Νεα

Συνέντευξη Τύπου της Ντόρας Μπακογιάννη για τις ελληνικές πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση ξένων και ελλήνων υπήκοων από το Λίβανο

Τρίτη, 18 Ιούλ 2006

Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται μία κρίση μείζονος σημασίας στο Λίβανο. Εάν δεν ελεγχθεί σύντομα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής. Η όξυνση της κατάστασης στο Λίβανο με τις απαγωγές των Ισραηλινών στρατιωτών, την υπέρμετρη κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και τη συνέχιση της δράσης της Χεζμπολάχ, πλήττει κυρίως τους αμάχους και τις υποδομές που αυτοί χρησιμοποιούν και απ’ τις δύο πλευρές. Και στο Λίβανο και σε περιοχές του Ισραήλ.
Η ανθρώπινη ζωή στη Χάιφα και στη Βηρυτό έχουν την ίδια ακριβώς αξία.

Η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια για τις επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η βία δεν λύνει τα προβλήματα, ούτε αίρει αδιέξοδα. Αντίθετα τα μεγεθύνει, τα επιδεινώνει και τα διαιωνίζει. Τέτοιες καταστάσεις και βεβαίως η απαράδεκτη τρομοκρατική δράση, ενισχύουν πάντα εκείνους που δεν επιθυμούν την ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων, τη σταθερότητα και την ειρήνη.

Η Ελλάδα τόσο ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινήθηκε πάντα με γνώμονα αυτή μας την πεποίθηση. Με τη στάση μας έχουμε στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες που επιδιώκουν την άμεση εκτόνωση της κρίσης. Βασικό στοιχείο της οποίας δεν μπορεί να είναι άλλο, παρά η άμεση κατάπαυση του πυρός.
Πέραν αυτών, η σταθερή μας θέση είναι ότι η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίζει με ενότητα τέτοιες καταστάσεις. Αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, έλαβε μετά από μακρά συζήτηση ενιαία θέση. Η Ελλάδα ήταν μεταξύ εκείνων των χωρών που θα επιθυμούσαμε μια πιο ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωση.

Πρυτάνευσε η ανάγκη της διασφάλισης της ενότητας και της ενιαίας στάσης της Ένωσης, η οποία με κανένα τρόπο δεν έπρεπε να είναι διχασμένη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών απ’ την πρώτη στιγμή συγκρότησε Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων και εφάρμοσε σχέδιο επαναπατρισμού απ’ το Λίβανο εκείνων των Ελλήνων πολιτών που το επιθυμούσαν.
Τέθηκε σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο επί 24ωρου βάσεως, με 17 συνολικές ενεργές γραμμές, στην υπηρεσία πολιτών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις. Η Πρεσβεία μας στη Βηρυτό ξεκίνησε τη διαδικασία καταγραφής αιτημάτων επαναπατρισμού από ενδιαφερόμενους Έλληνες.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει τεθεί σε εφαρμογή η επιχείρηση ΚΕΔΡΟΣ με το σχέδιο ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ. Η φρεγάτα ΨΑΡΑ θα φτάσει σήμερα το μεσημέρι στη Βηρυτό, απ’ όπου θα παραλάβει περίπου 400 πολίτες Έλληνες και άλλων εθνικοτήτων και θα κατευθυνθεί προς τη Λάρνακα της Κύπρου, όπου προβλέπεται να καταπλεύσει αργά το βράδυ.
Η φρεγάτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ είναι ήδη αγκυροβολημένη στο λιμάνι της Λάρνακας, έτοιμη να αποπλεύσει ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τις ανάγκες. Επίσης δύο αρματαγωγά, το ΙΚΑΡΙΑ και το ΡΟΔΟΣ, είναι στην εγγύς περιοχή της Κύπρου, έτοιμα να συνδράμουν στην επιχείρηση επαναπατρισμού εάν κριθεί αναγκαίο.

Ήδη απ’ την πρώτη μέρα της κρίσης που έκλεισε το αεροδρόμιο της Βηρυτού, η χώρα μας ενεργοποιήθηκε για την ταχύτερη και ασφαλέστερη απομάκρυνση Ελλήνων πολιτών που το ζήτησαν. Η Πρεσβεία μας στη Βηρυτό ενισχύθηκε και ήδη έχουν φτάσει εκεί δύο διπλωματικοί υπάλληλοι οι οποίοι πέρασαν μέσα απ’ το Λίβανο μέσω Δαμασκού. Δύο ακόμα διπλωματικοί υπάλληλοι πηγαίνουν με τη φρεγάτα ΨΑΡΑ. Μαζί τους μεταφέρουν και φαρμακευτικό υλικό για τους αμάχους, αναγκαίο λόγω των ελλείψεων που ήδη αρχίζουν να παρουσιάζονται.

Πρέπει βεβαίως όλοι να έχουμε συνείδηση ότι οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού διεξάγονται υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και από πλευράς ασφαλείας και από πλευράς επικοινωνίας.

Μέχρι σήμερα, όπως ήδη ξέρετε από τη συνεχή ροή πληροφόρησης που έχετε από το Υπουργείο Εξωτερικών, έχουν ολοκληρωθεί ασφαλώς δύο αποστολές επαναπατρισμού.

Την περασμένη Παρασκευή 14 Ιουλίου και το Σάββατο 15 Ιουλίου λειτούργησε αερογέφυρα Αθήνας – Δαμασκού – Λάρνακας – Αθήνας.

Επισημαίνεται ότι η διαδικασία διέλευσης των συνόρων υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα, τόσο κατά την έξοδο απ’ τα λιβανικά σύνορα, όσο και κατά την είσοδο στη Συρία.

Συνολικά στις δύο αερομεταφορές απεγκλωβίστηκαν 256 άτομα απ’ το Λίβανο, εκ των οποίων 99 μη ελληνικής εθνικότητας και συγκεκριμένα υπήκοοι Κύπρου, Γαλλίας, Ισπανίας, Βελγίου, Μεγάλης Βρετανίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας, Τσεχίας, Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά, Σλοβενίας, Ουκρανίας και Λιθουανίας.

Αυτή είναι η κατάσταση μέχρι αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών κινητοποιήθηκαν άμεσα. Η προσπάθεια συνεχίζεται σε ένα εξαιρετικά δυσχερές όπως σας είπα περιβάλλον.

Ως προς το διπλωματικό μέτωπο, η Ελλάδα είχε ενεργό συμβολή στην προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή εκτόνωση της κρίσης, την επικράτηση της αυτοσυγκράτησης και της νηφαλιότητας, με μόνιμη σταθερή επιδίωξη την ειρήνη σε αυτή την ευπαθή περιοχή του κόσμου, που είναι τόσο κοντά στη χώρα μας.

Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι η συνεργασία – και την ευχαριστούμε πάρα πολύ – με την κυβέρνηση της Κύπρου υπήρξε συνεχής, η οποία υπεδέχθη στη Λάρνακα και σε άλλες πόλεις της Κύπρου τους ανθρώπους οι οποίοι επαναπατρίστηκαν και επαναπατρίζονται. Ταυτόχρονα είμαι σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους μου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε ο συντονισμός των δράσεων και των πολιτικών να είναι τέτοιος ώστε να επιτρέψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο ανθρωπιστικό επίπεδο για το οποίο μιλάμε, αλλά βεβαίως και στο πολιτικό, όπου η στάση μας όπως σας είπα πριν είναι μία και ενιαία. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ο κ. Κασσίμης ξέρει και τις όποιες λεπτομέρειες διότι είχε την ευθύνη του συντονισμού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και είμαστε στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η ενεργός διπλωματική συμβολή της Ελλάδας στην προσπάθεια για εκτόνωση της κρίσης; Ποια ακριβώς είναι αυτή;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η Ελλάδα είναι σε συνεχή διαβούλευση όπως γνωρίζετε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Βρισκόμαστε σε μια εποχή, κατά την οποία όλα τα μέτωπα που μας απασχολούν είναι ταυτοχρόνως ανοιχτά.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας επανέρχεται το θέμα του Ιράν. Ταυτόχρονα η Ε.Ε. με την ομόφωνη χθεσινή απόφαση της στέλνει τον Havier Solana στην περιοχή έτσι ώστε να έχουμε μια άμεση ενημέρωση, αλλά και παρέμβαση, κατά το δυνατόν, ώστε να οδηγηθούμε σε μια παύση των εχθροπραξιών όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ, χθες στις πολύωρες συζητήσεις που είχατε στο Συμβούλιο Υπουργών καταλήξατε στη θέση που καταλήξατε. Είπατε και από τις Βρυξέλες ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα θα ήθελε πολύ καλύτερη ανακοίνωση. Είστε ικανοποιημένη απ’ το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Και δεύτερον, παρεμφερές. Η Διεθνής Κοινότητα δείχνει μία αδυναμία, απροθυμία για πολλούς, αδιαφορία για άλλους, να παρέμβει για να σταματήσει αυτή η κρίση. Και τίθεται ένα μεγάλο ερωτηματικό. Τι θα γίνει;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα έπρεπε να είχα πολλές άλλες ικανότητες που σίγουρα δε διαθέτω για να σας κάνω την Πυθία. Αυτό το οποίο όμως μπορώ μετά βεβαιότητας να σας πω, είναι ότι κανείς στη Διεθνή Κοινότητα δεν αδιαφορεί. Υπάρχει ένας διάχυτος προβληματισμός και βούληση να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν, τουλάχιστον στην πρώτη φάση ,όπως σας είπα, το σταμάτημα των εχθροπραξιών.

Υπάρχει παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή τη στιγμή στο Λίβανο βρίσκονται τρεις απεσταλμένοι του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό το οποίο χθες είπα είναι ότι θα την ήθελα πιο ξεκάθαρη.

Πιστεύω ότι τα μηνύματα, για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι είναι προβληματισμένοι και παρακολουθούν τις εξελίξεις, πρέπει να είναι πιο κοφτά και πιο ξεκάθαρα. Έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν οι πάντες ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δύσκολο θέμα, μία πολύ δύσκολη περίπτωση η οποία έχει ιστορία, δεν άρχισε χθες. Αλλά, πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διπλωματικά όπλα της Διεθνούς Κοινότητας ώστε να σταματήσει αυτή η κρίση το ταχύτερο δυνατόν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω κυρία Υπουργέ αν θέλετε να μας πείτε συγκεκριμένα πως θα θέλατε ενδεχομένως να είναι διατυπωμένη η θέση των 25, με αυτή την ευκαιρία, γιατί έχετε τη δυνατότητα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σας είπα τη δική μου θέση ευθέως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά δεύτερο λόγο, η Ελλάδα αντιλαμβανόμαστε πως συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνεργάζεται, συνομιλεί με άλλους. Είναι όμως η εγγύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή την περιοχή, είναι μια χώρα που ενδεχομένως έχει να χάσει περισσότερα από πολλούς άλλους. Ακόμα-ακόμα και για τον τουρισμό, ακόμα για μια σειρά από συνεργασίες που βρίσκονται θεωρητικώς σε εξέλιξη στην περιοχή αυτή.

Τίθεται ένα ζήτημα εάν η χώρα μας θα μπορούσε ή θα έπρεπε για παράδειγμα να αναλάβει εκείνη κάποιες πρωτοβουλίες, πέραν του τι συζητά ως εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή ως μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η Ελλάδα δε μπορεί να επιβάλει από μόνη της τη λύση του προβλήματος. Η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει και να συμβάλει δημιουργικά. Και αυτό κάνει. Η Ελλάδα έδωσε χθες την παρουσία της με έναν τρόπο ισχυρότατο. Οπως είδατε σε ολόκληρο τον κόσμο φάνηκε η παρουσία της ελληνικής ναυτιλίας, των ελληνικών καραβιών, τα οποία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αυτής της ανθρωπιστικής προσπάθειας που γίνεται.

Νομίζω ότι γι’ αυτό έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι. Η Ελλάδα είναι παρούσα με τη συμβολή της. Με την προσπάθεια να πετύχει ενιαίες θέσεις. Με τη συμμετοχή στη συνεχή διαβούλευση. Δεν είναι η ώρα να προσπαθεί ο καθένας να πάρει δικές του πρωτοβουλίες. Είναι η ώρα, η Διεθνής Κοινότητα από κοινού να προσπαθήσει να πετύχει το στόχο. Και ο στόχος είναι ένας: Η ειρήνη στην περιοχή και να σταματήσει αυτό το απίστευτο αιματοκύλισμα το οποίο υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ ο επιτετραμμένος μας στην Πρεσβεία της Βηρυτού ο κ. Σπυριδάκης, ουσιαστικά κατηγορεί τις κεντρικές υπηρεσίες για αμέλεια και ολιγωρία. Και το ΠΑΣΟΚ εξ αφορμής αυτής της παρέμβασης του κ. Σπυριδάκη, λεει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών κινητοποιείται σήμερα έπειτα απ’ αυτή τη δραματική έκκληση. Ένα σχόλιο γι’ αυτό. Και ένα δεύτερο σκέλος εις ότι αφορά χθες την αποτυχία επιβίβασης των Ελλήνων στο «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», σε ποιον υπάρχουν οι ευθύνες και αν οι Ισραηλινοί λειτούργησαν σε συνεργασία με τους Αμερικανούς για να επιβιβαστούν οι Αμερικανοί πολίτες, παρά το γεγονός ότι απ’ ότι ξέρουμε είχατε συμφωνία με τη γαλλική κυβέρνηση. Έτσι δεν είναι;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να δώσω μία απάντηση: Το ΠΑΣΟΚ, το διαψεύδει η πραγματικότητα. Όλοι σας έχετε μεταδώσει εικόνες με τους ανθρώπους οι οποίοι επέστρεψαν με τα αεροπλάνα. Ολοι σας έχετε μεταδώσει από χθες την είδηση ότι η φρεγάτα η οποία πήρε εντολή, μαζί με τις άλλες φρεγάτες και τα αρματαγωγά που πήραν την εντολή να φύγουν.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σπυριδάκης σε μια κατάσταση μεγάλης ψυχολογικής πίεσης, και όπου υπήρχαν προβλήματα επικοινωνίας με το κέντρο, γιατί όπως ξέρετε καμιά φορά μας χρειάζεται αρκετός χρόνος για να επικοινωνήσουμε με τη Βηρυτό, χωρίς να είναι ενήμερος του συντονισμού και των λεπτομερειών για το τι γίνεται από πλευράς ελληνικής, είπε μία κουβέντα. Και τώρα γίνεται προσπάθεια για αντιπολιτευτικούς λόγους, να δοθεί η εντύπωση ότι δεν έδρασε γρήγορα η χώρα.

Κύριοι, δεν είναι η ώρα ούτε για αντιπολιτευτικές κορώνες, ούτε για προσπάθεια μείωσης της ελληνικής συμμετοχής. Όλοι μας έχουμε ένα χρέος. Έχουμε χρέος, παίρνοντας τις αποφάσεις τις οποίες πήραμε, να είμαστε γρήγοροι, συντονισμένοι, να αποδώσει η ανθρωπιστική μας προσπάθεια, να μην αφήσουμε κανέναν Έλληνα πολίτη εάν θέλει να επαναπατριστεί, να μην έχει τρόπο να επαναπατριστεί.

Ταυτόχρονα βεβαίως, να έχουμε τη δική μας συμβολή για όλους τους πολίτες, όλων των χωρών, – διότι αυτό είναι καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, – οι οποίοι επιθυμούν να πάρουν μέρος ή να μπουν στα δικά μας καράβια ή στα δικά μας αεροπλάνα, όταν εκείνο χρειάζεται.

Όσο για την απάντηση για το «Ιεράπετρα», θα σας δώσει ο κ. Κασσίμης όλες τις λεπτομέρειες.

Θ. ΚΑΣΣΙΜΗΣ: Για το θέμα του πλοίου «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ» που είχαν ναυλώσει οι Γάλλοι: Πράγματι είχαμε συμφωνήσει με τη γαλλική πλευρά να παραλάβουν 80 έως 100 Έλληνες και πράγματι απ’ την πρεσβεία μας οδήγησαν 83 Έλληνες, οι οποίοι παρέδωσαν τα διαβατήριά τους στο Γάλλο επικεφαλής ώστε να καταγραφούν και να επιβιβαστούν.

Οι Γάλλοι ισχυρίστηκαν και απεδείχθη ότι είναι ακριβές, ότι επιέσθη το πλοίο να φύγει νωρίτερα. Γι’ αυτό σταμάτησε η επιβίβαση, με αποτέλεσμα κάτι παραπάνω από 200 επιβάτες που είχαν καταγραφεί να μη μπουν στο πλοίο. Συγκεντρώθηκαν σε ένα κτίριο που είχε θέσει στη διάθεσή τους η γαλλική πλευρά, οι 83 Έλληνες και οι υπόλοιποι είναι κατά πλειοψηφία Γάλλοι.
Εμείς για να βεβαιωθούμε για όλα αυτά, που παρότι εκφράσαμε τη δυσαρέσκειά μας γιατί δε μπήκαν στο πλοίο οι Έλληνες, ζητήσαμε από τον προξενικό λιμενάρχη στην Κύπρο και απ’ την εταιρεία LANE, να έχουμε λίστα αυτών οι οποίοι μετεφέρθησαν απ’ τη Βηρυτό στην Λάρνακα ως εθνικότητες.

Πράγματι αποδεικνύεται ότι μόνο 970 άτομα επιβιβάστηκαν, ενώ το πλοίο έχει δυνατότητα να μεταφέρει 1.270. Αυτό σημαίνει 300 περίπου λιγότεροι. Πράγμα που δείχνει ότι έφυγε εσπευσμένα. Και επειδή διάβασα κάπου ότι έγινε αντικατάσταση των Ελλήνων με 200 Αμερικανούς, οι Αμερικανοί πολίτες ήταν μόνο 37 στο πλοίο αυτό το οποίο έφυγε απ’ τη Βηρυτό ναυλωμένο απ’ τους Γάλλους για να πάει στη Λάρνακα.

Και θέλω εδώ να μου επιτρέψετε να εκφράσω τη στεναχώρια μου για τον τίτλο της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» σήμερα, το οποίο αδικεί τους διπλωμάτες μας οι οποίοι δουλεύουν 20 ώρες την ημέρα στη Βηρυτό κάτω από αντίξοες συνθήκες να συγκεντρώσουν τους Έλληνες απ’ τα σπίτια τους, διότι δεν υπάρχουν επικοινωνίες, κόβονται κάθε λίγο οι επικοινωνίες. Αλλά και τα στελέχη του Υπουργείου στην κεντρική διοίκηση, η οποία πάλι επί 20 ώρες προσπαθούν να συντονίσουν μία αρκετά δύσκολη επιχείρηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η διαμαρτυρία προς τα που ήταν;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν υπήρχε διαμαρτυρία.

Θ. ΚΑΣΣΙΜΗΣ: Ήταν φυσιολογικό, όταν έχεις μια συμφωνία και οι πολίτες σου μείνουν εκτός, να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας. Δε σημαίνει όμως ότι δεν αποδεχθήκαμε τη δικαιολογία της γαλλικής πλευράς, η οποία και απεδείχθη ορθή όταν συγκεντρώσαμε τα στοιχεία.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θέλω για άλλη μια φορά να πω, είναι μία δύσκολη κατάσταση. Ο επαναπατρισμός υπό τις συνθήκες που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Βηρυτό, δημιουργεί προβλήματα. Αυτό το οποίο όλοι μπορούμε να πούμε, είναι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους πολίτες όλων των χωρών, οι οποίες έχουν αναλάβει αυτό το βαρύ φορτίο του συντονισμού και της ολοκλήρωσης αυτής της προσπάθειας. Βεβαίως θα υπάρξουν και προβλήματα, βεβαίως θα αντιμετωπίσουμε και έκτακτα γεγονότα.
Αυτό που έχει σημασία είναι να ξέρουν ότι έχουν την απόλυτη στήριξή μας, στο συντονισμό, και ότι βρισκόμαστε εδώ ακριβώς για να τους στηρίξουμε σε κάθε βήμα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω και νιώθω την ανάγκη να το πω, εκείνους τους διπλωματικούς υπαλλήλους και στρατιωτικούς, οι οποίοι οικειοθελώς φύγανε απ’ την Ελλάδα και πάνε τώρα στη Βηρυτό για να βοηθήσουν στην επιχείρηση αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ έχω δύο ερωτήματα. Το ένα είναι κατά την κρίση σας το θέμα του Ιράν μπορεί να απομονωθεί σε αυτή τη φάση απ’ την ανάφλεξη στο Λίβανο; Δηλαδή φαντάζομαι ότι εκεί είναι το κουμπί όλων των εξελίξεων, να μην υπάρξει μία διάχυση της κρίσης προς τα εκεί. Το ένα. Και το δεύτερο είναι, σε αυτή την κρίση διαπιστώνουμε μία τεράστια δυσκολία της Διεθνούς Κοινότητας να συνεννοηθεί και να αντιδράσει κατά ενιαίο τρόπο. Σε καμία άλλη κρίση στο παρελθόν δεν είχαμε αυτή τη δυσκολία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση με χίλια ζόρια χθες το βράδυ αργά πήρατε κοινή απόφαση. Στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει γίνει εφικτό αυτό. Πως εξηγείτε αυτή τη δυσκολία;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καταρχήν να πω ότι είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο θέμα. Δε νομίζω ότι ήταν τόσο μεγάλη η δυσκολία όσο την παρουσιάζετε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από νωρίς χθες το μεσημέρι είχαμε συμφωνήσει στο ανακοινωθέν. Εάν τώρα υπήρχε μία λέξη παραπάνω ή μία λέξη λιγότερο, η ουσία ήταν κοινή. Οι ευθύνες υπάρχουν και στη Χεζμπολάχ και στην υπέρμετρη αντίδραση. Νομίζω αυτό είναι σαφές και αποδεκτό απ’ το σύνολο των χωρών.

Και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτό, για να ξέρουμε και να έχουμε μια αίσθηση της πραγματικότητας. Η επιτόπου κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Είναι εξαιρετικά δύσκολη και από πλευράς στρατιωτικών επιχειρήσεων και από πλευράς διπλωματικών ελιγμών και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπετε αυτή την έντονη προσπάθεια, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως ξέρετε υπήρξε η πρόταση του σχεδίου απόφασης απ’ το Κατάρ. Η Ελλάδα ψήφισε αυτή την πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν έγινε αποδεκτή από αμερικανικής πλευράς και έτσι δεν πέρασε. Θα χρειαστούν πολλές άλλες προσπάθειες.

Επί της ουσίας για το Ιράν. Δεν είναι πολύ εύκολο, διότι όλα είναι αλληλένδετα. Έχουμε βεβαίως, χθές μία απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το πρόβλημα του Ιράν απομονωμένο. Δηλαδή το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, όπου εκεί έχει παρθεί απόφαση ότι θα πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα συζητηθεί πλέον στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ποια και πως και πόση είναι η τυχόν ανάμειξη την οποία μπορεί να έχουν, είναι πολύ νωρίς αυτή τη στιγμή για να κάνει κανείς κρίσεις. Δε θέλω να μπω στη λογική της εικασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες στη συνάντησή σας με τον Αμερικανό Πρεσβευτή, υπήρξε κάποιο αίτημα συγκεκριμένο για να επιβιβαστούν οι Αμερικανοί πολίτες στα ελληνικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, είτε στα επιβατηγά που έχουν ναυλωθεί από ξένες χώρες;

Θ. ΚΑΣΣΙΜΗΣ: Όχι, με τον Αμερικανό Πρέσβυ κάναμε μία εκτίμηση καταστάσεως. Ζήτησε αν είναι δυνατόν να ευρεθούν πλοία, εμπορικά πλοία, επιβατικά πλοία ελληνικά, τα οποία θα συμβληθούν με την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών για να μεταφέρουν τυχόν Αμερικανούς ή πολίτες άλλων χωρών που θα χρειαστεί να μεταφερθούν απ’ το Λίβανο. Ήταν η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια που κάνουμε όλες οι χώρες να απομακρύνουμε αυτούς που επιθυμούν να φύγουν απ’ την περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ τη στιγμή που έχει ξεκινήσει ο πόλεμος εδώ και μέρες, όλοι δηλώνουν ότι η Διεθνή Κοινότητα πρέπει να παρεμβαίνει. Η Διεθνή Κοινότητα, εμείς, εσείς και όλοι και βλέπουμε κάθε μέρα χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν. Εσείς είπατε βέβαια, δε θέλω να σας ρωτήσω τι έχετε κάνει σαν Ελλάδα, γιατί είπατε καθαρά τώρα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί από μόνη της να λύσει το πρόβλημα, αλλά συμμετέχει. Εγώ θα σας ρωτήσω πως βλέπετε τα πράγματα από εδώ και πέρα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Το πόσο δύσκολο είναι το πρόβλημα το αντιλαμβάνεστε και εσείς ακόμα καλύτερα από εμένα, όταν είδαμε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος δε μπόρεσε να καταλήξει σε μία κοινή θέση. Αντιλαμβάνεστε κυρίες και κύριοι ότι δεν είναι ένα εύκολο θέμα. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα περίπλοκο και σύνθετο πρόβλημα, το οποίο χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, ευαισθησία και αποφασιστικότητα. Αυτήν πιστεύουμε ότι πρέπει να επιδείξει η Διεθνής Κοινότητα.

Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν. Υπάρχει αναμφισβήτητα η καταγεγραμμένη βούληση όλων να συμβάλουν ώστε αυτή η αιματοχυσία να σταματήσει. Και γι’ αυτό είπα και πριν και το επαναλαμβάνω. Η ζωή ενός παιδιού στη Χάιφα και η ζωή ενός παιδιού στη Βηρυτό, για όλους μας έχει ακριβώς την ίδια αξία. Είναι αμαρτία να συνεχίζεται αυτή η καταστροφή και να σκοτώνονται άμαχοι κάθε μέρα.
Αλλά στο βαθμό που είναι εφικτό από όλους μας, θα κάνουμε ότι περνάει απ’ το χέρι μας ώστε αυτό να σταματήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ είναι φανερή η προσπάθειά σας να κρατήσετε ίσες αποστάσεις. Εγώ θέλω να κάνω μια πολύ απλή ερώτηση. Γιατί είναι τόσο δύσκολο μια καταδίκη των αεροπορικών βομβαρδισμών και απ’ την Ελλάδα, κυρίως για την Ελλάδα ενδιαφέρομαι, αλλά και απ’ τον υπόλοιπο κόσμο. Μία χώρα επιτίθεται σε μία άλλη, βομβαρδίζεται, γιατί είναι τόσο δύσκολο μια απλή καταδίκη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Γιατί η καταδίκη αυτή υπάρχει και για τις ρουκέτες που πέφτουν και για τις βόμβες. Η καταδίκη αυτή υπάρχει και για τις απαγωγές και για κάθε κίνηση η οποία ουσιαστικά τινάζει στον αέρα την ειρήνη. Δεν είναι προσπάθεια να κρατήσουμε ίσες αποστάσεις, κύριοι.

Θ. ΚΑΣΣΙΜΗΣ: Καλές και κακές βόμβες δεν υπάρχουν για μας.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο