Ομιλίες

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δευτέρα, 16 Μάι 2005

Ομιλία της Δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη

«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην όμορφη Θεσσαλονίκη! Την πόλη που πρωταγωνιστεί σ’ όλους τους μεγάλους αγώνες της παράταξής μας. Την πόλη που, χρόνια τώρα, μας δίνει τις μεγάλες νίκες. Νίκες στις Βουλευτικές Εκλογές! Νίκες στις Δημοτικές Εκλογές! Νίκες στις Νομαρχιακές. Αλλά και στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με τις συνεχείς μεγάλες επιδόσεις της ΔΑΠ. Είναι χαρά μου να συναντώ παλιούς φίλους και συνεργάτες. Στελέχη του κόμματος. Αγωνιστές που, χρόνια ολόκληρα, στήριξαν τη μεγάλη μας παράταξη στις δύσκολες στιγμές, που περάσαμε. Είναι μεγάλη η χαρά μου να συναντώ όλους εκείνους που δεν έσκυψαν ούτε μία μέρα το κεφάλι. Εκείνους που απέδειξαν με τη στάση τους την πίστη τους στις αρχές και αξίες της παράταξής μας. Φίλες και φίλοι,

Βρίσκομαι μαζί σας ! Η συγκίνηση μου είναι μεγάλη! Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους οργάνωσαν αυτή την όμορφη και σημαντική εκδήλωση. Αναπόφευκτα όμως, φίλες και φίλοι, εδώ στη Θεσσαλονίκη θυμόμαστε και την διάσταση λόγων και έργων του ΠΑΣΟΚ. Την ανισότητα στην ανάπτυξη.
Τις μεγάλες υποσχέσεις, που έμειναν μόνο στα λόγια.

Τις χαμένες ευκαιρίες. Θυμόμαστε την πολιτική ασυνέπεια και τον παλαιοκομματισμό.

Φίλες και φίλοι, Επιτρέψτε μου να σταθώ πρώτα απ’ όλα σε τούτο το σημείο και να ξεκινήσω απ’ αυτό τη σημερινή ομιλία μου. Εσείς εδώ, στη Θεσσαλονίκη, περισσότερο από οιονδήποτε άλλον, έχετε χορτάσει, έχετε βαρεθεί, τα μεγάλα λόγια. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι θέλετε να πείτε και να ακούσετε αλήθειες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θεωρώ ότι υπάρχει σήμερα στη χώρα μας είναι ακριβώς το ότι συχνά διστάζουμε να πούμε την αλήθεια. Αρεσκόμαστε στα μεγάλα λόγια, στις υποσχέσεις, στις εύκολες και βολικές αναβολές. Και αντιμετωπίζουμε τους πολίτες σαν μικρά παιδιά, τα οποία δεν καταλαβαίνουν. Υποτιμούμε τον πολίτη και αυτό είναι η χειρότερη μορφή αλαζονείας για τους πολιτικούς. Πιστεύω, φίλες και φίλοι, πώς πέρα από μέτρα, νομοσχέδια και επιμέρους πολιτικές, ο πολιτικός και οικονομικός εκσυγχρονισμός της πατρίδας μας, η βαθιά και ειλικρινής πορεία μεταρρύθμισης για την Ελλάδα του αύριο, ξεκινά από τη σχέση ειλικρίνειας με τους πολίτες. Πολλά προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε ως χώρα, θα είχαν λυθεί αν οι πολιτικοί μιλούσαμε με ειλικρίνεια στους πολίτες.

Αν είχαμε μιλήσει εγκαίρως για τα προβλήματα της οικονομίας. Αν είχαμε τονίσει την ανάγκη να είμαστε ανταγωνιστική ως χώρα στον τομέα των επενδύσεων. Αν ξεκαθαρίζαμε τι είναι εφικτό και τι όχι στις εξωτερικές μας σχέσεις αν ξεκαθαρίζαμε τι είναι πράγματι ‘’εθνικό’’ και τι απλώς θέμα, ζήτημα.

Αν εξηγούσαμε το κόστος και το όφελος κάθε πολιτικής. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι το πρώτο, το μεγαλύτερο καθήκον και η ύψιστη πολιτική προτεραιότητα της δικής μας κυβέρνησης, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, είναι το να μιλήσει με ειλικρίνεια. Να πει αλήθειες στον ελληνικό λαό.

Να κλείσει οριστικά μια μακρά περίοδο λαϊκισμού και υποκρισίας, όπου οι λίγοι κατέχοντες την αλήθεια, κορόιδευαν τους πολλούς, μόνο και μόνο για να διαιωνίζουν την παραμονή τους στην εξουσία. Αυτό, φίλες και φίλοι, μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το κάνει. Το ΠΑΣΟΚ, με το που πέρασε στην αντιπολίτευση, ξαναφόρεσε τη λεοντή του λαϊκισμού. Στην περίπτωσή του, βλέπετε, ισχύει, το «ο λύκος κι αν εγέρασε»… Το κόμμα που επί 10ετίες καλλιέργησε και εξέθρεψε τον πιο ακραίο λαϊκισμό που γνώρισε η χώρα, δεν μπορεί να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του και να λειτουργήσει ως δύναμη πραγματικής μεταρρύθμισης. Είδατε τον λαϊκισμό τους στο θέμα της απογραφής. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι το λάθος ήταν δικό μας που θελήσαμε να μάθουμε και να πούμε την αλήθεια για τα ελλείμματα. Όχι το δικό τους, που τα δημιούργησαν τα ελλείμματα ! Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι, λέει ο λαός! Μιλάνε για συναίνεση, την ώρα που σε θέματα για τα οποία κατ’ εξοχήν απαιτείται συναίνεση, όπως η Παιδεία, υπονομεύουν τον εθνικό διάλογο.

Μην έχετε αμφιβολία, πως όποια μεγάλη μεταρρύθμιση και να επιχειρήσουμε, θα προσπαθήσουν να την υπονομεύσουν μέσω των σταθερών και μόνιμων συμμάχων τους. Των συντεχνιών και των διαπλεκομένων συμφερόντων.

Όμως ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΑΣΕ, φίλες και φίλοι. Έχασε επειδή απέτυχε να λύσει βασικά προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Κυρίως όμως, έχασε επειδή ταυτίστηκε στη συνείδηση του κόσμου με ένα αλαζονικό, απόμακρο και βαθύτατα αυτάρεσκο τρόπο διακυβέρνησης. Επειδή εξέθρεψε και ανέχθηκε συμπτώματα διαπλοκής και διαφθοράς. Επειδή προσπάθησε να κρύψει την αποτυχία του με επικοινωνιακά φτιασιδώματα. Επειδή επένδυσε στο διχασμό των Ελλήνων, και όχι στην ανάγκη για συναίνεση και ομοψυχία. Φίλες και φίλοι, Το ΠΑΣΟΚ έχασε και χάνει ! Το ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε ! Το ΠΑΣΟΚ είναι βυθισμένο σε μία κρίση ταυτότητας, ηγεσίας και προσανατολισμού. Τα διδάγματα όμως από την πολιτική του είναι πρόσφατα. Οφείλουμε λοιπόν να τα θυμόμαστε για να μην διαπράξουμε κι εμείς άλλα λάθη. Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες , Πριν από 15 περίπου μήνες το κόμμα μας ζήτησε και πήρε σαφή λαϊκή εντολή: Πήρε την εντολή να βάλει την Ελλάδα στο δρόμο της δημιουργίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας για όλους.

Να ενώσει τους Έλληνες. Να κλείσει, μια για πάντα, τις στείρες διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Να βάλει τον πολίτη στο κέντρο της πολιτικής. Να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή.

Να κλείσει το κεφάλαιο της μιζέριας και των χαμηλών στόχων και να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή εθνικής αυτοπεποίθησης. Αλλά φίλες και φίλοι, Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, για την τελική μας επιτυχία, υπάρχουν αρχές και προϋποθέσεις. Αρχές που πρέπει να τηρηθούν σε σχέση με τον τρόπο διακυβέρνησης, αλλά και πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν.

Θα σας πω λοιπόν με σαφήνεια τι πιστεύω και τι προτείνω, ξεκινώντας από τις αρχές που πρέπει να χαρακτηρίζουν την πολιτική μας. Για μένα πρώτη αρχή είναι η ακόλουθη : Η πολιτική μας πρέπει να έχει ταυτότητα. Πρέπει να έχει συνοχή.

Όταν ένα κόμμα έχει ταυτότητα, όταν οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η δράση του είναι σαφείς, τότε και η κυβερνητική του δουλειά είναι συνεκτική και αποτελεσματική. Αλλιώς κάνει ο κάθε Υπουργός και το κάθε κυβερνητικό στέλεχος αυτό που εκείνος προσωπικά νομίζει σωστό και αυτό δημιουργεί συγχύσεις και παρερμηνείες. Μιλάμε πολλές φορές όλοι για προβλήματα επικοινωνίας. Αλλά, πολλές φορές, αυτό που ονομάζουμε πρόβλημα επικοινωνίας, είναι στην ουσία πρόβλημα ταυτότητας, πρόβλημα στρατηγικής, πρόβλημα συνοχής ή κατεύθυνσης.

Το πρώτο λοιπόν που χρειάζεται είναι να ξεκαθαρίσουμε και να τονίσουμε το πολιτικό μας στίγμα. Να ξεκαθαρίσουμε και να τονίσουμε την ταυτότητα της πολιτικής μας. Φίλες και φίλοι,

Είμαι από εκείνους που χρόνια τώρα μιλάνε για την ανάγκη της Νέας Δημοκρατίας να στραφεί προς το Κέντρο της κοινωνίας και να διευρύνει την απήχησή της πέραν των παραδοσιακών της ορίων. Πρέπει να υπογραμμίσω , όμως, ότι στροφή προς το Κέντρο και προς τον «μεσαίο χώρο», δεν σημαίνει αποϊδεολογικοποίηση του κόμματος.

Δεν σημαίνει «ψάρεμα σε θολά νερά». Μεσαίος χώρος, δεν σημαίνει ότι παίρνουμε μια «δεξιά» θέση και μαζί μια «αριστερή» και κάνουμε το μεσαίο, όπως κάποιοι αφελώς έχουν πιστέψει. Όποιος προσπαθεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες, συνήθως πέφτει στο νερό… Φίλες και φίλοι,
Ας ξεκαθαρίσουμε ποιοι είμαστε !

Είμαστε το μεγάλο φιλελεύθερο κόμμα της Ελλάδας! Το κόμμα που υπηρετεί τις αξίες της ελευθερίας, του ανθρωπισμού, της ανεκτικότητας, της κοινωνικής συνοχής, των ίσων ευκαιριών, της προστασίας των αδυνάτων. Το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και αγωνίζεται για να βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρώπης, ισχυρή, δυνατή και ανταγωνιστική.

Η Κυβέρνησή μας υλοποιεί ένα πρόγραμμα που στηρίζεται σε αυτές τις αξίες. Οφείλουμε να το υποστηρίξουμε με τόλμη, αυτοπεποίθηση και δυναμισμό. Με σύμπνοια μεταξύ των στελεχών μας και με την αλληλεγγύη που πρέπει να έχουν όσοι πορεύονται μέσα στο ίδιο σκάφος. Νεοδημοκράτες & Νεοδημοκράτισσες ,

Επιτρέψτε μου να πω, με θλίψη, πως δεν έχουμε δείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη σ’ όλες τις περιπτώσεις.

Υπήρξαν στιγμές που κάποιοι από μας αντί να στηρίξουν μια κεντρική πολιτική επιλογή, αναζητούσαν κάποιον «αποδιοπομπαίο τράγο» για να του φορτώσουν την ευθύνη. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί. Κάνει ζημιά στο κόμμα, κάνει ζημιά στην πολιτική μας Κάνει ζημιά στους οπαδούς μας και χαροποιεί τους αντιπάλους μας. Φίλες και φίλοι,

Όλοι στην Ελλάδα συμφωνούμε πλέον για την ανάγκη προώθησης μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών. Συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. ‘Οτι πρέπει να προσαρμοστούμε στις διεθνείς συνθήκες. ‘Οτι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα που χρονίζουν για να μην βασανίσουμε αύριο τα παιδιά μας .

Οφείλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Να προχωρήσουμε χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα. Φίλες και φίλοι,

Προτεραιότητα της πολιτικής μας, κεντρικός στόχος της κυβέρνησης μας, πρέπει να είναι η ανάπτυξη.

Ανάπτυξη με συνεχείς υψηλούς ρυθμούς εγγυώνται μια πορεία που οδηγεί σε μια ανοικτή και ευημερούσα κοινωνία, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον πολίτη. Σε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, σε μια κοινωνία γνώσης και πολιτισμού. Μόνο αν πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Μόνον έτσι θα μειωθεί η ανεργία. Μόνον έτσι θα στηρίξουμε τον αγρότη και τον εργάτη. Μόνον έτσι θα στηρίξουμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, θα ανακουφίσουμε τους συνταξιούχους και θα δώσουμε προοπτική στους ανέργους. Για να πετύχουμε τον κεντρικό πολιτικό μας στόχο, την θεμελιώδη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης, χρειάζεται πολιτικός σχεδιασμός μακράς πνοής, χρειάζεται μεθοδική οργάνωση, χρειάζονται μακροπρόθεσμες επιλογές. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο για το μέλλον της χώρας. Αυτό λοιπόν που ζητάει από μας η χώρα είναι μια πρόταση για το μέλλον: Μια νέα αναπτυξιακή πολιτική.

Μια νέα αναπτυξιακή πολιτική, με χρονοδιάγραμμα, με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα, με συνέχεια και συνέπεια. Μια νέα αναπτυξιακή πολιτική ώστε να τονωθεί η ζήτηση, να αυξηθεί η παραγωγή και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Πώς όμως θα το πετύχουμε αυτό; Η συνεχής «μετρο»-λογία δεν συγκροτεί μια ολοκληρωμένη πολιτική. Οι αλλεπάλληλες και πολλές φορές αλληλοαναιρούμενες εξαγγελίες δεν ενισχύουν την αξιοπιστία μας, δεν βοηθούν τους πολίτες να αντιληφθούν τις μεγάλες και σωστές επιλογές που έχουμε κάνει. Στην Ελλάδα, συζητώντας το τι πρέπει να γίνει, μερικές φορές θυμίζουμε το γνωστό ανέκδοτο, με τον οδηγό που έχει μπει στην αντίθετη λωρίδα κυκλοφορίας και θεωρεί ότι όλοι οι άλλοι πάνε ανάποδα και αυτός μια χαρά. Την ώρα λοιπόν που σε όλη την Ευρώπη προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις, εμείς συζητάμε ακόμα για την ορθότητά τους.

Την ώρα που σε όλη την Ευρώπη γίνονται αλλαγές στην αγορά εργασίας, -αλλαγές που στοχεύουν στην καταπολέμηση της ανεργίας – εμείς εδώ τις αντιμετωπίζουμε ως ταμπού. Μαγικές λύσεις, φίλες και φίλοι, δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να ακολουθήσει και η χώρα μας τις πολιτικές που ακολούθησαν όλες οι άλλες χώρες που πέτυχαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και βελτίωσαν όχι μόνο τη διεθνή τους θέση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους. Ένα τέτοιο σοβαρό σχέδιο για το μέλλον της Ελλάδας, μια νέα αναπτυξιακή πολιτική, στηρίζεται κατά τη γνώμη μου σε πέντε συγκεκριμένους άξονες πολιτικής:

Πρώτος άξονας: Η ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων με στοχευμένο προγραμματισμό. Είναι ο μόνος δρόμος για την ενδυνάμωση της οικονομίας. Αυτό απαιτεί θαρραλέα μέτρα δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής. Απαιτεί εκτεταμένες διοικητικές μεταρρυθμίσεις για τον έλεγχο και τη συγκράτηση της δημόσιας σπατάλης. Απαιτεί επέκταση των αποκρατικοποιήσεων. Τέλος προϋποθέτει να αντιληφθούμε ότι οι πολιτικές των επιδοτήσεων ή των χρηματοδοτήσεων από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης εξαντλούνται. Απαιτείται, εγκαίρως, να αναζητήσουμε νέες πολιτικές που θα προσελκύσουν νέες επενδύσεις. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να ανοίξει ο δρόμος για τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και τις επενδύσεις μετά από σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Δεύτερος άξονας για την υλοποίηση μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής είναι η δημιουργία σταθερού και διαφανούς θεσμικού περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει στείλει καθαρό μήνυμα προς την κοινωνία. Είναι σημαντικό ότι γίνονται αποτελεσματικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Υπάρχει ήδη σε ισχύ νέος αναπτυξιακός νόμος, υπάρχει σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο, έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες και έχει ψηφιστεί ένα πλαίσιο διαφανών διαδικασιών ανάθεσης των έργων. Παράλληλα όμως πρέπει να βελτιωθεί το διοικητικό περιβάλλον, με απλοποίηση διαδικασιών και κατάργηση γραφειοκρατικών εμποδίων. Να υπάρξει μια νέα διοικητική συγκρότηση της χώρας. Να δημιουργήσουμε ένα Κράτος αποκεντρωμένο, που να στηρίζεται στην αυτοδιοίκηση. Να στηρίζεται στην αιρετή Περιφέρεια, με εκλεγμένο τον Περιφερειάρχη και την περιφερειακή διοίκηση και με πόρους και Διοικητικές τομές για να λειτουργήσουν. Ένα κράτος ευέλικτο, αποτελεσματικό, φιλικό προς τον πολίτη.

Τρίτος άξονας είναι να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας, εργασίας και εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουμε εγκαίρως σε μεγάλες τομές: Στην απελευθέρωση προστατευόμενων αγορών, όπως π.χ. η αγορά καυσίμων και στο άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Έτσι θα κινητοποιηθούν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα αδρανούν. Να στραφούμε στην ποιοτική ανάπτυξη, στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Η επίτευξη αυτού του στόχου επιβάλλει μεγάλες τομές στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, για την αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου. Τέτοιες αλλαγές είναι η ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοδυναμίας των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και η σύνδεση της χρηματοδότησής τους με την απόδοσή τους. Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, απαιτούν σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτός είναι ο τέταρτος άξονας για μια νέα αναπτυξιακή πολιτική. Δεν μπορούμε να μεταθέτουμε τα προβλήματα διαρκώς προς τα πίσω, επειδή λείπει είτε το πολιτικό θάρρος είτε το αίσθημα ευθύνης που χρειάζεται για να επιλυθούν. Το ασφαλιστικό π.χ. είναι ένα θέμα το οποίο όσο καθυστερεί να λυθεί, τόσο δυσκολότερο θα γίνεται. Οφείλουμε ισότιμα, ανοικτά, με καθαρές σχέσεις, να ανοίξουμε τον διάλογο. Το ίδιο ισχύει και για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία. Πόσες γενιές παιδιών θα πρέπει να μείνουν πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη; Πόσοι νέοι θα συνεχίσουν να στερούνται το δικαίωμα στη μόρφωση; Πόσες οικογένειες θα εξακολουθήσουν να ταλαιπωρούνται οικονομικά, επειδή στην Ελλάδα οι ιδεολογικές αγκυλώσεις κάποιων δεν επιτρέπουν την ελεύθερη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων; Είναι ανάγκη, φίλες και φίλοι, να προχωρήσουμε άμεσα στις πολιτικές που σας περιέγραψα. Κάποιοι μπορεί να ανησυχούν ότι, αν προχωρήσουμε γρήγορα, μπορεί να συναντήσουμε αντιδράσεις. Η διεθνής εμπειρία αποδεικνύει ότι όσες κυβερνήσεις κινήθηκαν με δυναμισμό, με αποφασιστικότητα και με ξεκάθαρους στόχους κέρδισαν δύο και τρεις ακόμα εκλογές. Όσες κυβερνήσεις αντίθετα, προσπαθούσαν να ισορροπήσουν σε δύο βάρκες, συνήθως έπεφταν στο κενό. Γι’ αυτό και επιμένω ιδιαίτερα στην ανάγκη να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στον κόσμο. Γι’ αυτό επιμένω στην ανάγκη να συγκρουστούμε μετωπικά με την λογική του λαϊκισμού, του εφησυχασμού, της μιζέριας και των χαμηλών προσδοκιών. Θα είναι κέρδος για τον τόπο και θα είναι κέρδος για την παράταξή μας. Τέλος, πέμπτος άξονας είναι η αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές και η συνεχής ενίσχυση της θέσης της χώρας στο διεθνές περιβάλλον. Η ανάπτυξη και η πρόοδος της χώρας απαιτεί μια συνεπή και σταθερή εξωτερική πολιτική, η οποία αντιλαμβάνεται, παρεμβαίνει και συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.

Στη σύγχρονη εποχή η εξωτερική πολιτική επηρεάζει και επηρεάζεται από τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Η οικονομική διπλωματία, η πολιτιστική διπλωματία, η διπλωματία των πόλεων, δεν είναι άδεια πουκάμισα. Είναι σύγχρονα εργαλεία άσκησης πολιτικής, άσκησης εξωτερικής πολιτικής, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της θέσης, της επιρροής και της ισχύος της Ελλάδας, στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στη θέση και στο ρόλο της Ελλάδας και των Ελλήνων στο νέο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Η Ελλάδα σήμερα έχει ισχύ. Έχει κερδίσει την αναγνώριση του υπόλοιπου κόσμου. Έχει ρόλο και λόγο τον οποίο υπολογίζουν οι εταίροι, οι σύμμαχοι, οι γείτονες, οι διεθνείς οργανισμοί. Η Ελλάδα, μετά την αναγνώριση και την αποδοχή που γνώρισε από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, πέτυχε να αποτελεί σημείο αναφοράς. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν και είναι μια επένδυση για το μέλλον. Και απέδωσαν ήδη κάτι σημαντικό: Η «Ελλάς» μετράει στον κόσμο. Έχει brand name δυνατό, καθαρό, σεβαστό. Και αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς σε πολλούς τομείς: Στο διεθνή τύπο και σε μεγάλα ΜΜΕ υπάρχουν θετικά σχόλια και η Ελλάδα και όσα συμβαίνουν τραβούν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης. Μεγάλοι παγκόσμιοι επιχειρηματικοί κολοσσοί διοργανώνουν φέτος τα εταιρικά τους συνέδρια στη χώρα μας.

Τα ελληνικά προϊόντα αρχίζουν και ανοίγουν βήμα-βήμα τις πόρτες των ξένων αγορών και ελληνικά εμπορικά σήματα βρίσκονται πλέον σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, από τα Βαλκάνια μέχρι την Κίνα, από τις χώρες της Β.Αφρικής μέχρι τη Ρωσία. Σήμερα η Ελλάδα, πλέον δεν περνά αδιάφορη. Προκαλεί το ενδιαφέρον. Προχωράμε μπροστά με μια νέα αυτοπεποίθηση. Με μια νέα νοοτροπία. Τώρα ξέρουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Και αυτό οφείλουμε να το μεγιστοποιήσουμε. Πρέπει να το αξιοποιήσουμε υλοποιώντας ένα εξωστρεφές σχέδιο ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό η Θεσσαλονίκη, έχει μια στρατηγική αποστολή και έναν κεντρικό ρόλο. Η Θεσσαλονίκη, ως οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο καλύπτει ένα μεγάλο γεωγραφικό τόξο τα Βαλκάνια, τις Παρευξείνιες Χώρες, τις περιοχές της Βαλτικής. Αποτελεί σημείο σύγκλισης και αναφοράς για τους πολιτισμούς, την ιστορία, τους λαούς των περιοχών αυτών. Ταυτόχρονα όμως, για τις χώρες αυτής της ευρύτερης περιοχής αποτελεί την πύλη που οδηγεί από τον πιο εύκολο δρόμο στην πρόοδο, την ανάπτυξη, την ισοπολιτεία, τη σταθερότητα που εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για ν΄ ανταποκριθεί σε αυτό το στρατηγικό ρόλο η Θεσσαλονίκη, χρειάζεται με αυτοπεποίθηση, με ισχυρή βούληση, με συνέπεια και συνέχεια, να αποκτήσει εξωστρεφή προσανατολισμό. Πρώτη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να υπάρξουν επιτέλους τα έργα υποδομής για τα οποία συζητά η Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια. Στον τομέα αυτό η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει κάνει ουσιαστικά και αποτελεσματικά βήματα.

Όπως υποσχέθηκε ο Κώστας Καραμανλής, οι κάθετοι οδικοί άξονες της Εγνατίας Οδού έχουν ανατεθεί και σύντομα στήνονται εργοτάξια. Η υποθαλάσσια οδική αρτηρία μέσα σε λίγους μήνες ξεκαθάρισε και ένα δύσκολο έργο, αλλά έργο πνοής για την πόλη θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς ως αυτοχρηματοδοτούμενο έργο. Παράλληλα, γίνεται μια σημαντική δουλειά για την καλή προετοιμασία και την πρόοδο του Μετρό της πόλης, η οποία σύντομα θα ολοκληρωθεί.

Μέσα σε λίγους μήνες για τα έργα της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση έκανε δουλειά, πήρε αποφάσεις και έδωσε λύσεις, τέτοιες που οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν υλοποίησαν μέσα σε μια δεκαετία.

Φίλες και φίλοι, Σας ανέφερα τους άξονες στους οποίους πιστεύω ότι θα πρέπει να στηριχθεί η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας. Όμως πέρα από τα επιμέρους μέτρα που θα επιλέξουμε, η πολιτική μας πρέπει να αποπνέει μια βασική αξία: εμπιστοσύνη στην Ελληνίδα και τον Έλληνα.

Πίστη στις δυνατότητες των συμπολιτών μας. Να τους δώσουμε κίνητρα, φορολογικά, ηθικά, διοικητικά, για μία νέα έξαρση της ελληνικής δημιουργικότητας. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας: Απογείωση της δημιουργικότητας σε όλους τους τομείς. Από την οικονομία μέχρι την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Αυτό θα αποτελέσει μια πραγματική επανάσταση, σε επίπεδο νοοτροπίας και αρχών, η οποία θα σηματοδοτήσει το πέρασμα της χώρας σε μία νέα εποχή. Σε μία περίοδο αναβίωσης του λαϊκισμού των άκρων, σε μία περίοδο κατά την οποία καλλιεργείται από πολλούς ένα κλίμα απαισιοδοξίας, φόβου και ανασφάλειας, η παράταξή μας πρέπει να δώσει μια θετική απάντηση. Να ανοίξει νέες προοπτικές για τον τόπο και τους πολίτες, ιδίως στη νεολαία. Να δώσει καινούργιες δυνατότητες δημιουργίας στη νέα γενιά. Στα παιδιά, στους δεκαοκτράρηδες, στους εικοσάρηδες, στους εικοσιπεντάρηδες, οι οποίοι ακολουθούν τον εύκολο δρόμο του μηδενισμού. Επιλέγουν τη στείρα αμφισβήτηση, την απόρριψη, το μηδενισμό, που εκφράζεται με την τάση που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για ενίσχυση του «λευκού-άκυρου». Η απάντηση σ΄ αυτή τη λογική είναι η πρόταση για μια νέα πολιτική ανάπτυξης. Η προβολή του οράματος για την Ελλάδα του μέλλοντος. Είναι η πρόσκληση για ενεργό εμπλοκή. Για συμμετοχή των πολιτών, για συμμετοχή των νέων ανθρώπων στην πορεία αυτή. Η συμμετοχή είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην πρόοδο. Η συμμετοχή είναι ο μόνος δρόμος που εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Η συμμετοχή είναι ο μόνος δρόμος που δημιουργεί μια ισχυρή, σταθερή και ευημερούσα Ελλάδα.

Φίλες και φίλοι, Ο ρόλος του κόμματος σ’ αυτήν την πορεία θα είναι καταλυτικός. Το κόμμα δεν ήταν και δεν είναι θεματοφύλακας προσωπικών επιδιώξεων ή ιδιοτελών συμφερόντων. Δεν επιτρέπεται έστω και να υπονοείται αυτή η μομφή για στελέχη, απλά μέλη ή ψηφοφόρους της ΝΔ, που στήριξαν όλα αυτά τα «πέτρινα χρόνια» την προσπάθεια για μια νέα διακυβέρνηση. Την κυβερνητική περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, το κόμμα μας θα πρέπει να παραμείνει ζωντανό και ενεργό. Ένα από τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν ήταν ότι, όταν ήμασταν Κυβέρνηση, οι καταστατικές μας υποχρεώσεις ατόνησαν. Οι οργανώσεις παρήκμασαν, επειδή πολλά στελέχη μας χρησιμοποιήθηκαν στον κρατικό μηχανισμό. Το λάθος αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Οι οργανώσεις μας πρέπει να μείνουν πολιτικά μάχιμες. Να έχουν λόγο και φωνή και να μπορούν να παίξουν τον πολιτικό, αλλά και τον θεσμικό ρόλο που τους αντιστοιχεί Το κόμμα μπορεί – και πρέπει – να προσφέρει πολλά στην Κυβέρνηση και στις μάχες που αυτή θα δώσει. Να στηρίξει πολιτικά τις επιλογές της. Να ενημερώνει τους πολίτες και τα στελέχη μας για τις πολιτικές που θα εφαρμοσθούν. Να συμβουλεύει την Κυβέρνηση, έχοντας διαρκώς στραμμένο το βλέμμα στην κοινωνία και τους πολίτες. Να αφουγκράζεται τις αγωνίες και τις ανησυχίες των πολιτών και να τις μεταφέρει αμέσως στην κυβέρνηση. Να δημιουργει την επόμενη γενιά στελεχών, τα οποία θα μπορούν να είναι σε θέση να στελεχώσουν και σημαντικές κυβερνητικές θέσεις. Να συμβάλλει, με πρωτοβουλίες και μελέτες, στην προετοιμασία, σύνταξη νέων πολιτικών και προγραμματικών θέσεων. Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, δεν είναι μόνο κομματική ανάγκη. Είναι θεμελιώδης πολιτική μας υποχρέωση. Είναι ο μόνος δρόμος που θα μας καταστήσει γνήσιους εκφραστές των αναγκών και των απαιτήσεων των συμπολιτών μας, όπως οφείλουν να είναι τα κόμματα. Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, Σας είπα τι πιστεύω ότι πρέπει να πράξουμε για να περάσει η νέα διακυβέρνηση μέσα στις καλύτερες σελίδες της νέας Ελληνικής Ιστορίας.

Είμαι βεβαία ότι τις ίδιες προτεραιότητες, τις ίδιες σκέψεις, κάνουμε όλοι μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Από τον Πρόεδρο του κόμματος, τον Πρωθυπουργό μας, τον Κώστα Καραμανλή μέχρι τα στελέχη μας και τους φίλους που υπερασπίζονται την πολιτική μας παντού και πάντα. Πολλά από αυτά που περιέγραψα ήδη γίνονται πράξη. Και πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται πράξη, δυναμικά και αποφασιστικά! Γι’ αυτό μας ψήφισαν οι πολίτες! Γι’ αυτό αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια για να επανέλθουμε στην εξουσία! Και είμαι βεβαία ότι όλοι οι Νεοδημοκράτες θέλουμε, όχι απλώς να κατέχουμε την εξουσία, αλλά και να γράψουμε ιστορία.
Να αλλάξουμε προς το καλύτερο την Ελλάδα.

Να φέρουμε, επιτέλους, στον τόπο περισσότερη ελευθερία, αλλά και την ανάπτυξη, την ευημερία και την κοινωνική προστασία. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα πετύχουμε! Πιστεύω ακράδαντα ότι θ’ αλλάξουμε την Ελλάδα! Αυτή είναι η ιστορική πρόκληση για την παράταξή μας. Να είμαστε εμείς η δύναμη ευθύνης που υπηρετεί αξίες και αρχές, που λέει αλήθειες και ανοίγει νέους δρόμους.
Να είμαστε εμείς η δύναμη που κυβερνά!
Σας ευχαριστώ»

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο