Ομιλίες

Εναρκτήρια ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στη Διεθνή Διάσκεψη για τις γυναίκες στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική

Δευτέρα, 2 Ιούν 2008

Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη ευχαρίστηση σας καλωσορίζω, σήμερα, στην έναρξη μιας εκδήλωσης η οποία, κατά την γνώμη μου, μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία για την ισότητα των φύλων και την χειραφέτηση των γυναικών.

Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η εκδήλωση, με τα εργαστήρια και τα fora της, θα προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες άφθονο υλικό για προβληματισμό. Από εμάς εξαρτάται να αποδείξουμε ότι η Μεγάλη Πρωτοβουλία Γυναικών-Ηγετών δεν αποτελεί μια διοργάνωση που δεν θα έχει συνέχεια, αλλά, αντίθετα, αντιπροσωπεύει μια συνολική στρατηγική που διαθέτει διάρκεια και αποσκοπεί στην γυναικεία χειραφέτηση και την ειρήνη για όλη την περιοχή δράσης της.

Ο αριθμός των γυναικών ανέρχεται στο 52% του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη, αποτελώντας αναντίρρητα ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό και μια μεγάλη δύναμη, η οποία διαμορφώνει το μέλλον του κόσμου. Αναγνωρίζουμε την σημασία της επίτευξης ισορροπίας μεταξύ των πολιτιστικών παραδόσεων και της βελτίωσης της κοινωνικής θέσης του συνόλου των γυναικών. Όμως, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι και οι κοινωνίες από την πλευρά τους, μόνον όφελος μπορούν να αποκομίσουν από την πλήρη εμπλοκή αυτής της δυναμικής πληθυσμιακής ομάδας..

Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι και τα δύο φύλα είναι ίσα ενώπιον του νόμου, μέσω της παροχής ίσων ευκαιριών στις γυναίκες.

Αγαπητοί φίλοι,

Όντας γεννημένη στο πλαίσιο μιας κουλτούρας ισχυρών οικογενειακών αξιών, αναγνωρίζω τον κεντρικό ρόλο που παίζουν οι γυναίκες στην διαμόρφωση των κοινωνιών μας, δεδομένου ότι οι μητέρες είναι εκείνες που μεγαλώνουν τους αυριανούς υπεύθυνους και παραγωγικούς πολίτες.

Έχοντας αντιληφθεί το παραπάνω, με υπερηφάνεια συμπαρατάχθηκα με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κα Rice, και άλλες 18 γυναίκες-ηγέτες από όλο τον κόσμο για την έναρξη της πρωτοβουλίας της Ομάδας Εργασίας Γυναικών-Ηγετών στην Ν. Υόρκη, τον Σεπτέμβριο του 2006. Δεσμευθήκαμε να σχεδιάσουμε μια στρατηγική που να υποστηρίζει την ανάπτυξη των κατάλληλων συνθηκών και την επιτάχυνση της προόδου, με σκοπό την επίτευξη αληθινής χειραφέτησης.

Στην Μέση Ανατολή, παρατηρείται υστέρηση στην ισότητα των δύο φύλων. Αυτό θεωρείται, σύμφωνα με τις Εκθέσεις της Arab Human Development,ως ένα από τα βασικότερα εμπόδια στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της περιοχής. Επιπλέον, οι γυναίκες του Αραβικού κόσμου που συνεισφέρουν στην οικονομία, ανέρχονται στο 30%, εν αντιθέσει με τονπαγκόσμιο μέσο όρο ο οποίος ανέρχεται στο 55%.

Δυστυχώς, κατά την διάρκεια ενόπλων συρράξεων, οι γυναίκες, ακόμα και σήμερα, εμφανίζονται, ως θύματα που αδυνατούν να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες της καθημερινότητας. Από αυτή την άποψη, η βία και οι συγκρούσεις θεωρούνται ως δράσεις στις οποίες κυριαρχούν οι άνδρες. Έτσι, οι άνδρες είναι εκείνοι που θέτουν τους όρους για την έναρξη και τον τερματισμό των βιαιοτήτων.

Εντούτοις, εάν προσθέσουμε σε αυτή την εικόνα ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο, πολλά στερεότυπα μπορούν να αμφισβητηθούν. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε πολλές κοινωνίες που βρίσκονται εν μέσω συγκρούσεων, οι γυναίκες έχουν συμμετάσχει ενεργητικά ως μέλη ενόπλων δυνάμεων. Επιπροσθέτως, οι γυναίκες δύνανται να εκτελέσουν μια μεγαλύτερη ποικιλία αποστολών · γεγονός που σπανίως αναγνωρίζεται από το σύνολο της κοινωνίας, ιδιαιτέρως, κατά την διάρκεια περιόδων συρράξεων.

Σύμφωνα με μια ακόμα ενδιαφέρουσα πληροφορία, οι επιχειρήσεις γυναικείας ιδιοκτησίας που βρίσκονται στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, τείνουν να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που ανήκουν σε γυναίκες και βρίσκονται σε μέρη της Αφρικής και της Ασίας, ενώ παράλληλα, οι πρώτες έχουν επιτύχει να ενσωματωθούν περισσότερο στην παγκόσμια οικονομία.

Οι γυναίκες- επιχειρηματίες προσλαμβάνουν, επίσης, περισσότερους υπαλλήλους με υψηλή εξειδίκευση και αυξάνουν τον αριθμό του προσωπικού ταχύτερα από ότι οι επιχειρήσεις των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι άνδρες. Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα παρά τα εμπόδια που πολύ συχνάαντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

Κυρίες και κύριοι,

Παρέλκει να αναφερθεί ότι στον 21ο αιώνα, η γυναικεία χειραφέτηση σε όλους τους τομείς, πρωτίστως στην οικονομία, θα συνδράμει στην ελαχιστοποίηση της διαφθοράς, της κακοδιοίκησης, των ενόπλων συρράξεων και της βίας.

Η συνεισφορά τους δεν θα αυξήσει απλώς το εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά θα αποκαταστήσει και την κοινωνική αστάθεια. Προωθώντας την γυναικεία επιχειρηματικότητα, ουσιαστικά ανοίγουμε τον δρόμο για την πραγματοποίηση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε νέες βάσεις, αποκτώντας την δυνατότητα να επιλύσουμε τα οικονομικά προβλήματα που κρύβονται πίσω από τις βίαιες συγκρούσεις, να κτίσουμε γέφυρες που να ενώνουν διχασμένες κοινότητες και ομάδες, να αμβλύνουμε προβληματισμούς σχετικούς με ζητήματα ασφαλείας.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, διαδραματίζουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των δεινών που περνούν οι μαστιζόμενες από συρράξεις κοινωνίες.

Στις περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, λόγω του γεγονότος ότι η πλειονότητα των ανδρών βρίσκεται στο μέτωπο, οι γυναίκες είναι εκείνες που μένουν πίσω για να φροντίσουν τα νοικοκυριά και να κρατήσουν ενωμένη την οικογένεια και την τοπική κοινότητα.

Έτσι, οι γυναίκες γίνονται εκείνες που βασικά συντηρούν τις οικογένειές τους, επιζητώντας οικονομικές ευκαιρίες εκτός σπιτιού. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στις κοινωνίες που βρίσκονται εν μέσω συρράξεων; Οι γυναίκες είναι οι πρώτες που στήνουν μικρές επιχειρήσειςκαι τις περισσότερες φορές είναι επιτυχημένες, καθώς αυτές, απλώς, δεν θεωρούνται εχθροί ή μαχητές. Δεν αποτελούν απειλή και έτσι μπορούν να εργάζονται κατά μήκος της εμπόλεμης ζώνης, παίζοντας ενεργό ρόλο ως φορείς συμφιλίωσης.

Επίσης, οι γυναίκες παίζουν σημαντικό ρόλο ως οικονομικοί φορείς στο μετασυγκρουσιακό στάδιο. Η ενθάρρυνση της ανάπτυξης βιώσιμων επιχειρήσεων είναι αποφασιστικής σημασίας για μια ευρεία μετασυγκρουσιακή, κοινωνικοοικονομική αποκατάσταση των εν λόγω περιοχών. Οι γυναίκες, ως οικονομικοί παράγοντες, βοηθούν στην ανοικοδόμηση των κοινωνιών μετά τις συρράξεις, συνδυάζονταςμε καινοτόμους τρόπους πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση της ειρήνης και της οικονομίας.

Αυτή η πραγματικότητα, Κυρίες και Κύριοι, απηχεί με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη να προωθήσουμε την ενίσχυση των γυναικών και να εργαστούμε συλλογικά και ενεργητικά για την ενίσχυσή τους.

Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότιη ισότητα των δύο φύλων δεν μπορεί να προέλθει ως «έτοιμη» συνταγή που εισάγεται από άλλες περιοχές του κόσμου. Μόνο μέσω μιας προσεκτικής μελέτης των κοινωνικών δυνάμεων και των πολιτιστικών παραδόσεων σε μια συγκεκριμένη περιοχή θα μας επιτραπεί να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε απτές και βιώσιμες πολιτικές.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποδείξουμε ότι η επιχειρηματικότητα σε τοπικό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, μπορεί να αποτελέσει γόνιμο έδαφος όπου οι γυναίκες θα μπορούν τόσο να βοηθήσουν τις οικογένειές τους όσο και να συνεισφέρουν στην εθνική ευημερία. Επιπλέον, ενδυναμώνει τον κοινωνικό τους ρόλο, χαράσσοντας τον δρόμο προς την επίτευξημακροχρόνιων και μόνιμων αποτελεσμάτων.

Προσφέροντας περισσότερα κίνητρα και ίσες ευκαιρίες για μόρφωση, ανοίγεται ένα νέο μέλλονστις γυναίκες, το οποίο θα αναγνωρίζει τον ενεργό τους ρόλο στην κοινωνία και θα τις εφοδιάζει με τις γνώσεις, την εμπειρία και τα μέσα που θα επιτρέψουν να γίνουν εκείνες που θα λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσειςο ιδιωτικός τομέας, οι δωρητές και οι μη-κυβερνητικές οργανώσεις να προωθήσουν την οικονομική ενίσχυση των γυναικών στη Μέση Ανατολή.

Η επιχειρηματικότητα είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτού του στόχου. Παρέχει δυνατότητες για τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση των γυναικείων επιχειρηματικών ενώσεων. Πρέπει να ενθαρρυνθεί η σύμπραξη μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και να υποστηριχθούν προσπάθειες που στηρίζονται στην δημιουργία δικτύων και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Η επικέντρωση στην οικονομική χειραφέτηση των γυναικών, δεν σημαίνει ότι αγνοούνται οι πολιτικές συνθήκες που οδήγησαν αρχικά στις βιαιότητες. Αντιθέτως, αποτελεί μια πρόσθετη προσπάθεια για την εξασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Μέση Ανατολή.

Αγαπητές κυρίες,

Έχουμε ανάγκη την βοήθειά σας. Βασιζόμαστε στις γυναίκες από όλο τον κόσμο: τις μητέρες, τις αδελφές και τις κόρες, τις γυναίκες που εν μέσω αιματοχυσιών και μίσους, οδηγούν τις κοινότητές τους στην ειρήνη και την ευημερία.

Κλείνοντας με αυτές τις σκέψεις, σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και ευελπιστώ ότι θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα, τα οποία θα λειτουργήσουν ως θεμέλια για τον μελλοντικό σχεδιασμό μας σχετικά με την περιοχή.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο