Συνένετυξη στον Φοίβου Καρζή.
Φ. ΚΑΡΖΗΣ : Κάνατε μια δήλωση, να ξεκινήσουμε από αυτό, που μου έκανε εμένα προσωπικά εντύπωση, κάνατε την πρόβλεψη ότι την Ανοιξη θα θέσουν θέμα υφαλοκρηπίδας, αν δεν κάνω λάθος, οι Τούρκοι;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Κύριε Καρζή κάναμε μια ανάλυση εσωτερική μέσα στο πολιτικό συμβούλιο της Ν.Δ. και μέσα στα γενικότερα θέματα, τα οποία κουβεντιάσαμε, κουβεντιάσαμε και τις πιθανές εξελίξεις, οι οποίες θα υπάρξουν στην πορεία προς επίλυση του Κυπριακού κτλ.
Φ. ΚΑΡΖΗΣ : Ήταν ένα σενάριο δηλαδή;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Ναι. Ένα από τα θέματα τα οποία τέθηκαν στον τραπέζι είναι η πιθανή αποδοχή από την τουρκική πολιτική, δηλαδή την τουρκική πολιτική ηγεσία της προτάσεως για διευθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη και τι πιθανώς μπορεί να συζητηθεί εκεί. Και απλώς εκκρεμεί μια τοποθέτηση ότι η Ελλάς ένα πράγμα δεν μπορεί να δεχτεί ποτέ κατά τη γνώμη μου, την αποστρατικοποίηση των νησιών.
Φ. ΚΑΡΖΗΣ: Επειδή η Ελλάδα έχει εξαιρέσει τον εαυτό της από την δικαιοδοσία σε ότι αφορά τα θέματα της εθνικής άμυνας;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Είναι και τα θέματα ασφάλειας. Εδώ είναι ένα θέμα εθνικής άμυνας, αλλά αυτό είναι προϊόν μιας ευρύτερης συζήτησης η οποία έγινε γι’ αυτό το θέμα.
Φ. ΚΑΡΖΗΣ : Υποθέτω ότι για να φθάσει κανείς εκεί όμως υπαινίσσεστε την πρόβλεψη ότι θα έχουν λυθεί κάποια θέματα μέχρι τότε, πιστεύετε ότι μέχρι την Κοπεγχάγη θα βρεθεί κάποια λύση. Γιατί νομίζω ότι είναι προφανές αν έχουμε βέτο για τον ευρωστρατό όπως είχαμε δεν λυθεί το θέμα, δεν λυθεί το Κυπριακό, υπάρξουν προβλήματα με την ένταξη της Κύπρου..
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Το ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον.
Φ. ΚΑΡΖΗΣ : Προφανώς. Άρα η υπόθεση σας δεν είναι αυτή.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Όταν κουβεντιάζει κανένας και αναλύει πιθανότητες δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη.
Εγώ ειλικρινά δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να κάνω πρόβλεψη για την πολιτική της Τουρκίας. Η χθεσινή ένδειξη την οποία έχουμε από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε η Τουρκία για τον ευρωστρατό, δεν μας δίνει πολύ μεγάλη αισιοδοξία ότι θα προσπαθήσει με μια διαλλακτικότητα να αντιμετωπίσει το θέμα.
Φ. ΚΑΡΖΗΣ : Πως είδατε τον χειρισμό του κ. Σημίτη που είπε στον κ. Σεζέρ ότι τα θέλετε όλα και δεν γίνεται;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Κοιτάξτε. Το θεωρώ αυτονόητο. Εγώ αν είχα κάνει μια κριτική στον κ. Σημίτη τις προηγούμενες δυο εβδομάδες είναι ότι έδειξε ένα υπέρμετρο ενθουσιασμό και γενικώς δεν πιστεύω ότι με ενθουσιασμούς μπορεί κανένας να διαπραγματεύεται σκληρά. Αυτή ήταν η θέση μου.
Φ. ΚΑΡΖΗΣ : Έχετε την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τις επόμενες μέρες;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Kύριε Καρζή νομίζω ότι εκεί πρέπει κανένας να εστιάσει τη μεγάλη προσοχή.
Φ.ΚΑΡΖΗΣ : Με ποιο τρόπο;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Με το ειδικό βάρος το οποίο η Ελλάς ως μέλος της Ε.Ε. έχει. Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα η οποία θα έχει την Προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου, είναι μια χώρα η οποία είναι μέλος της Ε.Ε. μια χώρα η οποία έχει φωνή.
Και εκεί ακριβώς πρέπει να σταθεί να θυμίσει ότι οι αποφάσεις των Συμβουλίων δεν αμφισβητούνται στην Ε.Ε. οι αποφάσεις των συμβουλίων είναι κεκτημένο, η Ευρώπη ολόκληρη γνωρίζει σήμερα ότι η Κύπρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να μπει στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα υπάρχει ειδική δέσμευση της, ότι δεν είναι προϋπόθεση επίλυσης του πολιτικού ζητήματος.
Φ.ΚΑΡΖΗΣ : Ναι αυτά όλα λέει η κυβέρνηση τόσο καιρό.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Πολύ σωστά τα λέει όλα αυτά, δεν υπάρχει θέμα. Το οποίο λέμε και εμείς.
Φ.ΚΑΡΖΗΣ : Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξουν αντιρρήσεις ως προς αυτά τώρα που δεν έχουν εκφραστεί ακόμα;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Πιστεύω ότι το σχέδιο Ανάν ταυτίζει την πολιτική λύση ουσιαστικά με την ένταξη και το κάνει ένα σ’ αυτό το περίφημο παράρτημα με το οποίο θα τεθεί το δημοψήφισμα. Δημιουργεί τέτοιου είδους προϋποθέσεις ώστε ενδεχομένως κάποιες χώρες στην Ευρώπη να προσπαθήσουν να βάλουν τουλάχιστον κάποιες υποσημειώσεις τέτοιες, οι οποίες δεν μας δημιουργούν πρόβλημα. Και εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.
Φ.ΚΑΡΖΗΣ : Και η Ελλάδα λέτε πρέπει να αρνηθεί κατηγορηματικά μια τέτοια υποσημείωση;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Πρέπει να αρνηθεί υποσημειώσεις και όρους. Δηλαδή πρέπει να αρνηθεί όρους στην ένταξη της Κύπρου μέσα στην Ε.Ε. Το να διατυπωθούν ευχές είναι λογικό.
Αλλά το να διατυπωθούν όροι στην ένταξη.
Φ.ΚΑΡΖΗΣ : Να μην υπάρχει αίρεση δηλαδή για την ένταξη; Έτσι; Αυτό λέτε;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Ακριβώς. Αυτό λέω. Πιστεύω ότι εκεί πρέπει να δοθεί άλλη μάχη. Διότι στο κάτω-κάτω της γραφής για οποιονδήποτε συνομιλητή μας είναι σαφές ότι από την ώρα που δεν είναι με υπαιτιότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, η όποια νέα αποδοχή της πρότασης, δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο εκεί, η ελληνοκυπριακή πλευρά. Έχει καταπατηθεί το έδαφος της, έχει έναν Ντενκτάς, ο οποίος αρνείται κάθε κουβέντα. Έχει μια Τουρκία, η οποία δίνει αδιάλλακτη στάση, τι άλλο να κάνει;
Φ.ΚΑΡΖΗΣ: Να σας ρωτήσω κάτι που αφορά το εσωτερικό του κόμματος σας. Είχε διατυπωθεί η πρόβλεψη όταν έγινε γνωστό το σχέδιο Ανάν ότι θα υπήρχαν φωνές από το εσωτερικό της Ν.Δ. θα έφερναν αντιρρήσεις, θα ανέβαζαν τους τόνους στα εθνικά θέματα.
Μέχρι τώρα είδα μια πολύ μεγάλη σιωπή από αυτή την πλευρά που είναι υπαρκτή πολιτικά πλευρά. Γιατί συνέβη αυτό; Τους έδωσε κάποιο μήνυμα ο κ. Καραμανλής και πέτυχε σ’ αυτό ώστε να υπάρχει μια ενοποιημένη στάση;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι σοβαρό κόμμα κύριε Καρζή η Ν.Δ. και ιδιαίτερα στα θέματα της εσωτερικής πολιτικής.
Φ.ΚΑΡΖΗΣ: Παλιότερα θυμάστε ήταν εποχές που είχαν ακουστεί πολλές φορές, διάφορα πράγματα.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι να σας πω ότι επειδή εγώ είχα την ευθύνη αρκετά χρόνια τώρα η θέση της Ν.Δ. είναι πάρα πολύ προσεκτική όταν είναι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Εμείς δεν επιτρέψαμε στους εαυτούς μας ούτε λαϊκισμούς, ούτε δημαγωγίες, ούτε ακρότητες.
Φ.ΚΑΡΖΗΣ: Έχετε άλλωστε μια πικρή εμπειρία;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως έχουμε πικρότατη εμπειρία. Όταν ήμασταν κυβέρνηση, εγώ πρέπει να σας πω ότι για μένα ήταν η χειρότερη πολιτική εμπειρία της ζωής μου εκείνη η εποχή. Η εποχή όπου γνωρίζαμε ότι γίνεται λαϊκισμός στα εθνικά θέματα, καθαρά για μικροκομματικούς λόγους.
Αυτό στιγμάτισε την πολιτική ζωή κατά τη γνώμη μου και ευτυχώς για μας η Ν.Δ. δεν ακολούθησε ποτέ αυτό τον δρόμο και ακολουθούμε τον δρόμο της υπευθυνότητας γιατί πιστεύουμε πρώτο ότι τα θέματα αυτά χρειάζονται αύξηση δυνάμεων και όχι καυγάδες μεταξύ μας και χρειάζεται χρόνος.
Φ.ΚΑΡΖΗΣ: Και εστάλη και το σχετικό μήνυμα προς τους Βουλευτές; Έτσι;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Και το πιστεύουν και οι βουλευτές αυτό. Από εκεί και πέρα, μην έχουμε αμφιβολίες ότι υπάρχει ένας εντονότατος προβληματισμός για το περιεχόμενο του σχεδίου Ανάν.
Φ.ΚΑΡΖΗΣ: Άλλο αυτό.
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω ότι αυτό είναι σαφές. Υπάρχει ένας προβληματισμός και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, παρακολουθούμε από κοντά το τελικό προϊόν της διαπραγμάτευσης, η οποία θα τεθεί υπόψη του Κυπριακού λαού και με πολύ μεγάλη αγωνία και ταυτόχρονα ρίχνουμε και τις δυνάμεις της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εκεί δηλαδή που έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε να συνδιαμορφώσουμε και εμείς οι πολιτικοί ώστε να στηριχθεί η Κύπρος σ’ αυτή την προσπάθεια της ένταξης. Αυτός είναι ο στόχος της Ν.Δ.