Με λίαν ικανοποιητικό τρόπο έχουν ενσωματωθεί ορισμένοι από τους πιο βασικούς προβληματισμούς της χώρας μας στο κείμενο της Κοινής Θέσης της ΕΕ που θα παρουσιαστεί την Τρίτη (27/5) στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία. Αυτό δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά το πέρας της πρώτης ημέρας των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων (ΣΓΥΕΣ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αναλυτικότερα, η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε «ικανοποιητικό» το τμήμα που αναφέρεται στις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που έχουν προσφάτως περιληφθεί σε κοινοτικά κείμενα για το θέμα αυτό. Έτσι, η Τουρκία καλείται να δεσμευθεί ξεκάθαρα στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, να αντιμετωπίσει τις πηγές τριβών και εντάσεων με τους γείτονές της και να απόσχει από απειλές και ενέργειες που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι το κείμενο περί θρησκευτικής ελευθερίας δεν υπήρξε ποτέ πιο πλήρες, ενώ επεσήμανε ότι η Κοινή Θέση αναφέρεται και στα περιουσιακά και εκπαιδευτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία. Ικανοποιητικές είναι και οι αναφορές περί Κύπρου, ενώ σημαντική έμφαση δίδεται και στο θέμα της επανεισδοχής, όπου τονίζεται ότι η σύναψη συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας παραμένει προτεραιότητα. Σημαντικές είναι και οι αναφορές στις σχέσεις στρατού-πολιτικής, όπως επίσης και οι αναφορές στην περιορισμένη πρόοδο στον τομέα της αλιείας, στην ανάγκη εξασφάλισης υψηλού επιπέδου πυρηνικής ασφάλειας και στις μελέτες αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Οσον αφορά τα άλλα θέματα που συζητήθηκαν στο ΣΓΥΕΣ, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι το αποτελούμενο από πέντε σημεία ελληνικό σχέδιο δράσης για τα Δυτικά Βαλκάνια έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές δράσεις στην περιοχή. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί συζήτησαν επίσης την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, όπως και την αποστολή της ευρωπαϊκής δύναμης (EULEX) στο Κόσοβο. Όπως τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, είναι σημαντικό να εξευρεθεί λύση η οποία να εξασφαλίζει ταυτόχρονα μία ισχυρή νομική βάση για την πραγματοποίηση της αποστολής (την οποία προσφέρει η ομπρέλα του ΟΗΕ και την αυτονομία της δομής διοίκησης της EULEX. Οι υπουργοί χαιρέτισαν επίσης τις θετικές εξελίξεις στο Λίβανο, με την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας, αλλά υπογράμμισαν ότι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή δεν σημειώνει την επιθυμητή πρόοδο.
Στα πολλά θέματα της ημερήσιας διάταξης και στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε στους συναδέλφους της το πρόβλημα με το νοθευμένο ηλιέλαιο και τον διατροφικό κίνδυνο που όλοι αντιμετωπίζουμε και υπογράμμισε ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει να απασχολήσει την ΕΕ πώς θα γίνουν αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι των προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες. Ο Βρετανός επίτροπος Πίτερ Μάντελσον αποδέχτηκε τη σκοπιμότητα αυτής της συζήτησης και απάντησε ότι σύντομα θα επανέλθει σε αυτό το θέμα.