Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε να καταστήσει τα δίκαια της Ελλάδος κατανοητά προς όλους τους φίλους και συμμάχους της χώρας μας. Αυτό τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη στην ομιλία της στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αναφερόμενη στις προσπάθειες που καταβάλλει Ελλάδα για την εξεύρεση μιας «ουσιαστικά βιώσιμης λύσης» στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Η υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνει την Πέμπτη τον κύκλο ενημέρωσης της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, ύστερα από την τελευταία πρόταση Νίμιτς.
Την Τετάρτη (26/3) η Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβερνητική Επιτροπή και τη Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Την Πέμπτη (27/3) ενημέρωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, την ηγεσία του Συνασπισμού και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.
Μιλώντας νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει από το τέλμα την υπόθεση του ονόματος του κράτους των Σκοπίων και να αναζωπυρώσει το διεθνές ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσης αμοιβαίας αποδοχής. «Η κυβέρνησή μας προχώρησε από την αρχή σε ένα σημαντικό ουσιαστικό βήμα», επεσήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Μίλησε για πρώτη φορά για την αναζήτηση λύσης στη βάση μιας ονομασίας σύνθετης με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων.»
«Πετύχαμε να καταστήσουμε σαφές ότι το θέμα της ονομασίας είναι ένα διεθνές πρόβλημα που επηρεάζει την περιφερειακή συνεργασία, που αφορά στην ουσία τις σχέσεις καλής γειτονίας, που έχει επιπτώσεις στην σταθερότητα της περιοχής», συνέχισε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία για την τελευταία πρόταση Νίμιτς ανέφερε ότι απέχει από αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί λύση κοινώς αποδεκτή. «Έχουμε ήδη απαντήσει στον κύριο Νίμιτς για τα σημεία της πρότασης που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως έχουν και για εκείνα που πιστεύουμε ότι χρήζουν αποσαφηνίσεων», εξήγησε η Ντόρα Μπακογιάννη και προσέθεσε ότι η χώρα μας συνεχίζει να εργάζεται για μια λύση που θα είναι συνεκτική, λειτουργικά και εφαρμόσιμη.
Η υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία και ότι το μήνυμά μας προς τα Σκόπια ισχύει στο ακέραιο: «Θέλουμε να βρούμε μια λύση στο ζήτημα του ονόματος που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το γειτονικό μας κράτος στην πορεία του προς τους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς», ανέφερε, για να προσθέσει ότι η Ελλάδα μέχρι και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αλλά και μετά από αυτήν, θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. «Μέχρι όμως να καταλήξουμε σε αυτήν, δεν μπορούμε ασφαλώς να συμφωνήσουμε στην πρόσκληση του γειτονικού μας κράτους για ένταξη στο ΝΑΤΟ», τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μη λύση – μη πρόσκληση. Το είπαμε, το εννοούμε και όλοι το γνωρίζουν».