Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Δημάρχου Ανωγείων, παρέστη χθες στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, όπου και τιμήθηκε από το Δήμαρχο Ανωγείων Νίκο Ξυλούρη. Ακολουθεί η ομιλία της Δημάρχου Αθηναίων:
«Ως Δήμαρχος Αθηναίων μπορεί να τιμάται κανείς από πόλεις και κυβερνήσεις. Είναι φυσικό για τον δήμαρχο κάθε μεγάλης πρωτεύουσας. Αλλά για μένα, που είμαι και Κρητικά, η τιμητική αυτή εκδήλωση στα Ανώγεια, στην καρδιά της λεβεντογέννας Κρήτης, εδώ στα επτακόσια πενήντα μέτρα κάτω από το οροπέδιο Μίδας, έχει ξεχωριστή σημασία. Η τιμή που μου κάνετε έχει την φρεσκάδα των βουνών μας, έχει την δύναμη της ψυχής μας. Είναι μια τιμή που μου προσφέρει η Κρήτη, ένας απ’ τους πιο μαρτυρικούς, ένας απ’ τους πιο χαρακτηριστικούς, ένας απ’ τους πιο ένδοξους και ένας απ’ τους πιο πετυχημένους Δήμους της! Τα μαρτυρικά Ανώγεια μπορεί να τα ‘καψε ο Σερίφ Πασάς το 1822 και οι Ναζί στην Κατοχή, μετά την απαγωγή του στρατηγού Κράιπε.
Αλλά καίγεται, αδελφοί μου, η ψυχή της Κρήτης, καίγονται τα κορμιά μας και η δύναμή μας όταν βάλουμε έναν στόχο, όταν ονειρευτούμε κάτι;
Τα μαρτυρικά αυτά Ανώγεια είναι λοιπόν και τα ένδοξα Ανώγεια, που έδιωξαν όχι μόνο τον Σερίφ Πασά, αλλά και το Ρεσίτ Πασά, το 1866 κι έγιναν, την ίδια χρονιά, το 1866, το κέντρο της επανάστασης για όλη την Ανατολική Κρήτη.
Σήμερα πια τα Ανώγεια απολαμβάνουν τους καρπούς της ειρήνης. Προοδεύουν, ευημερούν (όσο αυτό είναι δυνατόν), αλλά και πρωτοπορούν. Έγιναν σημαντικό αγροτικό κέντρο. Κέντρο οικοτεχνίας με πρωτοπόρες τις γυναίκες του. Έγιναν μια μικρή ευρωπαϊκή πόλη, στην άκρη, αλλά και στη μάνα αυτή της Ευρώπης που είναι η Κρήτη μας. Γιατί οι Ανωγειανοί γνωρίζουν πώς να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πιστεύω ότι θα τις εκμεταλλευθούν ακόμα πιο πολύ. Επιτρέψτε μου, στο σημείο αυτό, να μοιραστώ εδώ σήμερα, να μοιραστώ με τους συμπατριώτες μου Κρητικούς, το όνειρό μου για την Κρήτη. Το νησί μας είναι και σήμερα πρωτοπόρο μέσα στην Ελλάδα.
Η Κρήτη είναι η μία από τις τρεις μόνον Περιφέρειες που συγκλίνουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξάνουν το εισόδημά τους και πλησιάζουν όλο και πιο πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά θα ‘θελα να σας ρωτήσω, με το χέρι στην καρδιά: Μας αρκεί αυτό; Έχουμε τάχα εξαντλήσει τις δυνατότητες για πρόοδο και ευημερία όπως ενεργούμε και όπως προγραμματίζουμε το ,μέλλον μας σήμερα;
Πιστεύω πως όχι. Δεν σας κρύβω λοιπόν πως έχω στο νου μου μια πολύ καλύτερη εικόνα της Κρήτης απ’ τη σημερινή. Αυτή την εικόνα θα την ξεδιπλώσω εδώ, σ’ εσάς, που νοιώθετε πάντα έντονα την ανάγκη για πρόοδο και προκοπή. Πρώτα απ’ όλα, φίλες και φίλοι, ονειρεύομαι την Κρήτη πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης.
Με όλο και πιο εξειδικευμένα, ποιοτικά και καλύτερα εμπορεύσιμα προϊόντα. Αυτή είναι σήμερα η διεθνής τάση.
Την τάση αυτή την εκμεταλλευόμαστε, βέβαια, αλλά τα περιθώρια ανάπτυξης που διαθέτουμε, χάρις στο κλίμα, τη γη και τους ανθρώπους μας είναι τεράστια. Ονειρεύομαι ακόμα την Κρήτη ως πρότυπη τουριστική ζώνη πολλαπλών επιλογών.
Απ’ την κολύμβηση και την ορειβασία ως τα ειδικά σπορ και την θαλασσοθεραπεία. Κι εδώ, πρωτοπορούμε, αλλά μπορούμε και να κυριαρχήσουμε στη Μεσόγειο αν βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας, αν εκπαιδευτούμε περισσότερο και αν αυξήσουμε τις υποδομές ειδικού τουρισμού, όπως τα συνεδριακά κέντρα και τα γήπεδα γκολφ –για να αναφέρω δύο πολυσυζητημένα παραδείγματα.
Τέλος, αγαπητοί μου φίλοι, θα θίξω ένα θέμα για το οποίο δεν μιλάμε εμείς οι Κρητικοί, γιατί, εδώ που τα λέμε, νοιώθουμε μέσα μας και κάποια μικρή ενοχή! Μιλάω για το φυσικό μας περιβάλλον που το διακρίνει θαυμαστή ποικιλία, από την αλπική ζώνη των βουνών μας ως ρις φοινικιές στην Πρέβελη και το Βάι.
Η Κρήτή, συμπατριώτες μου, ήταν κάποτε ένα απέραντο πλωτό δάσος. Ένα δάσος απ’ το οποίο χτίστηκαν στόλοι και στόλοι, απ’ τον στόλο των Μινωιτών, μέχρι εκείνους των Πτολεμαίων, των Βυζαντινών και των Βενετών.
Αλλά σήμερα έχουμε το θλιβερό προνόμιο να ‘μαστε μαζί με τις Κυκλάδες, η Περιφέρεια με τα πιο πολλά σκελετωμένα βουνά, με τα πιο πολλά υποβαθμισμένα εδάφη: πενήντα φορές λιγότερα δάση, ως ποσοστό, από την Θράκη, είκοσι φορές λιγότερα απ’ την Στερεά, δέκα τρεις φορές λιγότερα απ’ την Πελοπόννησο, όταν κάποτε η Κρήτη μας ήταν δασοβριθής απ’ άκρου εις άκρον. Έχουμε λοιπόν ιερό καθήκον, αγαπημένοι μου φίλοι, να ξαναδούμε απ’ την αρχή την σχέση μας με την Κρητική φύση. Βεβαίως να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε την κτηνοτροφία. Αλλά υπάρχουν μέσα και τρόποι για αρμονική της συμβίωση με την οικολογική ισορροπία.
Πρωτοποριακή αγροτική ανάπτυξη, νέες τεχνολογίες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον τουρισμό και μια νέα έμφαση στο περιβάλλον, αυτές πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να είναι οι κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει το νησί μας για να γίνει όχι μόνο πρώτο στην Ελλάδα, αλλά και πρότυπο για την Ευρώπη. Εδώ στα Ανώγεια, όπως δείχνει και το θαυμαστό αυτό Φεστιβάλ, που προβάλλει τους νέους, προσκαλεί συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα και ξαναζωντανεύει πολιτιστικά την ορεινή Κρήτη, εδώ στα Ανώγεια μπορεί να ξεκινήσει μια ακόμα πιο τολμηρή προσπάθεια ως υπόδειγμα για το μέλλον όλης της Κρήτης. Είμαι περήφανη που με τιμήσατε στην πόλη σας. Περήφανη ως Κρητικά και –από σήμερα- περήφανη ως επίτιμη Ανωγειανή!»