Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας.
Να σας ζητήσω προκαταβολικά συγνώμη που δεν θα μπορέσω να παρακολουθήσω όλες τις εργασίες σας, αλλά τρέχουν και μερικά άλλα θέματα όπως φαντάζομαι να έχετε αντιληφθεί τις τελευταίες μέρες, τα οποία με υποχρεώνουν να πάω στη Βουλή.
Αισθάνομαι πράγματι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, καθώς με τη συνάντηση αυτή μπαίνουν τα θεμέλια μιας ακόμα οικονομικής συνεργασίας.
Με γνώμονα την εξωστρέφεια της οικονομίας, εγκαινιάζουμε σήμερα έναν παραγωγικό διάλογο μεταξύ των οικονομικών φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας. Έναν διάλογο εθνικής ωφέλειας, καθώς αφορά στην περαιτέρω ενίσχυση του δυναμισμού της ελληνικής οικονομίας και παραγωγικότητας.
Η ημερίδα αυτή πραγματοποιείται ύστερα από την αξιόλογη και επωφελή για τα συμφέροντα της χώρας μας πρόταση του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί για τη δημιουργία μιας Ένωσης για τη Μεσόγειο. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σταθώ λίγο περισσότερο στα ειδικά χαρακτηριστικά αυτής της Ένωσης.
Η Ένωση για τη Μεσόγειο δεν θα αποτελέσει ένα ακόμα διεθνή οργανισμό. Δεν θα φέρει γραφειοκρατικά χαρακτηριστικά και δεν θα περιλαμβάνει δαιδαλώδεις διαδικασίες. Θα είναι κατ’ ουσίαν ένας φορέας υλοποίησης προγραμμάτων που θα ενισχύουν και θα προωθούν την επιχειρηματικότητα μεταξύ των μεσογειακών κρατών.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η συμμετοχή της χώρας μας σε αυτό το νέο οικονομικό σχηματισμό κρατών είναι αυτονόητη. Διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό, αναπτυξιακό ρόλο στην Ν.Α. Ευρώπη, η χώρα μας έχει και τη βούληση αλλά και τις ικανότητες να υποστηρίξει τις προσπάθειες των Ελλήνων επιχειρηματιών στη νέα αυτή πρωτοβουλία.
Κυρίες και κύριοι, η κυβέρνηση της χώρας μας έχει κάνει μια στρατηγική επιλογή. Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Είναι μια επιλογή η οποία ήδη έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς.
Η Ένωση για τη Μεσόγειο διευκολύνει την περαιτέρω υλοποίηση του στόχου αυτού. Και το γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχουν δυναμικές επιχειρήσεις και εταιρείες με εξωστρεφή οικονομικό προσανατολισμό, συνιστά τον καλύτερο οιωνό για μια επιτυχή και επωφελή Ένωση για τη Μεσόγειο.
Σας υπενθυμίζω το παράδειγμα της βαλκανικής μας περιφέρειας, όπου ελληνικές εταιρείες πρωταγωνιστούν στην οικονομική ανάπτυξη των γειτόνων μας. Η δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στις μεσογειακές αγορές είναι μια πρόκληση στην οποία είμαι σίγουρη ότι θα απαντήσετε με επιτυχία.
Πράγματι η δημιουργία της Ένωσης για τη Μεσόγειο θα σας προσφέρει νέες εξαιρετικές ευκαιρίες. Θα σας δώσει τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθείτε σε χώρες στις οποίες παραδοσιακά είσαστε παρόντες, αλλά και σε άλλες που η παρουσία μας, η παρουσία σας μέχρι τώρα, είναι περιορισμένη.
Φίλες και φίλοι, για την Ελλάδα η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που ενώνει. Γι’ αυτό και θεωρούμε ότι οι παράκτιες μεσογειακές χώρες είναι στη γειτονιά μας, είτε στη ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται είτε στη δυτική.
Θέλουμε να προωθήσουμε νέα πρότυπα συνεργασίας, πρότυπα που να στηρίζονται στην επωφελή σύμπραξη του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα. Έχουμε αποφασίσει να δείξουμε την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα και να τη βοηθήσουμε θεσμικά να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική.
Τη πρόθεση μας αυτή εγγυάται η εδώ παρουσία όλης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, των Γενικών Γραμματέων, του Ειδικού Γραμματέα συμπεριλαμβανομένων αλλά και γενικών άλλων Γραμματέων άλλων Υπουργείων.
Φίλες και φίλοι, προσβλέπουμε σε μια παραγωγική ημερίδα. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και πάνω σε αυτές θα δουλέψουμε, όλες τις δικές σας προτάσεις.
Στη συνέχεια θα σχεδιάσουμε τις δράσεις μας μαζί, για να εκμεταλλευτούμε παραγωγικά τις νέες ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν για τη χώρα μας.
Σας εύχομαι επιτυχία στην ημερίδα, καλή δουλειά και πάνω από όλα καλό αποτέλεσμα.
Ευχαριστώ πολύ.