Νεα

Συνέντευξη Τύπου στους διπλωματικούς συντάκτες

Τετάρτη, 18 Ιούν 2008

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Καλημέρα σας κυρίες και κύριοι. Ως είθισται θα προηγηθεί μια σύντομη εισηγητική παρέμβαση από πλευράς της κας Υπουργού και θα ακολουθήσουν ερωτήσεις. Κυρία Υπουργέ έχετε τον λόγο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καλημέρα σας. Με τη σημερινή μας συνάντηση κατά κάποιο τρόπο εγκαινιάζεται μια πρακτική συχνότερων παρομοίων συναντήσεων. Συναντήσεων, που θα δίνουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα γενικής ενημέρωσης για την πορεία των θεμάτων, που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Δυο πολύ σύντομες εισαγωγικές επισημάνσεις.

Πρώτη: το αρνητικό αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος δημιουργεί αναμφισβήτητα προβληματισμό. Θα προσέθετα μάλιστα ότι δικαιολογεί και κάποια αισθήματα αβεβαιότητας ως προς το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι στην περαιτέρω πορεία και προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, αποτελεσματικής και επομένως ισχυρότερης Ευρώπης.

Δεν δικαιολογεί όμως έλλειψη βούλησης και αποφασιστικότητας. Θα πρέπει να εκτιμήσουμε γρήγορα όλες τις παραμέτρους της νέας κατάστασης, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ανάλογα γρήγορες αποφάσεις.

Στόχος μας πρέπει να είναι να μην αφήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιπέσει και πάλι σε μια αντιπαραγωγική ομφαλοσκόπηση, σε μια εσωστρεφή αδράνεια. Υπό αυτή την έννοια το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει, είναι η συνέχιση της διαδικασίας κύρωσης από τα 8 κράτη – μέλη που δεν έχουν κυρώσει τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Δεύτερη επισήμανση: Το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη στοιχείο εκκρεμότητας στη γενικότερη ρευστότητα που χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο, θα έλεγα αυτή τη μεταβατική περίοδο στο διεθνή μας περίγυρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά και πάλι το βηματισμό εκείνο, που θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα, τα προβλήματα και τις προκλήσεις ενός ιδιαίτερα ανταγωνιστικού, παγκοσμιοποιημένου διεθνούς περιβάλλοντος. Προκλήσεις και προβλήματα που γίνονται πλέον αμέσως αισθητά από τον Ευρωπαίο πολίτη στην καθημερινότητά του.

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται μόνο λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Εκλογές, οι οποίες ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα οδηγήσουν σε αλλαγή της σημερινής αμερικανικής διοίκησης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ως προς τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Στα Βαλκάνια ιδιαίτερη σημασία έχει το πώς θα εξελιχθεί το θέμα του Κοσόβου με τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Ανεξαρτησίας, που έχει αναγνωριστεί από μια σειρά κρατών της διεθνούς κοινότητας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η πλειοψηφία των εταίρων και συμμάχων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Δεν έχει όμως αναγνωριστεί, όπως ξέρετε, από τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιαίτερα σημαντικό θα είναι και το θέμα της πορείας της Σερβίας προς την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική της προοπτική.

Τα όσα συνέβησαν και εξελίχθηκαν πριν και κατά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, προβληματίζουν. Αναμένουμε τη συγκρότηση μιας σταθερής και αποτελεσματικής κυβέρνησης που θα εγκαταλείψει μια ακραία πολλές φορές εθνικιστική ρητορεία.

Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, προς όφελος των διμερών σχέσεων, της περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας, προς όφελος των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της γειτονικής χώρας και της σταθερότητας της περιοχής.

Η Τουρκία αναζητά τρόπους διεξόδου από την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει εκεί οι πρόσφατες εξελίξεις. Την ίδια στιγμή είναι προφανές ότι η ευρωπαϊκή της προοπτική χρειάζεται νέα πνοή. Πνοή, που μόνο η ίδια η Τουρκία μπορεί να δώσει με ουσιαστικές αποφάσεις συνέχισης της μεταρρυθμιστικής της προσπάθειας.

Στο Κυπριακό βρισκόμαστε και πάλι σε μια αποφασιστική καμπή. Τα γενικότερα μηνύματα και η καλή ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει τις επαφές των δυο κοινοτήτων, δικαιολογούν κάποια αισιοδοξία. Ο δρόμος όμως προς μια λύση, μια λύση δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική στην βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας, δεν θα είναι στρωμένος με ρόδα.

Στη Μέση Ανατολή, παρά τα κάποια δειλά σημάδια βελτίωσης, το πολιτικό και διπλωματικό εκκρεμές συνεχίζει δυστυχώς να κινείται μεταξύ καχυποψίας και έντασης.

Διερχόμαστε λοιπόν κυρίες και κύριοι από μια περίοδο ρευστότητας, από μια περίοδο μεταβατική, η διάρκεια της οποίας δεν φαίνεται ότι θα είναι σύντομη. Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα θα ασκήσει μια καλά επεξεργασμένη προσεκτική, πολυεπίπεδη αλλά και αποφασιστική εξωτερική πολιτική. Πολιτική αρχών και ρεαλισμού, συνδυάζοντας την επιμονή στις σταθερές στρατηγικές της επιλογές, με τις όποιες αναγκαίες προσαρμογές στο τακτικό επίπεδο των επιμέρους χειρισμών.

Γνώμονάς μας είναι η προστασία και η προώθηση των προτεραιοτήτων και συμφερόντων της χώρας σε ένα σύνθετο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Αυτή ήταν η εισαγωγική μου τοποθέτηση για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή.

Θέλω να σας μιλήσω και για ένα νομοσχέδιο το οποίο καταθέτει το Υπουργείο Εξωτερικών και τις λεπτομέρειες θα σας αναλύσει ο συνάδελφος ο Θόδωρος Κασσίμης.

Δυο λόγια για μια διοικητικού χαρακτήρα αναγκαία αλλαγή στο πλαίσιο λειτουργίας του Υπουργείου. Μετά από 40 χρόνια λειτουργίας της μεταφραστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών κρίθηκε αναγκαία και επιβεβλημένη η επανασύστασή της σε σύγχρονη βάση.

Προωθείται προς τη Βουλή ένα νέο σχέδιο νόμου για τη μεταφραστική Υπηρεσία. Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των γλωσσών προς μετάφραση, ο υπερπολλαπλασιασμός των χρηστών, ο τεράστιος όγκος του μεταφραστικού έργου που αυξάνεται κατ’ έτος, λόγω της διεύρυνσης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών, η ευρύτατη χρήση θεωρημένων επισήμων εγγράφων από και προς ξένες χώρες και η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών είχαν δυσμενή αποτελέσματα στο μεταφραστικό έργο.

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών στηρίχθηκε σε μελέτη όσων ισχύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα Ηνωμένα Έθνη. Στοχεύει στην ενίσχυση του έργου των μεταφραστών της, παρέχοντάς της σύγχρονα εργαλεία, στον ποιοτικό έλεγχο των μεταφράσεων, στην πλήρη μηχανογράφηση του κλάδου και των ελεγκτικών μηχανισμών, στην αποκέντρωση με τη δημιουργία θέσεων μεταφραστών σε όλους τους νομούς της χώρας, στη μείωση του κόστους για τον πολίτη, στον περιορισμό του χρόνου παράδοσης, καθώς επίσης και στην παροχή υπηρεσιών μετάφρασης και τεχνογνωσίας προς τρίτες χώρες.

Όλες τις λεπτομέρειες για το νέο νομοσχέδιο θα τις αναλύσει ο κ. Κασσίμης που βρίσκεται εδώ, αφού μπούμε στις ερωτήσεις τις οποίες θα απαντήσω.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Παρακαλώ ξεκινάει η διαδικασία των ερωτήσεων.

Δ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Κυρία Μπακογιάννη με δεδομένο ότι τα Σκόπια το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκάθαρα δηλώσει πως για να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, πρέπει πρώτα η Ελλάδα να αποδεχτεί την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας, θα ήθελα να μας επαναλάβετε τη θέση της Ελλάδας σε αυτό το θέμα και δεύτερον τι ακριβώς συζητούμε με τους Σκοπιανούς μετά από αυτό το δεδομένο.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η θέση μας είναι σαφής. Αναζητούμε κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Έχω επανειλημμένα πει ότι αυτή η διαπραγμάτευση έχει ένα και μόνο αντικείμενο: δεν θα παρασυρθούμε σε μια συζήτηση που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή της διαπραγματευτικής προσπάθειας από το αντικείμενό της.

Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρία Υπουργέ, υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με τη αναβληθείσα στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αγίου Στράτη.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Ό,τι έχει αναγγείλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Κυρία Υπουργέ, από τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών το τελευταίο διάστημα εδώ και πολύ καιρό, προκύπτει ότι έχουμε ανοίξει ένα διμερή διάλογο με την Άγκυρα για το θέμα της μειονότητας και μάλιστα στη βάση της αμοιβαιότητας. Ισχύει αυτό; Αυτά που λένε οι Τούρκοι ισχύουν; Τι συζητάμε ακριβώς αν συζητάμε για τη μειονότητα;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε τα περί αμοιβαιότητας. Αμοιβαιότητα στο σεβασμό και την εφαρμογή πολιτικών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν νοείται στην εποχή μας. Απλά και μόνο διότι είναι καθήκον των δημοκρατικών κρατών να σέβονται αυτά τα δικαιώματα και να εφαρμόζουν τις σχετικές πολιτικές.

Η Ελλάδα το πράττει. Όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Εφαρμόζει και εμβαθύνει την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας με σεβασμό και στις σχετικές αρχές και πρόνοιες της Συνθήκης της Λωζάννης. Η Τουρκία από την πλευρά της, όχι σε μια λογική αμοιβαιότητας, συσχετισμών ή συμψηφισμών, οφείλει να κάνει το ίδιο.

Οφείλει να κάνει το ίδιο, για έναν επιπλέονπρόσθετο και πολύ βασικό λόγο: ως υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει την υποχρέωση να ανταποκριθεί σε αρχές και κριτήρια και προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων βαρύνουσα σημασία έχει ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των μειονοτήτων και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους. Λογική συμψηφισμών και συσχετισμών δεν ισχύει σε αυτά τα θέματα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός της, εγείρει θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Σχολής της Χάλκης, των Ελλήνων της Πόλης, των περιουσιών τους, της Ίμβρου και της Τενέδου.

Τα θέματα αυτά εγείρονται από την πλευρά μας ως μια πολύ σοβαρή παράμετρος ευρύτερης συζήτησης για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και όχι μόνο ως διμερή θέματα. Αυτό είναι το πλαίσιο κυρίες και κύριοι. Σε αυτή τη βάση αντιμετωπίζουμε θέματα μουσουλμανικής μειονότητας, όταν τα εγείρει η Τουρκία σύμφωνα άλλωστε με τη γνωστή πολιτική της.

Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Κυρία Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω αν στη Σύνοδο αύριο και μεθαύριο θα επιδιώξετε να υπάρξει αναφορά ότι προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια είναι και η επίλυση του ονόματος, το ένα.

Και το δεύτερο, με αφορμή την προηγούμενη απάντησή σας, το γεγονός ότι το Υπουργείο Εξωτερικών δεν άσκησε έφεση στην απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα των τουρκικών (σε εισαγωγικά) Συλλόγων στη Θράκη, τι ακριβώς σημαίνει; Σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ως προς τη δεύτερη ερώτησή σας, η πληροφόρησή σας δεν είναι ασφαλής. Κατόπιν ενδελεχούς μελέτης, η οποία έγινε μέσα στο Υπουργείο, εκρίθη ότι η Ελλάδα θα εφεσιβάλλει την απόφαση.

Ως προς την πρώτη σας ερώτηση, η συζήτηση, όπως ξέρετε, στο Συμβούλιο το οποίο έγινε, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, ήταν πράγματι, όπως ορθώς ανεγράφη από τους ανταποκριτές σας στις Βρυξέλλες, μια έντονη συζήτηση.

Το τελικό κείμενο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων είναι ικανοποιητικό. Η επεξεργασία και η συζήτηση για το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνεχίζεται αυτή τη στιγμή και κατά την άποψη της Ελλάδος πρέπει να είναι ένα κείμενο του οποίου τα μηνύματα να είναι σαφή.

Ν. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΙΣ: Κυρία Υπουργέ, την εκτίμησή σας θα ήθελα για την εσωτερική πολιτική κατάσταση των Σκοπίων όπως διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές, και για να το πούμε και κάπως αλλιώς, μπορούμε να συνεννοηθούμε με τον Γκρουέφσκι;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η εκλογική διαδικασία στη γειτονική χώρα τελείωσε ή φαίνεται πάντως ότι τελείωσε με τις επαναληπτικές εκλογές σε 187 εκλογικά τμήματα της χώρας. Λέω «σχεδόν τελείωσε» γιατί αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν ακόμα δυο – τρία τμήματα στα οποία θα επαναληφθεί.

Οι εκλογές λοιπόν ολοκληρώνονται με μια διαδικασία που δεν προβλέπεται από την εκλογική νομοθεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Όπως και οι αρμόδιοι Διεθνείς Οργανισμοί, αλλά και οι άλλοι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι και η Ελλάδα διαπιστώνει ότι η εκλογική διαδικασία σημαδεύτηκε από επεισόδια βίας, τα οποία πολλές φορές οδήγησαν σε κραυγαλέες παρατυπίες.

Ταυτόχρονα όμως δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να κλείσει τα μάτια μπροστά στο γεγονός ενός πολύ συγκεκριμένου αποτελέσματος, ενός αποτελέσματος που ανέδειξε το «VΜRΟ» και τον επικεφαλής του ως τον ισχυρό παράγοντα της πολιτικής ζωής της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Προσβλέπουμε λοιπόν στη συγκρότηση μιας σταθερής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης που θα είναι σε θέση να διασφαλίσει την ομαλή πορεία και τη συνοχή της πολυεθνικής αυτής γειτονικής μας χώρας, μακριά από ακραίες, όπως είπα και στην εισαγωγική μου ομιλία, εθνικιστικές ρητορείες που μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν.

Η Ελλάδα, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα θα είναι ένας υπεύθυνος γείτονας που πιστεύει στην ανάγκη μιας σταθερής Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και ειλικρινά ελπίζει ότι η γειτονική χώρα θα κάνει τα απαραίτητα βήματα για να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική της προοπτική.

Θεμελιώδες στοιχείο αυτής της προοπτικής, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι ο έμπρακτος σεβασμός των αρχών της καλής γειτνίασης. Περιττό να προσθέσω ότι στο πλαίσιο αυτό μια κοινά αποδεκτή λύση βεβαίως είναι μια προϋπόθεση για μας και θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση αυτή.

Κ. ΑΔΑΜ: Δυο πράγματα να ρωτήσω. Το πρώτο αφορά στο Κόσοβο. Μετά το Σύνταγμα οι περισσότερες χώρες που έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια θα ανοίξουν Πρεσβείες. Οι χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έχουν δεχθεί αίτημα να ανοίξουν Γραφείο Συνδέσμου με το Κόσοβο και τι θα κάνετε περί αυτού; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κυρία Αδάμ, έχουμε Γραφείο Συνδέσμου στο Κόσοβο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Κ. ΑΔΑΜ: Εάν θα είναι μέσα στην Αθήνα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το Γραφείο Συνδέσμου στο Κόσοβο υπάρχει, λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Θα παραμείνει ως έχει. Για να αναβαθμιστεί σε Πρεσβεία θα πρέπει να υπάρξει αναγνώριση.

Κ. ΑΔΑΜ: Δηλαδή δεν υπάρχει…

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

Κ. ΑΔΑΜ: Γραφείο Συνδέσμου στην Αθήνα του Κοσόβου. Αυτό ρωτώ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν έχουμε δεχθεί, όχι, τέτοια πρόταση αυτή τη στιγμή. Νόμιζα ότι μιλάτε για το δικό μας.

Κ. ΑΔΑΜ: Όχι, όχι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το δικό μας Γραφείο στην Πρίστινα υπάρχει. Είναι Γραφείο Συνδέσμου όπως ξέρετε το οποίο λειτουργεί εδώ και καιρό. Δεν έχουμε δεχθεί ένα τέτοιο αίτημααπό το Κόσοβο για Γραφείο Συνδέσμου. Εάν παρουσιαστεί ένα τέτοιο αίτημα, στη βάση της αμοιβαιότητας δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να το δεχθούμε.

Κ. ΑΔΑΜ: Το δεύτερο ερώτημά μου είναι ευρύτερο. Μήπως έχετε διαλευκάνει το μυστήριο πώς είναι δυνατόν τιμολόγια του συνεργάτη σας του κ. Δραγουμάνου να βρίσκονται στον προσωπικό φάκελο του κ. Χριστοφοράκου και να εκκρεμούν εκεί επί μήνες;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βεβαίως. Κυρία Αδάμ, έχουμε δώσει όλες τις εξηγήσεις και επειδή θέλετε να μου θέσετε γενικώς το θέμα της SIEMENS, θα σας παραπέμψω σε μια συνέντευξή μου της 8ης Φεβρουαρίου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» όπου έχω πει ότι πρέπει πλήρως η ελληνική Δικαιοσύνη και η γερμανική Δικαιοσύνη να διαλευκάνουν όλο το θέμα της SIEMENS, να υπάρξει απόλυτο φως διότι είναι ένα θέμα που αφορά σε τελική ανάλυση την τιμή και την υπόληψη του πολιτικού κόσμου της χώρας και μετά απ’ αυτήν την πλήρη διαλεύκανση εάν χρειαστεί και Εξεταστική Επιτροπή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, να γίνει και Εξεταστική Επιτροπή.

Μ. ΚΟΥΡΜΠΕΛΑ: Κυρία Μπακογιάννη, επειδή κουβεντιάστηκε το θέμα των δυτικών Βαλκανίων στην τελευταία Σύνοδο, ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας ρωτήσω πώς εξελίσσονται οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΟΑΒ στην περιοχή.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία του ΕΣΟΑΒ, το οποίο προχωράει πλέον με γοργούς ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων έχουμε ήδη εγκρίνει επιχορηγήσεις ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν σε ποσοστό απορρόφησης 38%.

Στον τομέα των δημοσίων επενδύσεων έχουμε ήδη ολοκληρώσει το κτίριο Φιλίας Ελλάδος, Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στο Σεράγεβο, ενώ είναι σε εξέλιξη δυο ακόμα μεγάλα έργα. Η αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης Σαγιάδας – Κονίσπολης – Αγίων Σαράντα στην Αλβανία, όπου έχει ήδη επιλεγεί ο κατασκευαστής του έργου «SeeLight», που είναι ένα δίκτυο οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων για τη διασύνδεση πανεπιστημιακών κοινοτήτων στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όσο για το σημαντικότερο απ’ όλα τα έργα, τον πανευρωπαϊκό διάδρομο «10», το έργο βρίσκεται σε καλό δρόμο και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το ΕΣΟΑΒ μας επέτρεψε εκτός από τα ελληνικά, να κινητοποιήσουμε και πολλαπλάσια από τα δικά μας ευρωπαϊκά κεφάλαια για την υλοποίησή του, καθώς το έργο σε σχεδιάζεται να συγχρηματοδοτηθεί πλέον τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Μια εξέλιξη που εγγυάται την ολοκληρωμένη υλοποίηση αυτού του κομβικής σημασίας έργου που πρόκειται να συνδέσει την Ελλάδα με τα δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Α. ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ: Είπατε κα Υπουργέ προηγουμένως ότι πρέπει οι Ευρωπαίοι να εκτιμήσουν πολύ γρήγορα και πολύ γρήγορα να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια επίσπευση αποφάσεων αναγκαστικά κατά πάσα πιθανότητα οδηγεί σε κύκλους λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ομόκεντρους ενδεχομένως κύκλους κρατών μελών.

Το ερώτημα είναι αν οι δυσλειτουργίες που σήμερα παρουσιάζονται, αντιμετωπίζονται από μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων και ποια είναι φέρ’ ειπείν η εφαρμογή στην περίπτωση για απόφαση αναγνώρισης του Κοσόβου από μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Και ένα δεύτερο ερώτημα, αν μου επιτρέπετε. Ο κ. Αλί Αχμέτι, ο νικητής μεταξύ των αλβανικών κομμάτων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» δήλωσε ότι η λύση του ονόματος πρέπει να είναι συμφωνημένη να λαμβάνει υπόψιν την ταυτότητα όλων των πολιτών της χώρας και τις ελληνικές ευαισθησίες. Θεωρείτε ότι είναι μια ικανοποιητική περιγραφή μιας λύσης που θα μπορούσε να συμφωνηθεί; Ευχαριστώ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι είναι μία δήλωση που προσπαθεί να περιγράψει μια πραγματικότητα, όπως την αντιλαμβάνεται ο κ. Αχμέτι. Από κει και πέρα ως προς την Ευρώπη, κοιτάξτε, υπάρχουν θέματα τα οποία μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ευρωπαϊκών αποφάσεων και θέματα που δεν μπορεί να αποτελέσουν. Δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επιβάλλει σε κράτος μέλος αναγνώριση ενός άλλου κράτους. Αυτό είναι κυριαρχικό δικαίωμα της κάθε χώρας μέλους, αλλά την απόφαση για την αναγνώριση του Κοσόβου θα την πάρει η ελληνική πολιτεία. Αυτό είναι το ένα.

Τώρα μιλάτε για την ενισχυμένη συνεργασία. Η ενισχυμένη συνεργασία έχει τεθεί πράγματι σε εφαρμογή σε πολλές περιπτώσεις, όπως π.χ. στην ευρωζώνη ή στη συνεργασία στο χώρο Σένγκεν που είναι δυο επιτυχημένα παραδείγματα της ενισχυμένης συνεργασίας.

Ο στόχος αυτή τη στιγμή δεν είναι να πάμε προς θεσμοθετημένους κύκλους. Ουδείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση μιλάει γι’ αυτό. Στόχος είναι να μπορέσουμε να πετύχουμε τη συμφωνία των 27. Έχουμε εμπειρία στο θέμα, δεν είναι η πρώτη φορά. Εάν οι 26 χώρες επικυρώσουν μέχρι το τέλος του έτους, όπως είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να αποκλείσω και εκπλήξεις, αλλά αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο, ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιος χρόνος παραπάνω για να βρεθεί η λύση για το θέμα της Ιρλανδίας.

Θέλω να επαναλάβω αυτό το οποίο είπα χθες στη Βουλή των Ελλήνων, κυρίες και κύριοι. Για την Ελλάδα μια ισχυρή Ευρώπη είναι ό,τι σημαντικότερο υπάρχει στην εξωτερική πολιτική. Οι πολίτες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούν τα θετικά της Ευρώπης δεδομένα, ιδιαίτερα σε χώρες που είναι πολλά χρόνια μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα προβλήματα ή αν θέλετε οι παρενέργειες της παγκοσμιοποίησης, οι οποίες σήμερα αγγίζουν τους πολίτες, μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα από μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη απ’ ό,τι από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά. Άρα η Ελλάδα θα παραμείνει στην πρωτοπορία των χωρών εκείνων, οι οποίες θα δίνουν τη μάχη για ακόμα περισσότερη Ευρώπη, για ακόμα ισχυρότερη Ευρώπη.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Θα επανέλθω στο θέμα του τιμολογίου που δεν πλήρωσε ο κ. Δραγουμάνος και αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Είπατε: έχουμε δώσει όλες τις εξηγήσεις. Ωστόσο απ’ όσο θυμάμαι από τη συνέντευξη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δεν είχατε δώσει τη συγκεκριμένη εξήγηση, δηλαδή πώς βρέθηκε το συγκεκριμένο τιμολόγιο στον προσωπικό φάκελο του κ. Χριστοφοράκου, ο οποίος έκανε μια συγκεκριμένη δουλειά, όπως αποδείχθηκε, με τη SIEMENS.

Το δεύτερο ερώτημά μου είναι εάν ο κ. Δραγουμάνος είχε ενοχληθεί από τη SIEMENS όλους αυτούς τους μήνες για το τιμολόγιο που δεν πλήρωνε όπως οποιοσδήποτε άλλος απλός πολίτης. Ευχαριστώ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:
Σας απάντησα. Αν το ήξερα θα το είχα πει. Δεν το ήξερα. Ο κ. Δραγουμάνος όταν ετέθη το θέμα ανέλαβε την ευθύνη του. Λυπήθηκα πάρα πολύ γι’ αυτό, το δήλωσα κατηγορηματικά, πλήρωσα το τιμολόγιο. Αν με ρωτήσετε για τα εσωτερικά της SIEMENS δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι έγινε.

Δ. ΜΗΛΑΚΑΣ: Κυρία Υπουργέ, όποια ευρωπαϊκή κυβέρνηση τόλμησε να ρωτήσει το λαό της για το ευρωσύνταγμα εισέπραξε ένα «όχι». Τι συμβαίνει, έχουμε ομαδικούς λαούς σε μια ομαδική τύφλωση και πεφωτισμένες ηγεσίες ή πώς μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η άρνηση των λαών σε μια εμβάθυνση της δημοκρατίας και της ευνομίας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο πράγμα να θες να απαντήσεις με ένα «ναι» ή με ένα «όχι» σε μια τόσο πολύπλοκη και δύσκολη συνθήκη, όπως αυτές οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι λαοί απαντούν στα θέματα τα οποία τους απασχολούν εκείνη τη στιγμή και τους απασχολούν πάρα πολύ έντονα. Τα «όχι» δηλαδή τα οποία ενδεχομένως καταγράφονται, ακόμα και μεταξύ των κομμάτων σήμερα, έχουν διαφορετική εκκίνηση.

Το «όχι» του κ. Αλαβάνου δεν μπορεί π.χ. να ταυτιστεί με το «όχι» των Ιρλανδών, οι οποίοι είχαν μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των αμβλώσεων και ήθελαν να απαγορεύονται οι αμβλώσεις. Δε νομίζω ότι αυτό αποτελεί τη θέση του Συνασπισμού π.χ.

Ή το «όχι» πάλι των Ιρλανδών, οι οποίοι ανησυχούν ότι ενδεχομένως μια πιο κοινωνική Ευρώπη να βάλει κανόνες πιο αυστηρούς στην ελεύθερη οικονομία και στην ανταγωνιστικότητα, δε νομίζω ότι μπορεί να έχει σχέση με το «όχι» του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι πρέπει να κάνουμε μιασε βάθος και σωστότερη ανάλυση όλων των δεδομένων για να καταλήξουμε στα συμπεράσματά μας.

Η άποψη η δική μας είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει απόλυτη αίσθηση της σημασίας της Ευρώπης, της δύναμης και της ασφάλειας την οποία η Ευρώπη του προσφέρει και είναι από τους πιο φιλοευρωπαϊκούς λαούς.

Η προσπάθεια να αλλάξουμε το αντικείμενο της βασικής ερώτησης και να εντοπίσουμε, όπως έγινε στην Ιρλανδία, διάφορα μεμονωμένα θέματα που ενοχλούν ή ευαισθητοποιούν κόσμο και δεν έχουν σχέση με τη Συνθήκη, αποτελεί μια κομματική μεν δραστηριότητα ή εξωκομματική δραστηριότητα, αλλά οδηγεί δυστυχώς σε αποτελέσματα τα οποία είναι επιβαρυντικά για το σύνολο.

Θα προσθέσω και ένα πράγμα. Κυρίες και κύριοι, όταν το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Ιρλανδίας, όλων των κομμάτων, έρχεται και τάσσεται υπέρ της Συνθήκης, πιστεύετε σοβαρά ότι σε μια δημοκρατία όπου οι άνθρωποι εκλέγονται, θεωρούν ότι κάνουν κάτι το οποίο μπορεί να είναι ενάντια στα συμφέροντα των λαών τους; Εγώ δεν το πιστεύω.

Πιστεύω απλώς ότι με τη λογική του ναι και του όχι, δηλαδή του ελάχιστου κοινού παρονομαστή δυστυχώς απλοποιημένες απαντήσεις σε σύνθετες ερωτήσεις, οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.

Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Υπουργέ, μετά την απόφαση της Αθήνας να μη συναινέσει στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, έχει υπάρξει μια σειρά συμβάντων που καταδεικνύουν ένα είδος ψυχρότητας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Δε θα τα αναφέρω, είναι γνωστά σε όλους και δηλώσεις επίσης.

Στο πλαίσιο αυτό τι περιμένετε από τη συνάντηση της προσεχούς Τρίτης με την Αμερικανίδα ομόλογό σας την κα Ράις και πόσο σας προβληματίζει αυτή η εκδήλωση ψυχρότητας, δεδομένου ότι ανοίγει πλέον και το μέτωπο του κυπριακού και ήδη είδαμε την προηγούμενη Παρασκευή ένα πρώτο δείγμα της αμερικανικής στάσης, όσον αφορά την έγκριση του ψηφίσματος για την ανανέωση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο. Ευχαριστώ.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι καλές. Είναι καλές, είναι συμμαχικές σχέσεις, βασίζονται στην ιστορική φιλία των δύο λαών και αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια πολυεπίπεδη δραστηριότητα στον οικονομικό, στον πολιτικό, στο συμμαχικό και άλλους τομείς.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και θέματα σταοποία η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαφορετικές θέσεις. Ένα από τα θέματα αυτά είναι αναμφισβήτητα το θέμα των Σκοπίων.

Εμείς είχαμε εκφράσει και παλαιότερα την έντονη δυσαρέσκειά μας για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα. Είναι μία θέση διαφορετική την οποία υποστηρίζουμε.

Από εκεί και πέρα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την κα Ράις –τα θέματα της ατζέντας αυτή τη στιγμή δεν έχουν ακόμα καταγραφεί-,όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος τα οποία υπάρχουν, όπως παραδοσιακά γίνεται στις συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών, θα συζητηθούν με παρρησία, με ειλικρίνεια και με αναμφισβήτητα φιλική ατμόσφαιρα.

Κ. ΦΡΥΣΣΑ: Σχετικά με την Τουρκία. Ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν, έχει πει ότι η δίκη του AΚP θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αντίθετα ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας είπε ότι δεν έχουν καμία σχέση τα δύο θέματα. Η δική μας θέση ποια είναι;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η δική μας θέση είναι ότι ευχόμαστε στην Τουρκία να υπάρξουν εξελίξεις, οι οποίες θα είναι προς στήριξη των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, δηλαδή της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας και ότι δε θα αντιμετωπίσει η γείτων κρίση η οποία θα προβληματίσει φίλους και εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γ. ΓΚΙΛΣΟΝ: Κυρία Υπουργέ μετά το πρόσφατο ταξίδι σας στην Κύπρο μπορείτε να επιβεβαιώσετε τηφημολογούμενη έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ και αν βλέπετε το ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να παραπέμπει ευθέως όπως πολλοί λέγουν στο σχέδιο Ανάν.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δε νομίζω ότι παραπέμπει το τελευταίο σχέδιο για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο σχέδιο Ανάν, δε νομίζω πως έχει καμία σχέση, γι’ αυτό και εξεφράσθη ικανοποίηση από κυπριακής πλευράς.

Ως προς το πότε θα υπάρξει έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ταλάτ, αυτό είναι θέμα του Προέδρου Χριστόφια να το αποφασίσει, δεν έχω να σας πω τίποτα.

Κ. ΜΠΟΓΚΝΤΑΝΟΦΣΚΙ: Από το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κυρία Υπουργέ, στις 26 του μηνός θα γίνει μια Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας στην πόλη Χαντιμασί της Ρωσίας και θέλω σχετικά με αυτό να σας ρωτήσω τι περιμένετε από αυτή τη Σύνοδο και γενικότερα ποια είναι η άποψή σας σχετικά με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η άποψή μας είναι γνωστή, έχει πάρα πολλές φορές καταγραφεί. Η Ρωσία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας πρέπει να είναι ιδιαιτέρως στενές. Πιστεύουμε ότι έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά προεργασίας και χώρες οι οποίες έχουν επιφυλάξεις ή είχανε επιφυλάξεις μέχρι τώρα έχουν άρει τις επιφυλάξεις τους και ελπίζω ότι αυτή η Σύνοδος θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Είναι η σειρά των διεθνών πρακτορείων, βλέπω.

Α. ΦΛΟΡΕΣ (ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ): Κυρία Υπουργέ, μέσα στα πλαίσια της πρότασής του ο Πρόεδρος Σαρκοζί για Μεσογειακή Ένωση ποιες είναι οι προσδοκίες της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα και πρακτικά σε τι θέλει να συμμετέχει τι ρόλο θέλει να παίξει;

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, βλέπουν ιδιαιτέρως θετικά την πρόταση αυτή του Προέδρου Σαρκοζί. Και έχουμε δουλέψει πάρα πολύ και στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, συνεργαζόμενοι και με τη γαλλική πλευρά, αλλά και όχι μόνο, με όλους τους Άραβες εταίρους μας, σε διάφορα ταξίδια τα οποία έχω κάνει τους τελευταίους μήνες, για να μπορέσουμε να έχουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και συγκεκριμένες ενέργειες, που θα ενδυναμώσουν τη συνεργασία των μεσογειακών κρατών, αλλά και όποιων άλλων κρατών θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Το ενδιαφέρον στην Ένωση για τη Μεσόγειο, είναι ότι ουσιαστικά εντοπίζουμε όλη μας την προσπάθεια σε συγκεκριμένα projects. Συγκεκριμένα projects στα οποία μπορούμε να πετύχουμε τη συνεργασία μεταξύ Βορρά και Νότου και πιστεύω πως θα είναι προς όφελος όλων μας. Πρώτο θέμα, το οποίο βεβαίως απαιτεί τη στενότερη συνεργασία όλων, είναι βεβαίως η λαθρομετανάστευση π.χ.

κ. ΧΑΔΟΥΛΗΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου). Στο θέμα της έφεσης για το θέμα των «τουρκικών» συλλόγων θέλω μια διευκρίνιση αν μπορείτε να μας πείτε κάποια παραπάνω στοιχεία. Όπως για παράδειγμα με ποιες αποφάσεις διαφωνεί η Ελλάδα και έχει σκοπό να προσβάλλει στην έφεση που θα κάνει.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα μου επιτρέψετε να το δείτε αυτό όταν θα ανακοινωθεί.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Σε δυο λεπτά τελειώνουμε.

κ. ΜΠΑΡΑΚΑΤ: Μπορείτε να μας πείτε κάτι για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τι θέση έχει η Ελλάδα μετά από αυτά που γίνονται στη Μέση Ανατολή.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Στο θέμα του Λιβάνου, όπως ξέρετε, η τελευταία εξέλιξη είναι μια εξέλιξη η οποία μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε, ότι μπορεί να βρεθεί μία πιο σταθερή λύση στο πρόβλημα του Λιβάνου.

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει και στη Διάσκεψη της Βιέννης η οποία θα είναι μια Διάσκεψη που εντοπίζει στο πρόβλημα των Παλαιστίνιων προσφύγων μέσα στο Λίβανο, για να μπορέσουμε οικονομικά να τους στηρίξουμε, μετά από όλη αυτή την τελευταία περιπέτεια.

Είναι βέβαιο ότι η ρευστότητα στη Μέση Ανατολή προκαλεί έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό, όπως ξέρετε, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχουμε μια σημαντικότατη Διάσκεψη στο Βερολίνο, όπου θα συζητηθούν τα θέματα ασφάλειας.

Η Ελλάδα είναι παρούσα, όπως ξέρετε, σε όλες τις συζητήσεις οι οποίες γίνονται για τη Μέση Ανατολή, ευχόμενη να επικρατήσει εκείνη η πλευρά των εμπλεκομένων, η οποία αναζητά σοβαρά και υπεύθυνα την ειρήνη στην περιοχή.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Τελευταία ερώτηση, ο κ. Μιχαήλ.

κ. ΜΙΧΑΗΛ: Κυρία Μπακογιάννη αφού κάνατε μια παρεκτροπή επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω για ένα άλλο θέμα. Αν πιστεύετε εσείς ότι η κρίση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ με την αποπομπή του κ. Σημίτη βοηθάει το διεθνές κύρος της χώρας και το προφίλ της χώρας στο εξωτερικό δεδομένου ότι ο κ. Σημίτης έχει μια μεγάλη αναγνωρισιμότητα τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κανένα μεγάλο κόμμα κ. Μιχαήλ και κανένα κόμμα εξουσίας δεν επιχαίρει για κρίσεις οι οποίες υπάρχουν σε άλλο κόμμα. Θα ήταν μια λάθος προσέγγιση και κοντόφθαλμη προσέγγιση. Ευχόμαστε το ΠΑΣΟΚ να βρει το βηματισμό του.

Γ. ΜΑΛΙΝΟΦ: Από το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Ελλάδα έχει υπογράψει στη Μόσχα τη συμφωνία για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.Πώς η Ελλάδα βλέπει το ρόλο της σε αυτή την περιοχή με τα μεγάλα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η Ελλάδα πιστεύει ότι ο ενεργειακός της ρόλος είναι πάρα πολύ σημαντικός. Με τις αποφάσεις της Κυβερνήσεώς μας έχει μετατραπεί σε έναν κόμβο ενεργειακό.

Έναν κόμβο ενεργειακό ο οποίος όπως γνωρίζετε περιλαμβάνει καταρχήν τη συμφωνία του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, περιλαμβάνει τη συμφωνία του τουρκο – ελληνο – ιταλικού αγωγού ο οποίος θα διέρχεται από την Τουρκία στην Ελλάδα, για να καταλήξει στην Ιταλία με φυσικό αέριο προερχόμενο από διάφορες πηγές στην περιοχή.

Και βεβαίως η συμφωνία για το SouthStream η οποία είναι μια συμφωνία πουόπως ξέρετε,υπέγραψε ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής με τον κ. Πούτιν στη Μόσχα.

Θα προσθέσω εδώ τον πολύ σημαντικό ρόλο τον οποίο έχει για την ενεργειακή ασφάλεια, η ελληνική ποντοπόρος ναυτιλία. Η ελληνική ναυτιλία, η οποία έχει αποκτήσει υπέρ–σύγχρονα πλοία μεταφοράς και πετρελαίου, αλλά και φυσικού αερίου, είτε πεπιεσμένου είτε υγροποιημένου.

Όλα αυτά μαζί καθιστούν την Ελλάδα έναν πολύ σημαντικό παράγοντα. Να προσθέσω ότι έχουμε υπογράψει συμφωνίες με την Αλγερία και την Αίγυπτο για φυσικό αέριο. Ακολουθούμε πιστά την ευρωπαϊκή πολιτική και σε απόλυτη συμφωνία με την Commission.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.

Θ. ΚΑΣΣΙΜΗΣ: Για τη μεταφραστική υπηρεσία δυο λόγια θα σας πω. Για να καταλάβετε τη μεγάλη σημασία, σας λέω ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2008, μεταφράστηκαν όσες χιλιάδες σελίδες είχαν μεταφραστεί το 12μηνο του 2007. Δηλαδή η αύξηση είναι τρομερά μεγάλη όπως και η αύξηση των γλωσσών.

Δημιουργούνται 740 θέσεις σε όλη την Ελλάδα Ορκωτών Μεταφραστών -μη γράψετε διορισμούς-είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, σε κάθε νομό της χώρας. Έχουν επιλεγεί ο αριθμός και οι γλώσσες με βάση τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 15 ετών για το τι χρειάζεται ο κάθε νομός.

Οι θέσεις θα καλυφθούν με πανελλήνιο διαγωνισμό που θα αφορά όχι μόνο τη γλώσσα, αλλά και το επίπεδο της γλώσσας και ιδιαίτερα γλωσσικό αντικείμενο, όσον αφορά ιατρικά, τεχνολογικά ή οτιδήποτε άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσω ΑΣΕΠ;

Θ. ΚΑΣΣΙΜΗΣ: Όχι.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και καμία σχέση με διορισμούς.

Θ. ΚΑΣΣΙΜΗΣ: Ελεύθεροι επαγγελματίες είναι, δεν είναι διορισμός. Είναι μια μορφή όπως είναι οι συμβολαιογράφοι π.χ. Θεσπίζεται ποιοτικός έλεγχος της μετάφρασης και εισάγεται ο θεσμός της αναθεώρησης της μετάφρασης.

Μηχανογραφημένη εργασιακή ροή σε όλο το σύστημα και ηλεκτρονικό αρχείο μεταφράσεων, που είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Δημιουργείται βάση δεδομένων μεταφραστικού περιεχομένου και δίνεται η πρόσβαση σε όλους τους μεταφραστές στις βάσεις της Ε.Ε. και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτό το εξασφάλισε η κυβέρνηση για όλους τους μεταφραστές.

Αυτοί οι οποίοι συνεργάζονται σήμερα με το Υπουργείο Εξωτερικών, αυτοί καταλαμβάνουν προσωποπαγείς θέσεις μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Αυτό σημαίνει ότι δεν κόβεται η δουλειά κανενός.

Οι διευθύνσεις και τα στοιχεία τους θα είναι ανηρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και σε κάθε Νομαρχία, ώστε όποιος θέλει να μεταφράσει ένα έγγραφο θα μπορεί να βρίσκει ποιος είναι ο μεταφραστής της γλώσσας που θέλει και να πηγαίνει και να του μεταφράζει.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών συνιστάται ένας κλάδος των μεταφραστών με 40 θέσεις που στόχος θα είναι η παροχή υψηλής ποιότητας μεταφραστικών υπηρεσιών στην κυβέρνηση και στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στη Βουλή που σημαίνει ότι θα είναι μεταφραστές νομικών εγγράφων, μεταφραστές τεχνικών εγγράφων, μεταφραστές επιστημονικών εγγράφων.

Φυσικά αυτοί θα συνεπικουρούνται και από ορκωτούς μεταφραστές που θα βρίσκονται εκτός του Υπουργείου. Εγώ αυτά ήθελα να πω. Η Μεταφραστική Υπηρεσία από τον Σεπτέμβριο μεταφέρεται Ακαδημίας και Κριεζώτου, στην παλιά Γενική Γραμματεία Τύπου.

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ένα λεπτό, με συγχωρείτε. Για το θέμα της Μεταφραστικής Υπηρεσίας θα σας μοιραστεί σημείωμα με περισσότερες λεπτομέρειες. Εγώ θα ήθελα να ευχηθώ και κάτι, η επόμενη συνάντηση να γίνει στις νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Τύπου που θα έχουμε ελπίζω από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο στο ίδιο κτίριο.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο