Δηλώσεις

Δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Γ. Λιλλήκα

Πέμπτη, 22 Ιούν 2006

ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με πολλή χαρά δέχθηκα σήμερα στην Αθήνα στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη τον Κύπριο Υπουργό των Εξωτερικών, τον κ. Γιώργο Λιλλήκα, με τον οποίο γνωριζόμαστε ούτως ή άλλως πολλά χρόνια, αλλά είναι χαρά και τιμή για την Ελλάδα ότι η πρώτη του επίσκεψη γίνεται στην Αθήνα. Όπως ξέρετε Ελλάδα και Κύπρος, στενά συνεργαζόμενες και με απόλυτο συντονισμό, πρέπει να εργαστούν για τον έναν, τον μεγάλο, τον κύριο σκοπό: την επίτευξη μιας βιώσιμης, λειτουργικής, δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.
Για εμας, για την ελληνική εξωτερική πολιτική, αυτό είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας και έτσι το αντιμετωπίζει και το σύνολο του ελληνικού λαού. Ελλάδα και Κύπρος λοιπόν πρέπει να δουλέψουν πάνω στην προσπάθεια αυτή και για τη λύση, μια λύση που πρέπει να βασίζεται πάνω στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, πάνω στη συνολική προσπάθεια η οποία έχει γίνει μέχρι τώρα διαχρονικά από τους Γενικούς Γραμματείς και βεβαίως λαμβάνοντας υπόψη το νέο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Κύπρος είναι εδώ και 2,5 χρόνια πλήρες μέλος της Ε.Ε.
Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτόν τον στόχο θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε με την καλύτερη δυνατή συνεργασία, τον καλύτερο δυνατό συντονισμό. Από εκει και πέρα είναι λογικό ότι είχαμε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια αυτής μας της συνάντησης να κάνουμε μια πλήρη ανασκόπηση όλων των θεμάτων.
Να συζητήσουμε τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Κορυφής, να προετοιμάσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις διάφορες συνεργασίες και τα διάφορα συμβούλια τα οποία θα έρθουν. Και η απόφαση η οποία ελήφθη ξανά, γιατί βεβαίως είναι συνεχής, είναι όπως και με τον Γιώργο τον Ιακώβου -για τον οποίο θέλω να πω εδώ ότι είχαμε μια λαμπρή συνεργασία όλο αυτόν τον καιρό- έτσι και με τον Γιώργο τον Λιλλήκα η συνεργασία θα συνεχιστεί και θα την εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο.
Φίλε Γιώργο σε καλωσορίζω και πάλι. Εδώ στην Ελλάδα θα βρισκόμαστε συχνά όπως και στην Κύπρο και θα έχεις την ευκαιρία όπως τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης να ενημερώνεις άμεσα και τα ελληνικά, τα οποία σε περιμένουν για να κάνουν ερωτήσεις.

Γ. ΛΙΛΛΗΚΑΣ: Θα ήθελα με τη σειρά μου πρώτα να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου αλλά και την τιμή γιατί πραγματοποιώ την πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Δεν επελέγη να γίνει η πρώτη επίσημη επίσκεψή μου στην Ελλάδα μόνο για συμβολικούς λόγους, όπως έχει πει ήδη η Υπουργός Εξωτερικών η φίλη Ντόρα Μπακογιάννη. Γίνεται ως συνέχεια της εξαιρετικής συνεργασίας, της αγαστής θα έλεγα συνεργασίας για κοινούς σχεδιασμούς στα εθνικά μας προβλήματα, με πρώτο βέβαια όπως έχει πει η φίλη Υπουργός το Κυπριακό πρόβλημα.
Άρα, η επίσκεψη αυτή που πιστεύω ότι ήταν και παραγωγική και εποικοδομητική και θα βοηθήσει στην καλύτερη προετοιμασία της επίσκεψης εντός του Ιουλίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, επίσκεψη εργασίας και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, αλλά πέραν τούτου μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για ζητήματα τακτικής και διαχείρισης αυτών των εξελίξεων στο Κυπριακό, όπως επίσης και για τα ευρύτερα θέματα που τίθενται ενώπιόν μας για την Ε.Ε., την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και βεβαίως να εμβαθύνουμε, να δούμε περισσότερο και με νέους τρόπους όπου είναι δυνατόν, την ίδια αγαστή συνεργασία, την αλληλοενημέρωση που υπάρχει ανάμεσα στα δύο Υπουργεία και κατά συνέπεια ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτησή μου απευθύνεται και στους δύο υπουργούς. Ποιο είναι το όριο ανοχής της Αθήνας και της Λευκωσίας, το χρονικό όριο, προκειμένου να υλοποιηθεί η βασική δέσμευση που έχει αναλάβει η Τουρκία για το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η απάντηση έχει δοθεί στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής. Εντός του 2006 η Τουρκία θα κριθεί για την υποχρέωσή της να υλοποιήσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.

Γ. ΛΙΛΛΗΚΑΣ: Θα συμφωνήσω, δεν θα το επαναλάβω. Θα πω ότι για μας είναι καθοριστικής σημασίας να αξιοποιηθεί το μεσοδιάστημα, δηλαδή το διάστημα που μεσολαβεί από τώρα μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, Νοέμβριο, όταν θα υπάρξει η έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας και στη συνέχεια οι συζητήσεις στη βάση αυτής της έκθεσης, με τρόπο παραγωγικό, δηλαδή να πειστεί η Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της πριν απ’ την αξιολόγηση που θα της γίνει.
Γιατί εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία των πραγμάτων και όχι το θέμα των δημοσίων σχέσεων, όχι οι εντυπώσεις δηλαδή. Και η ουσία του πράγματος είναι με την ανταπόκριση της Τουρκίας να ανοίξουν οι διαδικασίες, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού στις αρχές, να μην τις επαναλάβω, που έχει αναφέρει η φίλη Υπουργός πριν από λίγα λεπτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να μας λύσετε μία παρεξήγηση που υπάρχει. Ο ελληνικός Τύπος εδώ στο σύνολό του στο πρόσφατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων πριν το τελευταίο Γενικό Συμβούλιο, κατέγραψε τη θέση της Λευκωσίας ως βέτο ή απειλή χρήσης βέτο, για το άνοιγμα ή όχι των κεφαλαίων. Η επίσημη εντύπωση που υπάρχει εδώ, είναι ότι ουδέποτε η Λευκωσία μίλησε ή κινήθηκε για να ασκήσει βέτο. Αν θέλετε ξεκαθαρίστε μας αυτό το σημείο γιατί δεν καταλαβαίνουμε. Και με την ευκαιρία αυτή να σας ρωτήσω αν την ίδια τακτική η κυπριακή πλευρά σκέφτεται ή θα μπορούσε να την ξαναχρησιμοποιήσει.

Γ. ΛΙΛΛΗΚΑΣ: Νομίζω πολλές φορές εσείς οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι έχετε αρθρογραφήσει στις αναλύσεις σας, έχετε υποδείξει ότι η απειλή του βέτο είναι πιο αποτελεσματική απ’ την άσκηση του βέτο. Εμείς ουδέποτε είπαμε δημόσια «θα ασκήσουμε βέτο». Εκείνο που είχαμε πει και είχαμε πειστεί μέχρι τέλους, ήταν ότι θέλαμε ουσιαστικές αλλαγές, θέλαμε συγκεκριμένες πρόνοιες να συμπεριληφθούν στην απόφαση.
Και αυτές ήταν τέσσερις. Δεν θα τις επαναλάβω, γιατί τις γνωρίζετε, έχουν ήδη όλες συμπεριληφθεί. Εάν δεν είχαμε επιτύχει τους στόχους μας, ναι, τότε δεν θα άνοιγε το κεφάλαιο ή δεν θα έκλεινε. Απ’ τη στιγμή όμως που οι στόχοι που είχαμε θέσει και ο κύριος ήταν να συμπεριληφθούν ουσιαστικά πολιτικά κριτήρια που θα επαναλαμβάνονται σε όλα τα κεφάλαια που θα έχει ενώπιόν της η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία και τα πολιτικά κριτήρια έχουν να κάνουν με το Κυπριακό, έχουμε πετύχει νομίζω ένα πολύ καθοριστικό, πολύ σημαντικό για μας επίτευγμα, το οποίο θα μας είναι χρήσιμο στην πορεία.
Όταν πετύχαμε τους στόχους που θέσαμε, δεν υπήρχε κανένας λόγος να ασκήσουμε είτε βέτο, είτε να πάρουμε οποιαδήποτε άλλη απόφαση, που στο τέλος δεν θα μας εξυπηρετούσε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή μιλήσατε και οι δύο πολύ θερμά και πολύ ξεκάθαρα για το γεγονός ότι θέλετε να εμβαθύνετε και να προχωρήσετε ακόμα περισσότερο αυτή τη στενή συνεργασία, θεωρείτε εφικτό και απαραίτητο να υπάρχει απόλυτη ταύτιση πάντοτε σε όλες τις περιπτώσεις και σε επίπεδο στρατηγικής και σε επίπεδο τακτικών χειρισμών;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε απόλυτη ταύτιση στους στρατηγικούς στόχους. Θεωρούμε επίσης εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει απόλυτη γνώση και ενημέρωση στα διάφορα βήματα άσκησης της πολιτικής του ενός απ’ τον άλλο και φαντάζομαι αυτό το αντιλαμβάνεστε. Αν υπάρξουν επιμέρους τακτικοί χειρισμοί, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο στην καθημερινή άσκηση της εξωτερικής πολιτικής αντιμετωπίζεται κάθε φορά.
Θέλω όμως να το ξεκαθαρίσω μια για πάντα, όσο μπορώ πιο καθαρά, δεν υπάρχει διαφορά στους στρατηγικούς στόχους της Ελλάδας και της Κύπρου και ούτε θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει διαφορά. Είναι απολύτως λογικό ότι έχουμε τις ίδιες αρχές, απ’ τις οποίες κινούμαστε και τους ίδιους στόχους. Άρα εργαζόμαστε προς την ίδια κατεύθυνση.

Γ. ΛΙΛΛΗΚΑΣ: Νομίζω αν απαντήσω θα επαναλάβω όσα έχει πει η κυρία Υπουργός, τα οποία υπογραμμίζω.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο