Νεα

Ενίσχυση των περιοχών της Ν.Α Ασίας που επλήγησαν από τα παλιρροϊκά κύματα

Κυριακή, 16 Ιαν 2005

Τρεις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των περιοχών της Ν.Α Ασίας που επλήγησαν από τα παλιρροϊκά κύματα και για τη δημιουργία μηχανισμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών αναλαμβάνουν οι δήμαρχοι των Ευρωπαϊκών πρωτευουσών και άλλων πόλεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στο Παρίσι περισσότεροι από 30 δήμαρχοι και άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες υιοθετήθηκε η πρόταση της Δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, κάθε Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να αναλάβει την αναδοχή μιας περιοχής της Ν.Α Ασίας που έπληξε ο σεισμός και τα φονικά κύματα και να φροντίσει για την ανέγερση ενός ιδρύματος σε αυτή.

Ταυτόχρονα αποφασίστηκε να υπάρξει μια εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου οι πολίτες των χωρών της Ευρώπης και άλλων περιοχών να αναλάβουν την αναδοχή παιδιών από τις πληγήσες περιοχές. Τέλος οι δήμαρχοι συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα έχει την δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Στη συνάντηση που έγινε μετά από πρωτοβουλία της Δημάρχου Αθηναίων πήραν μέρος εκτός του Δημάρχου Παρισίων B. Delanoe, οι δήμαρχοι, Ρώμης W. Veltroni, Βαρκελώνης J.Clos, Κωνσταντινούπολης C. Torbus, Λευκωσίας Μ. Ζαμπέλας, Τορόντο D. Miller, Πραιτόριας S. Mkhatshwa καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων Λονδίνου, Βερολίνου, Στοκχόλμης, Μαδρίτης, Άμστερνταμ κ.α Επίσης συμμετείχαν οι πρέσβεις των χωρών που επλήγησαν και εκπρόσωποι του Ο.Η.Ε.

Αμέσως μετά την συνάντηση η Δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε τα εξής:

«Ήταν μια πάρα πολύ σημαντική και ουσιαστική συζήτηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ολόκληρο τον κόσμο έχει πάρα πολλές δυνάμεις και πάρα πολλές δυνατότητες τις οποίες θέτουμε στη υπηρεσία της αλληλεγγύης την οποία οι πολίτες σε όλο τον κόσμο επέδειξαν δυναμικά, ο καθένας με τον τρόπο του. Στόχος μας είναι να είμαστε πρακτικοί, αποτελεσματικοί και γρήγοροι, όπως συνήθως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι. Αυτά τα οποία συμφωνήσαμε είναι:

Πρώτον, ότι θα υπάρξει μια συνεργασία έτσι ώστε κάθε πόλη να αναλάβει ανάδοχος μιας πόλης ή κάποιων χωριών στις περιοχές που επλήγησαν. Η Αθήνα για παράδειγμα θα είναι ανάδοχος ορισμένων χωριών στη Σρι Λανκα και θα αναλάβει από πλευράς υποδομής την ανέγερση κάποιου ιδρύματος, ορφανοτροφείου ή σχολείου κ.λ.π

Δεύτερον, θα παροτρύνουμε τους πολίτες των χωρών μας για να αναλάβουν την αναδοχή παιδιών. Η αναδοχή παιδιών που έχουν χάσει τους γονείς τους είναι μια πολύ ουσιαστική συνεισφορά.

Τρίτον, θα δημιουργήσουμε άμεσα μια «τράπεζα ανθρώπων και δεδομένων» που θα είναι πολύ χρήσιμη στο μέλλον αν θα υπάρξουν φυσικές καταστροφές όπως η τελευταία. Ουσιαστικά σε κάθε πόλη θα υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι θα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλο τον κόσμο. Μια «τράπεζα» που θα γνωρίζουμε αμέσως τους ανθρώπους της, τις ειδικότητες τους, την ταχύτητα με την οποία μπορούν να φτάσουν στον τόπο μιας καταστροφής. Διότι αυτό που είδαμε στην Ν.Α Ασία ήταν πως το ανθρώπινο δυναμικό δεν ήταν επαρκές.

Όλα αυτά είναι μια σημαντική αρχή. Δεν είναι εύκολος ο δρόμος, γιατί τοπικά υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία των δημάρχων θα έχει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα τα οποία θα μπορούμε να δείξουμε στους δημότες μας. Θα έχουμε μια συνεχή επαφή ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε την προσπάθεια όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.»

Ερώτηση: Που θα βρεθούν τα χρήματα γι’ αυτή την πρωτοβουλία;

Aπάντηση:Τα χρήματα θα βρεθούν από τους πολίτες μας, ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη καταθέσει 50.000 ευρώ. Εμείς οι Έλληνες έχουμε ανθρωπιά και το έχουμε αποδείξει. Όταν οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι θα μιλάμε π.χ για ένα ορφανοτροφείο σε συγκεκριμένη περιοχή θα ξέρουν που πήγαν τα χρήματά τους και πως αξιοποιήθηκαν. Το μήνυμα άλλωστε που βγήκε από την σημερινή συνάντηση είναι ότι οι λαοί όλου του κόσμου νιώθουν πολύ έντονα το συναίσθημα της αλληλεγγύης.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο