Ομιλίες

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη σε εκδήλωση της νομαρχιακής επιτροπής της ΝΔ νομού Έβρου

Κυριακή, 18 Ιαν 2004

«Τίποτα δεν μου δίνει μεγαλύτερη χαρά, τίποτα δεν είναι για μένα πιο αυτονόητο, από το να ξεκινήσω την περιοδεία μου σε μεγάλες Περιφέρειες της Ελλάδας απ’ την Θράκη!

Η Θράκη, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια της πατρίδας μας, συμβολίζει τόσο τα προβλήματα του παρόντος – απ’ τα οποία εμείς στη Νέα Δημοκρατία θέλουμε σύντομα να σας απαλλάξουμε – όσο και τις προοπτικές του μέλλοντος.

Και είναι μεγάλη η χαρά μου που η πρώτη μου αυτή προεκλογική ομιλία, εδώ στη Θράκη, οργανώνεται από γυναίκες. Οι γυναίκες γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τα προβλήματα και, μέσω των παιδιών τους, είναι εκείνες που νοιώθουν τη μεγαλύτερη αγωνία, αλλά και ατενίζουν με τις μεγαλύτερες ελπίδες το μέλλον.

Η επίσκεψή μου στην όμορφη Αλεξανδρούπολη, στον ακριτικό σήμερα – και αύριο κομβικό – νομό Έβρου, γίνεται την επαύριο των γνωστών εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό με την αλλαγή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα λοιπόν να τοποθετηθώ, πρώτα εδώ, στην Αλεξανδρούπολη, απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις.

Μια αλλαγή ηγεσίας είναι πάντοτε σημαντική, ανεξάρτητα απ’ το αν η αντιμετώπισή της απ’ τα μέσα μαζικής επικοινωνίας υπήρξε από καταιγιστική μέχρις και αποκρουστική στην υπερβολή της.

Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι νεώτερος, ηπιότερος και, για πολλούς, συμπαθέστερος του απερχομένου.

Κατακτούμε επιτέλους το αυτονόητο, να μιλάμε πολιτικά και να μην υποκύπτουμε σε φανατισμούς και σε διχαστικές αντιπαραθέσεις.

Ο ως σήμερα υπουργός Εξωτερικών ακολούθησε σε γενικές γραμμές, όπως εσείς εδώ στην Θράκη καλά γνωρίζετε, την πολιτική που ξεκίνησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έναντι της Τουρκίας, καθώς και στο Κυπριακό. Πολιτική ήπιων τόνων έναντι της γείτονος και στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου.

Έναντι της Τουρκίας δεν έχουμε βέβαια ακόμα ορατά αποτελέσματα στα εκκρεμή διμερή μας θέματα, πλην της βελτίωσης του «κλίματος» και των οικονομικών συναλλαγών. Στην Κύπρο όμως εξασφαλίσαμε την ένταξη του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και το ίδιο Κυπριακό αναμένει ακόμα την λύση του.

Ως άνθρωπος είμαι εκ φύσεως κατά της εμπάθειας. Αυτό το γνωρίζουν όλοι, όσοι παρακολουθούν τον πολιτικό μου λόγο και τις δραστηριότητές μου. Αλλά, όσο αντιπαθώ την εμπάθεια, άλλο τόσο αγαπώ την αλήθεια. Και η αλήθεια επιβάλλει την υπενθύμιση ότι ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κατέχει κορυφαία θέση σ’ αυτό σχεδόν απ’ την γέννηση του επονομαζόμενου «Κινήματος». ·Που ήταν ο επιλεγείς προσφάτως από τον κύριο Σημίτη ως αρχηγός, όταν το κόμμα αυτό έφερνε στην Ελλάδα τον τριτοκοσμικό λαϊκισμό και την άκρατη δημαγωγία; ·Όταν το κράτος βυθιζόταν στον κομματισμό και η οικονομία σε τέλμα; ·Δεν ήταν εκεί όταν το ΠΑΣΟΚ μας διαφήμιζε ως πρότυπα κοινωνιών διάφορες τριτοκοσμικές δικτατορίες; ·Αλλά και τώρα, επί Σημίτη, που η διαφθορά και οι απίστευτες σπατάλες καταγγέλλονται ακόμα και από στελέχη του ίδιου ΠΑΣΟΚ, που ήταν ο σημερινός του αρχηγός; Δεν ήταν το κυριότερο, μετά τον πρωθυπουργό, στέλεχος αυτής της κυβέρνησης; ·Και πότε αλήθεια καυτηρίασε το «έγκλημα του Χρηματιστηρίου» και όλα τα τριτοκοσμικά και απαράδεκτα που σας ανέφερα;

Ηγέτης σύγχρονος δεν σημαίνει μόνο σύγχρονη προσέγγιση στην επικοινωνία. Σημαίνει κυρίως συνέπεια, συνέχεια, και διαρκή πίστη στα ιδανικά και στις αξίες που πρεσβεύει η Δημοκρατία.

Αυτή τη συνέπεια, αυτή την πίστη, αυτή την προσήλωση στα δημοκρατικά ιδανικά δεν την είδαμε στο ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια…

Είδαμε συμπεριφορές αυταρχικές, πεποιθήσεις συχνά τριτοκοσμικές και παλινωδίες συστηματικές, που διαδέχονταν η μία την άλλη, χωρίς κανείς ποτέ να αισθανθεί την ανάγκη να απολογηθεί για το τι έλεγε – και κυρίως για το τι έπραττε – στην αμέσως προηγούμενη φάση.

Ακόμα και σ’ αυτό το ίδιο το θέμα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, η δημοκρατική διαδικασία κατέληξε να γίνει διαδικασία όχι εκλογής, αλλά απλής επικύρωσης! Κανείς δεν αμφισβητεί βέβαια ότι το ΠΑΣΟΚ, έτσι που πήγαινε, χρειαζόταν κάποιον άλλον αρχηγό. Το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, που γίνονται όμως σήμερα, όπως ξέρουμε, μέσα σ’ έναν καταιγισμό προβολής αυτής της διαδοχής!

Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δίνουν όμως, ακόμα και αυτή τη στιγμή της υπερπροβολής, ξεκάθαρο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία που σιγά-σιγά ενισχύεται και πάλι, όπως ήδη φαίνεται απ’ τις καινούργιες έρευνες.

Τι μας δείχνει αυτό; Μας δείχνει ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από απλή αλλαγή φρουράς! Η κοινωνία χρειάζεται ριζική αλλαγή πορείας. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται «ανακαίνιση». Χρειάζεται νέα διακυβέρνηση. Νέα πορεία. Γι’ αυτό κι ο λαός θα κάνει πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Θα δώσει τη νίκη στη Νέα Δημοκρατία.

Απ’ το ΠΑΣΟΚ θα μας πουν – και το λένε διαρκώς – το εξής: «Μα δεν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν μπήκαμε στη ζώνη του ευρώ, δεν γίνονται έργα παντού, έργα μεγάλα;» «Γιατί ν’ αλλάξουμε κυβέρνηση; Δεν φτάνει που αλλάξαμε αρχηγό, που κάναμε «ισχυρή» την Ελλάδα;»

Τους απαντάμε: Όχι, δεν φτάνει που αλλάξατε αρχηγό. Η χώρα απαιτεί νέα πορεία, νέα κυβέρνηση, ευημερία και αξιοκρατία.

Και η απάντηση στο αίτημα αυτό δεν είναι τέσσερα ακόμα χρόνια ΠΑΣΟΚ – με, ή χωρίς, Γιώργο Παπανδρέου!

Γιατί μετά από είκοσι χρόνια που βρίσκεται ήδη το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η Ελλάδα σήμερα, δεν είναι ούτε ικανοποιημένη, ούτε «ισχυρή».

Οι πρόσφατες στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας λένε ότι είμαστε στην κορυφή του δείκτη απαισιοδοξίας. Γιατί άραγε; Διακρίνονται οι Έλληνες για μαζοχισμό;

Όχι βέβαια! Την αληθινή απάντηση την δίνουν οι αριθμοί. Οι αμείλικτοι αριθμοί. Αυτοί δε οι αμείλικτοι αριθμοί μας λένε πάρα πολλά γι’ την την τόσο δικαιολογημένη απαισιοδοξία που διακατέχει τους Έλληνες: ·Οι αμείλικτοι αριθμοί μας λένε ότι είμαστε ψηλά όχι στην ευημερία, αλλά στην ανεργία, με το 30% των νέων μας να ψάχνει απελπισμένα για δουλειά. ·Ότι είμαστε οι τελευταίοι σε εισόδημα σ’ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον έναν στους πέντε Έλληνες να ζει κάτω απ’ τα όρια της φτώχειας. ·Οι ίδιοι αυτοί αριθμοί μας λένε ότι το δημόσιο χρέος μας αντιστοιχεί σήμερα στο 103,5% ολόκληρου του εισοδήματος της χώρας μας! ·Ότι, όπως το τονίζει και η τελευταία έκθεση του Economist, γίναμε παράδειγμα προς αποφυγήν για τις νέες χώρες που τώρα εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση! ·Οι αριθμοί μας λένε επίσης ότι κάθε χιλιόμετρο δρόμου που φτιάχνουμε μας στοιχίζει τρεις φορές πιο ακριβά απ’ ό,τι στους άλλους Ευρωπαίους – που επιτέλους είναι και πολύ πλουσιότεροι- και ότι είμαστε πρώτοι στη διαφθορά και τελευταίοι ως προς την αποτελεσματική διοίκηση. ·Οι αριθμοί μας λένε ότι τριπλοπληρώνουν απ’ την τσέπη τους οι γονείς την δήθεν δωρεάν Παιδεία. ·Ότι ακόμα ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στα νοσοκομεία.

Το ΠΑΣΟΚ μας μιλάει για «ισχυρή οικονομία». ·Πόσο ισχυρή είναι όμως μια οικονομία, κύριε Σημίτη και κύριε Παπανδρέου, όταν οι εισαγωγές μιας χώρας είναι σχεδόν πενταπλάσιες απ’ τις εξαγωγές; ·Όταν το επίπεδο ανάπτυξής μας, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το ίδιο απ’ ό,τι και πριν από μια εικοσαετία; ·Όταν είναι ανύπαρκτη η έρευνα και η καινοτομία; ·Όταν οι ετήσιες άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία είναι πεντακόσιες σαράντα φορές χαμηλότερες απ’ ό,τι στην Ιρλανδία (50 εκατομμύρια δολλάρια εδώ, 27 δισεκατομμύρια δολλάρια εκεί); ·Όταν, επιπλέον, η Ιρλανδία, την οποία δεν θέλει, τάχα, να μιμηθεί το ΠΑΣΟΚ, έχει μόνο 2% ανεργία, αντί του 10% της Ελλάδος, που στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερο; ·Όταν τα Πανεπιστήμιά μας δεν περιλαμβάνονται ούτε καν στα πρώτα 500 καλύτερα

Πανεπιστήμια της Ευρώπης;

Ο κύριος Παπανδρέου ήρθε εδώ στην Θράκη, μεταξύ άλλων, και για να «καλοπιάσει» τον μουσουλμανικό πληθυσμό.

Ποιος όμως γύρισε πρώτος σελίδα στον τομέα αυτό;

Δεν ήταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εκείνη που κατήργησε όλα τα διοικητικά μέτρα που εμπόδιζαν την μουσουλμανική μειονότητα να απολαμβάνει ισότιμα δικαιώματα με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες;

Δεν αποκαταστάθηκε τότε, για πρώτη φορά, από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, οριστικά και αμετάκλητα, η απόλυτη ισοτιμία της μουσουλμανικής μειονότητας με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες;

Αυτό είναι κάτι που θέλει βέβαια να το ξεχνά το ΠΑΣΟΚ. Οι συμπολίτες μας Μουσουλμάνοι όμως δεν θα το ξεχάσουν ποτέ.

Σε τρία χρόνια, με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς Βορράν, προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, η Θράκη δεν θα ‘ναι πια ένα σύνορο, αλλά ένα κομβικό σημείο της νέας Ευρώπης. ·Τα χωριά της όμως σήμερα ερημώνουν. Ο πληθυσμός της μειώνεται, παρά την εγκατάσταση εδώ των Ελληνοποντίων. ·Τα έργα υποδομής καθυστερούν. ·Μόνον η μισή Εγνατία, από δω ως την Ηγουμενίτσα, έχει κατασκευασθεί. ·Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι μακρύ, με μονή γραμμή, και δεν έχει επαρκώς εκσυγχρονισθεί. ·Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν διαθέτει, ακόμα και σήμερα, ούτε τα αναγκαία μηχανικά μέσα, ούτε τους κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους. ·Η θαλάσσια μεταφορά εμπορευμάτων στα νησιά γίνεται ακόμα απ’ τη Θεσσαλονίκη! ·Η ΒΙΠΕ, ως επενδυτικό αποτέλεσμα, κρίνεται από όλους τους φορείς της Θράκης ως ανεπαρκής. ·Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει στις επιχειρήσεις της Θράκης τη μέγιστη δυνατή ενίσχυση που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ·Επίσης: Ενισχύει μόνο τις νέες, όχι και τις παλαιότερες επιχειρήσεις που θέλουν να ανανεωθούν. ·Δεν επιδοτεί τα πολυετή επιχειρηματικά σχέδια που θα οδηγούσαν στην παρουσία μεγάλων επιχειρήσεων στην περιοχή. ·Εγκατέλειψε τη δημιουργία Ελεύθερης Βιομηχανικής Ζώνης Οικονομικών Συναλλαγών, που θα έλυνε το πρόβλημα της «διαρροής» των επιχειρήσεων προς την Βουλγαρία. ·Δεν κατέβαλε συνδυασμένη προσπάθεια για τη στήριξη των τιμών και για την ίδρυση μεταποιητικών μονάδων στη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ εγκατέλειψε στην τύχη του και τον δασικό πλούτο της Θράκης. ·Υπήρξαν βέβαια βελτιώσεις στη τριτοβάθμια παιδεία και στην υγεία. Αλλά ακόμα και σήμερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που δημιουργήθηκε είναι βυθισμένο σε κάθε λογής προβλήματα.

Στις εκλογές της 7ης Μαρτίου ο ελληνικός λαός – και ιδίως ο λαός της Θράκης – έχει μιαν ιστορική ευκαιρία. Μιαν ευκαιρία να γυρίσει σελίδα. Να επιλέξει την οδό προς μια νέα διακυβέρνηση. Προς μια πολιτική φιλελεύθερη και αποτελεσματική. Προς την αξιοκρατία, την ευημερία και την προκοπή.

Η Θράκη, η Ελλάδα ολόκληρη, έχει καθήκον να μην παρασυρθεί από μιαν απλή αλλαγή στην κορυφή, όσο κι αν η αλλαγή αυτή είναι ευχάριστη, όσο κι αν είναι «επικοινωνιακή».

Η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια ποτέ δεν περιορίστηκε σε μια στείρα κριτική. Με προτάσεις νόμου, με ομάδες εργασίας, με επιτροπές κοινοβουλευτικού ελέγχου, και με πάνω από 120 ειδικούς επιστήμονες που στήριζαν συνεχώς το έργο μας, καταθέταμε προτάσεις και σχέδια νόμων και καταρτίζαμε τα προγράμματά μας χωρίς βιασύνη, χωρίς δημαγωγία, αλλά με μεθοδικότητα, τόλμη και επιμονή.

Ούτε μια στιγμή δεν ξέφυγε από το μυαλό μας, η συνειδητοποίηση του γεγονότος, ότι η χώρα μας χρειάζεται, όπως είπα, μιαν εντελώς νέα προοπτική.

Μια νέα προοπτική στην οικονομία. Κατεύθυνση φιλελεύθερη και συνάμα κοινωνική. Με περιορισμό του κράτους στον αναγκαίο ρόλο του αυστηρού ελέγχου και της αυστηρής τήρησης των όρων του ανταγωνισμού.

Με ολόπλευρη στήριξη της παραγωγικότητας του Έλληνα για να διαπρέψει και εδώ, όπως διαπρέπει παντού στο εξωτερικό.

Στα πλαίσια αυτά: ·Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζομένους. ·Κάνουμε την διαδικασία ενίσχυσης των επιχειρήσεων πιο ορθολογική. ·Απλοποιούμε τη γραφειοκρατία για την προσέλκυση επενδύσεων, ιδίως ξένων επενδύσεων, που μόνον αυτές θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα. ·Βάζουμε τάξη στα οικονομικά του κράτους για να εξοικονομήσουμε τους πόρους που είναι αναγκαίοι, ώστε να ασκήσουμε πραγματική κοινωνική πολιτική.

Προχωράμε επίσης σε τομές σε όλους τους τομείς που αφορούν στην κοινωνική προστασία. ·Ήδη δημοσιεύσαμε το πρόγραμμά μας για την Υγεία. Πρόγραμμα τολμηρό, καινοτόμο, αποτελεσματικό. Οικογενειακός γιατρός για όλους, γενικευμένη πολιτική πρόληψης και ποτέ πάνω από 4 κλίνες θαλάμων στα νοσοκομεία. ·Δημοσιεύσαμε από καιρό το πρόγραμμά μας για την Γεωργία. Ενίσχυση των παραγωγών, αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, με κατεύθυνση την στήριξη των εξαγωγών, και με υιοθέτηση παράλληλων δράσεων σε ένα ευρύ φάσμα αναζωογόνησης της υπαίθρου. ·Ανάλογη τόλμη, πρωτοτυπία, ριζικό εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό πολύ σύντομα θα δείτε και στο πρόγραμμά μας για την Παιδεία. ·Αλλάζουμε ριζικά την κατάσταση στη Δημόσια Διοίκηση. Πάταξη της διαφθοράς, εξοικονόμηση πόρων, αξιοκρατία. Αυτή είναι η επανίδρυση του κράτους στην οποία τόσο κατηγορηματικά αναφερόμαστε. ·Εισάγουμε μια νέα αντίληψη για το περιβάλλον. Αντίληψη σύγχρονη, που θεωρεί ότι οι περιβαλλοντικοί πόροι είναι εθνικό κεφάλαιο εσαεί. Δεν θα ανεχθούμε το σημερινό χάλι στη δασική πολιτική. Στην οικιστική και χωροταξική αναρχία. ·Ιδιαίτερη έμφαση προτίθεται να δώσει η Νέα Δημοκρατία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια – με τελικό στόχο τη συνολική και χωρίς υστερήσεις όλων των πόλεων και όλων των περιφερειών της Ελλάδας. ·Στην εξωτερική μας πολιτική, όπως εμείς πιστεύουμε, η Ελλάδα οφείλει να παίξει σημαντικό ρόλο – και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό – στα πλαίσια της νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25 κρατών. Θέλουμε διάλογο, αλληλοκατανόηση και συνεργασία με την Τουρκία. Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι, για να το επιτύχουμε αυτό, να δεχθούμε συμφωνίες και ρυθμίσεις που θίγουν την εθνική μας κυριαρχία.

Για το θέμα της Κύπρου επιδιώκουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, την επανένωση του νησιού στη βάση του αλληλοσεβασμού των δικαιωμάτων και των δύο Κοινοτήτων που υπάρχουν στο νησί. Δεν θα δεχθούμε όμως λύση κατ’ επίφασιν ικανοποιητική που θα μπορούσε να υπονομεύσει την ειρήνη εκεί στο μέλλον.

Η Ελλάδα στις 7 Μαρτίου είναι αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα. Δεν της αρκεί μια απλή αλλαγή στην κομματική κορυφή του ΠΑΣΟΚ.

Η Ελλάδα ζητάει νέα πορεία. Μια συνολικά νέα διακυβέρνηση, τολμηρές προγραμματικές ιδέες για τη νέα εποχή και νέο ήθος στην εξουσία.

Η Ελλάδα Ψηφίζει Καραμανλή. Ψηφίζει Νέα Δημοκρατία Επιλέγει νέα πορεία.

Αυτή τη νέα πορεία κανείς δεν μπορεί να την ανακόψει.

Η Θράκη ειδικά ελπίζει, όπως το είπα και στην αρχή, ότι από ακραίο σύνορο θα γίνει κομβικό σημείο αναφοράς για τη νέα εποχή.

Αλλά, όπως η Θράκη, έτσι και η Ελλάδα ολόκληρη, θέλει να προχωρήσει μπροστά.

Επιλέγει τη Νέα Δημοκρατία και κοιτάζει με εμπιστοσύνη το μέλλον. Στις 7 Μαρτίου καλούμαστε να γράψουμε ιστορία. Να επιλέξουμε όχι μιαν απλή αλλαγή στην κορυφή, αλλά μιαν αληθινή, μια ριζική αλλαγή. Στις 7 Μαρτίου, όλοι ψηφίζουμε Κώστα Καραμανλή και Νέα Δημοκρατία. Σας ευχαριστώ.»

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο