Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Georgi Parvanov, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Η Ντόρα Μπακογιάννη, απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών και αναφερόμενη στην ομιλία της στους ιδιαίτερους δεσμούς φιλίας που συνδέουν τις δύο χώρες, τόνισε :
«Η προσέλευσή σας σήμερα εδώ, στο Δημαρχείο της Αθήνας, είναι πηγή διπλής χαράς για μας. Υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο μιας αδελφής και φίλης χώρας, μιας χώρας με την οποία, χέρι – χέρι, αναμένουμε να διανύσουμε εφεξής την νέα χιλιετία εν ειρήνη και ευημερία. Υποδεχόμαστε έναν πολιτικό με μεγάλη επιστημονική κατάρτιση αλλά και πολιτική εμπειρία που, νεώτατος, έφθασε στο ανώτατο αξίωμα της Βουλγαρικής Δημοκρατίας.
Είστε βαθύς γνώστης των προβλημάτων των Βαλκανίων και έχετε επιστημονικώς ασχοληθεί μ’ αυτά ως ιστορικός.
Γνωρίζετε επίσης απ’ την πολιτική σας εμπειρία πόσο αναγκαία είναι πολλές φορές η προσαρμογή μας, η προσαρμογή όλων, κομμάτων, χωρών, υπερεθνικών συνόλων, στις νέες πραγματικότητες. Και δείξατε ο ίδιος την ικανότητά σας να ατενίζετε το μέλλον αναγνωρίζοντας έγκαιρα τις νέες πραγματικότητες. Η Βουλγαρία, καίτοι νεώτερο σχετικά έθνος, συνέπηξε ένα από τα αρχαιότερα κράτη της Ευρώπης. Η ιστορία των σχέσεών μας είναι έκτοτε πλούσια, είτε θετικά, είτε αρνητικά το δει κανείς. Και, όπως γνωρίζετε, κάθε εθνική ιστορία στα Βαλκάνια έχει την δική της ανάγνωση, τους δικούς της αναγνώστες και τον δικό της εθνικό μύθο, ιδίως από τον δέκατο ένατο αιώνα και μετά. Αυτό ήταν αναπόφευκτο: Όπου υπάρχουν εθνικά κράτη υπάρχει και εθνική άποψη για την ιστορία. Αυτό που ενδιαφέρει όμως σήμερα περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο τους λαούς της Βουλγαρίας και της Ελλάδος, όπως εγώ πιστεύω, είναι μια νέα ανάγνωση και κατανόηση του παρελθόντος, αλλά κυρίως η στενή συνεργασία για να κερδίσουμε μαζί την μάχη του μέλλοντος.
Η ανάγκη των κρατών παλιότερα για ισχύ και επέκταση χρωμάτιζε αρνητικά τους γείτονές τους. Αυτή ήταν μια ακόμα τραγική παράμετρος των λεγόμενων εθνικών ανταγωνισμών. Σήμερα όμως – για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και με τέτοια ένταση – η προσοχή μας στρέφεται πλέον στα πάμπολλα εκείνα στοιχεία που μας ενώνουν και αβίαστα αναγνωρίζουμε στο Βουλγαρικό λαό, έναν αδελφό λαό με τον οποίο συνταξιδεύουμε πάνω από χίλια πεντακόσια χρόνια, αποκτώντας κοινή θρησκεία, κοινά, εν πολλοίς, ήθη και έθιμα, νοοτροπία και χαρακτήρα.
Η ιστορία μας καλεί, στην αυγή της νέας χιλιετίας, να διατρανώσουμε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσον, την απόφασή μας να διδαχθούμε από την ιστορία, να αναδείξουμε τα πάμπολλα που μας ενώνουν και να γράψουμε από κοινού πλέον νέες σελίδες ανάπτυξης, συνύπαρξης, δημοκρατίας και ευημερίας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ευρώπη. Στα Βαλκάνια οι χώρες μας, ως σταθερές δημοκρατίες, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την τελική διευθέτηση όλων των εναπομεινάντων προβλημάτων της χερσονήσου μας, μερικά εκ των οποίων χρονίζουν επικίνδυνα.
Στην Ευρώπη οι χώρες μας μπορούν από κοινού να προσφέρουν την διαφορετική εκείνη διάσταση που τους προσδίδει η μακραίωνη ορθόδοξη κληρονομιά τους.
Σε αναγνώριση εκτίμησης προς το πρόσωπό σας ως επιστήμονος και πολιτικού.
Προς τιμήν του ανωτάτου άρχοντος της φίλης και γείτονος Βουλγαρίας.
Ως μία ακόμα επιβεβαίωση των σημερινών στενών σχέσεων και των λαμπρών μελλοντικών προοπτικών της Ελλάδος και της Βουλγαρίας,
Η πόλις των Αθηνών, η μητέρα του Δυτικού πολιτισμού, έχει την ευχαρίστηση και την τιμή να σας απονείμει το ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ.»