Νεα

Επίσκεψη στην Αθήνα της Kαγκελάριου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ

Παρασκευή, 20 Ιούλ 2007

Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε την Παρασκευή, 20 Ιουλίου, η Kαγκελάριος της Γερμανίας, κυρία Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα Kαγκελάριος είχε συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, κ. Κώστα Καραμανλή και με την ΥΠΕΞ, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ στη συνέχεια ήταν η κεντρική ομιλήτρια σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στο ξενοδοχείο Χίλτον το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Στην ίδια εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο κ. Καραμανλής και ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Σιούφας.

Η οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας, οι αλλαγές στο κλίμα, η μεταρρυθμιστική συνθήκη της Ε.E. και τα ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων κυριάρχησαν στις ελληνογερμανικές συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Σε δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι πέρα από τις άριστες διμερείς σχέσεις, τις δύο χώρες συνδέει μια ισχυρή γέφυρα φιλίας μέσω της πολυάριθμης ελληνικής Ομογένειας που ζει και προοδεύει στη Γερμανία. Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη επίσης την κυρία Μέρκελ για τη θετική συμβολή της στην έκβαση του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η κυρία Μέρκελ χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή «πολιτικό φίλο» και υπενθύμισε την καλή συνεργασία που είχαν οι δύο χώρες κατά τη γερμανική προεδρία της Ε.Ε., χαρακτηρίζοντας τις διμερείς σχέσεις άριστες. Έκανε λόγο για σημαντικές επαφές στον τομέα της οικονομίας, επισημαίνοντας το γεγονός των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης κατά 4% της ελληνικής οικονομίας, που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είναι «ένα όνειρο». «Η συνεργασία μας μπορεί να εντατικοποιηθεί ακόμη περισσότερο» προσέθεσε η γερμανίδα Καγκελάριος η οποία αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη της από κοινού αντιμετώπισής του. Εκτός από τα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, η κυρία Μέρκελ ανέφερε ότι συζήτησε τα διεθνή προβλήματα, όπως το Κοσσυφοπέδιο και το Μεσανατολικό, και επανέλαβε τη θέση της χώρας της για την ανάγκη να δοθεί στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ενταξιακή προοπτική στην Ε.Ε.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο