«Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα την ευθύνη του Δήμου Αθηναίων επεσήμανα το γεγονός ότι ο μεγάλος κίνδυνος, η πιο σημαντική απειλή για τη επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι το απαράδεκτο καθεστώς που υφίσταται τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση των απορριμμάτων της πόλης.
Πρακτικώς όλοι αναγνωρίζουμε και όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η Αθήνα, η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και το ελληνικό κράτος καθίστανται όμηροι του ενός και μόνο Χώρου Υγειονομικής Ταφής στα Άνω Λιόσια που λειτουργεί με ευθύνη του ΕΣΔΚΝΑ.
Η κατάσταση στο ΧΥΤΑ έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Δεν είναι απλώς επικίνδυνη και προβληματική. Αποτελεί πραγματική τροχοπέδη στην προσπάθεια βελτίωσης του επιπέδου της Καθαριότητας και απειλή για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Ο – κατ΄ ευφημισμόν- Χ.Υ.Τ.Α του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων στα Άνω Λιόσια, συνεχίζει να λειτουργεί με απαράδεκτες τριτοκοσμικές συνθήκες, που επιβαρύνουν την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών της Καθαριότητας, παρεμποδίζουν την ομαλή υλοποίηση των προγραμμάτων αποκομιδής με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, τη λειτουργία και την εικόνα της Πρωτεύουσας και πολλαπλασιάζουν το κόστος.
Το 2003 ο ΧΥΤΑ ήταν κλειστός και δε δεχότανε τα σκουπίδια της πόλης περισσότερες από 43 μέρες.
Παραταύτα, με το απαράδεκτο σύστημα χρηματοδότησης του ΕΣΔΚΝΑ με την αναγκαστική εισφορά και την παρακράτηση στην πηγή των εισφορών που έχει καθοριστεί στο 6% επί των τακτικών εσόδων των Δήμων, ο Δήμος Αθηναίων, λόγω της αύξησης των τακτικών εσόδων του τον προηγούμενο χρόνο που οφείλεται στη συνετή και αποτελεσματική οικονομική διαχείριση του, θα πληρώσει το 2004 14 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσε 12,5 εκατομμύρια Ευρώ.
Ενώ αυξάνει η εισφορά και το οικονομικό κόστος οι υπηρεσίες που απολαμβάνουμε είναι ανύπαρκτες, απαράδεκτες και προβληματικές. Αδιάψευστη απόδειξη η κατάσταση λειτουργίας του ΧΥΤΑ τις μέρες των χριστουγεννιάτικων γιορτών, όταν οι απαιτήσεις για τις υπηρεσίες Καθαριότητας ήταν αυξημένες και οι συνθήκες, λόγω της κακοκαιρίας, δύσκολες, όπου ο ΧΥΤΑ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί .
Ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α, αντί να προσπαθήσει με κάθε τρόπο, να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην λειτουργία των υπηρεσιών Καθαριότητας των Δήμων και Κοινοτήτων μελών, που εξυπηρετούνται από τον Χ.Υ.Τ.Α αποφάσισε αιφνιδιαστικά να μειώσει τις ώρες λειτουργίας του κατά τη διάρκεια της νύκτας και του Σαββατοκύριακου.
Και το έκανε αυτό μέσα στις γιορτές, όταν οι απαιτήσεις της Καθαριότητας ήταν αυξημένες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τεράστια προβλήματα ειδικότερα στο Δήμο Αθηναίων, που κάνει καθημερινή αποκομιδή επτά ημέρες την εβδομάδα και είναι υποχρεωμένος, λόγω των κυκλοφοριακών συνθηκών, να εκτελεί τα προγράμματά του τη νύχτα.
Το 2003 ο Δήμος Αθηναίων και εγώ προσωπικά, με κάθε τρόπο επιχειρήσαμε να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά όσων έχουν την ευθύνη και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων του λεκανοπεδίου.
Με πνεύμα συνεργασίας και ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών με την κυβέρνηση ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις και αναλάβαμε τις ευθύνες μας.
Στις 12 Μαρτίου σε κοινή εκδήλωση της ΤΕΔΚΝΑ, της οργανωτικής επιτροπής Αθήνα 2004 και του ΥΠΕΧΩΔΕ, ανοικτά και δημόσια τονίσαμε τον κίνδυνο από την κατάσταση του ΧΥΤΑ.
Στις 30 Απριλίου με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, όταν ο ΧΥΤΑ ήταν κλειστός λόγω της κατολίσθησης, επισημάναμε προς την κυβέρνηση τα αδιέξοδα και τα προβλήματα της πολιτικής που είχε ακολουθηθεί μέχρι τότε.
Στις 26 Ιουνίου του τρέχοντος έτους σε εκδήλωση της ΚΕΔΚΕ ζητήσαμε να επιταχυνθούν τα έργα και οι παρεμβάσεις για να μεταβούμε στο νέο καθεστώς λειτουργίας των χώρων διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η Δημοτική αρχή της Αθήνας συνέβαλε στην αντιμετώπιση των κρίσεων που δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν έτος (Πυρκαγιές, κατολίσθηση Χ.Υ.Τ.Α κ.λ.π) και πίεσε για την επίσπευση των έργων αποκατάστασης και τη δημιουργία νέου «κυττάρου» (χώρου τελικής διάθεσης) Αν δεν είχε εκδηλωθεί αυτή η πρωτοβουλία σήμερα η Αθήνα δεν θα είχε ούτε αυτή την προβληματική χωματερή που διαθέτει.
Ο Δήμος Αθηναίων και εγώ προσωπικά στήριξα αποφασιστικά την πολιτική που ορθώς ακολούθησε το ΥΠΕΧΩΔΕ και η υπουργός Β.Παπανδρέου για να δώσει, έστω και καθυστερημένα, λύση στη χωροθέτηση νέων, σύγχρονων χώρων διαχείρισης απορριμμάτων (ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της τελικής διάθεσης μετά την εξάντληση των περιθωρίων λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α των Άνω Λιοσίων).
Ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγάλεω αναζήτησε λύση στο πρόβλημα της δημιουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης στον Ελαιώνα για τις ανάγκες των Δήμων Αιγάλεω – Αθηνών και απεδέχθη την μεταφορά του Αμαξοστασίου του Δήμου Αθηναίων με στόχο την αναβάθμιση της περιοχής, που ανήκει στο Δήμο Αιγάλεω.
Ο Δήμος Αθηναίων έθεσε στον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α το θέμα της ανάγκης προσωρινής εξυπηρέτησης του Δήμου από τον μοναδικό Σταθμό μεταφόρτωσης του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α (στο Σχιστό) και μετά από πρόταση του τότε Αντιπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου υπέγραψε σχετική «προγραμματική σύμβαση», την οποία –μετά από σχετική εισήγηση της Δημάρχου – είχε εγκρίνει ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων. Η σύμβαση αυτή δεν υλοποιήθηκε με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α (Αντ’ αυτής «παραχωρήθηκε δοκιμαστικά» η εξυπηρέτηση 200 tn τρεις έως τέσσερις ημέρες την εβδομάδα η οποία διεκόπη με απόφαση της νέας εκτελεστικής επιτροπής του Συνδέσμου τον Δεκέμβριο του 2003, μέσα στις γιορτές και ενώ βρισκόντουσαν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης.
Ο Δήμος Αθηναίων εξαναγκάστηκε λόγω των προβλημάτων λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α να δαπανήσει υπερδιπλάσια κονδύλια σε επισκευές και ανταλλακτικά, να πολλαπλασιάσει το χρόνο εργασίας των εργαζομένων στην αποκομιδή με ότι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία του ανθρώπινου δυναμικού και αύξηση του κόστους, προσφέρθηκε – κατ΄ επανάληψη – να παράσχει τεχνική βοήθεια και μέσα στον Σύνδεσμο για να βελτιωθεί η κατάσταση στη χωματερή, αλλά και σ΄ αυτό το σημείο συνάντησε την πλήρη άρνηση του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.
Οι εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων στον Ενιαίο Σύνδεσμο έθεσαν όλα τα θέματα που αφορούν τη απαράδεκτη λειτουργία του συστήματος, στις γενικές συνελεύσεις του Συνδέσμου και αρνήθηκαν να ψηφίσουν τον απολογισμό και τον προϋπολογισμό του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας 8ήμερης παράνομης και αυθαίρετης κατάληψης του χώρου του ΧΥΤΑ κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά για όλα τα ζητήματα που συνδέονται με την μη λειτουργία του εργοστασίου και τα λοιπά θέματα διαχείρισης του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α
Όλα αυτό τον καιρό με αίσθημα ευθύνης και με πνεύμα συνεργασίας συμβάλαμε με κάθε τρόπο ώστε να αντιμετωπισθεί μια απαράδεκτη κατάσταση που οφείλεται στην καταστροφική πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό.
Παραταύτα ο απολογισμός του χρόνου αυτού, λόγω των ανεπαρκειών, των εξαρτήσεων και του δουλειών του ΕΣΔΚΝΑ δεν είναι θετικός. Δεν υπάρχει ορατό αποτέλεσμα προς όφελος των Δήμων και των κατοίκων του λεκανοπεδίου.
Το «εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης», για το οποίο δαπανήθηκαν περισσότερα από 25 δις με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους», και θα μπορούσε να μειώσει την περιβαλλοντική επιβάρυνση και να διευκολύνει τη λειτουργία του συστήματος, δεν έχει λειτουργήσει – και, παρά τις προσπάθειες και τις εξαγγελίες με πομπώδεις και πολυδάπανες διαφημιστικές καμπάνιες – δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει και – πολύ περισσότερο – να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές και τους στόχους της μελέτης. Ο κίνδυνος να αναγκαστεί η χώρα να το ξαναπληρώσει – επιστρέφοντας τις επιδοτήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση – έχει καταγραφεί με δηλώσεις του ίδιου του Προέδρου του Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α στην τελευταία Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.
Οι συνθήκες του ΧΥΤΑ σε ότι αφορά τις υποδομές, τα θέματα επιστημονικής διαχείρισης και τα ζητήματα καθημερινής λειτουργίας είναι απαράδεκτες. Τα απορριμματοφόρα των Δήμων και Κοινοτήτων κάνουν καθημερινά ουρές χιλιομέτρων για να μπουν στο χώρο και περιμένουν ώρες για να ξαναγυρίσουν στα προγράμματά τους και να ολοκληρώσουν το έργο τους – προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία στους οδηγούς και τους εργάτες αποκομιδής και πολλαπλασιάζοντας το λειτουργικό κόστος, που επιβαρύνει τελικά τους δημότες.
Η «αποκατάσταση» του χώρου που υπέστη την κατολίσθηση του περασμένου χρόνου δεν ολοκληρώθηκε.
Το νέο (δεύτερο) «κύτταρο» (χώρος διάθεσης), που δημιουργήθηκε – με πιέσεις δικές μας – και έσωσε την κατάσταση προσωρινά ολοκληρώνει τη ζωή του σε δύο – τρεις μήνες με αποτέλεσμα να κρέμεται όλο το σύστημα από την έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών στο τρίτο κύτταρο.
Οι εργασίες κατασκευής του τρίτου χώρου διάθεσης καθυστέρησαν απαράδεκτα για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων εξ αιτίας της παράνομης παραμονής στο χώρο εργολάβου εξόρυξης και επεξεργασίας αδρανών υλικών που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί . Το έργο είναι αμφίβολο αν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και είναι βέβαιο ότι θα κοστίσει πολύ ακριβότερα.
Αλλά και αυτό το νέο (τρίτο) και τελευταίο «κύτταρο», για το χώρο του Χ.Υ.Τ.Α Άνω Λιοσίων αποτελεί προσωρινή λύση με πολύ περιορισμένη διάρκεια ζωής. Αν δεν υπάρξει άμεση έναρξη εργασιών σε νέο Χ.Υ.Τ.Α η Αθήνα δε θα έχει που να πάει τα σκουπίδια της στο τέλος του 2004.
Το νέο οδικό δίκτυο και οι εναλλακτικές προσβάσεις ακόμη δεν είναι έτοιμες και είναι απροσδιόριστο πότε θα είναι.
Η σημερινή κατάσταση στο χώρο της χωματερής δεν είναι απλώς τριτοκοσμική, είναι εφιαλτική και άκρως επικίνδυνη. Τα αυτοκίνητα «σπάνε» κινούμενα πάνω σε δρόμους από σκουπίδια, βουλιάζουν μέσα στα σκουπίδια και μετά από κάθε επίσκεψη στη χωματερή είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να ξαναβγούν σε πρόγραμμα. Καμιά πρόνοια δεν υπάρχει για τις ημέρες των βροχών με αποτέλεσμα είτε να κλείνει η χωματερή, με ότι αυτό συνεπάγεται, είτε να πολλαπλασιάζονται οι ώρες αναμονής και οι κίνδυνοι.
Στα ζητήματα μεταφόρτωσης, ανακύκλωσης, εναλλακτικής διαχείρισης, επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης του κοινού ο Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα στις καταστατικές υποχρεώσεις του αλλά υπήρξε και συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο στην εφαρμογή προγραμμάτων και την υλοποίηση νόμων που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές.
Εμείς, από την πλευρά μας – και με καλή συνεργασία με την Κυβέρνηση σε πολλά επίπεδα – είμαστε έτοιμοι για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, όχι μόνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και για την ριζική βελτίωση του επιπέδου της Καθαριότητας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ο Δήμος Αθηναίων έχει σε εξέλιξη το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της υπηρεσίας Καθαριότητας.
Ένα επενδυτικό πρόγραμμα 34 εκατομμυρίων Ευρώ, το οποίο θα μας επιτρέψει το επόμενο τρίμηνο να διαθέσουμε στην πόλη περίπου 150 σύγχρονα μηχανήματα καθαρισμού και πλύσης δρόμων, πεζοδρομίων, πλατειών, στο κέντρο και στις γειτονιές.
Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν οι παραλαβές των νέων μηχανημάτων. Παραλάβαμε τα πρώτα πέντε νέα απορριμματοφόρα από τα εξήντα που αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Έχουν ήδη ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες των διαγωνισμών για την προμήθεια του σύγχρονου εξοπλισμού που θα μας επιτρέψει να φέρουμε ριζική βελτίωση σε όλα τα επίπεδα της Καθαριότητας.
Ολοκληρώνονται επίσης οι διαδικασίες διαγωνισμού για την καθαριότητα στα άλση, τους λόφους και τους μεγάλους χώρους πρασίνου, ξεκίνησε ανάλογη διαδικασία για την Καθαριότητα στα κοιμητήρια, έγιναν οι διαγωνισμοί για την μίσθωση γερανών για την άρση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, προχωράμε στην δημιουργία αποδυτηρίων για τους εργαζόμενους, ψηφίστηκε ο νέος Κανονισμός Καθαριότητας και ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης της προκήρυξης του διαγωνισμού για το σύστημα επικοινωνίας, τηλεματικής διαχείρισης και προγραμματισμού, που θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μας επιτρέπει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο του συστήματος, να παρεμβαίνουμε αμέσως εκεί που πρέπει και να βελτιώνουμε συνεχώς τους σχεδιασμούς μας.
Εμείς προετοιμαστήκαμε σωστά και θα είμαστε έτοιμοι. Όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από μας. Η Καθαρή Αθήνα δεν πρέπει να έχει όρια. Κανένας ξένος δεν γνωρίζει τα όρια των Δήμων μας, που αποτελούν το ενιαίο σύνολο του μητροπολιτικού συγκροτήματος και οι περισσότεροι Δήμοι (Ολυμπιακοί και μη) και οι Κοινότητες της περιοχής, που θα αποτελέσουν χώρους επίσκεψης των ξένων, έχουν μείνει αβοήθητοι να αντιμετωπίσουν με τα προβληματικά οικονομικά τους και χωρίς κατάλληλη υποδομή ένα τεράστιο έργο, χωρίς να έχει ληφθεί για το σκοπό αυτό καμιά πρόνοια μέχρι αυτή τη στιγμή.
Το σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα είναι η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε ότι αφορά τις υποδομές τελικής διάθεσης των απορριμμάτων. Και είναι αυτό το θέμα το πιο σημαντικό γιατί – ότι και να κάνεις σε επίπεδο Καθαριότητας, όσο κι΄ αν προσπαθήσεις να βελτιώσεις τα συστήματα αποκομιδής, όσο κι΄ αν προσπαθήσουν οι εργαζόμενοι στο «δια ταύτα» υπάρχει η ανάγκη της τελικής διάθεσης.
Είναι πιστεύω σαφές, από όλα όσα ανέφερα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια αδιέξοδη και προβληματική κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπισθεί χωρίς καμιά καθυστέρηση, γιατί κινδυνεύουμε κάθε στιγμή να αντιμετωπίσουμε τις ίδιες καταστάσεις που απείλησαν τη δημόσια υγεία και μετέτρεψαν την Αθήνα σε μια απέραντη χωματερή.
Επτά μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε. Έχουμε χρέος όλοι να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες.
Λύσεις υπάρχουν και τις προτείναμε: ·Επιτάχυνση των έργων υποδομής στο ΧΥΤΑ, έτσι ώστε να υπάρξει ασφαλές οδικό δίκτυο, εναλλακτικές είσοδοι και οδοί πρόσβασης, ολοκλήρωση των έργων για τη δημιουργία των νέων χώρων υποδοχής. ·Δημιουργία κινητού σταθμού μεταφόρτωσης στο χώρο που θα έπρεπε να είχε κατασκευαστεί ο Σ.Μ.Α του Συνδέσμου για τις ανάγκες της Αθήνας. Η ανάγκη αυτή η οποία υπαγορεύεται από τις αυξημένες απαιτήσεις της προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων και της περιόδου της διοργάνωσης επιβάλει την άμεση ανταπόκριση του Συνδέσμου και της κυβέρνησης.
Είναι χρέος όλων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις. Οι δημότες της Αθήνας πληρώνουν το κόστος ενός σαθρού συστήματος χωρίς να έχουν την ωφέλεια που έπρεπε να είχαν.
Αν τώρα δεν λυθούν με άμεσο τρόπο τα χρονίζοντα προβλήματα η Αθήνα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση τις μέρες διοργάνωσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκθέσει στην παγκόσμια κοινότητα την Αθήνα, κανείς δεν έχει δικαίωμα να προσβάλλει τις Αθηναίες και τους Αθηναίους.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να μάθω εάν τελικά έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υπογραφή σύμβασης για το σταθμό μεταφόρτωσης, αυτή η σύμβαση που ήταν σε συζήτηση τον Δεκέμβριο του 2003.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Όχι. Δεν έχει ολοκληρωθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Η τελευταία ερώτηση, εάν σε αυτό το τελευταίο διάστημα που έχετε διαπιστώσει ότι εντείνονται τόσο πολύ τα προβλήματα είχατε κάποια επαφή με κυβερνητικούς αρμόδιους παράγοντες και τι απάντηση είχατε.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Εξήντλησα όλα μου τα περιθώρια. Θέλω πραγματικά να ξέρετε ότι ο στόχος της σημερινής συνέντευξης δεν είναι τίποτε άλλο παρά να κατατεθεί η κραυγή αγωνίας του Δήμου της Αθήνας. Μίλησα με όλους τους Υπουργούς. Έχω μιλήσει πάρα πολλές φορές. Προσπάθησα να ευαισθητοποιήσω όλους τους παράγοντες.
Δέχομαι και αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε σε μια δύσκολη περίοδο η οποία είναι προεκλογική περίοδος. Θα ευχόμουν να είχαμε τα περιθώρια να περιμέναμε μετά τις εκλογές. Δεν έχουμε αυτά τα περιθώρια. Η Αθήνα δεν μπορεί να περιμένει ούτε μία εβδομάδα, πόσο μάλλον 5 ή 7 ή 9 μέχρι να υπάρξουν τέτοιου είδους αποφάσεις.
Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν σήμερα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος του προβλήματος και λυπούμαι που σας το λέω αλλά από την πρώτη ημέρα που έγινα Δήμαρχος Αθηναίων έχω το αίσθημα ότι το μέγεθος του προβλήματος το έχουμε καταλάβει μόνο εμείς οι Δήμαρχοι οι οποίοι καθημερινά δίνουμε αυτή τη μάχη. Αλλά είναι τέτοιο το νομοθετικό πλαίσιο και είναι τέτοια η πραγματικότητα που αν τώρα δεν υπάρξει απόλυτος συντονισμός δράσεων και ταχύτατες αποφάσεις σήμερα που μιλάμε δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες.
Θέλω να σας δώσω άλλη μία παράμετρο. Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα υπάρξει η δράση όλων των Δήμων η οποία βεβαίως θα είναι επαυξημένη. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν και ιδιώτες οι οποίοι έχουν αναλάβει από το 2004 την αποκομιδή απορριμμάτων από τα γήπεδα κλπ, τα οποία επίσης θα προστεθούν σε αυτά των Δήμων.
Διανοείστε να φτάνουμε από ένα δρόμο, με μία είσοδο σε αυτόν τον ΧΥΤΑ; Κυρίες και κύριοι, δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Δεν γίνεται. Πρακτικώς, δεν χρειάζεται κανένας να είναι μηχανικός ή ειδικός για να αντιληφθεί το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία ερώτηση όσον αφορά το εργοτάξιο του Δήμου Αθηναίων. Εκεί πέρα έχει αποθέσει ο Δήμος σκουπίδια. Θα ήθελα να ξέρω για ποιο λόγο γίνεται αυτό και στην ουσία να μπαίνει σε κίνδυνο τόσο η υγεία των εργαζομένων όσο και η δημόσια υγεία στην περιοχή.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Ο λόγος για τον οποίο υποχρεωθήκαμε εκτάκτως κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων να εναποθέσουμε εκεί απορρίμματα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να τα αφήσουμε στην Πλατεία Συντάγματος. Όταν σας είπα πριν ότι έκλεισε τη νύχτα για τρεις ώρες, ο σύνδεσμος, τη χωματερή, οι τρεις ώρες καμιά φορά γίνονταν και τέσσερις, καμιά φορά γίνονταν και πέντε, και η Αθήνα ήταν μία πόλη η οποία είχε τεράστια χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα.
Είχαμε πάρα πολλά θετικά από τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, είχαμε όμως και μία αύξηση αναμφισβήτητα των απορριμμάτων. Επιθυμούσαμε λοιπόν να είναι μια καθαρή πόλη και υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε δια αυτού του τρόπου. Δεν είχαμε άλλο τρόπο.
Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορεί να γίνει σωστή λειτουργία της πόλης εάν δεν μπορέσει να λυθεί αυτό το θέμα και για τους εργαζόμενους του Δήμου της Αθήνας και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται οπουδήποτε αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτής της πόλης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν προαναγγείλει, από αύριο ξεκινούν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας επίσχεση εργασίας. Πώς σκοπεύετε να το αντιμετωπίσετε αυτό που προφανώς θα προκαλέσει πρόβλημα στην καθαριότητα της πόλης;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Δεν υπάρχει επίσχεση εργασίας. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε χθες ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Θέλω να σας πω εδώ κάτι το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Τις 9 ημέρες της μεγάλης απεργίας των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ οι υπάλληλοι της καθαριότητας του Δήμου της Αθήνας εργάζονταν και εργάστηκαν με αυταπάρνηση και βεβαίως με κόστος για το Δήμο για να μπορέσουν να συνεφέρουν την Αθήνα μετά από αυτήν την 9μερη παραμονή των απορριμμάτων στις πλατείες και στους δρόμους. Θέλω να σας ξανατονίσω ότι μιλάγαμε για 9 ημέρες. 43 ημέρες έμεινε κλειστή η χωματερή, 43 ημέρες έπρεπε ο Δήμος της Αθήνας πέρσι να βρει τρόπους για να μπορέσει να κάνει την αποκομιδή των σκουπιδιών. Αντιλαμβάνεστε ελπίζω το μέγεθος αυτού του προβλήματος το οποίο αντιμετωπίζουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιγράψατε μια πάρα πολύ ζοφερή εικόνα και ένα ακόμη ζοφερότερο μέλλον. Θα ήθελα να μας πείτε ευθέως που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό; Στην έλλειψη ευαισθησίας των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων σ’ ένα ενδεχόμενο πολιτικό κόστος;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Εγώ δεν θέλω αυτή τη στιγμή να εμπλακώ στη λογική της απόδοσης των ευθυνών. Ο καθένας από εσάς μπορεί να τις ψάξει και να τις βρει. Εγώ σας παρουσίασα αντικειμενικά πως είναι τα πράγματα σήμερα. Κάνω έκκληση στο όνομα των δημοτών του λεκανοπεδίου, ούτε καν της Αθήνας, πρέπει οι πάντες να συνεργαστούν για τη λύση αυτού του προβλήματος σήμερα. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Δεν είχα σκοπό και θα προτιμούσα εκατό φορές να μην εμπλακεί αυτό το θέμα στις σημερινές κουβέντες, δεν έχω όμως κανένα περιθώριο χρόνου.
Ως υπεύθυνος Δήμαρχος αυτής της πόλης σας λέω ότι δεν έχουμε περιθώρια χρόνου, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Εξαντλήσαμε όλα μας τα περιθώρια της συζήτησης, της συνεργασίας, όλες μας οι προσπάθειες. Τώρα πλέον εκεί που έχουμε φτάσει, η μόνη μας ελπίδα είναι ότι μαζί με τους πολίτες αυτού του λεκανοπεδίου, θα πιέσουμε ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια λύση άμεσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μια πολιτική ερώτηση. Πως σχολιάζετε την ανταπόκριση θετικά του κ. Γκιουλ στην πρόταση που απηύθυνε ο κ. Παπανδρέου για μείωση των εξοπλισμών;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Έχει υπάρξει ανταπόκριση και παλαιότερα σε τέτοιου είδους προτάσεις. Όπως θυμάστε, υπήρξαν και παλαιότερα οι συμφωνίες με τον κ. Γκιλμάζ. Σε επίπεδο λεκτικό το θεωρώ μια θετική εξέλιξη, θα μου επιτρέψετε όμως να περιμένω την ουσιαστική και έμπρακτη πολιτική απόφαση, την οποία παρά τις πολλές δεσμεύσεις όλων των τελευταίων ετών δεν την έχουμε δει να υλοποιείται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες έντονα και στα δυο μεγάλα Κόμματα ένα αίσθημα ανανέωσης. Τίθεται και στη Νέα Δημοκρατία από κάποια στελέχη το ζήτημα εθελοντικής αποστράτευσης των λεγόμενων βαρόνων, ιστορικών στελεχών. Ποια είναι η δική σας γνώμη πάνω σε αυτό;
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Δεν έχω τίποτα να προσθέσω σε αυτά που έχω ήδη πει. Η υπόθεση της ανανέωσης είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για τα Κόμματα. Η ανανέωση εκφράζεται με τις νέες ιδέες, τις νέες προτάσεις, τα νέα οράματα και με την αλλαγή η οποία παρουσιάζεται στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία ανανεώνει τα ψηφοδέλτιά της άνω του 50%, στις δε προηγούμενες εκλογές είχαμε ανανεώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας πάνω από 35%.