Συνεντεύξεις

Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στον ANT1 RADIO

Δευτέρα, 3 Σεπ 2007

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για να πάμε στις Βρυξέλλες και να καλωσορίσουμε στην εκπομπή και στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 την Υπουργό Εξωτερικών την κα Ντόρα Μπακογιάννη. Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα κα Υπουργέ.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα σας, καλή βδομάδα.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε αναλάβει μία πολύ δύσκολη υπόθεση τώρα εκεί στις Βρυξέλλες, πρέπει να ανοίξουν τα κοινοτικά ταμεία και να έρθουν στη χώρα μας κονδύλια για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που υποφέρουν και να ανασυγκροτηθούν ολόκληρες περιοχές.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Νομίζω ότι αυτό σε επίπεδο πολιτικής δέσμευσης έχει ήδη επιτευχθεί. Όπως ξέρετε ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Μπαρόζο στην Αθήνα, έχει έρθει και η κα Χούπνερ σε επαφή με το Υπουργείο Οικονομικών.

Εμένα ο στόχος μου είναι κατ’ αρχήν να βεβαιωθώ ότι υπάρχει πολιτική δέσμευση των εταίρων μας, δηλαδή πέραν της Commission. Ότι η Πορτογαλική προεδρία μετους υπόλοιπους Υπουργούς Εξωτερικών, σε επίπεδο πολιτικό θα συμβάλλουν με τη θετική τους γνώμη στο να δοθούν αυτά τα κονδύλια, ώστε να ενεργοποιηθεί και το Ταμείο Αλληλεγγύης το οποίο θεωρούμε βέβαιο ότι θα γίνει και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η συγκρότηση μιας μονάδας- δεν ξέρω πώς θα την ονομάσουμε τελικά,-αλλά μιας μονάδας ειδικών συνθηκών η οποία θα μπορεί να παρεμβαίνει σε περιόδουςφυσικών καταστροφών.

Δηλαδή οπουδήποτε στην Ευρώπη υπαρχειμια φυσική καταστροφή, με ένα τηλέφωνο να μπορεί να κινητοποιηθεί αυτή η ομάδα με αεροπλάνα, ελικόπτερα και όλα τα μέσα.. Να γίνεται δηλαδή αυτόματα αυτό που βιώσαμε στην Ελλάδα- που ήταν πραγματικά πρωτόγνωρο από πλευράς συμπαράστασηςόταν ήρθαμε σε επαφή με τους εταίρους μας. . Να γίνεταιαπό μια ομάδαευρωπαϊκή.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ρωτήσω. Οι διαδικασίες, εγώ θα επιμείνω λίγο στα κονδύλια. Οι διαδικασίες για να εισρεύσουν αυτά τα κοινοτικά κονδύλια εδώ στη χώρα μας είναι χρονοβόρες;

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, δεν είναι πολύ χρονοβόρες. Το πρώτο θέμα είναι να υπάρχει η πολιτική βούληση της Commission η οποία υπάρχει. Το δεύτερο θέμα είναι να υπάρχει πολιτική βούληση των εταίρων που νομίζω ότι, θα τους δω και όλους σήμερα, αλλά δε νομίζω πως υπάρχει ζήτημα με αυτό . Έχουν απόλυτη αλληλεγγύη προς τη χώρα μας.

Το τρίτο είναι να δούμε ακριβώς το μέγεθος της καταστροφήςκαι να προχωρήσουμε από εκεί και πέρα με συγκεκριμένες καταγραφές, ώστε να μπούμε με τις προτάσεις τις οποίες έχουμε ήδη επεξεργαστεί όπως ξέρετε, για να μπορέσουν οι άνθρωποι και να πάρουν τα λεφτά, αλλά και να ξεκινήσουν να έρχονται τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα να προχωρήσει το σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών.

Το στοίχημα για μας είναι να μην υπάρχει άνεργος στην περιοχή. Να μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι στην περιοχή. Να ξαναδημιουργηθείτο ταχύτερο δυνατό ο ιστός παραγωγικότητας.

Αυτό χρειάζεταιαναμφισβήτητα, διότι τα δέντρα θέλουν το χρόνο τους για να ξαναδώσουν τον καρπό έστω και αν τα φυτέψουμε αύριο. Αυτό, λοιπόν, το μεσοδιάστημα πρέπει οι άνθρωποι να έχουν εισόδημα, να δουλέψουν τα προγράμματα τα ευρωπαϊκά για να μπορέσουμε να ξανακάνουμε την Πελοπόννησο μια οικονομικά δυνατή και παραγωγική περιοχή.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι όμως γεγονός και λέγεται από όλες τις πλευρές, ακόμα και από τους ειδικούς επιστήμονες ότι αυτή η διαδικασία όλη θα χρειαστεί χρόνια. Θα χρειαστεί πολύς καιρός.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν υπάρχει δυστυχώς κανένας μαγικός τρόπος να κάνεις ένα δέντρο να μεγαλώσει σε μηδενχρόνο. Μακάρι να υπήρχε, θα είχαμε κάνει…

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θαύματα.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα ήμασταν όλοι πολύ καλύτερα. Γι’ αυτό και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλη είναι η καταστροφή. Ξέρετε τα σπίτια θα ξαναγίνουν. Δύο πράγματα δεν μπορούμε να κάνουμε. Τη ζωή των ανθρώπων δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω δυστυχώς και ταυτόχρονα, αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε πολύ γρήγορα είναινα ξανακάνουμε τα δάση. Και το δάσος όμως θα ξαναγίνει και οι ελιές θα ξανά φυτευτούν.

Και θα ξανά φυτευτούν πιο σωστά, δε θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Θα γίνουν αντιπυρικές ζώνες. Θα μου πείτε κατόπιν εορτής. Ναι, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και την Πελοπόννησο των παιδιών μας και την Πελοπόννησο των εγγονιών μας.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σε αυτό το κατόπιν εορτής θα ήθελα να σταθούμε λίγο κα Μπακογιάννη γιατί έχει μια σημασία. Όλη αυτή η καταστροφή που είδαμε όλες αυτές τις μέρες ιδιαίτερα στη περιοχή της Πελοποννήσου και στην Εύβοια, φαίνεται ότι έχει ξαναφέρει στο τραπέζι από την αρχή όλη τη συζήτηση για τις ευθύνες του κράτους στην ολική του μορφή για όσα συνέβησαν και για τον τρόπο που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.

Είδαμε δηλαδή μια σειρά παραλείψεων οι οποίες περνούν οριζόντια από όλο το φάσμα της κρατικής μηχανής και που πραγματικά έχουν δημιουργήσει προβληματισμό, κατά πόσο αυτοί οι πολίτες, οι πολίτες αυτής της χώρας είναι ανυπεράσπιστοι σε τέτοιου είδους φυσικές καταστροφές.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα σας πω κάτι. Πρώτον η φυσική καταστροφή δυστυχώς πάντα αφήνει τους πολίτες ανυπεράσπιστους ακόμα και στα ισχυρότερα κράτη του κόσμου, δυστυχώς. Αλλά αυτό είναι το ένα μέρος του προβλήματος.

Το άλλο είναι- και νομίζω ότι μπορούμε όλοι πλέον να το παραδεχτούμε, – ότι πρέπει ευθέως να αναγνωρίσουμε πως το κράτος που στήσαμε από τη μεταπολίτευση και πέρα, δε μπορεί να λειτουργεί με τις ανάγκες τις σημερινές, ιδιαίτερα τις περιβαλλοντικές.

Και το είπε και χθες καιο Πρωθυπουργός. Και το είπε σαφώς. Είπε ότι πρέπει να προχωρήσουμε με πολύ ταχύτερους ρυθμούς στην αναδιοργάνωση αυτού του κράτους.

Πρέπει να τα ξαναδούμε τα πράγματα. Και δε σας το λέω τώραεπειδή είμαστε 15 μέρες πριν τις εκλογές. Το ότι δεν υπήρξε κτηματολόγιο σε αυτή τη χώρα είναι ολέθριο σφάλμα. Το ότι δεν έχουμε δασολόγιο είναι ολέθριο.

Το ότι τα χωροταξικά δεν έχουν γίνει επιτρέπει σε ανθρώπους να πιστεύουν ότι θα εκβιάσουν χωροταξικά και θα δημιουργήσουν χωράφια εκεί που δεν έπρεπε να υπάρχουν.

Υπάρχει μια ολόκληρη λογική η οποία έχει στηθεί, την οποία πρέπει πλέον ευθαρσώς και ανοιχτά να πολεμήσουμε. Και αν μπορούμε να κάνουμε αυτή την κουβέντα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, θα ήταν πολύτιμο για τους Έλληνες. Θα πρέπει να ξέρουν ότι ναι, δεν υπάρχει περίπτωση να μην κάνουμε την αυτοκριτική μας, αλίμονό μας.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι γιατί σαφέστατα υπήρξαν και σαφείς καταγγελίες τις ζήσαμε εμείς εδώ και για ολιγωρία και για έλλειψη συντονισμού του κρατικού μηχανισμού τις κρίσιμες ώρες.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ακούστε, εγώ είμαι έτοιμη να κάνουμε την αυτοκριτική μας ανά πάσα στιγμή. Φτάνει να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα. Ότι την ώρα που ο άλλος είναι μέσα στη φωτιά δεν του βάζεις το μαχαίρι στην πλάτη, περιμένεις να καταλαγιάσει η κατάστασηκαι με ψυχραιμία να κάνεις τον απολογισμό. Κάθε σοβαρή χώρα θα έκανε τον απολογισμό της και θα τον κάνουμε κι εμείς.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε όμως κα Μπακογιάννη πόσο φριχτό ήταν για όλους εμάς να δεχόμαστε τηλεφωνήματα από ανθρώπους που ήταν μέσα σε χωριά που είχαν ζωστεί από την πυρκαγιά και να μας λένε, κάντε κάτι σας παρακαλούμε δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα και η φωτιά έχει πλησιάσει και καίει τα σπίτια μας. Και δεν υπήρχε κανείς να τους βοηθήσει.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ξέρετε πόσο φοβερό ήταν για τους αρμόδιους να ξυπνάνε το πρωί ή να μην κοιμούνται όλη τη νύχτα και να έχουν εκατοντάδεςφωτιές την ίδια μέρα σε ολόκληρη την Ελλάδα;Και να έχεις φωτιά στην Εύβοια και να καίγεται η Εύβοια και να στέλνεις εκεί και την άλλη στιγμή να είσαι στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία;

Ξέρετε έξω από το χορό πράγματι ο καθένας από εμάς θα κάνει την κριτική του και θα πει διάφορα πράγματα., Προσωπικάδε θέλω νααρνηθώ ότι δεν μπορεί να μηνυπήρχαν και αδυναμίες, Αλλά ειλικρινά σας λέω ότι έχω την αίσθηση ότι ήταν πάνω από τις δυνάμεις, της Πυροσβεστικήςκαι των συντονιστών.

Ακόμα και ο πανικός που δημιουργήθηκε. Ξέρετε τι θα πει να βλέπει ο άλλος το σπίτι του να καίγεται; Δε θα φωνάξει, δε θα οργιστεί, δε θα κλάψει, δε θα απαιτήσει εκείνη την ώρα το πυροσβεστικό; Λογικό είναι, εγώ το καταλαβαίνω απολύτως, αλλά καταλαβαίνω όμως και ένα κράτος το οποίο, έδωσε μεγάλο αγώνα για να φέρει όσα περισσότερα μέσα μπορούσε.

Μαζέψαμε ‘ένα μεγάλο κομμάτιτου στόλου του ευρωπαϊκού στην Ελλάδα. Καιγόταν αν η Πορτογαλία και οι Πορτογάλοι μας έστειλαν αεροπλάνο. Καιγότανη Ιταλία και οι Ιταλοί μας έστειλαν αεροπλάνο. Γιατί αντελήφθησαν όλοι ότι το πρόβλημα ήταν υπεράνω των κανονικών καταστάσεων που αντιμετωπίζει κάποιο κράτος.

Δενθέλω να σας δικαιολογηθώ. Σας λέω ευθαρσώς. Και την αυτοκριτική μας θα κάνουμε και θα ψάξουμε να δούμε τι δε λειτούργησε, αν δε λειτούργησε, πώς δε λειτούργησε. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να δούμε και το αύριο. Πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα.

Στο τέλος – τέλος αυτό πρέπει να κάνουμε κατά τη γνώμη μου. Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και νομίζω ότι αυτή η φωτιά ενδεχομένως μας τράβηξε την αυλαία, που λέει ο Καζαντζάκης. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε πλέον ότι το πρώτιστο πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη, αλλά πάντως και η Ελλάδα είναι το περιβάλλον. Το περιβάλλον ήταν νούμερο 3 ή 4 στη συνείδηση του κόσμου, πρέπει να γίνει νούμερο 1.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και είναι γεγονός, το λέγαμε και νωρίτερα στον πρόλογο αυτής της εκπομπής, ότι έχει αρχίσει και αναπτύσσεται στην Ευρώπη μια γενικότερη προβληματική για τις πυρκαγιές.

Ακούμε διάφορα σενάρια διατυπώνονται διάφορα σενάρια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γίνεται λόγος ακόμα και για εδαφική τρομοκρατία. Τα έχετε ακούσει είμαι σίγουρος.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως, μα τα ανέφερε ο αρμόδιος Ιταλός ο κ. Φρατίνι. Η Ευρώπη δε φοβάται τις λέξεις. Η Ευρώπη δε φοβάται να βάλει πολιτικούς όρους και να συζητήσει πολιτικά και να μην αναζητάει πάντα κάποιο σκιάχτρο κλειδωμένο σε ένα ντουλάπι.

Δυστυχώς στη χώρα μαςο οποιοσδήποτε όρος προκαλεί σοκ. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτό είναι η μεγαλύτερή μας απειλή. Ότι αυτή τη στιγμή, είτε είναι πλημμύρες, είτε είναι φωτιές, είτε είναι καύσωνας και δεν έχουμε νερό, είτε πέφτει το ύψος της λίμνης των Κρεμαστών που το έβλεπα εγώ το Μάρτιο και με είχαν ζώσει τα φίδια, αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Να μειώσουμε τους ρύπους μας, να συμβάλλουμε στην ευρωπαϊκή προσπάθεια, να κάνουμε κτηματολόγια. Χρειάζεται να γίνουν όλα αυτά με άλλες ταχύτητες και το είπε και ο Πρωθυπουργός χτες σαφέστατα.

Νομίζω ότι μετά τις εκλογές θα έχουμε και τη συμβολή όλων των κομμάτων σε αυτό. Εγώ είμαι φύση αισιόδοξος άνθρωπος, πιστεύω ότι τελικά θα την έχουμε. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα, πολύ ευρύτερα από τη Νέα Δημοκρατία οι οποίοι έχουν προβληματιστεί γι’ αυτότο θέμα και τη συμβολή όλων θα χρειαστούμε. Πιστεύω ότι αυτό είναι μια εθνική προσπάθεια η οποία δεν πρέπει να μας χωρίζει, αλλά πρέπει να μας ενώνει.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως κα Μπακογιάννη μερικές φορές αποδεικνύεται ότι οι καλές προθέσεις δεν αρκούν σε αυτόν τον τόπο γιατί καλές προθέσεις πάντα υπάρχουν.

Σας αναφέρω για παράδειγμα το τι συνέβη στη Χαλκιδική. Βγήκε ο Δήμαρχος Παλλήνης και λέει. Μα το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε εγκαίρως τα κονδύλια για να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα. Όμως καθυστέρησαν οι μελέτες, τα έργα ξεκίνησαν πριν μια βδομάδα και να οι πλημμύρες και να οι καταστροφές. Δεν είναι πάντα ζήτημα καλών προθέσεων θέλω να πω.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, βεβαίως. Έρχεται η Κυβέρνηση εγκρίνει, υπάρχει μετά μια διαδικασία. Ξέρετε όλες οι διαδικασίες είναι διαδικασίες που έχουν στηθεί για να εγγυηθουντη διαφάνεια, σωστά. Και επιτρέψτε μου να το πω ευθέως έχουμε αρκετές φορές και μια ολιγωρία ανθρώπων οι οποίοι πιστεύουν ότι έχουν πάντα πολύ χρόνο.

Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Πρέπει να προχωρήσουμε και πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κανένα δισταγμό να συμφωνήσω μαζί σας σε αυτό που είπατε ότι αυτό που προέχει αυτή την ώρα για όλους είναι να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα και πώς θα ανασυγκροτηθούν οι περιοχές που υπέστησαν καταστροφές. Όμως αναπτύσσεται μέχρι σήμερα μια πάρα πολύ μεγάλη φιλολογία και μια μεγάλη συζήτηση γύρω από τα αίτια αυτών των καταστροφικών πυρκαγιών κι εσείς έχετε διατυπώσει μια πολύ συγκεκριμένη θέση πρόσφατα.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ σας είπα τη θέση μου, το έχω πει πάρα πολλές φορές. Το λέω δε από την πρώτη μέρα, αλλά βλέπετε στην Ελλάδα χρειάζεται να δώσει κανείς μάχη για να μπορέσει να περάσει μερικές ιδέες. Έχω πει ότι η μεγαλύτερη ασύμμετρη απειλή είναι η κλιματολογική αλλαγή.Το λέω σε όλες μου τις συνεντεύξεις, το λέω από την πρώτη στιγμή και τολέω με όση δύναμη έχω. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε αυτό.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπήρχε δηλαδή οργανωμένο σχέδιο;

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν το ξέρω. Αυτό είναι δουλειά του εισαγγελέα να το δει και το οργανωμένο σχέδιο αν υπήρχε και οτιδήποτε υπήρχε και πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες και αυτές τις ανέφερα. Τις ανέφερα συγκεκριμένα και είπα τι περνάει από το δικό μου μυαλό.

Ενδεχομένως το δικό μου μυαλό να μπορεί να δει 3 πράγματα και να υπάρχουν 10. Το αποτέλεσμα όμως, η ομπρέλα όλων, η μεγιστοποίηση του προβλήματος οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Αυτό εννοώ.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη θέλω να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση. Πιστεύετε ότι οι συνέπειες αυτών των πυρκαγιών και όλη αυτή η καταστροφή και η συμφορά που ζήσαμε θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών;

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όλα τα πράγματα, ότι συμβαίνει σε μια χώρα επηρεάζει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Εγώ πιστεύω ότι οι Έλληνες είδαν και τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, δεν υπάρχει αμφιβολία .Από την άλλη μεριά είδαν όμως και μια κυβέρνηση η οποία έδρασε γρήγορα, αποτελεσματικά, προς όφελος των πυρόπληκτων, δηλαδή τους έδωσε ό,τι ήταν δυνατό μέσα στα πλαίσια πάντα τωνοικονομικών της χώρας να τους δώσει…

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με ευτράπελα και παρατράγουδα όμως έτσι. Δηλαδή με κάποιους που όρμηξαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να τα αρπάξουν κατά το κοινώς λεγόμενο.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όντως, αλλά έχουμε μια κοινωνία όμως, που αν το βάλετε στο ζυγαριά, μια κοινωνία η οποία είχε 30, 50 ή 60 ανθρώπους οι οποίοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τον πόνο των άλλων και από την άλλη ένα λαό ολόκληρο ο οποίος στάθηκε στο πλευρό τον πυρόπληκτων.

Μεταξύ των δύο σας διαβεβαιώ ότι προτιμώ να βλέπω το ποτήρι σχεδόν γεμάτοΝα κάνω και μια ιδιαίτερη αναφορά στην ομογένειαΗ ομογένεια έδειξεανθρωπιά,λεβεντιά, έδωσε το περίσσευμά της ψυχής τηςγια να βοηθήσει τους πυρόπληκτους.

Και οι πολίτεςτης χώρας μας , από τηνηλικιωμένη που δίνει από τη σύνταξή της τα 50 ευρώ ή τα 10 ευρώ μέχρι την Τράπεζα που δίνει 60 εκατομμύρια ευρώ,. Σας διαβεβαιώ ότιβλέποντας όλα αυτά ένιωσα ακόμα πιο έντονα πόσοαξίζει να δίνεις τη μάχη σου γι’ αυτό τον κόσμο. Είμαστε ωραίος λαός.

Ένας λαός ο οποίος στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους. Ένας λαός ο οποίος έδειξε ότι ενδιαφέρεται. Γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξηγια την επόμενη μέρα. Τώρα το κόμμα της αντιπολίτευσης, φοβάμαι, νομίζω ότι είναι κοινότυπο να το πω, αλλά το βλέπει όλος ο κόσμος ότι έχει μια σαφή κρίση στρατηγικής.

Ένα κόμμα το οποίο κατεβαίνει μετά από μια βδομάδα, αφού μας έχει κάνει κριτική γιατί δίνουμε χρήματα, γιατί ξοδεύουμε λέει τα λεφτά του ελληνικού λαού, εξαγγέλλει 30% αύξηση σε όλα τα μέτρα του Πρωθυπουργού, με συγχωρείτε πάρα πολύ δε θεωρώ ότι αυτό είναι σοβαρή πολιτική προσέγγιση.

Φοβάμαι ότι θα πρέπει λίγο περισσότερο να μελετάνε τα προβλήματα, περισσότερο να ασχολούνται με την ουσία και λιγότερο με το θεαθήναι και την προσπάθεια να κάνουν αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αν κατάλαβα καλά δηλαδή το δίλημμα αυτών των εκλογών θα είναι ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα και αποτελεσματικότερα τη μεγάλη υπόθεση της ανασυγκρότησης.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχιμόνο την ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου. Αυτές οι εκλογές κατά τη γνώμη μου έχουν διακύβευμα. Και το διακύβευμα είναι: θα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ταχύτατα στις μεταρρυθμίσεις τις αναγκαίες, στην ανασυγκρότηση του κράτους με πρόγραμμα, με στόχευση και πάνω από όλα με βούληση; Ή θα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα αναζητά να ισορροπήσει τα δικά της εσωτερικά χωρίς να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ένα καθαρό αύριο στους Έλληνες. Αυτό είναι το ερώτημα.

Εγώ πιστεύω ότι ναι, υπάρχει διακύβευμα. Ότι οι Έλληνες θα συγκρίνουν μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου και θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Και τους έζησαν, επιτρέψτε μου να σας πω και τους δύο σε μία κρίση.

Έζησαν τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο Κώστας Καραμανλής, τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκαν οι ομάδες δουλειάς οι οποίες προσέφεραν συγκεκριμένα αποτελέσματα, οι εντολές που δόθηκαν, η ευρωπαϊκή στήριξη, η αλληλεγγύη και όλα αυτά τα οποία συνέβησαν και τον κ. Παπανδρέου ο οποίος αυτή τη στιγμή, πέραν όλων των υπολοίπων αποφάσισε να κάνει μια επίθεση κατά των θεσμών στη χώρα, η οποία ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Εχω εντυπωσιαστεί αρνητικά και πραγματικάδεν το κατανοώ.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφερόμενη στους θεσμούς φαντάζομαι ότι υπαινίσσεστε και την περίπτωση με το ψηφοδέλτιο επικρατείας.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, δε το υπαινίσσομαι το λέω ευθέως.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέτε ευθέως. Εδώ όμως είναι…

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κατ αρχήν να ξεκαθαρίσω ότισυμπαθώ πάρα πολύ τη Φώφη Γεννηματά.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι διισταμένες όμως οι απόψεις των συνταγματολόγων κα Μπακογιάννη.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν είναι διισταμένες. Υπάρχει ένας συνταγματολόγος ο κ. Παπαδημητρίου ο οποίος έχει αυτή την ερμηνεία. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι όσοι από εμάς ήταν μέσα στη Βουλή την ώρα που συζητήθηκε η συνταγματική αναθεώρηση επί ΠΑΣΟΚ με εισηγητές, από το κόμμα της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης και τότε κυβέρνησης, ξέρουν πάρα πολύ καλά το σκεπτικό που υπήρχε όταν μπήκε η διάταξη, που λέει ευθέως ότι δεν ανακηρύσσονται υποψήφιοι οι Νομάρχες. Υπήρχαν άνθρωποι που διαφώνησαν. Κι εγώ που σας μιλώ είμαι ένας από τους ανθρώπους που διαφώνησα τότε με αυτό.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποιοι το ερμηνεύουν ως προς τη σταυροδοσία όμως αυτό.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι, μα το θέμα ήταν ακριβώς αυτό.Εμείς είχαμε πει τότε, εγώ δηλαδή είχα πει τότε, ότι δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορεί ένα στέλεχος να αναδειχθεί κλπ. και να είναι νομάρχης κάπου και να αποφασίσει να γίνει υποψήφιους βουλευτής κάπου αλλού.

Η ουσία της υπόθεσης είναι ότι όλο το σκεπτικό ήταν ότι από την ώρα που διαχειρίζεσαι και είσαι εκτελεστικό όργανο και έχεις μια πανελλήνια ή περιφερειακή αναγνώριση γι’ αυτό το θέμα, δεν μπορείς να το εκμεταλλευτείς και να κατέβεις ως βουλευτής.

Σας λέω ότι προσωπικά είχα διαφωνήσει τότε, αλλά δεν υπάρχει όμως αμφιβολία για το τι λέειτο Σύνταγμα. Το Σύνταγμα είναι σαφές. Το να επιτιθέμεθα τώρα στους θεσμούς, το να επιτιθέμεθα στη δικαιοσύνη, το να μιλάμε στην Ελλάδα του 2007 περί πραξικοπημάτων της δικαιοσύνης αυτά είναι επικίνδυνοι δρόμοι που εύχομαι να μην τους ακολουθήσει το κόμμα της αντιπολίτευσης. Δεν επιτρέπεται σε αυτή τη χώρα να λέμε τέτοια πράγματα. Όταν…

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη …

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Επιτρέψτε μου να πω.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, βεβαίως.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η ίδια η κα Γεννηματά το είχε πει. Η ίδια σε ερώτησή της σε 3 συνεντεύξεις είχε πει ότι δεν μπορώ να πολιτευτώ γιατί έχω συνταγματικό κόλλημα.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εξήγησε βέβαια σήμερα ότι εννοούσε στην Α΄ Αθηνών με σταυρό. Ότι αυτό εννοούσε.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Εγώ σας είπα ότι είναι μια γυναίκα που είναι ιδιαίτερα συμπαθής, έχω δουλέψει πάρα πολύ μαζί της, αλλά οι νόμοι ισχύουν για όλους τους Ελληνεςή τουλάχιστον αυτό λέει το Σύνταγμα της χώρας.

κ. Β. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μπακογιάννη να σας ευχαριστήσουμε θερμά για τη συμμετοχή. Καλή σας μέρα.

κα ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλή σας μέρα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο