Συνεντεύξεις

Άρθρο της Ντόρας Μπακογιάννη σε ειδική έκδοση της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ για τα Βαλκάνια

Κυριακή, 20 Απρ 2008

Μια τολμηρή στρατηγική με το βλέμμα στο μέλλον.

Η πολιιτκή της Ελλάδας σήμερα δικαιώνεται

Δεν έχουν παρέλθει ούτε δύο δεκαετίες από την ανατροπή που έφερε στην υφήλιο η δεκαετία του ’90. Ανατροπή που αφορούσε βεβαίως στην παγκόσμια κατανομή ισχύος, αφορούσε όμως και στον χάρτη της γειτονιάς μας. Όλοι οι βόρειοι γείτονές μας βρέθηκαν είτε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση μετάβασης προς την δημοκρατία και την ελεύθερη οικονομία, είτε, χειρότερα ακόμη, στη δίνη συγκρούσεων και αναταραχών.

Τα γεγονότα αυτά ασφαλώς δεν άφησαν τη χώρα μας ανεπηρέαστη, παρά το ότι ήμασταν η μόνη χώρα της περιοχής που είχε κάνει την ιστορική επιλογή του ευρωπαϊκού και ευρωατλαντικού δρόμου πολλά χρόνια πριν. Η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στην στρατηγική της περιχαράκωσης και την στρατηγική της εξωστρέφειας. Ανάμεσα στο αν θα κρατούσε το αποκλειστικό ευρωατλαντικό της προνόμιο ή αν θα παρείχε υποστήριξη στους γείτονές της στην δύσκολη μεταβατική τους προσπάθεια.

Κάποιοι θα μπορούσαν τότε να υποστηρίξουν: γιατί να συμφέρει ένα κράτος να μην κεφαλαιοποιήσει την πρωτοπορία που κατέχει για όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά να την απεμπολήσει, διαχέοντάς την σε ολόκληρη την περιοχή του; Η απάντηση είναι σήμερα ξεκάθαρη: Γιατί μόνον επενδύοντας στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής μας, διασφαλίζουμε την ασφάλεια και την ευημερία της δικής μας χώρας και κατοχυρώνουμε έναν ουσιαστικά πρωταγωνιστικό περιφερειακό ρόλο γι’ αυτήν.

Αυτή ήταν η στρατηγική επιλογή που έλαβε η Ελλάδα. Και αυτήν προωθούν με συνέπεια όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Επί ελληνικής προεδρίας το 2003, η Ένωση υιοθέτησε την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, με την οποία δεσμεύτηκε για την διαδικασία προσέγγισης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς αυτήν. Τον Νοέμβριο του 2007, επαναφέραμε τα Δυτικά Βαλκάνια στο ευρωπαϊκό προσκήνιο με μια νέα πρωτοβουλία για να δοθεί νέα πνοή στην ευρωπαϊκή τους προοπτική. Παράλληλα, η σταθερή προσήλωσή μας στην ρεαλιστική αρχή «πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη» εγγυάται την σαφήνεια των στόχων και την συνέπεια της πολιτικής μας.

Η στρατηγική επιλογή της Ελλάδας σήμερα δικαιώνεται. Τα Βαλκάνια κάνουν σταθερά βήματα προς την Ευρώπη. Η Σλοβενία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι ήδη μέλη της Ένωσης, δείχνοντας το δρόμο και στα υπόλοιπα κράτη. Η Κροατία, προχωρά σταθερά στον ευρωπαϊκό δρόμο, ενώ πρόσφατα στο Βουκουρέστι έλαβε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Προς μεγάλη ικανοποίηση της Ελλάδας, το ίδιο συνέβη και με την γειτονική Αλβανία. Παράλληλα, τόσο η χώρα αυτή, όσο και το Μαυροβούνιο έχουν υπογράψει συμφωνίες Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αντίστοιχη έχει μονογράψει και η Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ευελπιστούμε ότι αντίστοιχη συμφωνία θα υπογράψει σύντομα και η Σερβία, την οποία θεωρούμε παράγοντα – κλειδί για την σταθερότητα της περιοχής. Προς το ίδιο ευρωπαϊκό μέλλον προχωρά και η Τουρκία, η οποία συνεχίζει την μακρά και δύσκολη διαδρομή της, έχοντας σταθερό και ειλικρινή υποστηρικτή την Ελλάδα. Με ιδιαίτερη χαρά θα καλωσορίσουμε στην ευρωατλαντική οικογένεια και την ΠΓΔΜ, μόλις καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουμε το συντομότερο σε μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Μια τέτοια εξέλιξη θα γυρίσει σελίδα στις σχέσεις μας με το γειτονικό κράτος και θα μας οδηγήσει σε ένα κοινό μέλλον συνεργασίας μέσα στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Παράλληλα με την πολιτική υποστήριξη, η Ελλάδα προωθεί δυναμικά και την οικονομική ανάπτυξη των γειτόνων της. Διαθέτουμε σημαντικούς δημόσιους πόρους για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομών και την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας στις χώρες της περιοχής. Μέσω του ΕΣΟΑΒ μέχρι το 2011 θα έχουμε δαπανήσει 550 εκατομμύρια ευρώ στηρίζοντας την πολιτική, οικονομική και κοινωνική τους σταθερότητα. Εξίσου θετικά αποτελέσματα έχει και η εντυπωσιακή ελληνική επενδυτική παρουσία στις χώρες των Βαλκανίων. Με επενδύσεις που ξεπερνούν σήμερα τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, έχοντας δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας, η Ελλάδα κατοχυρώνει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο την ανάπτυξη της περιοχής, διευκολύνοντας σημαντικά την πορεία της προς την Ευρώπη.

Στόχος της στρατηγικής της Ελλάδας είναι η περιοχή των Βαλκανίων, που λιγότερο από δύο δεκαετίες πριν χαρακτηριζόταν από τη σύγκρουση και την αστάθεια, να μετεξελιχθεί σε μια ειρηνική και ραγδαία αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή περιφέρεια. Ένα τέτοιο περιβάλλον εγγυάται την ασφάλεια και την ευημερία του ελληνικού λαού. Προς αυτόν τον στόχο πρωταγωνιστούμε, με την αναγνώριση της ηγετικής μας θέσης από όλους τους γείτονές μας.

 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο