Ομιλίες

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη σε εκδήλωση του ΣΒΕΕ προς τιμήν της

Τετάρτη, 3 Μάι 2006

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την σημερινή σας πρόσκληση, αλλά και για την εν γένει πρωτοβουλία σας να οργανώσετε αυτό το θαυμάσιο δείπνο.
Είναι εξαιρετική η ευκαιρία που μου προσφέρετε να απευθυνθώ στον δραστήριο και ενεργό, όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και την Ελλάδα γενικότερα, αλλά και στην πολύ ευρύτερη περιοχή μας, κόσμο των βιομηχάνων και επιχειρηματιών της Βορείου Ελλάδος. Ο επιχειρηματικός κόσμος της Βορείου Ελλάδος έχει κερδίσει επάξια την εκτίμηση του ελληνικού λαού, των γειτονικών λαών, αλλά και γενικότερα της Ευρώπης, για τη δραστηριότητά του στην περιοχή μας, η οποία κατέστησε την Ελλάδα βασικό παίκτη στα δρώμενα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αγαπητοί φίλοι,

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που άρχισε να αλλάζει δραματικά ο χάρτης των Βαλκανίων. Πολλοί κοντεύουν να ξεχάσουν το χάος που ακολούθησε την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων. Ακόμα και οι τραγικοί πόλεμοι στα Δυτικά Βαλκάνια, που αιματοκύλησαν την χερσόνησό μας, μοιάζουν πια παρελθόν.

Έτσι, πολλοί ξεχνούν πόσο πρωτοπόροι, πόσο τολμηροί και, θα προσέθετα, επιχειρηματικά ευφυείς, υπήρξαν οι επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος, αλλά και της Ελλάδος γενικότερα, που εγκατέστησαν τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή, σε μια περίοδο που άλλοι απλώς δεν τολμούσαν να το κάνουν. Σήμερα, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: η επιχειρηματική μας παρουσία είναι παντού εμφανής. Αποτελεί δε τον ισχυρό βραχίονα και της ελληνικής πολιτικής στη βαλκανική χερσόνησο.

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Η κατάσταση στα Βαλκάνια εμφανίζεται σημαντικά βελτιωμένη πλέον. Είναι πολύ θετικό που, χάρη στις προσπάθειες και της Ελλάδος, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ, από το 2007, αναμένεται να ενταχθούν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια όμως εμφανίζεται ακόμα ρευστή. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σε συνεργασία με την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα, εργάζεται για την οριστική μορφή του και των τελικών θεσμικών ισορροπιών ανάμεσα στις πληθυσμιακές συνιστώσες του ομοσπονδιακού κράτους. Η Σερβία καθυστερεί να ανοίξει το κεφάλαιο των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των εκκρεμοτήτων της με το Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης.

Παράλληλα υπάρχει το μέγα θέμα της πιθανής ανεξαρτητοποίησης του Μαυροβουνίου και το ζήτημα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου. Τέλος, όπως όλοι γνωρίζετε, το μεγαλύτερο απ’ όλα τα προβλήματα είναι ακριβώς το θέμα αυτό του Κοσόβου, της μελλοντικής δηλαδή μορφής του καθεστώτος του, για το οποίο έχουν ήδη αρχίσει συνομιλίες.

Η εικόνα συμπληρώνεται με την Σλοβενία, ήδη μέλος της Ε.Ε. και με την Κροατία, που ξεκινά ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Σήμερα, όπως ξέρετε, άρχισε, εδώ στην Θεσσαλονίκη, η Συνάντηση Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επ’ ευκαιρία της οποίας και βρίσκομαι στη συμπρωτεύουσα.

Είναι αναμφισβήτητο ότι, τα τελευταία χρόνια, η περιφερειακή συνεργασία στα Βαλκάνια έχει γνωρίσει πρόοδο χωρίς προηγούμενο. Συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα, από το τεχνοκρατικό μέχρι το επίπεδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, λαμβάνουν χώρα συνεχώς – και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η Ελληνική Προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Ν.Α. Ευρώπης, το τελευταίο έτος, έδωσε τεράστια ώθηση στη συνεργασία αυτή. Μέσα σ’ έναν χρόνο έλαβαν χώρα δέκα υπουργικές συναντήσεις σε όλους τους βασικούς τομείς: Εξωτερικές Υποθέσεις, Υγεία, Αθλητισμός, Μεταφορές, Δικαιοσύνη και Δημόσια Τάξη, Οικονομία, Ενέργεια, Πολιτισμός. Το ίδιο έγινε και στο επίπεδο των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης. Είχαμε και δύο «πρεμιέρες»: τη συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού, που οργανώσαμε για πρώτη φορά στα πλαίσια της Διαδικασίας Συνεργασίας, και ένα άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Ρόδο, τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Ελληνική Προεδρία εργάζεται και επιθυμεί την θεσμική αναβάθμιση της Διαδικασίας Συνεργασίας, ώστε να υπάρχει συνέχεια, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και αναγνωρισιμότητα.

Μετά την εξασφάλιση δηλαδή ενός υψηλού επιπέδου επαφών, ποσοτικά και ποιοτικά, τώρα προσπαθούμε να δώσουμε μεγαλύτερη εμβάθυνση στις εργασίες της Διαβαλκανικής.

Γεγονός όμως παραμένει ότι ποτέ στο παρελθόν, εδώ στα Βαλκάνια, οι ηγέτες δεν συναντιόντουσαν τόσο συχνά. Ούτε είχαν την ευκαιρία να ανταλλάσουν απόψεις για όλα τα βασικά θέματα που τους απασχολούν, ούτε υπήρχε το φαινόμενο εκδόσεως Διακηρύξεων, συμπεφωνημένων από κοινού.

Ένα πρώτο λοιπόν σημείο που καταγράφω απόψε είναι η ύπαρξη μεγάλης προόδου στον πολιτικό τομέα, πράγμα που βεβαίως ενδιαφέρει ιδιαίτερα και εσάς, τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι, ενώ η επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στα Βαλκάνια είναι τεράστια, η έλλειψη μέχρι πρόσφατα διαδικασιών στενής πολιτικής συνεργασίας, είχε ορισμένα δυσάρεστα αποτελέσματα και για τις επιχειρήσεις.

Ενώ π.χ. η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο, σε ορισμένες χώρες, ή τον δεύτερο και τρίτο μεγαλύτερο επενδυτή, σε άλλες, πολύ συχνά, όταν ανοίγουν μεγάλοι διαγωνισμοί για έργα και δράσεις σε αυτές τις χώρες, τα έργα και τις δράσεις αυτές τα αναλαμβάνουν εταιρείες και κοινοπραξίες χωρών που ελάχιστα έχουν συμβάλει όσο εμείς στην οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων.

Την κατάσταση αυτή είμαι αποφασισμένη να την αντιμετωπίσω, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου υφυπουργοί. Το Υπουργείο Εξωτερικών, με αυτή την κυβέρνηση, έχει αναγάγει πλέον την οικονομική διπλωματία σε κύριο άξονα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Στα πλαίσια αυτά χρειαζόμαστε τη συνεχή συνεργασία και τις επισημάνσεις σας για κάθε έργο ή ευκαιρία που υπάρχει – και στο οποίο είναι δυνατό να συμμετάσχει η ελληνική επιχειρηματική πρωτοβουλία – ώστε να προσφέρουμε και πολιτική στήριξη, όπου αυτό απαιτείται.

Ηδη, από σήμερα, στις διμερείς μου επαφές με τους συναδέλφους μου των Βαλκανικών χωρών, έθεσα με έμφαση το θέμα, ότι δεν είναι δυνατόν να επενδύουμε γιγαντιαία ποσά στις χώρες τους, και από την άλλη μεριά, τα έργα, συνήθως με χρηματοδότηση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δίνονται σε εταιρείες άλλων χωρών, που ελάχιστα έχουν προσφέρει στην οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων.

Ξανατονίζω ότι, από εδώ και πέρα, με τη συνεργασία σας, θα επιχειρήσουμε να αλλάξουμε ριζικά αυτή την κατάσταση.

Το πρώτο λοιπόν θετικό στοιχείο των εξελίξεων, που θα έχει και ευνοϊκές επιδράσεις στην οικονομία, είναι η αυξημένη πλέον πολιτική μας συνεργασία στα Βαλκάνια.

Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι η Ευρωπαϊκή, η Ευρω-ατλαντική προοπτική των κρατών της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα, η κατάσταση των χωρών της περιοχής μας, ως προς τις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ως εξής: η Ρουμανία και η Βουλγαρία, όπως ήδη ανέφερα, εντάσσονται το 2007. Η Τουρκία και η Κροατία έλαβαν ήδη το καθεστώς υποψήφιων χωρών, με ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. Τα Σκόπια έλαβαν καθεστώς υποψήφιας χώρας. Η Αλβανία υπέγραψε πρόσφατα Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Σερβία – Μαυροβούνιο και η Βοσνία – Ερζεγοβίνη άρχισαν διαπραγματεύσεις για Σύναψη Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.

Κυρίες και κύριοι,

Σας τα αναφέρω αυτά λεπτομερώς για να καταστήσω σαφές ότι οι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης έχουν πια μια θεσμοθετημένη – και αρκετά σαφή – σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε διαφορετικά όμως επίπεδα επί του παρόντος.

Παρά τις αμφιβολίες και τα ερωτηματικά της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, αλλά και μέρους της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διεύρυνση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο τέλος του 2005 και στις αρχές του 2006, δημιούργησε πλέον το θεσμικό πλαίσιο, που σας περιέγραψα, ως προς τις σχέσεις της με τις χώρες της περιοχής.

Η Ευρωπαϊκή προοπτική, είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία, αλλά και πρόκληση, με θετική έννοια, για τις χώρες αυτές. Ξέρετε πολύ καλά, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί μια έλξη προς τα άνω για τις εκτός αυτής ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες.

Αυτή λοιπόν η τάση προς την ανάπτυξη των θεσμών, της οικονομίας και της κοινωνίας, είναι ευκαιρία και πρόκληση, τόσο για τους λαούς της περιοχής μας όσο και για την ίδια την Ευρώπη.
Γι’ αυτό και εμείς, πέραν των επενδύσεων που πραγματοποιεί η ελληνική ιδιωτική πρωτοβουλία, καταφέραμε, επιτέλους, να προωθήσουμε και το ΕΣΟΑΒ, το καθαρά ελληνικό δηλαδή πρόγραμμα ενίσχυσης των Βαλκανικών χωρών.

Το πρόγραμμα αυτό, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, το είχε εξαγγείλει μεν η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά καρκινοβατούσε επί τέσσερα έτη. Μέσα σε ένα χρόνο εμείς λύσαμε όλα τα τεχνικά προβλήματα και τετραπλασιάσαμε την απορρόφηση.
Φέτος η απορρόφηση, αναμένεται ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Κυρίες και κύριοι,

Είστε επιχειρηματίες, και οι επιχειρηματίες επιθυμούν πάντα να αισθάνονται ότι υπάρχει ένα σαφές, συγκεκριμένο και στερεό, υπόβαθρο πάνω στο οποίο να δραστηριοποιούνται. Το θεσμικό πλαίσιο που οι χώρες της Ν.Α. Ευρώπης έχουν αναπτύξει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως σας το περιέγραψα, παρέχει, σε πρώτο βαθμό, αυτό το ζητούμενο από τον επιχειρηματικό κόσμο θεσμικό υπόβαθρο.
Από κει και πέρα, εναπόκειται σε κάθε χώρα να εργαστεί για να δει σε τι βαθμό θα μπορέσει να αναπτύξει αυτό το υπόβαθρο. Και πάνω σ’ αυτό κρίνεται και αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό για τον επιχειρηματικό κόσμο αποτελεί μία δεύτερη εγγύηση για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς του και για την πραγματοποίηση επενδύσεων, αν θέλετε, μετά την βελτίωση του πολιτικού κλίματος και των εν γένει πολιτικών σχέσεων των χωρών της περιοχής.

Κυρίες και κύριοι,

Στην αυριανή Διακήρυξη θα δείτε ότι αναγγέλουμε τη σύναψη μιας Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου Ν.Α. Ευρώπης. Αυτή η Συμφωνία θα αντικαταστήσει ένα πλέγμα τριανταμίας διμερών συμφωνιών στην περιοχή, απλοποιώντας σημαντικά το περιπεπλεγμένο σήμερα θεσμικό πλαίσιο και ενισχύοντας έτσι καθοριστικά τη διαβαλκανική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Aυτή η συμφωνία υποστηρίζεται έντονα από το Σύμφωνο Σταθερότητας Ν.Α. Ευρώπης και βασίζεται πάνω σε μία εκσυγχρονισμένη και ανανεωμένη Κεντρο-Ευρωπαϊκή Περιοχή Ελευθέρου Εμπορίου (CEFTA). Πρέπει να σας πω ότι αυτό ήταν μία συνεχής προσπάθεια της Ελληνικής Προεδρίας, η οποία, από την αρχή, δεν έπαψε να θέτει το θέμα σε όλες τις συναντήσεις, μέχρι που φτάσαμε στην τελική αποδοχή της, εδώ στη Θεσσαλονίκη.

Ας έρθουμε τώρα, στην ελληνική παρουσία στην περιοχή μας που έχει επικεντρωθεί με μεγάλη επιτυχία στο χώρο των Βαλκανίων. Το συνολικό επενδεδυμένο ελληνικό κεφάλαιο στα Βαλκάνια ξεπερνάει τα 8 δις ευρώ και, αν προστεθεί και η πρόσφατη εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική τράπεζα, προστίθενται άλλα 2,7 δις ευρώ.

Παράλληλα, 3.500 χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αναπτυχθεί σ’ όλη την περιοχή των Βαλκανίων, ενώ η Ελλάδα καθίσταται και σημαντικότατη δύναμη στην τραπεζική αγορά της ευρύτερης περιοχής, διαθέτοντας εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, τη στιγμή που μιλάμε, παραρτήματα τραπεζών.

Ως μόνη αρνητική παράμετρος της επενδυτικής αυτής δραστηριότητας έχει θεωρηθεί από πολλούς – πέραν των προβλημάτων με την ανάληψη μεγάλων έργων, που ανέφερα – η μερική αποβιομηχάνιση περιοχών της Βορείου Ελλάδος, λόγω της μετακίνησης επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες.

Πιστεύω όμως ότι η Ελλάδα καθίσταται ήδη, χάρη στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και στην οικονομική μας διπλωματία, εξαιρετική βάση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για όλα τα Βαλκάνια από πολλές ξένες επιχειρήσεις, που μπορούν να αξιοποιήσουν την ευρύτατη ελληνική παρουσία στον μεγάλο αυτόν γεωγραφικό χώρο.

Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι μονόδρομος για το μέλλον. Και πιστεύω ότι νέες θέσεις εργασίας θα αρχίσουν σταδιακά να δημιουργούνται σε τομείς υψηλότερους και καλύτερα αμειβομένους.

Η κυβέρνηση εργάζεται σταθερά προς την κατεύθυνση αυτή. Ήδη, οι αιτήσεις υπαγωγής επενδύσεων στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο είναι εικοσαπλάσιες εκείνων του 2000. Αυτό μας δίνει αισιοδοξία ότι ξεκινάμε ένα άλμα προς τα εμπρός, άλμα ποιοτικό, που μετατρέπει την ελληνική οικονομία από οικονομία τοπικής, σε οικονομία ευρύτερης περιφερειακής ισχύος.

Αν προσθέσουμε σ’ αυτά και τις μεγάλες προσπάθειες της κυβέρνησής μας, που καθιστούν την Βόρεια Ελλάδα μείζονα ενεργειακό κόμβο, αλλά και τον διεθνή ρόλο της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, τότε βλέπουμε τις τεράστιες δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας για εξέλιξη και πρόοδο.

Σχετικά με τις δυνατότητες της ελληνικής ναυτιλίας, όπως το επισήμανα και στην Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, αυτή μας προσφέρει και εναλλακτικές λύσεις μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σχέση απλώς με τους αγωγούς.

Κυρίες και κύριοι,

Τα τελευταία επτά χρόνια οι εξαγωγές μας αυξάνονταν με μικρά βήματα.
Ο μέσος όρος της ετήσιας αύξησής τους στην περιοχή των 10 βαλκανικών χωρών ήταν μόλις 1,2%. Με τις συντονισμένες όμως προσπάθειες της κυβερνήσεώς μας για αύξηση των εξαγωγών, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 10,16%.

Μια άλλη εξέλιξη, που αποτελεί βεβαίως και ευκαιρία, είναι ο νέος ρόλος που προσδίδουμε στην Ελλάδα στον τομέα της Ενέργειας.

Η χώρα μας μετεξελίσσεται, από χώρα απλώς κατανάλωσης, σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, με την ανάπτυξη του νέου δικτύου αγωγών, αλλά και με την παραγωγή νέων σύγχρονων μορφών ενέργειας.

Πέραν του σχεδιαζόμενου πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, την κατασκευή του οποίου υπογράψαμε επιτέλους, ύστερα από δέκα χρόνια αναβολών των προηγούμενων κυβερνήσεων, προχωρεί πλέον γοργά και η σύνδεση Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας για το φυσικό αέριο.

Και επειδή υπήρξαν σήμερα κάποια τηλεγραφήματα από τη Βουλγαρία, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι αυτά, όπως ερμηνεύτηκαν, δεν έχουν βάση. Η βουλγαρική κυβέρνηση και ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη με διαβεβαίωσαν ότι το μόνο πράγμα που έκαναν ήταν να αλλάξουν τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας, η οποία θα διαχειρισθεί το θέμα του αγωγού. Και, βέβαια, ο αγωγός αυτός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης ενδιαφέρει κατά τον ίδιον αυτόν τρόπο και την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Κυρίες και Κύριοι,

Στην Ελλάδα αρχίζουν, επιπλέον, να παράγονται και εναλλακτικές μορφές ενέργειας, με αξιοποίηση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και άλλων μορφών, όπως η βιομάζα. Και στον τομέα αυτόν η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τα γειτονικά κράτη και αρχίζει συνεργασίες, παρέχοντας και τεχνογνωσία.

Από τους Πανευρωπαϊκούς Άξονες , ως γνωστόν, η χώρα μας υποστηρίζει τον Τέταρτο (Νυρεμβέργη – Σόφια – Θεσσαλονίκη), τον Ένατο (Ελσίνκι – Βουκουρέστι – Αλεξανδρούπολη) και τον Δέκατο (Σάλτσμπουργκ – Βελιγράδι – Θεσσαλονίκη). Υποστηρίζει δηλαδή τρεις άξονες που ενώνουν την Ν.Α. Ευρώπη με τον κύριο κορμό της υπόλοιπης Ευρώπης. Ανάλογη υποστήριξη παρέχουμε και για τους αντίστοιχους σιδηροδρομικούς άξονες.

Κυρίες και κύριοι,

Σας τόνισα ήδη την ισχυρή υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή και Ευρω-ατλαντική προοπτική των χωρών της περιοχής.
Απτή απόδειξη του γεγονότος αυτού και σήμερα είναι ότι ετοιμάσαμε, ως Προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Ν.Α. Ευρώπης, μια εκτίμηση για το πώς θα πρέπει να εφαρμοστεί από δω και πέρα η «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Αυτό το έγγραφο είχα την τιμή να επιδώσω σήμερα στον Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βλέπετε λοιπόν ότι η Ελλάδα παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πορεία όλων των χωρών της περιοχής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Αφού σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά θερμά για την πρόσκλησή σας σήμερα εδώ, θα ήθελα να σας παράσχω την ξεκάθαρη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάζεται συστηματικά, τόσο στον πολιτικό, όσο και στον αναπτυξιακό τομέα. Εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία πολιτικού πλαισίου ειρήνης και ασφάλειας στα Βαλκάνια.

Εργαζόμαστε όμως εξ’ ίσου συστηματικά για τη δημιουργία νέων υποδομών σ’ ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για την εξασφάλιση προϋποθέσεων άκρως ευνοϊκών για τον δυναμισμό των ελληνικών επιχειρήσεων.

Κατανοούμε απόλυτα, όπως το τόνισα και στην αρχή της ομιλίας μου, τον κρίσιμο οικονομικό, αλλά και πολιτικό, ρόλο που οι ελληνικές επιχειρήσεις παίζουν στην ευρύτερη περιοχή μας. Και θα ήθελα να τελειώσω την ομιλία μου, δίνοντας σε σας, στους εκπροσώπους της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας του Βορρά, για μια ακόμα φορά, τα θερμά μου συγχαρητήρια για το μεγάλο οικονομικό, αλλά θα έλεγα και εθνικό, έργο που επιτελείτε, απλώνοντας την ελληνική επιχειρηματική ελληνική πρωτοβουλία σ’ ολόκληρα τα Βαλκάνια.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο