Συνεντεύξεις

Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή, 18 Μαρ 2007

Συνέντευξη στον Βασίλη Χιώτη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Υπουργέ τώρα που η συμφωνία για τον αγωγό έχει ήδη υπογραφεί και ο κ. Πούτιν έχει ήδη αποχωρήσει, με το χέρι στην καρδιά αισθάνεστε ότι σε αυτές τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας δημιουργήθηκε κάποια στιγμή κάποιο πρόβλημα;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ειλικρινά όχι. Γνωρίζετε άλλωστε ότι ανήκω σε αυτούς οι οποίοι έχουν δουλέψει πολύ σκληρά για την βελτίωση και αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας. Αρκεί να σας θυμίσω ότι τον τελευταίο χρόνο μόνο, έχω δει πέντε φορές τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, επί των ημερών της Κυβερνήσεώς μας, έχουν κάνει άλματα προς τα εμπρός και έχει συγκεκριμένα και ουσιαστικά αποτελέσματα προς όφελος των δύο λαών. Γι’ αυτό μπορεί να είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι και εμείς, αλλά πιστεύω ότι είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένη και η ρωσική πλευρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε δυσφορία του πρωθυπουργού υπήρξε, με αυτές τις δηλώσεις για την αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω ότι για το θέμα αυτό δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δεν υπήρξε δυσφορία. Ακούσθε, κ. Χιώτη, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει και τις λεπτομέρειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Γιατί την τελική ευθύνη για την εξωτερική πολιτική της χώρας την έχει ο Πρωθυπουργός της χώρας. Σ΄ άλλους τομείς οι υπουργοί ενδεχομένως να έχουν το περιθώριο να διατυπώνουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα με τον Πρωθυπουργό ή να κινηθούν κάποια στιγμή αυτόνομα. Δεν μπορεί όμως να έχει διαφωνίες με τον Πρωθυπουργό της χώρας ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αυτό είναι κάτι το οποίο δε νοείται. Επειδή ανήκω σε αυτούς που έχουν ζήσει και άλλες περιόδους, που υπήρξαν διαφωνίες σε αυτό το επίπεδο, σας διαβεβαιώνω ότι είναι το μόνο πράγμα που δε θα επιτρέψω ποτέ στον εαυτό μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε θα παραδεχθείτε ότι κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις σχέσεις σας με τον πρωθυπουργό. Προφανώς όλες αυτές τις φήμες και τα σενάρια δεν τα κατασκεύασαν μόνοι τους οι δημοσιογράφοι. Κάποιοι σας υπονόμευσαν στο παρασκήνιο. Κι αναρωτιέμαι αν τους έχετε εντοπίσει…

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ίσως να είναι κι έτσι. Αλλά έχω πάρα πολύ δουλειά για να ασχοληθώ με αυτό το θέμα. Πρέπει να σας πω ότι δεν με εκπλήσσει κιόλας, που υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι έχουμε οριστικά γυρίσει σελίδα στη Νέα Δημοκρατία. Κι είναι επίσης βέβαιο ότι οι φήμες για ρήξη, παρεξήγηση, αμφισβήτηση ή όπως θέλετε να την πείτε, ιντριγκάρει και τους πολιτικολογούντες και τους σεναριολογούντες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι είναι αυτοί που διαδίδουν σενάρια ρήξης σας με τον κ. Καραμανλή; Είναι οι ίδιοι που από την πρώτη στιγμή που μπήκατε στην κυβέρνηση το προέβλεπαν;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν παίζουμε αυτό το παιχνίδι της πολιτικής υπονόμευσης. Ούτε με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, ούτε με την επιρροή της κυβέρνησης της Ν.Δ. Πιθανώς να είναι αυτοί που λέτε ή άλλοι που δυσαρεστούνται με την κατάσταση σύμπνοιας και συνοχής που επικρατεί στην κυβέρνηση. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δεν πρόκειται να τους περάσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν τέτοια πρόσωπα και μέσα στην κυβέρνηση;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, δεν το πιστεύω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολλή κατηγορηματική σας ακούω. Είστε βέβαιη πως ούτε στο περιβάλλον υπουργών δεν υπάρχουν πρόσωπα που διασπείρουν φήμες σε βάρος σας;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Τι να σας πω… Μπορεί να υπάρχουν. Αλλά αν υπάρχουν προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι. Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι υφυπουργοί, τα κυβερνητικά στελέχη και οι συνεργάτες τους. Θεωρητικώς, ρήγμα σε αυτό το καράβι μπορεί να επιχειρήσουν να ανοίξουν πολλοί που είναι άφρονες και κοντόφθαλμοι. Αυτό όμως θα έχει κόστος για όλους και κυρίως για τον τόπο. Για να το κλείνουμε αυτό θα σας πω ότι αν υπάρχουν πρόσωπα στο περιβάλλον υπουργών που νομίζουν ότι μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα, μάλλον είναι βαθιά νυχτωμένοι. Διότι δεν το επιθυμούν τα βασικά μέλη του πληρώματος που είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί. Ερήμην των βασικών παιχτών, πρόβλημα δεν δημιουργείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναρωτιούνται πολλοί τι είδους σχέση είναι η σχέση σας με τον κ. Καραμανλή. Είναι μια γόνιμη και ειλικρινής επαγγελματική σχέση, αλλά τίποτα παραπάνω. Ή είναι μια ζεστή, φιλική και ανθρώπινη σχέση;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η σχέση μου με τον κ. Καραμανλή ξεκίνησε ως μια καλή σχέση συνεργασίας. Εξελίχθηκε σε μία σχέση πολύ καλής συνεργασίας, με πολιτικό βάθος, και σήμερα αισθάνομαι ότι είναι μια στενή σχέση που έχει και την ανθρώπινη διάστασή της, με τα στοιχεία που περιγράφετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον θεωρείτε δηλαδή φίλο σας τον κ. Καραμανλή;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ασφαλώς ναι. Ενδιαφέρθηκε ειλικρινά σε κάθε δοκιμασία που πέρασε η οικογένειά μου κι εγώ νοιάζομαι αληθινά για την δική του οικογένεια. Ναι, θεωρώ φίλο μου τον κ. Καραμανλή και πιστεύω ότι κι εκείνος με θεωρεί το ίδιο. Αν και θα πρέπει γι αυτό να ρωτήσετε εκείνον…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι αυτά τα σενάρια για ρήξη στις σχέσεις σας συνδέονται και με τα σενάρια διαδοχής του που επίσης έχουν φουντώσει τελευταία;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι μερικές φορές κ. Χιώτη, που νιώθω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να δίνεις τη μάχη της κοινής λογικής. Γιατί ένας πετυχημένος Πρωθυπουργός, ο οποίος είναι νέος στην ηλικία και ο οποίος έχει μια θητεία με επιτυχίες και θετικά αποτελέσματα πίσω του πρέπει υποχρεωτικά να κλείσει τον κύκλο της προσφοράς του με μια δεύτερη τετραετία; Υπάρχει Έλληνας πολίτης που να μην πιστεύει ότι ο Καραμανλής δικαιούται και τρίτη τετραετία; Ακόμη και ψήγματα πολιτικής λογικής λοιπόν αρκούν για να δει κανείς ότι δεν μπορούν να σταθούν τέτοια σενάρια διαδοχολογίας ή όπως αλλοιώς τα αποκαλείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ’ όλα αυτά είστε η πρώτη υπουργός που μιλά για τρίτη τετραετία Καραμανλή. Όλοι οι άλλοι μιλούσαν μόνο για την δεύτερη θητεία και το μοντέλο αποχώρησης του Αθνάρ στην Ισπανία…

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν μπορούν να υπάρχουν αναλογίες και αναγωγές, ούτε με την περίπτωση της Ισπανίας, ούτε με άλλες εποχές του παρελθόντος. Σε τελική ανάλυση ο Αθνάρ τις έχασε τις εκλογές. Γιατί υπάρχει λαός ο οποίος σε κρίνει. Και δεν προτρέχω με αλαζονεία να προκαταλάβω την κρίση του. Απλώς λέω πολιτικά, εάν δικαιούται ένας άνθρωπος ν’ ακολουθήσει αυτή την πορεία. Λοιπόν, στη δική μου πολιτική λογική το δικαιούται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε προηγουμένως για την δεύτερη τετραετία. Πιστεύετε πραγματικά ότι η επόμενη κυβερνητική θητεία θα είναι τετραετής; Διότι οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η προεδρική εκλογή που μας περιμένει το 2010, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και η ημερομηνία πρόωρων εκλογών.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω πως είναι πρόωρο να προβούμε σε εκτιμήσεις για το τι θα γίνει. Αλλά δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή το αίτημα του κ. Παπανδρέου για εκλογές δεν έχει ανταπόκριση στους πολίτες. Μπορεί λοιπόν και τότε οι πολίτες να μην θέλουν πρόωρες εκλογές. Εξάλλου υπάρχει πλέον μια πολιτική παράδοση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας που θέλει η Προεδρική εκλογή να είναι σημείο έκφρασης της συναίνεσης και της σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων και όχι σημείο έντασης, πόλωσης και οξύτητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν όμως το ΠΑΣΟΚ ζητά τώρα εκλογές, το 2010 που θα μπορεί να τις επιβάλλει δεν θα το πράξει;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα το δούμε αυτό. Νομίζω πως είναι πάρα πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια βαθιά εσωτερική πολιτική κρίση σε μία πορεία μεγάλης αμφισβήτησης της ταυτότητάς του. Από την μια δηλώνει ότι εκφράζει τα σύγχρονα ρεύματα και από την άλλη ταυτίζεται με τις πιο παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Το ΠΑΣΟΚ αναζητεί την ισορροπία και το στίγμα του, δεν το έχει βρει αυτή τη στιγμή που μιλάμε, και φαντάζομαι ότι θα το αναζητήσει και μετά τις εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι ο κ. Παπανδρέου θα αμφισβητηθεί αν ηττηθεί στις εκλογές; Κι αμφισβητηθεί θα μπορέσει να παραμείνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΗ: Εμείς στη Νέα Δημοκρατία έχουμε παρελθόν σε αυτές τις διαδικασίες που δεν είναι ίδιο με την εμπειρία του ΠΑΣΟΚ. Αλλά για να είμαι τελείως ειλικρινής δεν είναι εύκολο για το ΠΑΣΟΚ να αμφισβητήσει έναν Παπανδρέου. Από την άλλη μεριά, δεν είναι επίσης εύκολο για ένα αρχηγό κόμματος εάν ηττηθεί, να κρατήσει το κόμμα χωρίς κλυδωνισμούς και ισχυρές αναταράξεις. Θα υπάρξουν εξελίξεις τις οποίες θα εκτιμήσουμε όταν έρθει η ώρα. Εμάς δε μας πέφτει λόγος να εκφράσουμε άποψη για το ποιον αρχηγό πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ.

ΔΗΜΟΣΙΟΡΑΦΟΣ: Τα συλλαλητήρια για την Παιδεία που συνεχίζονται σας προβληματίζουν κυρία υπουργέ. Και τα επεισόδια που γίνονται όλο και πιο βίαια σας ανησυχούν;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα σας πω ευθέως τη γνώμη μου. Τα τελευταία χρόνια αυτό το οποίο παρατηρείται, είναι να έχουμε από μια μεριά ένα αποδυναμωμένο φοιτητικό κίνημα και από την άλλη μεριά μια ομάδα αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών, κουκουλοφόρων ή όπως θέλετε πείτε τους, οι οποίοι σε τελική ανάλυση έχουν πλήρως υπονομεύσει και ακυρώσει το φοιτητικό κίνημα. Το χειρότερο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτή η ομάδα πετυχαίνει να «καπελώνει» το φοιτητικό κίνημα. Και αυτό είναι άδικο. Όλοι βγαίνουν χαμένοι. Πρώτα-πρώτα η παιδεία. Πιστεύω ότι η κοινωνία μας δεν την αντέχει πλέον αυτή την κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε την αίσθηση ότι τα επεισόδια που προκαλούνται στα τελευταία συλλαλητήρια είναι κάπως προμελετημένα;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν έχω απλώς την αίσθηση. Υπάρχουν για παράδειγμα συγκεκριμένα site στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ που καλούν τους διαδηλωτές σε επεισόδια, τους δίνουν οδηγίες πως θα οργανωθούν κ.λ.π. Κάποιος λοιπόν υπάρχει που τους υποκινεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεταξύ των υποκινητών είναι και πολιτικά κόμματα;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι. Πολιτικά κόμματα, τα οποία βρίσκονται μέσα στην κοινοβουλευτική διαδικασία κατά την γνώμη μου δεν υποκινούν επεισόδια. Απλώς κάποια κόμματα κάνουν ένα λάθος: Από κεκτημένη αντιπολιτευτική ταχύτητα πιστεύουν ότι μπορούν να εκφράσουν πολιτικά και αυτό το χώρο. Αλλά δεν μπορούν να τον εκφράσουν. Αντίθετα εκτίθενται σε πρακτικές και σε υποστήριξη τακτικών που τους αδικεί. Θεωρώ ότι αδικείται η οποιαδήποτε μορφής αριστερά όταν ταυτίζεται με αυτού του είδους τις λογικές. Η αριστερά ιστορικά, έδινε πάντοτε τη μάχη της με τις ιδέες της, με τον λόγο της. Όχι με καλυμμένα πρόσωπα, ούτε με ρόπαλα και βόμβες μολότοφ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε την περασμένη βδομάδα, ότι ο νέος νόμος πλαίσιο, πρέπει και θα μείνει ανεφάρμοστος…

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Με θλίβει αυτή η δήλωση όταν προέρχεται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας θεσμικός παράγοντας αρνείται να δεχθεί την ισχύ ενός νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή μιας σύγχρονης κοινοβουλευτικής ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Κι εξάλλου αν η ελληνική κοινωνία ήθελε τον κ. Παπανδρέου να ψηφίζει τους νόμους και να αποφασίζει, θα είχε κάνει εκείνον Πρωθυπουργό και όχι τον Κώστα Καραμανλή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ ότι καταλαβαίνω συμφωνείτε περισσότερο με τις απόψεις που εκφράζει ο κ. Πάγκαλος…

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο κ. Πάγκαλος είπε σε γενικές γραμμές αυτά τα οποία λέει ο μέσος Έλληνας και υποθέτω γι’ αυτό είχε και τη σφοδρότητα της αντίδρασης που είχε από το κόμμα του .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τον τελευταίο καιρό συμφωνείτε συχνά με τον κ. Πάγκαλο. Σημαίνει κάτι αυτό;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είναι αμάρτημα να συμφωνούν πολιτικοί από διαφορετικούς χώρους. Ποτέ δεν φοβήθηκα να συμφωνήσω με έναν πολιτικό μου αντίπαλο και ποτέ δεν φοβήθηκα να αναζητήσω τη συναίνεση. Οι διαφορετικές γραμμές και απόψεις, δεν είναι πιά τόσο μεγάλες όσες ήταν στο παρελθόν. Είναι φαρισαϊσμός να προσπαθείς πάντοτε να βρεις λόγους διαφωνίας όταν δεν υπάρχουν. Έτσι δεν πείθεις κανέναν. Άρα εκεί που είμαστε σύμφωνοι ας βγούμε με θάρρος να πούμε στον ελληνικό λαό ότι εκεί συμφωνούμε. Κι αυτά που σας λέω βέβαια δεν τα λέω μόνο σήμερα που είμαι κυβέρνηση, τα έλεγα και ως αντιπολίτευση. Θα σας θυμίσω ότι σε ουσιαστικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής για παράδειγμα, είχα δηλώσει ότι συμφωνώ σε κάποια πράγματα με τον κ. Παπανδρέου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς λοιπόν δεν ανησυχείτε που συμφωνείτε με τον κ. Πάγκαλο. Μήπως όμως ο κ. Πάγκαλος θα πρέπει να ανησυχεί;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω πως ούτε ο κ. Πάγκαλος πρέπει να ανησυχεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά η κυβέρνηση έχει καθαρή σχέση κυρία υπουργέ για αυτό το περίφημο σχέδιο αντιπυραυλικής προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών; Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι πρέπει να συζητηθεί μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Αλλά αυτό δεν είναι καθαρή θέση.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ήταν καθαρή θέση, αλλά θα σας την αναλύσω λίγο περισσότερο . Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική στηριζόμενη σε θέσεις αρχών. Μια από τις αρχές αυτές είναι ότι κάθε χώρα έχει αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ ή η Ρωσία. Εάν υπάρχει όμως ένα θέμα το οποίο δημιουργεί ερωτηματικά σε μία άλλη χώρα και αφορά το σύνολο της ασφάλειας της Ευρώπης, πρέπει να συζητηθεί. Τι είπε λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση; Ότι πριν γίνει οτιδήποτε άλλο πρέπει να συζητηθεί μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό όμως είναι κάτι που πιθανώς δεν επιθυμούν οι ΗΠΑ. Γιατί ανεπιθυμούσαν τέτοιο διάλογο θα τον είχαν ήδη ξεκινήσει. Κι αναρωτιέμαιαν με αυτήν την θέση της ελληνικής κυβέρνησης θα μείνει ικανοποιημένη και η κυρία Ράις την οποία θα συναντήσετε στις 22 του μήνα…

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το ζήτημα δεν είναι ποιος είναι ικανοποιημένος. Το ζήτημα είναι τι υπερασπιζόμαστε εμείς. Η κάθε χώρα πρέπει να έχει μια σταθερότητα και διαχρονικότητα και λογική συνάφεια στην υπεράσπιση των θέσεων της. Και πρέπει να είναι πολιτική αρχών. Αυτή είναι η θέση της χώρας μας, αυτήν υπερασπιζόμαστε, αυτή παρεμπιπτόντως είναι και η θέση την οποία υποστηρίζουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ευρωπαϊκές χώρες και η Γερμανική Προεδρία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την από την ποιότητα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων; Μπορεί να μου πείτε «ναι» αλλά η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από το πρώτο κύμα των χωρών της Ε.Ε. που εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα κατάργησης της βίζας.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Επιτρέψτε μου να σας πω ότι εγώ ήμουν αυτή που άνοιξα ξανά το θέμα όταν πήγα πέρυσι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρώ ότι η χώρα μας από την ώρα που έχει πλέον τα καινούρια, σύγχρονα και αξιόπιστα διαβατήρια, οφείλει να έχει από τις Ηνωμένες Πολιτείες την ίδια μεταχείριση που έχουν οι υπόλοιπε χώρες. Αυτό είναι και θέση μου. Και είμαστε σε μια εσωτερική διαδικασία συζητήσεων, θα το ξαναθέσω βεβαίως τώρα που θα πάω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιστεύω πως είναι όμως πια θέμα χρόνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν περάσει δέκα ημέρες και δεν έχετε ακόμη σχολιάσει την νέα αναβολή της επίσκεψης Γκιούλ στην Αθήνα. Δεν είναι λίγο προσβλητικό για την χώρα μας, ο κ. Γκιούλ να βρίσκει χρόνο να επισκέπτεται τους πάντες, αλλά να μην βρίσκει χρόνο για να επισκεφθεί την Ελλάδα;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω ότι αυτή είναι μια τελείως ξεπερασμένη διπλωματική λογική. Δεν έχω σχολιάσει την αναβολή της επίσκεψης από επιλογή. Γιατί όποιος γνωρίζει τις εσωτερικές διεργασίες που υπάρχουν σήμερα στην Τουρκία δεν προσπαθεί να δώσει λανθασμένες ερμηνείες σε κάποιες αποφάσεις. Πιστεύω ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είναι στο ίδιο επίπεδο που ήταν. Δεν υπάρχει καμία θεαματική βελτίωση ούτε υπάρχει καμία θεαματική επιδείνωση. Έχω πει πολλές φορές ότι με τη γείτονα θα έχουμε πολλά σκαμπανεβάσματα. Δεν είναι ευθεία η γραμμή των σχέσεων μας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σημασία έχει να μη χάσουμε το δάσος βλέποντας το δέντρο. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Εμείς έχουμε σαν στόχο να έχουμε μια βελτίωση των διμερών μας σχέσεων, υπερασπιζόμενοι βεβαίως κατά κεραία τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα και τις δικές μας απόψεις. Πάρτε ως παράδειγμα το ζήτημα του Αη Στράτη όπου η Ελλάδα έχει το σύνολο των επιχειρημάτων του διεθνούς δικαίου μαζί της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμη κι εκεί όμως, η Τουρκία παρότι ταλανίζεται από τα εσωτερικά της, εγείρει συνεχώς νέες απαιτήσεις. Μπορεί να μην υπάρχει θεαματική επειδείνωση όπως λέτε, αλλά πρέπει να δεχθείτε ότι υπάρχει μια επιδείνωση στις σχέσεις μας και μια ανησυχία για τους κινδύνους που εγκυμονεί.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές στις εκτιμήσεις μας για τη Τουρκία. Χωρίς να υποτιμούμε τα προβλήματα τα οποία έχουμε, δεν πρέπει και να τα μυθοποιούμε. Στην εξωτερική πολιτική δεν χωρούν ούτε εφησυχασμοί, αλλά ούτε και υστερίες. Ουδέποτε έκρυψα από τον ελληνικό λαό ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο δεν θα έχει αποτελέσματα ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο. Κάθε βήμα όμως που γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση είναι κέρδος. Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους στόχους μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς άγχος ή ανασφάλειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή εσείς δεν βλέπετε αλλαγή της συμπεριφοράς της Άγκυρας μετά το τέλος της ευρωτουρκικής κρίσης του Δεκεμβρίου. Δεν έγινε πιο επιθετική;

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ : Δεν βλέπω καμία θεαματική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Κι επειδή έχουμε μια τάση να ομφαλοσκοπούμε σε αυτή τη χώρα, πιστεύουμε καμιά φορά ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου. Ε, δεν είμαστε εμείς στη αυτή τη φάση το πρώτο θέμα της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει τεράστια εσωτερικά θέματα και έχει επίσης τεράστιο ζήτημα στα σύνορά της με το Ιράκ. Ταυτόχρονα υπάρχουν εξελίξεις εσωτερικές, οι οποίες αναμφισβήτητα είναι μείζονος πολιτικής σημασίας. Άρα τους τελευταίους τρεις μήνες, σας το είπα και πριν, ούτε θεαματική βελτίωση υπάρχει, ούτε θεαματική επιδείνωση υπάρχει.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο