Ομιλίες

Παρουσίαση του ξενόγλωσσου προγράμματος του δημοτικού ραδιοφωνικού στάθμου ΑΘΗΝΑ 9.84, “Athens International Radio 104.4”

Τρίτη, 24 Μάι 2005

Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και η Πρόεδρος της Δ.Ε.Ρ.Α. Σόφη Δασκαλάκη – Μυτιληναίου, παρουσιάζουν απόψε, το ξενόγλωσσο πρόγραμμα του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84, «Athens International Radio 104,4» στο Αμφιθέατρο του σταθμού στο Γκάζι.

Ακολουθεί η ομιλία της Δημάρχου Αθηναίων.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι απόψε μαζί σας και σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας, εδώ στο Αμφιθέατρο του ραδιοσταθμού 9.84. Τα τελευταία δυο χρόνια, ο Δήμος Αθηναίων έχει κάνει μια σημαντική προσπάθεια να προσεγγίσει το μεταναστευτικό κοινό της πόλης των Αθηνών, λαμβάνοντας μέτρα που διευκολύνουν πρακτικά την ζωή των μεταναστών και προάγουν την ένταξή τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Κατά καιρούς, έχω δηλώσει δημοσίως ότι, έχοντας την εμπειρία να ζήσω, εξ ανάγκης, σε ξένη χώρα, μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει να βρίσκεσαι μακριά από την πατρίδα σου. Είμαι σε θέση να γνωρίζω, από πρώτο χέρι, πόσα προβλήματα χρειάζεται κανείς να αντιμετωπίσει, προκειμένου να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη ενσωμάτωσης και την ανάγκη διατήρησης της γλωσσικής και πολιτιστικής του ιδιαιτερότητας. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ξεκινώντας από μηδενική βάση, αναλάβαμε πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες δράσεις στον Δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών στην Αθήνα.

Ήταν συνειδητή, πολιτική επιλογή μας να μην περιοριστούμε στην απλή διαχείριση των αιτημάτων αδειών παραμονής που ο νόμος προβλέπει για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θέλαμε και επιδιώξαμε πολλά περισσότερα.

Προτείναμε στην τοπική αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια και το Υπουργείο Εσωτερικών, ένα νέο μοντέλο εξυπηρέτησης των μεταναστών. Εκσυγχρονίζοντας το Τμήμα Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών στην οδό Σοφοκλέους, δημιουργήσαμε το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών στο Μεταξουργείο, στην οδό Ψαρρών και Μαιζώνος. Το νέο μοντέλο διαφέρει σε πολλά περισσότερα από τον τίτλο και τον χώρο. Πρόκειται για μια υπηρεσία πλήρως μηχανογραφημένη, με ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, on-line επικοινωνία με την Περιφέρεια Αττικής, δυνατότητα πολλαπλής εξυπηρέτησης ατόμων, γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία με τον κόσμο, αναβαθμισμένη αισθητική και κυρίως, μια υπηρεσία ανθρώπινη και ανοικτή σε όλους.

Γύρω από αυτό το μοντέλο εξυπηρέτησης και διαχείρισης της ροής των αιτημάτων για έκδοση άδειας παραμονής, δουλέψαμε σε τρεις ακόμα βασικούς άξονες για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών στην πόλη:

Πρώτον: Διοργανώσαμε δυο κύκλους σεμιναρίων ευαισθητοποίησης, προσωπικού του Δήμου Αθηναίων και άλλων Δήμων, που εξυπηρετούν μετανάστες σε καθημερινή βάση. Επενδύσαμε στο ανθρώπινο κεφάλαιό μας, θέλοντας να κάνουμε τους υπαλλήλους μας καλύτερους, αναβαθμίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις υπηρεσίες μας και περνώντας ένα μήνυμα, συνολικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, για τον ρόλο που θεωρούμε ότι πρέπει να έχει σε αυτά τα ζητήματα.

Δεύτερον: Ξεκινήσαμε, για πρώτη φορά, προγράμματα κοινωνικής υποστήριξης των μεταναστών, μέσω του νεοσυσταθέντος «Διαπολιτισμικού Κέντρου» που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών. Φιλοξενήσαμε φέτος 3 προγράμματα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας και ένα πρόγραμμα υποστήριξης γυναικών, σε συνεργασία με φορείς όπως το Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μέσα στους άμεσους στόχους μας είναι να λειτουργήσει το Διαπολιτισμικό Κέντρο ως χώρος πρόσβασης των μεταναστών στις νέες τεχνολογίες, καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού αλλά και ως «κυψέλη» προγραμμάτων διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας των μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς στην Αθήνα.

Τρίτον: Δώσαμε χώρους, πλατείες και πολιτιστικά κέντρα, σε κοινότητες μεταναστών, υποστηρίζοντας δράσεις τους για την προαγωγή της ξενοφιλίας στην Αθήνα, την άρση των αρνητικών στερεοτύπων και την αμοιβαία γνωριμία, κατανόηση και αποδοχή. Ανοίξαμε παράλληλα τις εκδηλώσεις στην πόλη μας και στους μετανάστες, καλώντας τους, όπως έγινε στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, να δώσουν δείγμα των δυνατοτήτων τους σε όλο τον κόσμο, περνώντας παράλληλα το μήνυμα ότι είναι ενεργό και αποδεκτό κομμάτι της κοινωνίας της πόλης. Τέλος, ανοίξαμε τα κοινωνικά προγράμματά μας στους μετανάστες, εφαρμόζοντας ένα μοντέλο «ενσωμάτωσης» (αυτό που στα αγγλικά λέγεται inclusive – integrationist model) και όχι πολιτική «ξεχωριστών» δομών. Κατ’ αυτό τον τρόπο •εξυπηρετούνται μετανάστες στα δημοτικά ιατρεία •γυναίκες μετανάστριες έχουν πρόσβαση στον Ξενώνα για Θύματα Κακοποίησης και Οικογενειακής Βίας •δεν αποκλείονται μετανάστες από προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο, όπως το Δίκτυο Στήριξης Ανέργων Πρωτευούσης αλλά και τις υπηρεσίες του Κέντρου Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων •επωφελούνται των συσσιτίων για τους αστέγους συμπολίτες μετανάστες

Κυρίες και Κύριοι

Το ξενόγλωσσο πρόγραμμα Athens International Radio 104.4 εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική του Δήμου Αθηναίων για •την προώθηση της ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία, •την διατήρηση της πολιτιστικής τους ταυτότητας και •την άρση του αποκλεισμού. Στην εποχή της κοινωνίας της πληροφορίας, η ενημέρωση σε γλώσσα που κατανοεί ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών στην πόλη είναι δείγμα έμπρακτης αναγνώρισης από τον Δήμο Αθηναίων •του δικαιώματος στην ενημέρωση •του δικαιώματος διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας και, •ένδειξη σεβασμού προς τον «άλλο».

Η προσπάθειά μας αυτή θέλει τους μετανάστες δέκτες αλλά και πομπούς μηνυμάτων στην πόλη υποδοχής. Για τον λόγο αυτό, το ενημερωτικό υλικό αφορά τόσο σε θέματα που άπτονται της ζωής στην Ελλάδα όσο και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ζωή και τα νέα στην χώρα προέλευσης.

Έχουμε συνειδητά επιδιώξει την συμμετοχή του κοινού, την συμμετοχή εκπροσώπων των αρχών της πόλης υποδοχής (δημάρχων, προξένων και πρέσβεων) και, σε ένα μεγάλο βαθμό, η ατζέντα θεμάτων διαμορφώνεται από τα τεκταινόμενα εκτός των συνόρων. Φίλες και Φίλοι

Συνεχίζουμε την προσπάθεια και, με την εμπειρία πλέον, ενός χρόνου επιτυχούς λειτουργίας του προγράμματος, δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας και σε άλλα συναφή πεδία. Στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας EQUAL 2, μετέχουμε στο πρόγραμμα COM-MEDIA. Το τελευταίο προβλέπει την σύσταση δυο Εναλλακτικών Μέσων Ενημέρωσης –αυτό που αγγλικά αποκαλείται Community Media, εξ’ ου και ο τίτλος του προγράμματος- στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα στοχεύει μεταξύ άλλων: •στην προώθηση, στην Ελλάδα, της δημιουργίας εναλλακτικών μέσων τα οποία, σε άλλες χώρες όπως η Αγγλία, είναι παράδοση •στην επαγγελματική κατάρτιση μεταναστών και στο «άνοιγμα» του χώρου των Μέσων Ενημέρωσης σε αυτή την ομάδα πληθυσμού •στην παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών από τους ίδιους τους μετανάστες προς την κοινότητά τους αλλά και το γενικότερο σύνολο •την ευαισθητοποίηση των δημοσιογράφων και ιδιοκτητών τύπου σε ζητήματα διαπολιτισμικότητας •την ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού •την καταπολέμηση των στερεοτύπων που παράγουν τα μέσα ενημέρωσης για ορισμένες ομάδες πληθυσμού.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, θέλουμε να εξελίξουμε, συνειδητά, το ξενόγλωσσο πρόγραμμα του 104.4 από ένα πρόγραμμα της κοινότητας προς την κοινότητα, σε ένα πρόγραμμα από την κοινότητα προς το γενικότερο σύνολο. Με άλλα λόγια, να συστήσουμε ένα πρόγραμμα περισσότερο εξωστρεφές αλλά και αντιπροσωπευτικό. Άλλωστε αυτή είναι η ουσία της διαπολιτισμικότητας, δηλαδή της επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των πολιτισμών και, βεβαίως, του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης.

Θέλω να ξέρετε πως τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου έχουμε, για εσάς, την πόρτα του Δήμου Αθηναίων ανοικτή. Χαίρομαι που διαβάζω όλο και περισσότερες επιστολές σας με αιτήματα για διάθεση χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις, προτάσεις για συνεργασία και νέα προγράμματα. Για μένα αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει απλώς επικοινωνιακός δεσμός αλλά μια σχέση αναγνώρισης και εμπιστοσύνης. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε όμως, δουλεύοντας από κοινού, τα πράγματα γίνονται ευκολότερα.»

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο