και για μελέτες στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Αν δει κανείς τις λεπτομέρειες αντιλαμβάνεται ότι όλα αυτά είναι λόγια του αέρα. Εμπορευματικό κέντρο και ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς υποδομές.
Η κυβέρνηση Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ, εγκλημάτησε κατά της Πάτρας και της Αχαΐας με την πολιτική που ακολούθησε στο σιδηρόδρομο. Οι παλινωδίες για τη σιδηροδρομική γραμμή στη βόρεια Πελοπόννησο, για τη γραμμή Πάτρας-Κορίνθου, προδίδουν πρωτόγνωρη προχειρότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει σχεδιασμός για το πώς θα συνδεθεί η όποια σιδηροδρομική γραμμή με την πόλη και το λιμάνι.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και με το λιμάνι. Έχουν προϋπολογιστεί κονδύλια περίπου 21 δισεκατομμύρια δραχμές για τις δύο φάσεις του έργου αναβάθμισης και επέκτασης του λιμανιού. Ο ρυθμός απορρόφησης είναι απελπιστικός και η πρόοδος στο έργο ελάχιστη.
Θα προσθέσω και το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου του Αράξου. Το 1999 η κυβέρνηση Σημίτη υποσχόταν την αναβάθμιση του. Τώρα ο κ. Βερελής παλινωδεί και δηλώνει ότι σκέφτεται το βαθμό ανάπτυξης.
Όμως, χωρίς σιδηρόδρομο, λιμάνι ή αεροδρόμιο, δεν μπορεί να υπάρξουν εμπορευματικοί σταθμοί. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Είναι πλέον καθαρό ότι η κυβέρνηση Σημίτη εμπαίζει την Πάτρα και τον αχαϊκό λαό. Αυτός ο πολιτικός εμπαιγμός πρέπει να καταδικαστεί.
Νεοδημοκράτισες και Νεοδημοκράτες,
Όλες οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται επιβεβαιώνουν δύο συμπεράσματα: Το πρώτο είναι η σταθερή υπεροχή της ΝΔ Υπεροχή που οφείλεται στην στροφή των παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τη φιλελεύθερη παράταξη. Οι Έλληνες τώρα, μας εμπιστεύονται. Τώρα στρέφονται προς εμάς. Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή η οποία δίνει στο κόμμα μας, μια σταθερή δυναμική. Δυναμική πλειοψηφίας και νίκης.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι είναι η ελληνική κοινωνία είναι απογοητευμένη από τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής. Συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα. Δεν δίνει λύσεις. Δεν βελτιώνει την ποιότητα της ζωής τους. Έχει κακή απόδοση στο κυβερνητικό έργο και αυτό πλέον γίνεται συνείδηση στον Έλληνα πολίτη.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων ζητά πλέον αλλαγή στη διακυβέρνηση. Ζητά μια άλλη κυβερνητική πρόταση. Ζητά μια άλλη κυβέρνηση στον τόπο. Ελπίζει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προσδοκά από εμάς μια κυβέρνηση αποτελεσματική και ικανή. Μια κυβέρνηση η οποία με σταθερότητα και γρήγορους ρυθμούς θα μας οδηγήσει στο μέλλον. Αυτή την ώρα της μεγάλης μεταστροφής, το ΠΑΣΟΚ θα αντιδράσει με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο. Ήδη έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής.
Ξεκίνησε την πολιτική της πόλωσης, των επιθέσεων και της λάσπης. Πιστεύω ότι μας κάνει χάρη το ΠΑΣΟΚ με την επίθεση που κάνει. Η επίθεση αυτή ακύρωσε το περίφημο επιχείρημα: «Άλλο Σημίτης και άλλο ΠΑΣΟΚ». Επιχείρημα το οποίο το ακούσαμε πολλές φορές και στις τελευταίες εκλογές. Και ήταν άλλοθι για ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο δεν ήθελε να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά ένοιωθε ότι μπορούσε να είχε εμπιστοσύνη στη διακυβέρνηση του κ. Σημίτη.
Τώρα όλοι οι Έλληνες συνειδητοποιούν ότι η πόλωση και η οξύτητα δεν είναι τακτική του κ. Λαλιώτη ή του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ. Είναι επιλογή Σημίτη. Σημίτης και Λαλιώτης είναι ένα ταιριαστό ζευγάρι που επιχειρεί να καλύψει την ανεπάρκεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, με το λαϊκισμό, την πόλωση και την οξύτητα.
Επιθυμούν με τη στρατηγική αυτή να ορθώσουν νέες διαχωριστικές γραμμές. Να διχάσουν το λαό. Και στοχεύουν στις δημοτικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση επιδιώκουν να δημιουργηθεί κλίμα διχασμού στο δημόσιο βίο για να μην υπάρξουν πολιτικά ανοίγματα και κοινωνικές συνεργασίες στις τοπικές κοινωνίες. Δεν θα πετύχουν, για έναν πολύ απλό λόγο. Διότι οι κοινωνίες θέλουν πραγματικά να υπερβούν τον κομματισμό και το διχαστικό κλίμα. Θέλουν να αναζητήσουν πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας. Διότι οι τοπικές κοινωνίες, όπως η κοινωνία της Πάτρας, περισσότερο από ποτέ, γνωρίζουν ότι είναι εγκαταλελειμμένες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Οι πολίτες γνωρίζουν ότι μια πιο αποτελεσματική πολιτική για τον τόπο τους σημαίνει στήριξη των δυνάμεων που μπορούν να δώσουν νέα πνοή στην περιφέρεια. Οι πολίτες θα διεκδικήσουν αυτή την πολιτική. Και θα την διεκδικήσουν και με την ψήφο τους στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές.
Θα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να στείλω ένα σαφές μήνυμα προς τον πρωθυπουργό και το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιθυμεί να κάνει πολιτικά παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Τους προειδοποιούμε: Ο ελληνικός λαός δεν θα ανεχθεί πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις στον εκλογικό νόμο. Κανείς δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα γεγονότα και μικροκομματικές επιλογές που θα φαλκιδεύουν την πολιτική ζωή της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση μπροστά στο αδιέξοδο τους, επιχειρούν για μια ακόμη φορά να ξεγελάσουν τις αριστερές πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Το έργο το έχουμε ξαναδεί . Τα προσωπεία όμως έχουν πέσει. Κανείς δεν τους πιστεύει.
Φίλες και φίλοι,
Για όλους μας έχει ξεκινήσει ένας μακρύς και δύσκολος πολιτικός αγώνας. Αγώνας σκληρός. Αγώνας όμως που θα είναι νικηφόρος. Που θα φέρει τη φιλελεύθερη παράταξη στη εξουσία και θα δώσει στον τόπο μια καλή και αποτελεσματική κυβέρνηση. Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα δουλέψει για το μέλλον των παιδιών μας, θα δουλέψει για την ελληνική περιφέρεια, θα δουλέψει για την Πάτρα.