ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Παπανδρέου αιφνιδίασε αξιοποιώντας τους τελευταίους χειρισμούς της Κ.Ο. στη Ν.Δ. κατά τη ψηφοφορία στην επιτροπή Αναθεώρησης, και κατέθεσε πρόταση μομφής, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την αναθεωρητική διαδικασία και ευθέως προκάλεσε την πλειοψηφία ζητώντας εκλογές.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο κ.Παπανδρέου επέλεξε το δρόμο της πόλωσης για να αντιμετωπίσει τα εσωκομματικά του προβλήματα και το πολιτικό και προγραμματικό αδιέξοδο του κόμματος του. Πίσω από την κίνηση αυτή κρύβεται η ανασφάλεια που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση από τις αντικρουόμενες απόψεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την αδυναμία της να πείσει την κοινωνία ότι έχει εναλλακτική πρόταση για το μέλλον του τόπου. Αντί να διαμορφώσει μια ενιαία πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, επέλεξε την αποχώρηση από την κορυφαία διαδικασία δημοκρατικού διαλόγου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προ ημερών θέσατε ένα μείζονος και διαχρονικής σημασίας ζήτημα που είχε να κάνει με την διαδικασία ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα Visa Waver των ΗΠΑ. Από τις συζητήσεις που είχατε εκτιμάτε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όλες οι πληροφορίες οδηγούν στην εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα visa waiver των ΗΠΑ, πηγαίνει καλά. Η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα visa waver, θα έχει μια σειρά από θετικά αποτελέσματα: Θα προωθήσει σημαντικά τον τουρισμό μεταξύ των δύο χωρών. Θα διευκολύνει τα επιχειρηματικά ταξίδια. Και, φυσικά, θα είναι ουσιαστικά χρήσιμο στους χιλιάδες Έλληνες απόδημους που ζουν στις ΗΠΑ, καθώς θα διευκολύνει τους οικείους τους να τους επισκέπτονται από την Ελλάδα χωρίς να ταλαιπωρούνται με γραφειοκρατικές διατυπώσεις και εμπόδια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κάθε ευκαιρία επισημαίνετε την ανάγκη για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Μήπως είναι ουτοπία να περιμένουμε κάτι τέτοιο, μετά και από την πρόσφατη πρόκληση των γειτόνων;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κοιτάξτε, η Ελλάδα έχει χαράξει μια πολιτική σταθερότητας και ανάπτυξης για την περιοχή των Βαλκανιών. Το γειτονικό κράτος μόνο κέρδος μπορεί να έχει από την επίλυση του θέματος του ονόματος με αμοιβαία αποδεικτό τρόπο. Η οικονομική παρουσία των ελληνικών κεφαλαίων στα Σκόπια είναι εντυπωσιακή. Είμαστε η πρώτη χώρα σε επενδύσεις στη γειτονική χώρα. Η Ελλάδα στηρίζει την οικονομία, την ανάπτυξη και τη σταθερότητα του γειτονικού κράτους. Παράλληλα, έχουμε εργασθεί αποτελεσματικά για την προσέγγιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Η στήριξη αυτή όμως δεν είναι λευκή επιταγή. Προϋποθέτει την εκπλήρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων και δεσμεύσεις, όπως είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας, η εγκατάλειψη αλυτρωτικών δράσεων. Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων καλείται να συνειδητοποιήσει ότι οι ανελαστικές της θέσεις, η εμμονή στο παρελθόν και οι λογικές των προκλήσεων δεν βοηθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας καταλόγισαν ολιγωρία στους αρχικούς χειρισμούς στο θέμα της μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καμία ολιγωρία δεν υπήρξε. Η τοποθέτησή μας ήταν άμεση και σαφής. Αμέσως, τόσο εγώ όσο και ο κ. Βαληνάκης, καταγγείλαμε τη μετονομασία του αεροδρομίου ως απαράδεκτη πρωτοβουλία. Καταστήσαμε σαφές, προς τους εταίρους, τους συμμάχους μας και τη διεθνή κοινότητα, ότι η παραποίηση της ιστορίας και η εμμονή στον σφετερισμό της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας, ούτε υπηρετούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας, ούτε αποτελούν στοιχεία ευρωπαϊκής συμπεριφοράς. Μέσω των υπηρεσιών του Υπουργείου ενημερώθηκαν για τις θέσεις μας ξένες κυβερνήσεις, ενώ εγώ προσωπικά ενημέρωσα λεπτομερώς τον ειδικό μεσολαβητή των Η.Ε. κύριο Nimitz. Όλες οι ενέργειες που έπρεπε να γίνουν έγιναν άμεσα, ενώ το μήνυμά μας προς την άλλη πλευρά ακούστηκε αποφασιστικά και ξεκάθαρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολλοί εκείνοι που διατυπώνουν την εκτίμηση ότι η όποια επίλυση ως προς το καθεστώς του Κοσόβου θα αποτελέσει ντόμινο για την ειρήνη και στην σταθερότητα στη βαλκανική και ιδιαίτερα για την συνοχή των Σκοπίων;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ειλικρινά πιστεύω ότι δεν χρησιμεύουν τα υποθετικά σενάρια. Ευθύς εξ’ αρχής η χώρα μας υποστήριξε την ανάγκη εξεύρεσης συναινετικής λύσης, ώστε να εξασφαλιστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η σταθερότητα και η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Οι θέσεις μας για τον καθορισμό του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου είναι ξεκάθαρες: Επιμένουμε ότι η όποια λύση πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να κινείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής. Υποστηρίζουμε ότι το καθεστώς που θα προκύψει πρέπει είναι ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό Κόσοβο, στο οποίο θα έχουν θέση και θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα όλοι οι κάτοικοί του ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνότητας. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι η όποια εξέλιξη δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Τις θέσεις αυτές είχαμε την ευκαιρία να τις επαναλάβουμε και στην πρόσφατη επίσκεψή μας με τον Πρωθυπουργό στη Σερβία. Άλλωστε, αποτελεί πάγιο στόχο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και των ευκαιριών για οικονομική ανάπτυξη για ολόκληρη την γεωγραφική γειτονιά της Ελλάδας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει στρατηγική προτεραιότητα για την οικονομική διπλωματία και ποια είναι τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τη στροφή στην οικονομική διπλωματία την επιβάλλει τόσο το σύγχρονο διεθνές περιβάλλον όσο και οι αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας μας για τα χρόνια που έρχονται. Στο διεθνές περιβάλλον η ισχύς ενός κράτους τείνει όλο και περισσότερο να υπολογίζεται με βάση γεωοικονομικούς παράγοντες, παρά με «παραδοσιακούς» παράγοντες ισχύος όπως πχ η στρατιωτική δύναμη. Η ικανότητα μιας χώρας να διεισδύει σε νέες αγορές έχει πολύ μεγάλη σημασία. Παράλληλα, η χώρα μας, προκειμένου να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρέπει να προωθήσει την εξωστρεφή δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον και τα δίκτυα που θα τη διευκολύνουν.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, πραγματοποιεί μια ουσιαστική στροφή στην οικονομική διπλωματία. Με μέτρα θεσμικά και οργανωτικά και με πολιτικές πρωτοβουλίες, έχουμε ως στόχο να ανοίξουμε δρόμους για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στο εξωτερικό, αλλά και να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής είναι ήδη ορατά: στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οικονομική και επιχειρηματική παρουσία της Ελλάδας μας κατοχυρώνει μια ηγετική θέση στην περιοχή. Με 14 δις δολάρια ελληνικές επενδύσεις και με μεγάλη διείσδυση σε πολλούς κλάδους της οικονομίας των γειτονικών μας χωρών προωθούμε την σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής, ενισχύοντας παράλληλα και την δική μας ανάπτυξη. Έχουμε πραγματοποιήσει επίσης σημαντικά ανοίγματα σε χώρες που αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία ή η Κορέα, καθώς και σε χώρες με ενεργειακό πλούτο όπως η Ρωσία και τα κράτη της Μέσης Ανατολής. Σε όλες αυτές τις χώρες έχουν δημιουργηθεί σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω προώθησης τόσο των εμπορικών μας συναλλαγών όσο και των αμοιβαίων επενδύσεων. Προβάλλουμε, τέλος, διαρκώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως προορισμού για παραγωγικές επενδύσεις, κάτι στο οποίο συμβάλλει σημαντικά και η εικόνα που έχει αποκτήσει η χώρα μας διεθνώς, ως ένας φερέγγυος και αξιόπιστος εταίρος της παγκόσμιας κοινότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί η επιστροφή του εφιάλτη της τρομοκρατίας;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με θλίβει το γεγονός ότι το κεφάλαιο «τρομοκρατία» δεν έχει κλείσει στην Ελλάδα. Όλους θα έπρεπε να μας ανησυχεί, γιατί όλους μας αφορά. Η τρομοκρατία τρέφεται κατά της ίδιας της Δημοκρατίας μας, υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα και αγγίζει τον κάθε Έλληνα πολίτη. Τον εργαζόμενο που μπορεί να κινδυνεύσει πηγαίνοντας στη δουλειά του το πρωί, περνώντας από το Σύνταγμα ή τη Βασιλίσσης Σοφίας για παράδειγμα. Η εξάρθρωση του επιχειρησιακού βραχίονα της 17Ν ήταν αναμφισβήτητα μια σημαντική επιτυχία. Είναι όμως διαρκές χρέος και ευθύνη όλων – και, φυσικά, κυρίως της εκάστοτε κυβέρνησης – να καταβάλλουμε τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για την οριστική πάταξη του φαινομένου της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε πως υπήρξε χαλάρωση στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία μετά την εξάρθρωση της «17 Ν;»
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχω αναφερθεί σ΄ αυτό. Δεν χαλάρωσαν οι υπηρεσίες. Τα αντανακλαστικά μας χαλάρωσαν ως κοινωνία, ως πολιτικό σύστημα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό μπορεί να έχει πολλές εξηγήσεις, αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι η μάχη απέναντι στην τρομοκρατική δράση απαιτεί πολιτική συνέπεια, συστηματική δουλειά κα αποτελεσματική οργάνωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος κρίνετε αναγκαία την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου που ισχύει σήμερα για τους βουλευτές;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή. Η συμμετοχή στην πολιτική και στα κοινά δεν μπορεί να έχει περιορισμούς. Οφείλει να είναι απρόσκοπτη για όλους. Η εμπειρία από την εφαρμογή του επαγγελματικού ασυμβίβαστου δείχνει ότι η ρύθμιση της προηγούμενης αναθεώρησης δεν έχει αποδώσει τα αποτελέσματα που κάποιοι ίσως περίμεναν. Αντίθετα, πιστεύω ότι το απόλυτο ασυμβίβαστο που ισχύει σήμερα έχει αποθαρρύνει πολλούς, άξιους νέους ανθρώπους, να επιδιώξουν να θέσουν υποψηφιότητα για μια θέση στο Κοινοβούλιο. Τόσο το κοινοβούλιο, όσο και γενικότερα η πολιτική σκηνή της χώρας, έχει ανάγκη τέτοιους ανθρώπους, καταξιωμένους κοινωνικά και επαγγελματικά, που ζουν μέσα στην κοινωνία και γνωρίζουν τα προβλήματα. Δεν θα έπρεπε να τους αποτρέπουμε από το να διεκδικήσουν μια θέση σε αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στελέχη ακόμη και του κόμματός σας υποστηρίζουν ότι όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα. Κρίνετε ότι ο Οκτώβριος θα ήταν ένας καλός χρόνος για να στηθούν οι κάλπες. Και σας ρωτώ με δεδομένο ότι ήδη κάποιοι εκ των συναδέλφων σας έχουν μπει σε προεκλογική τροχιά…
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά να κάνουμε. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δουλεύει για να πετύχει τους υψηλούς στόχους που έχουμε θέσει ως κόμμα και να ανταποκριθούμε στην εντολή που πήραμε από τους πολίτες στις προηγούμενες εκλογές. Τους πολίτες τους ενδιαφέρει τα αποτελέσματα που έχει η πολιτική της κυβέρνησης στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, στη στήριξη του εισοδήματός τους, στην πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας. Εμείς, ολόκληρη η κυβέρνηση, έχουμε στόχους τους προωθούμε με επιτυχία και παράγουμε έργο. Αυτό είναι το στοίχημα που έχουμε μπροστά μας και από αυτό θα κριθούμε όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε τι μπορεί να συμβάλει ένα προεκλογικό συνέδριο; Στο πλαίσιο των εργασιών της κορυφαίας κομματικής εκδήλωσης σκοπεύετε να καταθέσετε συγκεκριμένες θέσεις για το κόμμα;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τα Συνέδρια αποτελούν διαδικασίες διαλόγου, συμμετοχής, σύνθεσης απόψεων για την οργάνωση του κόμματος και την επικοινωνία του με την κοινωνία. Ιδιαίτερα όταν γίνονται σε χρονικές στιγμές που δεν υπάρχουν εσωκομματικές εντάσεις που θα μονοπωλήσουν τις συζητήσεις και τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, τα Συνέδρια αποτελούν πολύ καλές ευκαιρίες για να ακουστούν νέες ιδέες, που θα ανανεώσουν τον πολιτικό λόγο του κόμματος και θα φέρουν περισσότερους πολίτες κοντά σε αυτό. Σε μια τέτοια χρονική συγκυρία θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Σε μια χρονική στιγμή που έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης και που διατηρούμε υψηλά ποσοστά συσπείρωσης της κομματικής μας βάσης.
Γι’ αυτό και πιστεύω ότι το συνέδριο αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναζητήσουμε νέες, καινοτόμες ιδέες για να απευθυνθούμε στην κοινωνία και να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον περισσότερων πολιτών να έρθουν κοντά μας. Να αναζητήσουμε νέα πρότυπα συμμετοχής των πολιτών στις δράσεις μας. Να συζητήσουμε για το πώς θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνουν οι νέες τεχνολογίες για να κάνουμε πιο άμεση την επικοινωνία μας με τις οργανώσεις μας και με την κοινωνία. Να βάλουμε την νεολαία μας μπροστά, να μας ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική ατζέντα του αύριο. Μια ατζέντα που φέρνει στο προσκήνιο σύγχρονα ζητήματα όπως οι νέες πολυπολιτισμικές κοινωνίες, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το περιβάλλον, η αντιμετώπιση της φτώχειας, οι νέες εργασιακές σχέσεις. Πιστεύω ειλικρινά ότι στο συνέδριο αυτό μπορεί η παράταξή μας να επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία και έχει θέσεις για τα ζητήματα του σήμερα και του αύριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατ’ επανάληψη έχετε εκφράσει την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Σήμερα, θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έχει αναπτύξει την προσδοκώμενη ταχύτητα;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η επιτάχυνση και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων είναι – πάνω απ’ όλα – απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας. Όλων των πολιτών, που κουράστηκαν να βλέπουν τη χώρα στις τελευταίες θέσεις των διεθνών κατατάξεων, που δεν θέλουν άλλες χαμένες ευκαιρίες, όπως τις βιώσαμε μέχρι το 2004. Οι πολίτες επιθυμούν να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας, γιατί βλέπουν ότι νέες προκλήσεις, πιο σύγχρονες είναι μπροστά μας.
Πιστεύω ότι πάμε καλά. Με συνεχώς εντονότερους ρυθμούς κερδίζουμε το χαμένο έδαφος και δημιουργούμε για την χώρα μια νέα προοπτική με ταχύτερη ανάπτυξη που διαχέεται παντού, περισσότερες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες, μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας έβρισκε σύμφωνη η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η αντικατάστασή του με ένα μεικτό εκλογικό σύστημα;
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχω και στο παρελθόν εκφραστεί υπέρ ενός μεικτού συστήματος, στο πρότυπο του γερμανικού. Ενός συστήματος, που θα συνδυάζει μονοεδρικές περιφέρειες με σταυρό προτίμησης, αλλά και λίστα που καταρτίζεται μέσα από κομματικές διαδικασίες. Πιστεύω ότι μια μεταρρύθμιση σε αυτή την κατεύθυνση θα μας διασφάλιζε όλους έναντι πολλών προβλημάτων που εμφανίζονται σήμερα λόγω των συνθηκών που επικρατούν τόσο σε σχέση με το έντονα ανταγωνιστικό επικοινωνιακό περιβάλλον όσο και σε σχέση με τις εκλογικές δαπάνες. Πρόκειται νομίζω για μια ουσιαστική θεσμική μεταρρύθμιση, η οποία θα ήταν χρήσιμο να εξεταστεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος.