ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Καλωσορίζω τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Scheffer στην Αθήνα. Η επίσκεψή του εδώ πραγματοποιείται στο πλαίσιο των συζητήσεων και επαφών που έχει με τα κράτη μέλη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής τον προσεχή Νοέμβριο στη Ρίγα.
Η Σύνοδος αυτή αναμένεται να είναι σημαντική για την Ατλαντική Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε και η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της, βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες μορφές απειλών και κινδύνων για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο.
Στις συνομιλίες που είχαμε με τον κ. Scheffer και τους συνεργάτες μας είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ξεκινήσαμε από την διαπίστωση της ανάγκης ορισμένων σημαντικών προσαρμογών και μετασχηματισμού της λειτουργίας και του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ στο διεθνές περιβάλλον ασφαλείας.
Κατόπιν προχωρήσαμε σε μια γενική αποτίμηση των εν εξελίξει αποστολών που έχει αναλάβει η συμμαχία. Ως προς το τελευταίο, αναφερθήκαμε στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτή την προσπάθεια και ειδικότερα στην ελληνική παρουσία της KFOR στο Κόσοβο και της ISAF στο Αφγανιστάν.
Με τις αποστολές αυτές η διεθνής κοινότητα και το ΝΑΤΟ κατ’ εφαρμογήν των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών συμβάλλουν αποφασιστικά στο δύσκολο έργο της σταθερότητας και της ασφαλούς ανοικοδόμησης.
Ανάλογη συνεισφορά έχουμε και στις προσπάθειες στήριξης για ένα ανεξάρτητο, ασφαλές, κυρίαρχο, ενιαίο και δημοκρατικό Ιράκ, όπως είχα την ευκαιρία να σας το πω και χθες.
Γνωρίζετε ότι η ελληνική συμβολή στην γενικότερη αυτή προσπάθεια για ασφάλεια και ειρήνη, είναι σημαντική και ουσιαστική. Γι’ αυτό το λόγο έχει τύχει και ανάλογης αναγνώρισης.
Μιλήσαμε βέβαια και την πολιτική μελλοντικών διευρύνσεων του ΝΑΤΟ. Διαπιστώσαμε ότι οι διευρύνσεις πρέπει να γίνονται στο χρονικό εκείνο σημείο που τα υποψήφια κράτη έχουν εκπληρώσει τα απαιτούμενα πολιτικά και στρατιωτικά κριτήρια και η συμμαχία να είναι έτοιμη για τις διευρύνσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεσογειακή Ελλάδα έχει το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τις μεσογειακές χώρες που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας. Κυρίως μέσω της εμβάθυνσης και της διεύρυνσης των θεμάτων του μεσογειακού διαλόγου. Ενός διαλόγου που το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια.
Θέλω να τονίσω ότι η οικοδόμηση της μεγαλύτερης δυνατής εμπιστοσύνης μεταξύ της συμμαχίας και όλων των κρατών της κρίσιμης αυτής περιοχής της Μεσογείου, στις ημέρες μας έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα για λόγους προφανείς που δεν χρειάζεται να εξειδικεύσω.
Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα σε μια παραγωγική και ουσιαστική συνεργασία με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δυο ανεξαρτήτων, αλλά και συχνά συμπληρωματικών σε ορισμένες σημαντικές πτυχές οργανισμών. Και αυτό στο πλαίσιο πάντα του σεβασμού της θεσμικής τους αυτονομίας.
Αγαπητέ κ. Scheffer σας καλωσορίζω και πάλι στην Ελλάδα και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας κατά την διάρκεια του γεύματος.
J. SCHEFFER: Να ευχαριστήσω την κυρία Μπακογιάννη με την οποία είχαμε μια εξαιρετική και πολύ εποικοδομητική συζήτηση, όπως και νωρίτερα με τον κ. Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Αμυνας κ. Μεϊμαράκη.
Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι αν δούμε τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα συμμετέχει σοβαρά σε αυτές. Η Ελλάδα διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στη μακρινή και σύνθετη αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, επίσης και στο Κόσοβο. Η Ελλάδα έχει φυσικά έναν κυρίαρχο ρόλο στη ναυτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο “Active Endeavor”.
Όπως και είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή της σε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται με στόχο, για παράδειγμα, την εκπαίδευση των δυνάμεων στο Ιράκ και την προμήθεια του ιρακινού στρατού.
Με άλλα λόγια, αν δει κανείς το ΝΑΤΟ και το πώς οι πολίτες το κρίνουν, θα άρχιζε με τις επιχειρήσεις και τις αποστολές. Το δεύτερο στοιχείο των συνομιλιών μας, όπως είπε και η κυρία Μπακογιάννη, ήταν η προετοιμασία της Συνόδου της Ρίγας.
Συζητήσαμε το μήνυμα – ελπίζω το θετικό μήνυμα- το οποίο θα δοθεί από τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων των μελών του ΝΑΤΟ, όχι μόνο προσκαλώντας νέα μέλη να προσχωρήσουν στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον αλλά και ένα μήνυμα στα κράτη που θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.
Για παράδειγμα, στο πρόσφατο ταξίδι μου στη FYROM, αλλά και στην Κροατία και στην Αλβανία χθες, είπα στους εκπροσώπους των αντιστοίχων κρατών ότι αν καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ενδεχομένως υπάρξει ένα θετικό μήνυμα στη Σύνοδο της Ρίγας.
Ένα άλλο στοιχείο – και η Υπουργός το ανέφερε επίσης- που είναι σημαντικό ενόψει της Ρίγας και το οποίο συζητήσαμε, είναι το μέλλον των εταιρικών σχέσεων του ΝΑΤΟ. Συζητήθηκε ο Μεσογειακός διάλογος καθώς και η Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης όπως επίσης και – δεν θα μπορούσα να το υπογραμμίσω με μεγαλύτερη έμφαση- η ανάγκη για μία πιο ενισχυμένη σχέση ΝΑΤΟ-Ε.Ε., η ανάγκη για την οικοδόμηση μιας πιο δομημένης σχέσης με τα Η.Ε. Είναι σημαντικό για το σημερινό ΝΑΤΟ να ενισχύσουμε τις υπάρχουσες συνεργασίες, να δούμε πώς μπορούμε να έχουμε έναν πιο ισχυρό διάλογο με νέους εταίρους. Μπορώ να αναφέρω τη συμμετοχή της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν, της Νέας Ζηλανδίας στο Αφγανιστάν. Ενώ και η Ιαπωνία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για ό, τι συμβαίνει στο ΝΑΤΟ.
Τέλος – και αυτό ήταν φυσικά το κύριο θέμα συζήτησης με τον Υπουργό Άμυνας- είναι σημαντικό ότι το ΝΑΤΟ διαθέτει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που χρειάζεται τον 21ο αιώνα για να διαχειριστεί επιτυχημένα τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις δυνατότητές μας, να τις κάνουμε περισσότερο επιχειρησιακές, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούμε να τις αναπτύξουμε και πέρα από την παραδοσιακή περιοχή.
Το ΝΑΤΟ βεβαίως, όποιες και αν είναι οι αλλαγές, θα παραμείνει διατλαντικό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πάντοτε η λειτουργία του θα βασίζεται στην Συνθήκη της Ουάσιγκτον και θα επιχειρεί πάντοτε με βάση το άρθρο 5.
Όπως καταλαβαίνετε ενόψει της Συνόδου στη Ρίγα έχουμε μία πλήρη ημερήσια διάταξη. Οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν μία πλήρη ημερήσια διάταξη προκειμένου να προετοιμαστούν για τη Σύνοδο – η κα Μπακογιάννη το ανέφερε: Πραγματοποιούνται σημαντικές συνομιλίες για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου. Το ΝΑΤΟ είναι εκεί με μία ισχυρή δύναμη 17.000 ανδρών, την KFOR. Το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει εκεί. Δεν μπορούμε να αμβλύνουμε την επιφυλακή μας. Έτσι η KFOR χρειάζεται να παραμείνει εκεί στη βάση της σημερινής της δύναμης και φυσικά το ΝΑΤΟ δεν θα κλείσει την πόρτα πίσω του, όταν σε κάποιο στάδιο – δεν ξέρουμε πότε ακριβώς- θα τελειώσουν οι συνομιλίες για το καθεστώς.
Εν συντομία, έχουμε μία πολύ έντονη πολιτική ημερήσια διάταξη ενόψει της προετοιμασίας για τη Ρίγα. Είναι μία στρατιωτική ημερήσια διάταξη και χάρηκα που συναντήθηκα με τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή , την Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Άμυνας και άκουσα τις ελληνικές θέσεις και απόψεις, οι οποίες με αφορούν ιδιαίτερα γιατί η Ελλάδα έχει έναν σημαντικό ρόλο σε διαφορετικές περιοχές της πολιτικής του ΝΑΤΟ, που σας ανέφερα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε κάποιο αίτημα από το ΝΑΤΟ για αποστολή περαιτέρω ελληνικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σε εμένα όχι δεν υπήρξε κανένα. Κάναμε μια συζήτηση ευρύτερη για την προετοιμασία της Ρίγας, όπως σας είπα. Δεν υπήρξε κανένα συγκεκριμένο αίτημα. Αντίθετα, όπως ξέρετε, η Ελλάδα είναι παρούσα και είναι παρούσα με τις δυνάμεις τις οποίες αυτή τη στιγμή έχει εκεί στην περιοχή.
J. SCHEFFER: Υπάρχει πάντοτε η ανάγκη για επιπλέον δυνάμεις. Δεν ζήτησα κάτι συγκεκριμένο από την ελληνική κυβέρνηση. Βεβαίως όπως είπα σήμερα το πρωί και στον Υπουργό Αμυνας, υπάρχουν ακόμα ελλείψεις και κενά στο Αφγανιστάν και η γενική έκκλησή μου σε όλους τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι ότι όποιος σύμμαχος θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτές τις ελλείψεις, πρέπει να το κάνει. Αλλά εγώ δεν ζήτησα κάτι συγκεκριμένο από την ελληνική κυβέρνηση. Βεβαίως ισχύει το γενικότερο αίτημά μου, γιατί εμείς στο ΝΑΤΟ χρειάζεται να καλύψουμε κάποια κενά που έχουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Το Αιγαίο και η ένταση στο Αιγαίο, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, σε ποιό βαθμό είναι λόγος ανησυχίας για τη Συμμαχία;
J. SCHEFFER:Θέλω να πω ότι μετά το πολύ θλιβερό επεισόδιο το οποίο στοίχισε μία ελληνική ανθρώπινη ζωή – ενός Έλληνα πιλότου- φυσικά ο Γεν. Γραμματέας του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν. Θα ήθελα όμως ταυτοχρόνως να πω ότι είδα – και ξέρω ότι η κα. Μπακογιάννη είχε ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό- με ευχαρίστηση ότι συζητήθηκε μία σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.Και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να προχωρήσουμε όταν συμβαίνουν τέτοια επεισόδια ανάμεσα σε δύο συμμάχους. Και θεωρώ ότι εμπίπτει στο ρόλο μου ως Γενικού Γραμματέα να υποστηρίζω όλους- όπως η Υπουργός κα Μπακογιάννη και άλλοι- όσους προσπαθούν να οικοδομήσουν ή να αποκαταστήσουν εμπιστοσύνη, γιατί αυτή είναι η μόνη βάση. Αλλά φυσικά έχω ανησυχίες όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Αυτό είναι ξεκάθαρο.