Από τις 26 ως τις 28 Μαρτίου πραγματοποιείται στην Αθήνα το 6ο Φόρουμ της Παγκόσμιας Συμμαχίας Πόλεων κατά της Φτώχειας, την έναρξη των εργασιών του οποίου κήρυξε την Τετάρτη (26/3) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Στην εναρκτήρια τελετή μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στις διεθνείς και εθνικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και στην καθοριστική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη και τη κοινωνική συνοχή.
Στο Φόρουμ, στο οποίο παίρνουν μέρος εκπρόσωποι δημοτικών αρχών 300 πόλεων από 100 χώρες, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη του ρόλου της τοπικής δημοκρατίας και των συμμετοχικών διαδικασιών της ως μέσου πίεσης για την εξάλειψη της φτώχειας, καθώς, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, σήμερα περίπου 600 εκατομμύρια των φτωχών του κόσμου είναι κάτοικοι πόλεων. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, ενώ 2,6 δισεκατομμύρια ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα. Εκτιμάται ότι το 28% των παιδιών των αναπτυσσόμενων χωρών είναι λιποβαρή, ενώ περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν από την ηλικία των πέντε ετών.
Στην ομιλία της κατά την εναρκτήρια τελετή του Φόρουμ, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε, κατ΄ αρχήν, στις δράσεις του Δήμου Αθηναίων, τόσο επί της δικής της Δημαρχίας, όσο και επί Δημαρχίας του σημερινού Δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη. «Αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανη για το έργο που κάνει ο Δήμος της Αθήνας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της αναβάθμισης των υπηρεσιών πρόνοιας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ως παραδείγματα τέτοιων δράσεων ανέφερε το Ίδρυμα Αστέγων και τη μόνιμη στέγη που απέκτησε το Κέντρο Σίτισης Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, στο οποίο εξυπηρετούνται καθημερινώς εκατοντάδες άστεγοι της πόλης μας. Προσέθεσε δε τα μέτρα για τη βελτίωση των υποδομών της πόλης για τα άτομα με αναπηρία, με τις χιλιάδες ειδικές ράμπες και «οδηγούς τυφλών» στα πεζοδρόμια, καθώς και τη μέριμνα για τα θέματα των μεταναστών, με πρωτοβουλίες όπως τη δημιουργία ειδικού Κέντρου Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών, τη λειτουργία του ξενόγλωσσου ραδιοφωνικού σταθμού και του νέου Διαπολιτισμικού Κέντρου.«Η προώθηση της απασχόλησης, ιδιαίτερα σε εκείνες τις ομάδες πληθυσμού της Αθήνας που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, ήταν ακόμη μία από τις βασικές προτεραιότητές μας», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό επετεύχθη με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων, με στόχο την προώθηση της εκπαίδευσης, τη συνεχή κατάρτιση, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, με αποδέκτες ομάδες πληθυσμού όπως οι νέοι, οι γυναίκες, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι μετανάστες.
Στη συνέχεια η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών για την άμβλυνση του χάσματος ανάμεσα στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. «Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα εμφανίζεται δυναμικά στο διεθνές προσκήνιο ως δύναμη ανάπτυξης και αλληλεγγύης σε όποιο μέρος του κόσμου υπάρχει ανάγκη, σφυρηλατώντας ισχυρούς δεσμούς με τους λαούς που δοκιμάζονται από τη φτώχεια και την υπανάπτυξη», επεσήμανε και προσέθεσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει επικεντρώσει τα προγράμματα της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας σε μια ομάδα περίπου 25 χωρών στόχευσης, στα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή του Ευξείνου Πόντου, ορισμένες χώρες της Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, καθώς και σε κράτη της Υποσαχάριας Αφρικής.
Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής συνεργασίας, η Ελλάδα διέθεσε το 2007 περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια. Η παρεχόμενη βοήθεια προς τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες σημείωσε αύξηση 35% και προς τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής περίπου 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στην κρίση του Λιβάνου, η Ελλάδα διέθεσε 97 τόνους τροφίμων και συνολική ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια ύψους 7,5 εκ. ευρώ. Τα τελευταία 2 χρόνια η Ελλάδα διέθεσε 1,2 εκατομμύρια ευρώ για φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στον Παλαιστινιακό λαό, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και σε γειτονικές χώρες. Για την καταπολέμηση του AIDSέχει δεσμευτεί ένα εκατομμύριο ευρώ για το 2008, ενώ μέσω του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης, το 2007 διατέθηκαν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα δύο έχουν ήδη δρομολογηθεί για το 2008. Τα ποσά αυτά καλύπτουν επισιτιστικές ανάγκες στην Υποσαχάρια Αφρική. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται έργα όπως η κατασκευή φράγματος και ορφανοτροφείου στην Αιθιοπία, η κατασκευή δεξαμενών για την εξασφάλιση πόσιμου νερού στη Δυτική Όχθη και ο εξοπλισμός ιατρείου και οφθαλμιατρείου στο Σουδάν. Όλα αυτά, τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, μαρτυρούν την έμπρακτη αρωγή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή προσπάθεια των λαών που έχουν πραγματική ανάγκη για διεθνή συνδρομή.
Η χώρα μας έχει δεσμευτεί ότι το ποσό που θα διαθέσει ως το 2010 θα φτάσει το 0,51% του ΑΕΠ της. Ταυτόχρονα υλοποιούνται οι αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν καλύτερο έλεγχο και μεγαλύτερη ευελιξία των δομών για τη διαχείριση και την παρακολούθηση της παρεχόμενης βοήθειας και εισάγονται νέοι τομείς παρέμβασης της αναπτυξιακής πολιτικής. Ο πρώτος, αφορά την κατεύθυνση κονδυλίων αναπτυξιακής βοήθειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο δεύτερος τομέας παρέμβασης αφορά στην ενεργότερη συμμετοχή των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας σε προγράμματα που απευθύνονται στις χώρες προέλευσής τους. Ο τρίτος τομέας σχετίζεται με την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας για την ανάπτυξη του εμπορίου στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το γνωστό aid for trade. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται οι βάσεις για την ουσιαστική και βιώσιμη ανάπτυξη τωνχωρών που λαμβάνουν τη βοήθεια.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για τo Φόρουμ.