Δηλώσεις

Δηλωσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κροάτη ομολόγου της μετά τη συνάντησή τους

Τετάρτη, 23 Ιούλ 2008

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα ήθελα να καλωσορίσω στην Ελλάδα το φίλο Gordan και να του ευχηθώ ευχάριστη διαμονή στη χώρα μας κατά την πρώτη του αυτή επίσκεψη με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών.

Με τον κ. Jandrokovic είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων και να διαπιστώσουμε ότι στο πολιτικό επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδος-Κροατίας είναι άριστες.

Μιλήσαμε αρκετά για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής μας συνεργασίας. Και οι δύο πλευρές ζητάμε περισσότερα από αυτή τη σχέση, που πιστεύουμε ότι έχει μεγάλη δυναμική, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των μεταφορών.

Φυσικά, συζητήσαμε και για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Είχα την ευκαιρία για άλλη μια φορά να εκφράσω τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και από την αποστολή πρόσκλησής για συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κόσοβο. Το θέμα παραμένει κορυφαίας σημασίας για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας και ο χειρισμός του απαιτεί μεγάλη προσοχή.

Συζητήσαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Η εξέλιξη της σύλληψης του Ράντοβαν Κάρατζιτς καταδεικνύει την πολιτική βούληση και τη δέσμευση της νέας Κυβέρνησης του Βελιγραδίου να συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής. Η Σερβία πρέπει, και απέδειξε ότι μπορεί, να επιταχύνει την πορεία προσέγγισής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενημέρωσα ακόμα το συνάδελφό μου σε βάθος για τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM και την πορεία των σχετικών διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ.

Τα Βαλκάνια δε χρειάζονται άλλο εθνικισμό. Χρειάζονται ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό όραμα. Οι υπεύθυνοι ηγέτες οφείλουν με διορατικότητα και θα προσέθετα και με σοβαρότητα, να υλοποιούν αυτό το όραμα για τους λαούς των Βαλκανίων.

Η Κροατία, όπως πριν από αυτήν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, προχωρά γρήγορα προς το ευρωπαϊκό της μέλλον. Επιβεβαιώνει έτσι, αυτό που μόλις ανέφερα. Ότι δηλαδή, με διορατικότητα και με σοβαρότητα κερδίζεται το ευρωπαϊκό στοίχημα. Είναι και τα δύο απαραίτητα στοιχεία. Χωρίς αυτά δεν κερδίζεται η ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά η παραμονή στο περιθώριο.

Συζητήσαμε και για την περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας Νοτιανατολικής Ευρώπης, του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, αλλά και της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, την Προεδρία της οποίας παρέλαβε η Ελλάδα από την Κροατία την 1η Ιουλίου.

Κάναμε και μια πρώτη αποτίμηση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Παρισίων για την Ένωση για τη Μεσόγειο, την οποία και οι δύο χώρες υποστηρίζουμε, και πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να προσθέσουμε μία πρόταση για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένου δρόμου, ο οποίος ενδιαφέρει και τις δύο χώρες.

Αγαπητέ Gordan να σε ευχαριστήσω για άλλη μια φορά και να σε καλωσορίσω στην Αθήνα.

G. JANDROKOVIC: Σας ευχαριστώ πολύ κα Υπουργέ, κα Μπακογιάννη, είναι μεγάλη μου ευχαρίστηση που είμαι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας που επισκέπτεται την Αθήνα την τελευταία δεκαετία και για το ότι οι σχέσεις των δύο κρατών είναι εξαιρετικές, φιλικές κι έτσι συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε πάνω σε αυτές τις καλές βάσεις.

Ευχαρίστησα την κα Υπουργό για τη στήριξη της Ελλάδος στην πορεία της Κροατίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κροατία βρίσκεται πολύ-πολύ κοντά στο να είναι ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την σχετική ψηφοφορία στην Κροατία και έχω εκφράσει την επιθυμία μου και η Ελλάδα να ψηφίσει ώστε να γίνει η Κροατία ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ.

Έχουμε συμφωνήσει ότι τέτοιες ανοιχτές πολιτικές σχέσεις που δεν υπάρχουν εκκρεμότητες ή ζητήματα σε εκκρεμότητα συμβάλλουν σε πολύ καλές σχέσεις και συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών. Τα 90 εκατομμύρια δολάρια που ήταν οι εμπορικές συναλλαγές το περασμένο έτος δεν είναι αρκετά και πιστεύουμε πως οι δικοί μας επιχειρηματίες μπορούν να κάνουν κάτι πολύ περισσότερο.

Γι΄ αυτό και εξέφρασα την ικανοποίησή μας για το συνέδριο, τη συνάντηση, που θα γίνει προς το τέλος αυτού του έτους στην Αθήνα και θα αφορά στις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Ενημέρωσα την κα Υπουργό για την κρατικοποίηση των ναυπηγείων στην Κροατία και πιστεύουμε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των Ελλήνων επιχειρηματιών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Και οι δύο πλευρές έχουν δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη κατασκευή της Οδικού Άξονα Ιονίου Αδριατικής. Θεωρούμε ότι αυτό το project είναι μεγίστης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακριβώς λόγω της τοποθεσίας του. Επειδή όμως εδώ μιλάμε για ένα project που θα στοιχίσει πάρα πολλά χρήματα, πρώτα θα ακολουθήσουμε την άλλη γραμμή μεταξύ Ζάγκρεμπ και Αθήνας και θαλάσσιας γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας.

Συζητήσαμε επίσης για την κατάσταση στη Νοτιανατολική Ευρώπη και έχουμε μείνει σύμφωνοι ότι η Νοτιανατολική Ευρώπη πρέπει να αποβλέπει και στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα καλύτερο μέλλον.

Έχουμε εκφράσει την πλήρη στήριξή μας σε όλα τα κράτη που θέλουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά με την προϋπόθεση να τηρούν όλες τις υφιστάμενες προϋποθέσεις για να γίνουν μέλη των δύο Οργανισμών.

Η σύλληψη του Ρ. Κάρατζιτς αποτελεί μία πολύ καλή κίνηση και η κροατική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Σερβία θα ακολουθήσει ένα σωστό δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συζητήσαμε ένα θέμα το οποίο εμπίπτει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησής μας. Είναι η υπόθεση Laptalo. Ενημέρωσα την κυρία Υπουργό πως έχουν τα πράγματα σχετικά με αυτό το θέμα.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να προσθέσω εδώ ότι ο κ. Υπουργός με ιδιαίτερη θέρμη παρουσίασε την υπόθεση του Πλοιάρχου στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και σε εμένα προσωπικά. Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Υπουργό ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει αποφανθεί επί του θέματος αυτού, με βάση τα στοιχεία τα οποία προσκομίστηκαν από την ελληνική αστυνομία και παρέμβαση πολιτική στη δικαιοσύνη δεν είναι δυνατή στην Ελλάδα.

Αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία η οποία υπάρχει στην Κροατία. Θέλω όμως να διαβεβαιώσω ότι η ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και η υπευθυνότητά της, είναι εκείνη η οποία τελικώς έχει τον τελευταίο λόγο σε τέτοιες υποθέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την απόφαση του Παναμά να αλλάξει την πολιτική του στο θέμα των Σκοπίων και που εκτιμάτε ότι θα οδηγηθεί η κατάσταση από την πλευρά των Σκοπίων, η οποία συντηρεί το χαρτί του εθνικισμού. Που νομίζετε ότι θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση το θέμα των διαπραγματεύσεων.

ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όπως ξέρετε η Ελλάδα κάνει μία διεθνή ενημέρωση σε ολόκληρο τον κόσμο για το θέμα των Σκοπίων. Ενημερώνουμε όλες τις χώρες. Από εκεί και πέρα αυτή η προσπάθεια βεβαίως θα συνεχιστεί.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα εξακολουθεί στη βασική της θέση. Εμείς είμαστε παρόντες στις διαπραγματεύσεις, παρόντες με εποικοδομητικό πνεύμα. Εάν τα Σκόπια αφήσουν στην άκρη την αδιαλλαξία και προσέλθουν με το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα, πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μία λύση. Η εξέλιξη αυτή εξαρτάται 100% απ’ την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων.

Ευχαριστούμε.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο