Δηλώσεις

Δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Σλοβάκου ΥΠΕΞ J. Kubis

Πέμπτη, 9 Νοέ 2006

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:Kubis . Οι φίλες χώρες μας αναπτύσσουν με όλο μεγαλύτερο δυναμισμό τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές τους σχέσεις. Μέλη και οι δύο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχουμε στενή και εποικοδομητική συνεργασία σε όλους τους υπόλοιπους διεθνείς οργανισμούς. Καλωσορίζω με χαρά στην Ελλάδα τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας τον κ.
Στον οικονομικό τομέα και το διμερές εμπόριο διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες και δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών μας τις δυνατότητες οι οποίες μας δίνονται.
Αποφασίσαμε να το κάνουμε. Ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχει στη Σλοβακία ένας αριθμός Ελλήνων επιχειρηματιών, είναι η βδομάδα της Ελλάδος στη Σλοβακία. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ο κ. Καραμανλής είναι στη Σλοβακία. Είδε τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό. Ο Υπουργός Εξωτερικών είναι στην Ελλάδα.
Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης και ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε με εκείνες τις κινήσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν περισσότερες ελληνικές επενδύσεις στη Σλοβακία και περισσότερους τουρίστες και άλλου είδους επενδύσεις στην Ελλάδα.
Όσον αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνήσαμε ότι υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για σκληρή δουλειά, για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει. Επίσης είχαμε μία αναλυτική συζήτηση για το θέμα του Κοσόβου, ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Kubis και εγώ ανταλλάξαμε απόψεις πάνω στις προτάσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου και εκεί φάνηκε μία ταύτιση απόψεων στο ότι δεν χρειάζονται βιαστικές και επιβεβλημένες λύσεις.
Θέλω για άλλη μια φορά να καλωσορίσω τον κ. Kubis στην Ελλάδα και να του ευχηθώ να περάσει καλά τις λίγες ώρες που βρίσκεται στη χώρα μας.

J. KUBIS
: Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κυρία Υπουργέ καταρχήν για την πρόσκλησή σας να έρθω στην Ελλάδα για να συναντηθούμε. Είναι μια επιβεβαίωση της στενής συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών μας. Επιβεβαίωση του ότι δεν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μας.
Συμφωνήσαμε βεβαίως ότι υπάρχουν κάποια μικρά ελλείμματα όσον αφορά την οικονομική συνεργασία, αλλά συμφωνήσαμε επίσης ότι θα διαβουλευόμαστε μεταξύ μας, ότι θα υπάρχει δηλαδή επαφή για να διευκολυνθούν οι ανταλλαγές και οι επαφές κυρίως μεταξύ των επιχειρήσεων. Αναφέρθηκε ο τουρισμός, αλλά υπάρχουν και άλλοι τομείς και επενδύσεις στη Σλοβακία. Όλα αυτά θα διευκολυνθούν με τη μεταξύ μας επαφή.
Επίσης συμφωνήσαμε ότι θα βελτιωθούν, θα επιταχυνθούν και οι επαφές και σε άλλα επίπεδα, όπως το επίπεδο των Πρωθυπουργών. Χθες συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός με τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας και τον Πρόεδρο στην Μπρατισλάβα, αλλά και άλλες επαφές όπως μεταξύ των Προέδρων των Κοινοβουλίων των δύο χωρών. Θα υπάρξει δηλαδή μία ανταλλαγή επισκέψεων και άλλων επαφών.
Ως νέο μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σλοβακία έχει να ωφεληθεί και μόνο απ’ την εμπειρία και τις γνώσεις που μπορούν να προσφέρουν παλαιότερα μέλη και βεβαίως η Ελλάδα.
Επίσης υπάρχει, θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί η συνεργασία και σε άλλους τομείς όπως για παράδειγμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου και οι δύο χώρες είναι μέλη. Αυτή η συνεργασία υπήρξε εξαιρετική και θα συνεχιστεί εξαιρετικά, όπως το είδαμε και κατά την τελευταία χρονιά.
Και μπορώ μόνο να επιβεβαιώσω ότι ως μέλος του Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου Ασφαλείας οι θέσεις της χώρας μου της Σλοβακίας είναι πάρα πολύ κοντινές, βρίσκονται πάρα πολύ κοντά με τις θέσεις της Ελλάδος. Σήμερα ξεκινήσαμε αυτές τις διαβουλεύσεις και τις επαφές και όπως έδειξε αυτή η συνάντηση υπάρχει μια εγγύτητα απόψεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Επίσης και στο θέμα του Κοσόβου υπάρχει αυτή η εγγύτητα των απόψεων και πιστεύω ότι έτσι θα συνεχιστούν τα πράγματα.
Ήθελα πριν ολοκληρώσω αυτά που είχα να πω, να ευχαριστήσω την Ελλάδα και για μία ακόμη κίνηση εκ μέρους της, για το άνοιγμα της αγοράς εργασίας σε υπηκόους της Σλοβακίας, κάτι το οποίο καταδεικνύει την υποστήριξη της Ελλάδας προς τη χώρα μας.
Ήδη υπάρχει ένα εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και υπάρχει επίσης και η πολιτική βούληση να ενισχυθεί και να εντατικοποιηθεί αυτή η συνεργασία έτι περαιτέρω. Σας ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ήθελα να ρωτήσω τον Υπουργό εάν υπάρχει εκ μέρους του κάποιο σχόλιο σχετικά με τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών και επίσης εάν υπάρχουν και στοιχεία για την απόσυρση των στρατευμάτων της Σλοβακίας απ’ το Ιράκ.

J. KUBIS
: Καταρχήν για το πρώτο θέμα θα ήθελα να πω ότι απλώς καταγράφουμε τα αποτελέσματα των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι θέμα των Αμερικανών υπηκόων το τι συνέβη εκεί. Απλώς εμείς το καταγράφουμε και το λαμβάνουμε υπόψη μας.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση της Σλοβακίας αποφάσισε πριν από 2-3 βδομάδες να αποσύρει κάποια απ’ τα στρατεύματά της, το μεγαλύτερο μέρος απ’ το Ιράκ προς το τέλος Φεβρουαρίου. Ωστόσο θα παραμείνουν κάποιοι αξιωματικοί οι οποίοι θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην «επιχείρηση ελευθερίας» στο Ιράκ και επίσης στη διαδικασία σταθεροποίησης καθώς επίσης και σε κάποιες ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κυρία Υπουργέ, βλέπω ότι το επίπεδο των σχέσεων με τη Σλοβακία τουλάχιστον είναι εξαιρετικό. Σε ότι αφορά τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις δηλώσεις που έκαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι σχετικά με την ύπαρξη μειονοτήτων τι σχολιάζετε;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Είναι σαφές ότι δεν έχουμε την ίδια άποψη με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα έχει, όπως ξέρετε, αναγνωρίσει με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης μία μειονότητα η οποία είναι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού βεβαίως στην Ελλάδα υπάρχει. Είναι ατομικό δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και το έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα στην οποία υπάρχουν όλα τα ανθρώπινα ευρωπαϊκά δικαιώματα εν ισχύ, στη δε περιοχή της Θράκης η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι μία κατοχυρωμένη έννοια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Το ξεκαθαρίσατε αυτό στον Αμερικανό Πρέσβη με τον οποίο συναντηθήκατε νωρίτερα σήμερα;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Απολύτως.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο