Συνεντεύξεις

Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στο ΕΘΝΟΣ

Τρίτη, 28 Αυγ 2007

Στον Γιάννη Σαραντάκο

Τον όρο ασύμμετρη απειλή που χρησιμοποιήθηκε από κυβερνητικά στελέχη λίγα 24ωρα μετά το ξέσπασμα των καταστροφικών πυρκαγιών, αναλύει στο «Έθνος» η υπουργός Εξωτερικών. Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη, η οποία αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ως προς τα αίτια των πυρκαγιών, προσδιορίζει ως «ασύμμετρη απειλή» «εκείνη που μπορεί με ελάχιστα μέσα να προκαλέσει τεράστια καταστροφή». Η υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι «δεν μπορούν να αποκλειστούν και εκείνοι που θέλουν την αποδόμηση του κράτους και θεωρούν ότι μπορούν να καίνε ένα δάσος και να διακινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές με την ίδια ευκολία που κάψανε τα μαγαζιά των Αθηναίων ή ακόμα τον Άγνωστο Στρατιώτη». «Απομένει στη Δικαιοσύνη να διερευνήσει κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Είναι θέμα τιμής για όλους μας οι ένοχοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν», καταλήγει.

Οργανωμένο σχέδιο πίσω από τις φωτιές

Ποιά είναι η ασύμμετρη απειλή

Η Υπ. Εξωτερικών ορίζει ως ασύμμετρη απειλή εκείνη που μπορεί με ελάχιστα μέσα να προκαλέσει τέτοια καταστροφή.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις φλόγες για πέμπτη συνεχή ημέρα. Συμμερίζεστε την άποψη περί “ασύμμετρης απειλής”; Ποιοι είναι εκείνοι που έχουν την δύναμη να κάψουν την χώρα μας;

Ζούμε έναν εφιάλτη . Έναν εφιάλτη που γεννά – τουλάχιστον σε εμένα και νομίζω σε όλους – έντονα συναισθήματα. Πίκρα, αγανάκτηση, οργή. Η μάχη συνεχίζεται. Έχουμε ακόμη άταφους νεκρούς. Οφείλουμε – να μείνουμε ενωμένοι και προσηλωμένοι στο καθήκον μας. Με αλληλεγγύη και συμπόνια. Αναφέρεστε σε ασύμμετρες απειλές και σας απαντώ ευθέως: Ως ασύμμετρη απειλή προσδιορίζεται εκείνη η οποία μπορεί με ελάχιστα μέσα να προκαλέσει τεράστια καταστροφή. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι οι παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής οι οποίες δημιουργούν ένα εύφλεκτο περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο δρα ο ανθρώπινος παράγοντας, είτε πρόκειται για -αν θέλετε- απλή αμέλεια είτε για την απληστία των οικοπεδοφάγων και κάθε λογής καταπατητών. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και εκείνους οι οποίοι θέλουν την αποδόμηση του κράτους και θεωρούν ότι μπορούν να καίνε ένα δάσος και να διακινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές με την ίδια ευκολία που κάψανε τα μαγαζιά των Αθηναίων ή ακόμα τον Άγνωστο Στρατιώτη. Απομένει στην δικαιοσύνη να διερευνήσει κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Είναι θέμα τιμής για όλους μας οι ένοχοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν.

Δεν διακρίνατε , κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών , δυσλειτουργία στον κρατικό μηχανισμό;

Δεν είναι τώρα η ώρα για τέτοιες κουβέντες. Οι φωτιές μαίνονται, άνθρωποι κινδυνεύουν, περιουσίες κινδυνεύουν. Έχουμε όλοι πολύ δουλειά.Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Υπήρξαν αδυναμίες. Σήμερα ο κρατικός μηχανισμός δοκιμάζεται. Δοκιμάζεται σκληρά. Είναι μια φυσική καταστροφή πρωτόγνωρη η οποία έχει λάβει ασύλληπτες διαστάσεις. Κάποια ξένα πρακτορεία μιλάνε για τη μεγαλύτερη καταστροφή από φωτιά στην Ευρώπη, αν όχι στον κόσμο, τα τελευταία 120 χρόνια. Υπάρχουν πυροσβέστες που έχουν να κοιμηθούν μέρες. Η εύκολη κριτική είναι ένα πράμα, οι δύσκολες αποφάσεις που λαμβάνονται στο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής είναι ένα άλλο. Όποιος είναι έξω από το χορό ξέρει πολλά τραγούδια. Όταν πρώτα ο θεός τελειώσει το κακό όμως πρέπει να κάνουμε επιτέλους μια πολύ ειλικρινής συζήτηση σε αυτή τη χώρα. Για τις ελλείψεις, τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες. Για όλα. Για ένα κράτος του οποίου οι δομές έχουν ξεπεραστεί από τα πράγματα. Για δεκαετίες αναλγησίας και ατιμωρησίας. Για τον λαϊκισμό, το εύκολο ψέμα και το βόλεμα. Και είναι καλό από αυτή τη πλευρά που είμαστε τόσο κοντά στις εκλογές. Ο κόσμος θα μας δει και θα μας ακούσει. Θα κρίνει και θα συγκρίνει. Κύριε Σαραντάκο, σας μιλώ μετά λόγου τιμής. Σε αυτή τη τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα και τη κυβέρνηση – τη δυσκολότερη που έχουμε αντιμετωπίσει- πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία υπό το Κώστα Καραμανλή μπορεί να προχωρήσει μπροστά. Να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Ο φόρος που πληρώνουμε όλοι μας για κάθε μέρα που πάει χαμένη αποδεικνύεται πλέον δυσθεώρητος. Τα ψέματα τελειώσανε.

Ευθύνες υπάρχουν στο επίπεδο των κ.κΦούρλα και Κόη;

Όπως είπε ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης τη στιγμή της δράσης δεν μπορείς να κάνεις τέτοιου είδους συζητήσεις.

Λίγο πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών , είδαμε από την κυβέρνηση και πάλι μια σειρά εξαγγελιών για παροχές , μια σειρά από υποσχέσεις.

Η κυβέρνηση είχε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Κάποιες από αυτές, δεν μπόρεσε να τις υλοποιήσει νωρίτερα, γιατί δεν είχε η οικονομία μας αυτές τις δυνατότητες. Αν θυμάστε, στον τελευταίο προϋπολογισμό που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή των Ελλήνων το ΠΑΣΟΚ είχε ισχυριστεί τότε ότι το έλλειμμα είναι 1,2%. Εμείς λυσσαλέα αντιτάξαμε το επιχείρημα ότι το έλλειμμα είναι 2%. Αυτό πιστεύαμε τότε. Απεδείχθη ότι το έλλειμμα ήταν στο 7,8%, σχεδόν 8% δηλαδή. Η διαπίστωση αυτή μας υποχρέωσε να ακολουθήσουμε μια πολιτική για τη μείωση του ελλείμματος, που εκ των πραγμάτων οδήγησε σε καθυστέρηση υπεσχημένων. Τώρα οι δυνατότητες υπάρχουν. Αυτό που έγινε, δεν ήταν παροχή. Ήταν υλοποίηση του προγράμματος, των δεσμεύσεών μας. Τα νομοσχέδια κατατέθηκαν και θα ψηφιστούν. Και εγώ προκαλώ το ΠΑΣΟΚ να έρθει και να πει μια απλή κουβέντα: Εάν -παρά τη δική μου άποψη- τελικώς γίνει το ΠΑΣΟΚ Κυβέρνηση, θα τα ψηφίσει αυτά τα νομοσχέδια; Ναι ή όχι. Είναι απλό το ερώτημα.

Ποιος είναι εκείνος ο αριθμός εκείνος των εδρών που μπορεί να δώσει μια ισχυρή κυβέρνηση στην χώρα;

Μπορεί να είναι 155, μπορεί να είναι 157, μπορεί να είναι 160. Θα είναι προβληματική η όποια οριακή πλειοψηφία. Και έχω συγκεκριμένους λόγους που το λέω αυτό: Πρώτον διότι μία τέτοια κυβέρνηση είναι εξ ορισμού ασταθής. Δεύτερον διότι η Ελλάδα θα μπει σε περιπέτειες, εκ των πραγμάτων. Τρίτον διότι μία ασταθής κυβέρνηση έχει άλλοθι για να μην υλοποιήσει τα υπεσχημένα. Άρα κατά τη γνώμη μου οποιαδήποτε κυβέρνηση και να εκλεγεί – εγώ δεν θέλω να προκαταλάβω την κρίση του ελληνικού λαού – πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κυβερνήσει αποτελεσματικά.

Mια κυβέρνηση με 155, που θέτετε εσείς το όριο, θα έχει τη δύναμη να κάνει τέτοιες τομές όπως είναι το ασφαλιστικό και να αυξήσει τα όρια ηλικίας αν χρειαστεί;

Τη δύναμη σου τη δίνει ο λαός. Και ο λαός, σε όλους τους κομματικούς χώρους, δεν έχει καμία αμφιβολία πλέον, ότι αυτή τη στιγμή τρώμε τις σάρκες μας. Και να ξεκαθαρίσω και ένα πράγμα. Όταν μιλάμε για το ασφαλιστικό σήμερα, δεν μιλάμε για τους ανθρώπους που αύριο θα βγουν στη σύνταξη, δεν μιλάμε για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα. Λέμε ότι πρέπει να θέσουμε τις βάσεις οι οποίες θα επιτρέψουν τη βιωσιμότητα και τη σταθερότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος. Και σε αυτό, δεν υπάρχει Έλληνας ο οποίος να μην συμφωνεί, ότι είναι ένα θέμα πρωτευούσης σημασίας για τη χώρα.

Θεωρείτε ο ελληνικός λαός ότι είναι πιο αυστηρός απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, εάν κερδίσετε τις εκλογές;

Ο λαός πολύ σωστά θέτει το πήχη ψηλά. Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει την εντολή να κυβερνήσει για μια δεύτερη τετραετία, χωρίς περίοδο χάριτος.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο