Δηλώσεις

Δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη στη Συνέντευξη Τύπου της Διεθνούς Διάσκεψης Γυναικών Ηγετών

Τρίτη, 3 Ιούν 2008

Κυρίες και Κύριοι,

Καλό μεσημέρι,

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που η χώρα μας φιλοξένησε τη διεθνή συνάντηση γυναικών αξιωματούχων που συζήτησαν, από τη δική τους ξεχωριστή σκοπιά, ζητήματα ειρήνης, σταθερότητας οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου σε περιοχές του κόσμου που βιώνουν ή έχουν πρόσφατα βιώσει τη μεγάλη δοκιμασία της σύγκρουσης, της αιματοχυσίας, της κρίσης.

Συμφωνήσαμε ότι η γυναίκα ως μητέρα, ως σύζυγος, ως δραστήριος και υπεύθυνος πολίτης με ιδιαίτερη ευαισθησία και φροντίδα για την ανθρώπινη ύπαρξη, έχει κομβικής σημασίας ρόλο στις προσπάθειες των κοινωνιών που έχουν βιώσει την κρίση, να επουλώσουν τις πληγές και να οικοδομήσουν – να κερδίσουν – ένα καλύτερο παρόν και ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Για να παίξουν αυτόν το ρόλο οι γυναίκες που ζουν σε περιοχές εντάσεων και κρίσεων όπως η Μέση Ανατολή, θα πρέπει να έχουν την απαραίτητη στήριξη.

Θυμίζω ότι η εξάλειψη της φτώχειας και η δημιουργία ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες αποτελούν βασικούς Στόχους της Χιλιετίας για τον 21ο αιώνα, που έχει καθορίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Επιπλέον, μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας τονίζουν την ιδιαίτερη σημασία που έχει για μια ιδιαίτερα βεβαρυμμένη από κρίσεις και συγκρούσεις περιοχή – όπως η περιοχή της Μέσης Ανατολής – η επιχειρηματική δράση των γυναικών.

Τοπικές και περιφερειακές οικονομικές επιχειρηματικές δράσεις γυναικών μπορούν να έχουν έναν αυξανόμενα σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση των δυσχερών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κοινωνίες που έχουν πληγές από συγκρούσεις και βία.

Η επιχειρηματικότητα σε τοπικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο είναι γόνιμο, εύφορο έδαφος, όπου οι γυναίκες μπορούν να εργασθούν για το καλό όχι μόνον των οικογενειών τους, αλλά και για την εθνική ανάπτυξη και ευημερία. Ταυτόχρονα, ενισχύεται έτσι η θέση και ο ρόλος τους στην κοινωνική δράση. Δημιουργούνται περισσότερα και ισχυρότερα κίνητρα για την εκπαίδευση και την μόρφωσή τους, που είναι απαραίτητο εφόδιο για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαδικασία διαμόρφωσης και λήψης αποφάσεων.

Η συνάντησή μας εδώ, οι χθεσινές και σημερινές συνεδριάσεις, δεν ήταν μόνο μια ευκαιρία να συναντηθούν και να γνωριστούν καλύτερα σημαντικές γυναίκες με θέση και ρόλο σε όλους τους τομείς δράσης των κοινωνιών τους: στην επιστήμη, την πολιτική, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό.

Η συνάντησή μας προσέφερε τις δυνατότητες για μια συζήτηση σε βάθος και με πρακτικό προσανατολισμό, επικεντρωμένο σε συγκεκριμένες περιοχές μέτρων και δράσεων:

1.       Πώς να εξοπλισθούν οι γυναίκες με γνώση και εμπειρία για μια αποτελεσματική επιχειρηματική δράση.

2.       Πώς να επιδιωχθεί η βιωσιμότητα και η συνεργασία των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων γυναικών στη Μέση Ανατολή με την αξιοποίηση νέων ιδεών και χρηματοδοτικών ευκαιριών και δυνατοτήτων.

3.       Πώς θα υποστηριχθεί το άνοιγμα διεθνών αγορών στα προϊόντα γυναικείων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε περιοχές που έχουν πληγεί από κρίσεις.

4.       Πώς θα διαμορφωθούν και θα προωθηθούν συγκεκριμένες πολιτικές στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την υποστήριξη γυναικείων οικονομικών δραστηριοτήτων.

5.       Πώς διεθνείς και πολυεθνικές εταιρείες, που έχουν παρουσία και δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαν να προωθήσουν τη γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα.

Η πρόκληση είναι μεγάλη. Οι δυσκολίες πολλές. Αλλά ο σκοπός είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας.

Η δουλειά που έγινε στις δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης ήταν πολύ θετική και κατέληξε σε συγκεκριμένα βήματα:

1. Το πιο χειροπιαστό είναι ότι αποφασίσαμε πως θα πρέπει να προβάλλουμε, να προωθήσουμε και να εργασθούμε για την ταχύτερη δυνατή συγκρότηση ενός Κοινού Ταμείου (FUND) για την προώθηση της Τοπικής και ΠεριφερειακήςΕπιχειρηματικότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Το Ταμείο έχει σκοπό να συστήσει χρηματοδοτικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες που σήμερα δρουν παράλληλα και μερικές φορές αντιπαραγωγικά.

Το Ταμείο θα εστιάσει την προσοχή του σε πρωτοβουλίες κατάρτισης και εκπαίδευσης γυναικών στην περιοχή.

HOμάδα Εργασίας θα συστήσει επιτροπή που θα παρουσιάσει το οργανωτικό σχήμα του Ταμείου, το οποίο θα εγγυάται τη συμμετοχή γυναικών αντιπροσώπων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική.

2. Η συνάντηση υιοθέτησε την καθιέρωση βραβείου γυναικείας επιχειρηματικότητας που θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε σημαντικές γυναικείες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Η Ελλάδα θα αναλάβει το κόστος του βραβείου αυτού.

3. Επίσης η συνάντηση υιοθέτησε την καθιέρωση του θεσμού πρακτικής άσκησης νέων γυναικών από τη Μέση Ανατολή ή τη Βόρειο Αφρική σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις εκτός περιοχής. Η Ελλάδα θα αναλάβει τις δύο πρώτες θέσεις πρακτικής άσκησης.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο