Συνεντεύξεις

Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στο portal της ελληνικής Διασποράς GREEK INSIGHT

Παρασκευή, 25 Απρ 2008

Με την ευκαιρία του Πάσχα και τη συμπλήρωση εννέα μηνών λειτουργίας του πόρταλ μας για τους Έλληνες της Διασποράς, η Υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάνη, παρεχώρησε νέα αποκλειστική συνέντευξη στο Greekinsight για τους χιλιάδες επισκέπτες του ανά τον κόσμο. Η κυρία Μπακογιάννη αναφερομένη στα εθνικά θέματα συγχαίρει και ευχαριστεί την Ομογένεια για την συμπαράσταση της και τονίζει: A) Για τα Σκόπια ότι «η Ελλάδα επιθυμεί τη λύση του προβλήματος και σύντομα τη χώρα αυτή να συμμετέχει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», Β) για τις Eλληνοαμερικανικές σχέσεις ότι «δεν θα επηρεαστούν από το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ», Γ) για το Kυπριακό ότι «στο 2008 μπορεί να υπάρξει παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του» και Δ) για την ψήφο των Oμογενών ότι «η δέσμευση αυτή θα υλοποιηθεί προκειμένου ο απανταχού Ελληνισμός να έχει λόγο στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, δίνοντας από τον τόπο της διαμονής του την ψήφο του».

Το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης της κυρίας Μπακογιάννη στο πόρταλ μας είναι το ακόλουθο:

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 9 μηνών από τη δημιουργία του Greek Insight, να σας συγχαρώ για τις προσπάθειές σας και να σας ευχηθώ να συνεχίσετε με την ίδια ζωντάνια και αντικειμενικότητα να ενημερώνετε την Ελληνική Ομογένεια για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός, τόσο στο μητροπολιτικό του κέντρο όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πόσο βιάζεται η ελληνική κυβέρνηση να κλείσει το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ;

Η Ελλάδα επιθυμεί τη λύση του προβλήματος της ονομασίας. Έχουμε ειλικρινές ενδιαφέρον και θέλουμε να δούμε σύντομα τη γειτονική μας χώρα να συμμετέχει στους ευρωπαϊκούς και ευρω-ατλαντικούς θεσμούς. Να απολαμβάνει το μέρισμα ασφάλειας και σταθερότητας που της αναλογεί μέσα σε ένα περιβάλλον ειρήνης και ευημερίας στο χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι προοπτικές ειρήνης, σταθερότητας, ασφάλειας στην περιοχή μας, όμως, στηρίζονται στις σχέσεις καλής γειτονίας. Έχουμε αναγνωρίσει τη σημασία αυτής της αρχής και επιθυμούμε τη λύση και όχι τη διαιώνιση του προβλήματος με την ΠΓΔΜ, σπρώχνοντας το κάτω από το χαλί. Στόχος μας είναι να χτίσουμε ένα κοινό μέλλον, προσανατολισμένο στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με εποικοδομητικές συνεργασίες και άρρηκτες συμμαχίες.

Πιστεύετε ότι θα επηρεασθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και το ελληνικό βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ;

Ασφαλώς όχι. Ελλάδα και ΗΠΑ απολαμβάνουν σχέσεις ειλικρινούς φιλίας, σταθερά εδραιωμένης σε κοινές αρχές και αξίες. Η ποιότητά τους μάς επιτρέπει να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα θέματα. Μας επιτρέπει να διαφωνούμε. Βεβαίως, αναγνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ, όπως και όλοι μας άλλωστε, ήθελαν κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου τα μέλη της συμμαχίας να απευθύνουν πρόσκληση στην ΠΓΔΜ. Η προοπτική, όμως, αυτή προσέκρουε στην απροθυμία της γειτονικής μας χώρας να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται την αρχή της καλής γειτονίας. Εμείς, τονίσαμε προς όλες τις πλευρές τη σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας, οι οποίες βρίσκονται πέρα και πάνω από μεμονωμένες επιδιώξεις και σκοπιμότητες. Η θέση μας έγινε κατανοητή από όλους. Έγινε θέση της συμμαχίας.

Πιστεύετε ότι το έτος που διανύουμε θα είναι έτος εξελίξεων για το Κυπριακό;

Το ελπίζω. Πιστεύω ότι μέσα στο 2008 μπορεί πράγματι να υπάρξει παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του προβλήματος, ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να εισπράξουν επιτέλους το μέρισμα ειρήνης και σταθερότητας που τους χρωστάει η ιστορία. Συνεργαζόμαστε στενά με την κυπριακή κυβέρνηση για την επίτευξη μιας τελικής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Μια λύση που θα προβλέπει την επανένωση του νησιού, ώστε και οι δύο κοινότητες να ζήσουν αρμονικά μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας. Υποστηρίζουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν στην εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης του Προέδρου Χριστόφια με τον κύριο Ταλάτ. Η κινητικότητα των τελευταίων ημερών με τη διάνοιξη του οδοφράγματος της οδού Λήδρας και η έναρξη των εργασιών των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 21ης Μαρτίου, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση εμμένει στη δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη νέα νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στους Έλληνες ομογενείς ανά την υφήλιο να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από το τόπο διαμονής τους;

Βεβαίως. Η δέσμευση στην οποία αναφέρεστε αποτελεί μέρος των προγραμματικών μας δηλώσεων και, συνεπώς, θα υλοποιηθεί. Απομένει να οριστεί το νομικό πλαίσιο και να δρομολογηθούν οι αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες, προκειμένου ο απανταχού Ελληνισμός να έχει λόγο στα πολιτικά πράγματα της μητροπολιτικής Ελλάδας, δίνοντας στον τόπο διαμονής τους την ψήφο του στην πολιτική παράταξη που επιθυμεί.Η νομοθετική αυτή ρύθμιση έχει ιδιαίτερη σημασία για μας. Θα σηματοδοτήσει την ενεργότερη πολιτική συμμετοχή των ομογενών στη ζωή της χώρας μας. Θα δώσει μια αίσθηση περαιτέρω εγγύτητας με το μητροπολιτικό τους κέντρο.

Τι θα θέλατε να ευχηθείτε για το Πάσχα στην Ομογένεια;

Στους Έλληνες της Ομογένειας θα ήθελα να ευχηθώ υγεία, ευτυχία και καλή δύναμη στην εκπλήρωση των στόχων και των προσδοκιών τους. Θα ήθελα να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω γιατί κρατούν την Ελλάδα ψηλά μες την καρδιά τους, αλλά και να τους διαβεβαιώσω ότι η ελληνική πολιτεία τους περιβάλλει με ευγνωμοσύνη και στέκεται αλληλέγγυα στις προσπάθειές τους για πρόοδο και ευημερία.

Η συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στο Greekinsight.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο