Στον Δημήτρη Τσιόδρα
Ευκαιρία για λύσεις στα ελληνοτουρκικά
Πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του δικομματισμού προτείνει η Ντόρα Μπακογιάννη.Πιστεύει ότι πρέπει παράλληλα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου προς αυτή την κατεύθυνση, τα μεγάλα κόμματα να «αποκαταστήσουν τη χαμένη τιμή της πολιτικής». Και προτείνει να ανοίξει σε «ουδέτερο χρόνο» συζήτηση για την αλλαγή των εκλογικών περιφερειών και την υιοθέτηση εντελώς διαφορετικού εκλογικού συστήματος. Για το ΠΑΣΟΚ αρνείται να μπει σε συζήτηση προσώπων, θεωρεί πάντως αρνητικό φαινόμενο για το πολιτικό σύστημα το ενδεχόμενο διάσπασής του. Για το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναμένει νέα κίνηση Νίμιτς και τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται κανένα όνομα στο τραπέζι».
– Ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ποιό σύστημα θα εφαρμοστεί; Θα δοθεί μπόνους των 10 εδρών και θα αλλάξει η διάταξη για τις συνεργασίες, ή θα γίνουν κι άλλες αλλαγές;
Ακόμη, δεν έχει κατατεθεί συγκεκριμενη πρόταση. Η κατεύθυνση είναι δεδομένη ενίσχυση του πριμ εδρών για το πρώτο κόμμα χωρίς να θιγεί η αναλογικότητα του συστήματος για τα μικρά κόμματα.
– Παίρνονται από το δεύτερο Κόμμα δηλαδή;
Λογικά όπως γίνεται και με τον ισχύοντα νόμο. Η προσωπική μου άποψη, πάντως είναι ότι δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο μπόνους στις συνεργασίες. Γιατί ευκαιριακές συνεργασίες δεν συγκροτούν πλατφόρμα που εξασφαλίζουν ισχυρές κυβερνήσεις.
– Δεν θα κρίνει ο ελληνικός λαός αν αποτελούν ευκαιριακές συνεργασίες;
Εννοώ τη συνεργασία που γίνεται πριν από τις εκλογές, μόνο και μόνο για εκμετάλλευση του εκλογικού νόμου.
– Αυτό ο ελληνικός λαός θα το κρίνει, αν τη θεωρεί ευκαιριακή.
Ενδεχομένως. Προσωπική μου άποψη είναι ότι μια προεκλογική συνεργασία δεν χρειάζεται να πάρει και μπόνους. Το βασικό ερώτημα είναι αν στην Ελλάδα θέλουμε να υπάρχουν ή δεν θέλουμε τα μεγάλα Κόμματα. Ο δικομματισμός υπέστη μια μεγάλη επίθεση όλο αυτό τον καιρό. Δεν θα ισχυριστώ ότι πολλά από τα επιχειρήματα που ακούστηκαν ήταν άδικα, αλλά η δική μου γνώμη είναι ότι είναι καλύτερα να ξεκαθαρίζεις, έστω και με κόστος στο εσωτερικό ενός μεγάλου Κόμματος τις όποιες διαφορές έχεις και στην προεκλογική περίοδο ο κόσμος να έχει μια σαφή αίσθηση για το τι θα γίνει την άλλη μέρα, από το να φτάνεις μετά τις εκλογές και να αναζητείς συγκλίσεις και κοινούς τόπους. Δείτε αυτό που γίνεται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν και παράδοση σε κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως είναι η Ολλανδία, οι οποίες δεν έχουν Κυβέρνηση 6 μήνες μετά τις εκλογές.
Xρειάζονται αλλαγές τα Κόμματα και η ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι δίδαγμα για όλους μας. Χρειάζεται να τολμήσουμε, να πάρουμε πρωτοβουλίες για να αποκαταστήσουμε το κύρος και τη χαμένη τιμή της πολιτικής, αλλά θεωρώ ότι το σημείο αφετηρίας είναι ότι ο τόπος χρειάζεται ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις.
– Βλέπετε να γίνεται κατάτμηση και κάποιων μεγάλων εκλογικών Περιφερειών;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα Περιφερειών αυτή τη στιγμή. Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο. Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δεν διευκολύνει προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει κάποια στιγμή νηφάλια να δούμε εάν μια παλιά πρόταση, την οποία είχαμε υποστηρίξει αρκετοί από εμάς, ο Γ.Σουφλιάς και εγώ από τη ΝΔ, αρκετοί συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να εφαρμοστεί.
– Λέτε την πρόταση για ευρείες εκλογικές Περιφέρειες και για στενές μονοεδρικές.
Μάλιστα.
– Αυτό όμως δεν θα ενίσχυε τα δυο μεγάλα Κόμματα σε βάρος των μικρών;
Δεν νομίζω. Απλώς θα υποχρέωνε όλα τα Κόμματα να αναδείξουν και προσωπικότητες τέτοιες, οι οποίες να μπορούν να σταθούν και στη μονοεδρική. Οι συνδυασμοί στις ευρείες περιφέρειες στο σύνολό θα κατανέμονταν αναλογικά , άρα θα έπαιρναν έδρες στην Περιφέρεια και τα μικρά κόμματα.
– Σας βρίσκουν σύμφωνη τα σενάρια για πιθανότητα εκλογών το 2009, το 2010;
Όχι και επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν θεωρώ ότι είναι σοβαρή αυτή η συζητήση τρεις εβδομάδες μετά από τις εκλογές. Υποχρέωση ενός κυβερνητικού κόμματος το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με αρχές καιαξίες, είναι να εκδηλώνει την πρόθεσή του για τέτοια θέματα όπως ο εκλογικός νόμος,με το «καλημέρα σας». Είναι προς τιμή του Πρωθυπουργού ότι στις προγραμματικές δηλώσεις ξεκαθάρισε από την αρχή τη θέση του. Είναι μια επιλογή χωρίς ιδιοτέλεια και καιροσκοπισμό, αφού κανείς δεν γνωρίζει ποιές θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις στο μέλλον.
– Με τους 152 Βουλευτές φοβάστε την επανάληψη του φαινομένου ’90 – ’93;
Όχι. Το πάθημα έχει γίνει μάθημα
– Μια πρόβλεψη για το ΠΑΣΟΚ. Θα ποντάρατε σε νίκη Παπανδρέου ή Βενιζέλου;
Δεν έχει καμία αξία να απαντήσω σ΄ αυτή την ερώτηση. Εξάλλου δεν πιστεύω ότι είναι θέμα προσώπων. Η ουσία είναι το περιεχόμενο των πολιτικών που προωθεί ο καθένας. Εκεί πρέπει να βρίσκονται οι διαχωριστικές γραμμές και θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι ότι σ΄ αυτή την εσωκομματική αντιπαράθεση έτσι όπως εξελίσσεται η ουσία της πολιτικής απουσιάζει. Αυτό που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι η ΝΔ δεν επιχαίρει καθόλου για την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Το αντίθετο. Μια κυβέρνηση επιθυμεί μια σταθερή, υπεύθυνη και δυνατή αντιπολίτευση.
– Δεν σας βολεύει το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είναι απορροφημένο στα ζητήματα εσωτερικής διαμάχης, οπότε μπορείτε πιο εύκολα να περάσετε τις δικές σας πολιτικές;
Θα ήταν εξαιρετικά κοντόφθαλμη η ανάλυση αυτή. Στη δική μου αντίληψη η αξιοπιστία των μεγάλων κομμάτων είναι πολύ σημαντική. Οφείλουμε να το προφυλάξουμε. Είναι σημαντικό το ΠΑΣΟΚ μέσα από αυτή τη εσωκομματική διαδικασία να μην στείλει μήνυμα απαξίωσης της πολιτικής.
– Βλέπετε διάσπαση στο ΠΑΣΟΚ;
Βλέπω για πρώτη φορά –δεν πιστεύω πως θα γίνει τελικά- ότι το ΠΑΣΟΚ διατρέχει ουσιαστικό κίνδυνο, να βρεθεί προ μιας διάσπασης.
– Αυτή η διάσπαση δεν θα βοηθούσε τη μακροημέρευση της ΝΔ στην εξουσία;
Όχι. Εγώ πιστεύω -όπως σας είπα και πριν- στα μεγάλα Κόμματα. Δεν πιστεύω στον κατακερματισμό και στην πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
– Τα Σκόπια να ξεχάσουν το ΝΑΤΟ αν δεν βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος;
Απ. Καθαρές κουβέντες κύριε Τσιόδρα. Ο δρόμος των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ περνάει από μια σύμφωνα για το όνομα.
– Άρα είμαστε αποφασισμένοι να πάμε και σε βέτο.
Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση η οποία θα είναι προς όφελος της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Και η ώρα είναι τώρα.
– Περιμένουμε νέα πρωτοβουλία για το όνομα;
Λογικό είναι ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες του κ.Νίμιτς προς τις δυο πλευρές. Εμείς είμαστε έτοιμοι για ουσιαστική συζήτηση. Όμως για να υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση, πρέπει και οι δυο πλευρές να συναντηθούν κάπου σε μια ενδιάμεση θέση. Μια σύνθετη ονομασία. Αυτή τη στιγμή η αδιαλλαξία των Σκοπίων είναι τέτοια, όπου περίπου λένε ότι θα πρέπει να προσχωρήσουμε εμείς στο 100% στη θέση τους. Αυτό αποκλείεται να γίνει.
– Το Ρεπαμπλικα Μακεντονιγια-Σκοπιε που είχε προταθεί από τον κ. Νίμιτς…
Δεν θα μπω στην ονοματολογία. Αυτή τη στιγμή έχουν απορριφθεί όλες οι προτάσεις. Άρα δεν υπάρχει κανένα όνομα πάνω στο τραπέζι.
– Είχατε μιλήσει για παράθυρο ευκαιρίας για τα ελληνοτουρκικά το 2008. Ισχύει αυτή η πρόβλεψή σας;
Ισχύει. Έχουμε δυο νέες κυβερνήσεις με νωπή λαϊκή εντολή. Είναι σπάνιες οι περίοδοι όπου στην Ελλάδα και στην Τουρκία ταυτόχρονα υπάρχουν δυο ισχυρές Κυβερνήσεις. Είναι το καλύτερο περιβάλλον για την επίλυση των θεμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές. Σας διαβεβαιώ ότι από την ελληνική πλευρά υπάρχει πολιτική βούληση και περιμένουμε την ανάλογη ανταπόκριση από την Άγκυρα.
– Μέχρι σήμερα συζητάμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Τώρα, φαντάζομαι ότι μιλάμε για κάτι περισσότερο. Μέχρι πού μπορούμε να πάμε; Μπορούμε να μιλάμε για Χάγη;
Είναι πάρα πολύ πρόωρο να πούμε όταν δεν έχουμε ακόμα τα πρώτα δείγματα γραφής. Αυτό το οποίο σίγουρα θα κάνουμε, είναι να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες.
– Με στόχο να καταλήξουμε σε κάποιο σημείο; Στο συνυποσχετικό όπως έχουμε πει κατά καιρούς;
Ο στόχος είναι να υπάρξει μια μορφής συμφωνία, αλλά είναι πολύ νωρίς αυτή τη στιγμή για σας απαντήσω για το περιεχόμενο της.