Στο δημοσιογράφο Π.Κ. Μαυρίδη
«Οι μεταρρυθμίσεις απαιτούν ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ.»
«Δεν εξαπατήσαμε το λαό» αναφέρει η Ντόρα Μπακογιάννη στη συνέντευξή της στην ΕΞΠΡΕΣ, όταν της ζητείται η αυτοκριτική για τα τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. και ζητεί από τους πολίτες μια «ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» προκειμένου η Ν.Δ. να προχωρήσει απρόσκοπτα τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι και το διακύβευμα των εκλογών, κατά την υπουργό Εξωτερικών, η οποία ωστόσο δεν απορρίπτει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία των πολιτικών ιδεών και απόψεων.
Στην κριτική για τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές απαντά πως αυτή τη στιγμή «προέχουν οι άνθρωποι» και όχι η «μικροπολιτική» και στα περί «ασύμμετρων απειλών» κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι «κινδυνολογεί». Σε ότι αφορά την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων τονίζει ότι η ψήφος στη Ν.Δ. δεν σημαίνει «λευκή επιταγή» για οποιαδήποτε λύση και δηλώνει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει την εξωτερική πολιτική «ανοικτών οριζόντων» που άσκησε τα τελευταία χρόνια.
1.Πιστεύετε ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων και σε ποια κατεύθυνση; (π.χ. θα ενισχυθούν τα μικρά κόμματα που θα λάβουν ψήφο διαμαρτυρίας; Θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες για τη ΝΔ, θα κεφαλοποιήσει πολιτικά τη δυσαρέσκεια το ΠΑΣΟΚ…)
Οι Έλληνες πολίτες είναι ώριμοι. Κρίνουν, συγκρίνουν και αποφασίζουν, έχοντας πάντα κατά νου το ποια πολιτική δύναμη μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις προκλήσεις των καιρών, στις ανάγκες των πολιτών και στα προβλήματα του τόπου. Συγκρίνουν τις πολιτικές του χθες με τη διακυβέρνηση του σήμερα. Την Ελλάδα των ελλειμμάτων, της ανεργίας και του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης, με την Ελλάδα του δημοσιονομικού νοικοκυρέματος, των επενδύσεων, της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Την Ελλάδα της στασιμότητας, με την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών. Δεν θεωρώ λοιπόν ότι μια φυσική καταστροφή, ακόμη και τέτοιου μεγέθους όπως η πρόσφατη, μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Κυβέρνηση και τον Κώστα Καραμανλή. Η Νέα Δημοκρατία, είναι η μόνη πολιτική δύναμη της χώρας που μπορεί να εγγυηθεί την ευημερία και την προκοπή του τόπου μας. Είμαστε δύναμη ευθύνης, και το αποδείξαμε ακόμη και στις δύσκολες στιγμές που περνά αυτό τον καιρό η χώρα μας.
2.Είστε ικανοποιημένη από την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού;
Την ώρα αυτή προέχει η αντιμετώπιση των αναγκών των συμπολιτών μας που επλήγησαν από την καταστροφική μανία της φωτιάς. Να σταθούμε όλοι μας -κράτος, αυτοδιοίκηση, φορείς και απλοί πολίτες- δίπλα σε αυτούς που από τη μια στιγμή στην άλλη άλλαξε η ζωή τους. Σε όλους όσοιέχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα αλλά και τις περιουσίες τους. Να τους αποδείξουμε έμπρακτα τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας, την ανθρωπιά και τη συμπαράστασή μας. Οφείλουν όλοι να αναγνωρίσουν ότι στον τομέα αυτό έχουν γίνει σημαντικά πράγματα τις πρώτες μέρες. Όλα τ’ άλλα έπονται. Όταν όμως έρθει η ώρα ν’ ανοίξει το κεφάλαιο του απολογισμού, οφείλουμε επίσηςχωρίς περιστροφές να συζητήσουμε για τις πραγματικές αιτίες αυτής της τραγωδίας. Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τις αδυναμίες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Για τις ανεπάρκειες και τις δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού. Να συμφωνήσουμε για την ανασύνταξή του. Όλα αυτά όμως στην ώρα τους. Τώρα προέχουν οι άνθρωποι.
3.Τελικά, οι όποιες αδυναμίες παρατηρήθηκαν οφείλονται στην «κομματικοποίηση» του πυροσβεστικού σώματος που κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ;
Κοιτάξτε, αυτή η συζήτηση την ώρααυτή είναι ανούσια.Ακόμη και όταν υπήρχανφωτιές και οι πυροσβέστες έδιναντη μάχητο ΠΑ.ΣΟ.Κ, γι’ ακόμη μια φορά, επέλεγε τον εύκολο δρόμο τηςόξυνσης, της αντιπαράθεσης και του διχασμού. Δεν είναι όμως ώρα για μικροπολιτική. Εμείς, επικεντρωνόμαστε στη μάχη για την ανακούφιση όλων όσων μας έχουν ανάγκη, στη μάχη για την ανασυγκρότηση της περιοχής, στη μάχη για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Τους αφήνουμε λοιπόν στη κρίση τωνπολιτών .
4.Μια εβδομάδα μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών κι οι πολίτες αναρωτιούνται ακόμα. Ποιος φταίει για την οικολογική καταστροφή της χώρας.
Τόσες πολλές φωτιές σε τόσο μικρό διάστημα τη συγκεκριμένη περίοδο δεν μπορεί να είναι σύμπτωση Δεν αρκούν μόνο ο παρατεταμένος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού, η ανομβρία του χειμώνα, τ’ ανθρώπινα λάθη, οι οικοπεδοφάγοι ή οι αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, για να δικαιολογηθεί το πρωτοφανές για τα χρονικά της χώρας, εύρος αυτής της καταστροφής.
5.Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε στα σενάρια περί «ασύμμετρης απειλής» κι ο κ. Παπανδρέου τα χαρακτήρισε «ασύμμετρες ανοησίες» που τελικά βλάπτουν τη διεθνή εικόνα της χώρας. Θεωρείτε υπερβολική την αντίδρασή του;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ κινδυνολογεί. Πολιτεύεται πρόχειρα, μικροπολιτικά και επιπόλαια. Προσπαθεί να κερδίσει εκλογικά οφέλη από μια κατάσταση που η αντιμετώπισή της απαιτεί ομοψυχία και εθνική συστράτευση. Λειτουργεί ανεύθυνα και παρορμητικά, εκθέτοντας τη χώρα διεθνώς. Κρίμα, γιατί με την κινδυνολογία δεν άρεις τα πολιτικά σου αδιέξοδα. Αντίθετα τα πολλαπλασιάζεις και αποκαλύπτεις την πολιτική σου γύμνια.
6.Πέραν των πρόσφατων πυρκαγιών ποιο θεωρείτε πως θα είναι το καθοριστικό εκείνο στοιχείο που θα κρίνει την εκλογική αναμέτρηση;
Ο προγραμματικός λόγος. Οι θέσεις και οι απόψεις των κομμάτων για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Οι πολιτικές που προτείνουν για την άρση των αδιεξόδων που το χθες μας κληρονόμησε. Ο ξεκάθαρος πολιτικός λόγος. Στη Νέα Δημοκρατία, ποτέ δεν κρυφτήκαμε πίσω από το δάκτυλό μας. Δεν κοροϊδέψαμε τους πολίτες. Αντίθετα, νοιαστήκαμε γι’ αυτούς. Μιλάμε πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Γι’ αυτό και οι πολίτες μας εμπιστεύονται και θα μας εμπιστευτούν γι’ ακόμη μια φορά.
7.Ορισμένοι διατυπώνουν την άποψη πως η πρόσφατη τραγωδία αποτρέπει τα πολιτικά κόμματα και τα στελέχη τους να «πολώσουν» το προεκλογικό κλίμα που συνήθως συσπειρώνει τους ψηφοφόρους με αποτέλεσμα η ψήφος να οδηγείται στα μικρά κόμματα; Υιοθετείτε την άποψη αυτή;
Πραγματική συσπείρωση τα κόμματα δημιουργούν με τη δουλειά, τις αρχές, τις αξίες και τις προτάσεις τους. Η πόλωση ποτέ δεν έχει μακροπρόθεσμα πολιτικά οφέλη. Ενδεχομένως πλέον ούτε μικροπολιτικά. Την επιδιώκει πάντα αυτός που δεν έχει θέσεις και προτάσεις. Αυτός που φοβάται να κάνει διάλογο και να αντιπαραβάλει τις απόψεις του. Αυτός που προσπαθεί να συμβιβαστεί με την επερχόμενη εκλογική ήττα και τις συνέπειές της. Με άλλα λόγια το ΠΑ.ΣΟ.Κ και ο Γιώργος Παπανδρέου. Εμείς δεν έχουμε ανάγκη την πόλωση. Οδηγός μας είναι το πρόγραμμα και οι θέσεις μας.
8.Ο εκλογικός νόμος δεν πριμοδοτεί τη λογική των ισχυρών αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Αντιθέτως, αν τα δυο κόμματα δε συγκεντρώσουν το 83% των ψηφοφόρων και το πρώτο κόμμα δεν πάρει το απαιτούμενο 42,7% δύσκολα θα σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πόσο κοντά είμαστε σε αυτό το ενδεχόμενο;
Είμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών και χωρίς έπαρση, πιστεύω ειλικρινά, ότι το αποτέλεσμά τους, θα βρει τη Νέα Δημοκρατία νικήτρια και τον Κώστα Καραμανλή Πρωθυπουργό, με νωπή λαϊκή εντολή για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσειςκαι αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.
9.Πιστεύετε πως στην Ελλάδα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης, από μονοκομματικές κυβερνήσεις σε κυβερνήσεις συνεργασίας;
Όλοι γνωρίζουν ότι ανήκω στην ομάδα των πολιτικών εκείνων, που πιστεύουν βαθιά στον πλουραλισμό και στην πολυφωνία των πολιτικών ιδεών και απόψεων. Δεν φοβάμαι τη διαφορετική τοποθέτηση. Ούτε και την εκπροσώπησή της στη Βουλή. Στην παρούσα φάση όμως, πεποίθηση μου είναι, ότι τα προβλήματα της χώρας απαιτούν ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος. Ο τόπος χρειάζεται καθαρή πλειοψηφία για να υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να προωθήσει αποτελεσματικές λύσεις. Η Ελλάδα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες.Γι΄ αυτό λέω ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι ισχυρή κυβέρνηση με καθαρή πλειοψηφία ή όχι. Πιστεύω ότι ο λαός θα στηρίζει μια ισχυρή κυβέρνηση της Ν.Δ. και του Κώστα Καραμανλή.
11. Θα βλέπατε εφικτή το σενάριο συνεργασίας των δυο μεγάλων κομμάτων κατά το πρότυπο της Γερμανίας.
Πιστεύω ακράδαντα στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
12.Με ποιο κόμμα θα ήταν πιθανότερο να συνεργαστεί η ΝΔ. Με τη «δεξιά» της πτέρυγα, τον ΛΑ.Ο.Σ. ή με κόμματα που βρίσκονται κοντύτερα στον «μεσαίο χώρο», όπως ο ΣΥΝ;
Απάντησα και προηγουμένως. Θεωρώ ότι τα προβλήματα του τόπου απαιτούν ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση η οποία θα πορευτεί απρόσκοπτα, χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα, στην πραγμάτωση των αναγκαίων αλλαγώνκαι μεταρρυθμίσεων που έχει ο τόπος και η κοινωνία.
13.Στο τέλος της κυβερνητικής θητείας της «νέας διακυβέρνησης» διαπιστώνουμε συχνά μια διάθεση αυτοκριτικής από τον πρωθυπουργό. Εσείς, τι θεωρείτε ότι δεν πήγε καλά, τι θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα, ποιο ήταν το έργο και ποια τα λάθη που στοίχησαν την εικόνα της κυβέρνησης.
Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι τα κάναμε όλα τέλεια. Και λάθη έγιναν, και παραλείψεις υπήρξαν και αδυναμίες παρουσιάστηκαν. Πάντως, προσπαθήσαμε ειλικρινά. Δεν εξαπατήσαμε το λαό. Βάλαμε τις βάσεις που μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για το μέλλον. Θεωρώ πάντως ότι και η πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας ήταν μια γόνιμη κυβερνητική περίοδος. Μια περίοδος στην οποία όχι μόνο συμμαζεύτηκαν τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας και μειώθηκε το έλλειμμα, αλλά και μια περίοδος που υλοποιήθηκε ένα σημαντικό σε όγκο έργο που αγγίζει όχι μόνο την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και που ανοίγει το δρόμο για την πραγμάτωση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος. Τη δεύτερη τετραετία, με νωπή λαϊκή εντολή, διάθεση για δουλειά και καλύτερο συγχρονισμό ευελπιστούμε πραγματικά να αναμορφώσουμε την Ελλάδα.
14.Ορισμένοι, στους λόγους για τους οποίους ο κ. Καραμανλής αποφάσισε να μην εξαντλήσει την τετραετία, περιλαμβάνουν και την ονομασία των Σκοπίων. Ψήφος στη ΝΔ σημαίνει «λευκή επιταγή» για λύση της εκκρεμότητας;
Δεν συμφωνώ μαζί σας. Ο Πρωθυπουργός προκήρυξε τις εκλογές εστιάζοντας στην ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων. Δεν χρησιμοποίησε όπως έπρατταν οι κυβερνήσεις του χθες τα εθνικά θέματα για μικροπολιτικούς σκοπούς. Επίσης, να σας υπενθυμίσω ότι είμαι από τους πολιτικούς που δεν πιστεύουν στη λογική της «λευκής επιταγής». Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν λευκές επιταγές. Τώρα, όσον αφορά τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα των Σκοπίων, αυτές είναι εδώ και καιρό γνωστές. Υπάρχει η διαδικασία διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και η διαμεσολάβηση του κ. Νίμιτς. Ταυτόχρονα, όλοι γνωρίζουν ότι οι σχέσεις μας με την Π.Γ.Δ.Μ ρυθμίζονται από τη λεγόμενη Ενδιάμεση Συμφωνία. Η χώρα μας έχει αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της να καταλήξουμε σε μια κοινώς αποδεκτή ονομασία, καθώς η τωρινή είναι προσωρινή. Απαιτείται όμως, και η άλλη πλευρά να δείξει αντίστοιχη βούληση, ώστε να επιλυθεί με κοινά αποδεκτό τρόπο το ζήτημα του ονόματος, το οποίο επηρεάζει την περιφερειακή συνεργασία, τις διμερείς μας σχέσεις και την ευρώ-ατλαντική προοπτική του γειτονικού κράτους.
15.Πιστεύετε ότι με την εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ στην προεδρία της τουρκικής Δημοκρατίας κλείνει μια περίοδο αστάθειας στη γειτονική χώρα;
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση της Τουρκίας. Εμάς, δεν μας ενδιαφέρει το πρόσωπο του Προέδρου ή του Πρωθυπουργού, αλλά το να συνεχίσει η γείτονα χώρα να πορεύεται στο δρόμο του εκδημοκρατισμού και της προσαρμογής της στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Έχουμε πολλές φορές τονίσει, ότι είναι πρώτιστα προς το συμφέρον του τουρκικού λαού η ευρωπαϊκή του προοπτική. Είναι όμως και μια εξέλιξη η οποία θα είναι επωφελής και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θέλουμε μια Τουρκία πολιτικά σταθερή και ευρωπαϊκά προσανατολισμένη. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από την ίδια. Γνωρίζουμε καλά, ότι η συμμόρφωση της γείτονας με τις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Πιστεύουμε όμως ότι αξίζει τον κόπο, ενώ η θετική έκβασή της θα έχει ευεργετική επίδραση και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
16.Τα ενεργειακά projects που έχει υπογράψει η Ελλάδα βρίσκονται
σεπλήρη ισχύ, ή κάτι έχει (ή κινδυνεύει να) αλλάξει;
Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ο ενεργειακός χάρτης της χώρας. Μέσα σε 3,5 χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατόρθωσε να μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κέντρο και κόμβο των Βαλκανίων και της ΝοτιοανατολικήςΕυρώπης. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που τα οφέλη της θα πολλαπλασιάζονται με το πέρασμα των χρόνων. Όλες μας οι πολιτικές δεν εξαντλούνται σε μια κοντόφθαλμη και ευκαιριακή διαχείριση των προβλημάτων και των ευκαιριών που παρουσιάζονται, αλλά σε μια πιο στρατηγική και σε βάθος χρόνου θεώρηση των πραγμάτων. Έχουμε όραμα, σχέδιο και βούληση, γι’ αυτό και υλοποιούμε παρεμβάσεις που αλλάζουν προς το καλύτερο τη χώρα.
17.Ποιος είναι ο κύριος στόχος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από την 17η Σεπτεμβρίου και μετά;
Η ελληνική εξωτερική πολιτική τα τελευταία τριάμισηχρόνια έχει αποκτήσει δυναμικά χαρακτηριστικά. Έχει αφήσει στο περιθώριο τη στασιμότητα που για χρόνια τη διέκρινε. Πορευόμαστε πλέον με σιγουριά και αυτοπεποίθηση στη νέα εποχή. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις ως ευκαιρίες και είμαστε παρόντες σε όλα τα διεθνή γεγονότα. Έχουμε διευρύνει τους ορίζοντές μας. Δώσαμε έμφαση στην οικονομική διπλωματία, την αναπτυξιακή συνεργασία και τον απόδημο ελληνισμό. Ενισχύσαμε τη παρουσία και τη φωνή της Ελλάδας ανά τον κόσμο και ισχυροποιήσαμε τη θέση μας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στους διεθνείς οργανισμούς. Πρωτοστατούμε στις διαδικασίες ενοποίησης της Ευρώπης και υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά της χώρας μας χωρίς εκπτώσεις. Σε αυτό το δρόμο θα πορευτούμε και μετά τις εκλογές. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε μια εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων που θα διασφαλίζει και θα ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο, που θα απαντά στις προκλήσεις και που θα πολλαπλασιάζει τις ευκαιρίες ανάπτυξης και συνεργασίας.