Μετά τη συνάντησή της με τον κ. Μιλόσοσκι, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε συνάντηση με εκπροσώπους ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ και έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντησή μου με τον ομόλογό μου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που φιλοξενήθηκε από τις ΗΠΑ.
Η συνάντηση αυτή, όπως σας είχαμε ανακοινώσει, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλει η χώρα μας για να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, πάντα μέσα στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών.
Ήταν μια χρήσιμη και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων. Κατατέθηκαν διάφορες σκέψεις και ιδέες. Θα τις μελετήσουμε και θα υπάρξουν σχετικές οδηγίες προς τους διαπραγματευτές μας οι οποίοι θα συναντηθούν την προσεχή Τρίτη 25 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη.
Και στη συνάντηση αυτή η Ελλάδα προσήλθε καταθέτοντας την ειλικρινή βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, με ξεκάθαρες θέσεις, ισχυρά επιχειρήματα και αποφασιστική στάση».
Στη συνέχεια η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Υπογράφηκε σήμερα κάποια συμφωνία;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι. Δεν υπογράψαμε τίποτα, ούτε συμφωνία, ούτε μνημόνιο. Υπήρξε, όπως δήλωσα, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο Υπουργών. Συζητήσαμε για κάποιες ιδέες. Ο κάθε Υπουργός θα επιστρέψει στην κυβέρνησή του και θα συζητήσει με αυτές, τις διάφορες ιδέες, και εν συνεχεία, όπως δήλωσα, οι δύο Εκπρόσωποι, κ.κ. Βασιλάκης και Ντιμιτρώφ θα συναντηθούν με τον κ. Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, και θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πιστεύετε ότι θα υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν γνωρίζω αν θα επιτευχθεί συμφωνία στη Νέα Υόρκη, αυτό που γνωρίζω είναι ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση πραγματικά να εργαστεί για να υπάρξει μια εποικοδομητικήσυμφωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : σχετικά με το τι συζητήθηκε…. (δεν ακούγεται)
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δε θα αναφερθώ στη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Milososki. Επιτρέψτέ μου να παραμείνω στη δήλωση που μόλις έκανα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» για την Ελλάδα;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όπως είπα, αναζητούμε μια κοινώς αποδεκτή λύση και πιστεύουμε ότι μπορούμε να τη βρούμε, εφόσον υπάρχει καλή βούληση. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: επιθυμούμε ένα όνομα που θα σηματοδοτεί τη διαφορά ανάμεσα στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και στην περιοχή που σήμερα καλύπτεται από την ΠΓΔΜ. Εκτιμώ ότι αυτό είναι δίκαιο και ξεκάθαρο και σημαντικό για τη σταθερότητα στην περιοχή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε περισσότερη βούληση αυτή τη φορά σε σχέση με προηγούμενες;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πιστεύω ότι και οι δύο χώρες συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για σημαντικό ζήτημα και εξαιρετικής σημασίας για τους λαούς μας και εκτιμώ ότι υπάρχει βούληση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε μερίδα του ελληνικού Τύπου γράφτηκε ότι υπάρχουν δύο παράλληλες διαδικασίες και ότι η μία διαδικασία του ΝΑΤΟ υπό την κα Νιούλαν περιθωριοποιεί τη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς. Τι λέτε επ αυτού;
ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θέλω για άλλη μία φορά να ξεκαθαρίσω ότι η διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς δεν αντικαθίσταται, ούτε υποκαθίσταται. Αυτή είναι η μοναδική πραγματική διαδικασία στην προσπάθεια που κάνουμε και οι δύο χώρες να βρούμε κοινά αποδεκτή λύση. Οι συναντήσεις οι οποίες γίνονται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ είναι συναντήσεις υποβοηθητικές αυτής της διαδικασίας. Το κοινό δε ανακοινωθέν, το οποίο έχετε στα χέρια σας από τις δύο Κυβερνήσειςυπογράψει ακριβώς αυτή τη διαδικασία του κ. Νίμιτς την οποία και οι δύο ακολουθούμε.