Νεα

Κοινό Ανακοινωθέν της Ντόρας Μπακογιάννη και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Wilfried Martens

Δευτέρα, 23 Ιούλ 2007

Κοινό Ανακοινωθέν του κ. Wilfried Martens, Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της ΥΠΕΞ κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη :

Χαιρετίζουμε τα θετικά αποτελέσματα των τουρκικών βουλευτικών εκλογών και την επανεκλογή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο έχει καθεστώς μέλους-παρατηρητή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και με την ευκαιρία αυτή:

– Σημειώνουμε με ικανοποίηση τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχουν αναληφθεί στην Τουρκία – ελπίζουμε ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχισθούν με μεγαλύτερο ζήλο, από την επανεκλεγείσα κυβέρνηση του ΑΚΡ. Ευχόμαστε την πλήρη εγκαθίδρυση του δημοκρατικού κράτους δικαίου και το σεβασμό του χωρίς παρεκκλίσεις.

-Σημειώνοντας ότι η ΕΕ ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τονίζουμε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με το θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σεβασμός και η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, συνιστούν βασικά στοιχεία αυτής της διαδικασίας.
Αναφορικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη:

-Καταδικάζουμε την πρόσφατη απόφαση του τουρκικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου (Yargitay) – το οποίο έλαβε μια απόφαση, μεταξύ άλλων, επί του Οικουμενικού ρόλου του Ορθόδοξου Πατριαρχείου, της νομικής του προσωπικότητας και της εσωτερικής εκλογικής του διαδικασίας. Η απόφαση αυτή – στο μέτρο που παρεμβαίνει σε θέματα καθαρά θρησκευτικού χαρακτήρα, και σε μια προσπάθεια να μειώσει το θρησκευτικό ρόλο του Ορθόδοξου Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποφαίνεται επί του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη, που ηγείται της Ορθόδοξης Εκκλησίας παγκόσμια, από τον 6ο αιώνα μ.Χ.

-Καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί το διεθνές καθεστώς και την εκκλησιαστική διαδοχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναγνωρίζοντας το νομικό του καθεστώς, καθώς και το δικαίωμά του να εκπαιδεύει κληρικούς από όλες τις εθνικότητες. Τα περιουσιακά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρέπει να επαναβεβαιωθούν και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης να πραγματοποιηθεί.

-Εκφράζουμε την ελπίδα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο πνευματικός ηγέτης 300 εκατομμυρίων Χριστιανών Ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο, θα αφεθεί ελεύθερο να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα και να εκπληρώσει την αποστολή του, σύμφωνα με το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

-Υπό το φως των συνεχιζόμενων ευρωπαϊκών προσπαθειών για την ενίσχυση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υποστηρίζουμε σθεναρά τη συνέχιση και τη διεύρυνση του “Ορθόδοξου διαλόγου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου”, μιας διεθνώς αναγνωρισμένης πρωτοβουλίας με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο