Κυρίες και Κύριοι,
Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα στη Σαγκάη. Το οικονομικό κέντρο της Κίνας. Με σκοπό να σας αναπτύξω ένα θέμα που αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές της εκδήλωσης, το Ελληνο-κινεζικό Επιμελητήριο, και τους κινέζους φίλους μας, για την θερμή φιλοξενία που επιφύλαξαν σε όλα τα μέλη της αποστολής που με συνοδεύουν στην χώρα σας.
Κυρίες και κύριοι,
Εάν συγκρίνει κάποιος, πρόχειρα τα μεγέθη των δύο κρατών, Ελλάδας και Κίνας, σύντομα θα διαπιστώσει τελείως διαφορετικές κλίμακες. Η Ελλάδα των έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων, των 130 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων δίπλα στην Κίνα του 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων και των 10 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Κοιτώντας όμως πέρα και πίσω από αριθμούς θα διαπιστώσει κανείς ότι μας συνδέουν πολλά. Μας συνδέουν κυρίως ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μας συνδέει η αδιάλειπτη και μακραίωνη πορεία των δύο πολιτισμών μας. Δύο πολιτισμών που αναπτύχθηκαν παράλληλα και που ιστορικά επηρέασαν καταλυτικά την σκέψη της Ανατολής και της Δύσης, αντίστοιχα.
Οι πολιτισμοί αυτοί τέμνονται για πρώτη φορά την εποχή του Βυζαντίου όταν στη Κίνα ξεκινούσε η χρυσή εποχή της δυναστείας των Tang. Όταν ο δρόμος του μεταξιού, που δεν μεταφέρει μόνο εμπορεύματα, αλλά και αντιλήψεις, παραδόσεις, εμπειρίες, ιδέες, οδηγεί στην γνωριμία και προσέγγισή των δύο μακρινών πολιτισμών.
Μία σχέση που και στη σημερινή μας πραγματικότητα αποκτά μία νέα αναπτυξιακή δυναμική. Μία ανάπτυξη που συντελείται μέσα από δύο ισχυρούς, υγιείς πόλους. Την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα που πρωτοπορεί στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και την κινεζική οικονομία, τη δεύτερη πιο ισχυρή οικονομία στον κόσμο.
Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα οι σχέσεις των δύο χωρών μας, συμπληρώνοντας και τα 35 χρόνια από τη σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων, είναι καλύτερες από ποτέ. Τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Και σίγουρα αυτό δε είναι τυχαίο αφού πηγάζει από τη μακραίωνη φιλία τον αμοιβαίο σεβασμό και την κοινή αντίληψη των κυβερνήσεων των δύο χωρών για το αμοιβαίο όφελος που απορρέει από την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων.
Ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών απετέλεσε η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού κύριου Κώστα Καραμανλή στην Κίνα, τον Ιανουάριο του 2006. Στο πλαίσιο αυτής της σύσκεψης υπεγράφη Κοινή Δήλωση Συνολικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης η οποία και έθεσε τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ανοίχτηκαν έτσι και προοπτικές διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως το εμπόριο, η ναυτιλία και ο τουρισμός. Αξίζει δε να σημειώσω ότι το οικονομικό σκέλος της επίσκεψης αυτής είχε προετοιμάσει η σύγκληση της 9ης συνόδου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής στο Πεκίνο, τον Νοέμβριο του 2005, υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών και στενό μου συνεργάτη κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος και με συνοδεύει σ’ αυτό το ταξίδι.
Αυτή την νέα εποχή στις ελληνοκινεζικές σχέσεις έρχεται να επιβεβαιώσει και η παρούσα επίσκεψή μας στην Κίνα. Αύριο λοιπόν θα έχω την χαρά να συναντήσω τον ομόλογό μου κ. Yang Jiechi ενώ την επομένη θα έχω την τιμή να γίνω δεκτή από τον Κινέζο πρωθυπουργό κ. Wen Jiabao.
Σκοπός μας είναι να προωθήσουμε περαιτέρω το διμερή διάλογο. Με τον κινέζο ομόλογό μου θα υπογράψουμε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Μία συνεργασία που λειτούργησε άψογα και στο παρελθόν, όταν η Ελλάδα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατελάμβανε τη θέση του μη μόνιμου μέλους.
Χτίζουμε λοιπόν πολιτικά ένα στέρεο μέλλον. Θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω συνέργειες σε οικονομικό, πολιτιστικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.
Σε αυτή την προσπάθεια οι πολιτικές ηγεσίες χρειάζονται τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου. Όλων εσάς που παρευρίσκεστε απόψε εδώ και αποδεικνύετε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων. Των Ελλήνων επιχειρηματιών που συνοδεύσανε και τις προηγούμενες αποστολές της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας που πραγματοποιήθηκαν στην Κίνα.
Αντίστοιχα με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσσου στην Αθήνα, κ. Wu Bangguo, τον Μάιο του 2006, διοργανώθηκε με ευθύνη του Ελληνο-κινεζικού Συμβουλίου και του Ελληνο-κινεζικού Επιμελητηρίου, επιχειρηματικό φόρουμ το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Εντός του τρέχοντος έτους, αναμένεται να λάβει χώρα στην Αθήνα η 10η σύνοδος της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής. Η επιτροπή αυτή θα προβεί σε μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων. Σκοπός της θα είναι να εδραιώσει την επιτευχθείσα συνεργασία και να διερευνήσει νέους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Κυρίες και κύριοι,
Με ιδιαίτερα χαρά διαπιστώνουμε σήμερα ό, τι το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο κρατών σημειώνει σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια. Το 2006 ανήλθε σε 2.5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, καταγράφοντας αύξηση κατά 10,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σημαντική είναι επίσης η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών που ανήλθαν σε 156 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2006, σημειώνοντας αύξηση 55% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Πρωταρχικός μας στόχος λοιπόν παραμένει η αύξηση του διμερούς όγκου εμπορίου τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο και της ραγδαίας ανάπτυξης των δύο οικονομιών. Παράλληλα στοχεύουμε η δυναμική αύξησης των ελληνικών εξαγωγών που συντελέστηκε το τελευταίο διάστημα να μειώσει μελλοντικά το ελλειμματικό ισοζύγιο που παρουσιάζεται σήμερα σε βάρος της Ελλάδος.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι παραπάνω στόχοι θα επιτευχθούν ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης συνεργασίας των δύο χωρών που θα σας αναλύσω παρακάτω.
Τέλος, στο οικονομικό σκέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι ήδη οι ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα βαίνουν αυξανόμενες. Έτσι σήμερα ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια δολάρια, με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των μεταλλευμάτων, πλαστικών, καλλυντικών, μαρμάρων, κατασκευής και εμπορίας κοσμημάτων.
Υπάρχει λοιπόν μία στέρεη βάση σε πολιτικό επίπεδο ενώ έχουμε ήδη ορατά αποτελέσματα σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο. Μένει με τη στήριξή σας να προχωρήσουμε δυναμικά στο μέλλον.
Στο πολιτιστικό και μορφωτικό σκέλος τώρα, χαιρετίζω την ενεργοποίηση της Έδρας Νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Σαγκάης και, βεβαίως, τη διοργάνωση του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδος στην Κίνα. Το Πολιτιστικό Έτος, που συμπίπτει και με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, παρέχοντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την καλύτερη γνωριμία των δύο λαών.
Μία συνεργασία που παίρνει σάρκα και οστά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου του 2008. Έχοντας διατελέσει Δήμαρχος της Αθήνας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έχω ένα ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Με την ευκαιρία αυτή να αναφέρω ότι η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, προσφέρθηκε να συνδράμει την κινεζική πλευρά με τη μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας που απέκτησε στη διοργάνωση των Αγώνων.
Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει Μνημόνια για θέματα ασφάλειας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και Ολυμπιακής Συνεργασίας γενικότερα, ενώ Έλληνες εμπειρογνώμονες βρίσκονται ήδη στο Πεκίνο για να βοηθήσουν και εκείνοι με τις γνώσεις τους στην επιτυχή διοργάνωση του 2008.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους κινέζους φίλους μας αν και είμαστε σίγουροι όχι μόνο για αυτή αλλά και για τον πολιτισμικό πλούτο που θα τους προσδώσετε!
Κυρίες και Κύριοι,
Την οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Κίνας καλούμεθα εμείς οι κυβερνήσεις να ενθαρρύνουμε. Ενισχύοντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, προωθώντας την επιχειρηματικότητα και παίρνοντας πρωτοβουλίες όπως αυτή σήμερα.
Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε αποφασιστικά μπει σε μία νέα μεταρρυθμιστική τροχιά. Εκσυγχρονίζουμε τους θεσμούς και τις υποδομές με κύριο στρατηγικό στόχο να αποτελέσει η Ελλάδα επιχειρηματικό κέντρο μίας μεγάλης περιφερειακής αγοράς. Της αγοράς της νοτιανατολικής Ευρώπης όπου οι διεθνείς όμιλοι που στοχεύουν στα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο και την Αν. Μεσόγειο θα εγκαθιστούν τα στρατηγεία τους.
Στο πλαίσιο αυτό ενδείκνυται και η προοπτική περαιτέρω αξιοποίησης της Ελλάδος ως βάσης για τη δραστηριοποίηση κινεζικών εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή. Μίας Ελλάδας που ήδη έχει αναπτύξει ένα σημαντικότατο διευρυμένο και αξιόπιστο δίκτυο ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών στις γειτονικές χώρες ενώ διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή.
Συγκεκριμένα μόνο στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι ελληνικές επενδύσεις υπερβαίνουν τα 14 δις Ευρώ ενώ δραστηριοποιούνται πάνω από 3500 ελληνικές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, λειτουργούν περισσότερα από 1200 παραρτήματα ελληνικών τραπεζών. Παράλληλη ανάπτυξη γνωρίζουν και οι εμπορικές και επιχειρηματικές μας σχέσεις με την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που καταγράφεται και στην αύξηση κατά 50% περίπου των εξαγωγών μας στις χώρες αυτές.
Σήμερα λοιπόν ανοίγονται νέες προοπτικές. Προοπτικές που εμφανίζονται σε μία σειρά από τομείς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις δύο οικονομίες.
Πρώτον, στον τομέα της ναυτιλίας όπου σημειώνεται αύξηση των ναυπηγήσεων ελληνόκτητων πλοίων στην Κίνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 189 παραγγελίες ναυπήγησης πλοίων. Αξιόλογη είναι, επίσης, και η συμμετοχή της ελληνικής ναυτιλίας στη διακίνηση φορτίων προς και από την Κίνα. Προσδοκούμε δε σε περαιτέρω χρήση των δυνατοτήτων της ελληνικής ναυτιλίας στο τομέα αυτό αφού διατηρούμε συγκριτικό πλεονέκτημα.
Στόχος μας επίσης είναι να διερευνήσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες που παρέχουν οι ελληνικοί λιμένες ως κέντρα διαμετακομιστικά προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και τις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται λόγω των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών τους. Ελπίζουμε δε ότι η ναυτιλιακή σύνδεση μεταφοράς φορτίων με τον Πειραιά που άρχισε το περασμένο έτος, δεν είναι παρά το πρώτο βήμα και ότι θα γίνουν εύκολα αντιληπτά τα πλεονεκτήματα μιας στενότερης συνεργασίας.
Η ελληνική κυβέρνηση έμπρακτα έδειξε την υποστήριξή της σε αυτή την προσπάθεια με την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ναυτιλιακού Ακολούθου στη Σαγκάη.
Δεύτερον, ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην προώθηση εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Τέτοια προϊόντα είναι το ελληνικό ελαιόλαδο, το κρασί, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ελπίζω ότι οι συνομιλίες με την κινεζική πλευρά θα καταλήξουν σύντομα σε συμφωνίες που θα επιτρέψουν την επίσπευση των διαδικασιών για την εισαγωγή των προϊόντων αυτών στην Κίνα.
Τρίτον, στοχεύουμε στη προσέλκυση τουριστών από την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας. Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, το μοναδικό κλίμα, η ποικιλία των τοπίων, η ελληνική θάλασσα, οι προσφερόμενες υπηρεσίες, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που εκλύουν, πιστεύουμε, τους κινέζους φίλους μας. Αναγνωρίζοντας τη δυναμικότητα της κινεζικής αγοράς, η ελληνική πλευρά προχώρησε στη λειτουργία Γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στο Πεκίνο. Η έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας-Πεκίνου το αμέσως προσεχές διάστημα αποτελεί κορύφωση των μακρών προσπαθειών που θα δώσει ώθηση στην επικοινωνία και διακίνηση προσώπων μεταξύ των δύο χωρών.
Τέταρτον, ο τομέας της ενέργειας, ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερες ευκαιρίες για επενδύσεις και συνεργασία. Η Ελλάδα εξελίσσεται σε διεθνές στρατηγικό κέντρο διαμετακόμισης ενέργειας από τους τόπους παραγωγής προς την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα δύο μεγάλα έργα μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου: Πρόκειται για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, η συμφωνία για την κατασκευή του οποίου υπεγράφη από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία τον περασμένο Μάρτιο, στην Αθήνα, και φυσικού αερίου που θα συνδέει Τουρκία-Ελλάδα-Ιταλία το ελληνο-τουρκικό τμήμα του οποίου βρίσκεται υπό ολοκλήρωση. Τη σημασία δε της χώρας ως παράγοντος μεταφοράς ενέργειας ενισχύουν και οι πλωτοί μας αγωγοί, ο ελληνικός δηλαδή εμπορικός στόλος που είναι και ο μεγαλύτερος στον κόσμο.
Ακόμη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μελετάμε την επιθυμία κινεζικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Ενισχύεται με αυτό τον τρόπο η προοπτική συνεργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάτι που τόσο έχει ανάγκη ο πλανήτης μας.
Τέλος, για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, θεωρούμε πολύ σημαντική τη σύναψη συμφωνίας στους τομείς πιστοποίησης, τυποποίησης και διαπίστευσης προϊόντων. Μία τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα όχι μόνο προς την κατεύθυνση της αύξησης του όγκου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και προς τη διασφάλιση της ποιότητας των διακινούμενων αγαθών.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ελληνική Κυβέρνηση και η Κινεζική Κυβέρνηση πιστεύουν ακράδαντα στις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό, εμπορικό αλλά και πολιτιστικό επίπεδο. Ιδιαίτερα στο οικονομικό και εμπορικό πεδίο, οι κλάδοι της ναυτιλίας, των υποδομών, της ενέργειας, του εμπορίου, και του τουρισμού θέτουν την ελληνοκινεζική συνεργασία σε μία νέα διάσταση παρουσιάζοντας μοναδικές ευκαιρίες.
Είμαι σίγουρη ότι και σήμερα στις διεργασίες που θα ακολουθήσουν θα το διαπιστώσετε.
Εμείς ως πολιτική ηγεσία είμαστε στη διάθεσή σας με όλες μας τις δυνάμεις να σας υποστηρίξουμε.
Καλή επιτυχία σε όλους, καλές δουλειές και συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης.
Σας ευχαριστώ.